[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez trurl3 w 12 Kwi 2010, 18:52

Aktualny stan polonizacji Solyanki - 76%
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Reklamy Google

Postprzez Delat w 14 Kwi 2010, 16:59

Mam pare pytań... Gdy włączam instalator pojawiają sie te różne opcje itp. Co do wyboru broni to rozumiem ale te opcje z grafiką i wcześniejsze, nie wiem co zaznaczyć:( Nie wiem co do czego jest, bo jest napisane.. no dziwnie dość. litery nasze ale jak by po rusku ( wiadomo o co choodzi ). - Ma ktoś menu w innym języku może wstawić jakiś screen z nimi albo inne źródło gdzie jest wytłumaczone co do czego w tym menu ?

Kolejne pytanie: Gdy mam zmienić nazwę plików i katalogu tak jak na obrazkach... nie wiem zbyt jak ponieważ u mnie jest inna nazwa niż na obrazku, więc nie wiem czy mam postępować tak samo mimo to ? Powinna być nazwa moda po ruski zapisana oraz dopisek 2009. Zaś u mnie brzmi : Instal NS a reszta plików - Instal N_1 itp. To dwie rzeczy których nie kminie :(
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

Dołączenie: 28 Mar 2009, 22:43
Ostatnio był: 14 Paź 2014, 10:55
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 0

Postprzez trurl3 w 15 Kwi 2010, 09:51

Delat napisał(a):Mam pare pytań... Gdy włączam instalator pojawiają sie te różne opcje itp. Co do wyboru broni to rozumiem ale te opcje z grafiką i wcześniejsze, nie wiem co zaznaczyć:( Nie wiem co do czego jest, bo jest napisane.. no dziwnie dość. litery nasze ale jak by po rusku ( wiadomo o co choodzi ). - Ma ktoś menu w innym języku może wstawić jakiś screen z nimi albo inne źródło gdzie jest wytłumaczone co do czego w tym menu ?

Kolejne pytanie: Gdy mam zmienić nazwę plików i katalogu tak jak na obrazkach... nie wiem zbyt jak ponieważ u mnie jest inna nazwa niż na obrazku, więc nie wiem czy mam postępować tak samo mimo to ? Powinna być nazwa moda po ruski zapisana oraz dopisek 2009. Zaś u mnie brzmi : Instal NS a reszta plików - Instal N_1 itp. To dwie rzeczy których nie kminie :(

Z twojego posta wnioskuję, że pobrałeś Solyanke w Wersji Instalator. Jest to dość specyficzna wersja, będąca ciągle w rozbudowie i oferująca możliwość włączania i wyłączania dziesiątków opcji, jednakże niezbyt dobrze pracująca w naszych warunkach - cokolwiek by to miało znaczyć. Ponadto byłbyś niemile zaskoczony ograniczeniami, jakie wprowadza wiele z tych opcji. Żeby nie mieć kłopotów, a jednocześnie dysponować najnowszą wersją, powinieneś pobrać wersję solyanki z 26.02.2010 np. stąd w tzw."jednym pliku"
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez Delat w 15 Kwi 2010, 21:46

Jeah ! :D Dzięki Ci :) Bo siedzę nad tym trzeci dzień i niby są postępy ale gra się nie włącza, tylko bugtrap jest:P Więc już nie wiedziałem co robić xD Setki razy robiłem te zamiane nazw plików localization i z kopią folderu rus itp. Sądziłem, że dalej robie coś nie tak... a tu sie okazuje, że jakimś cudem pobrałem co innego. Jeszcze raz dzięki, teraz już nie będzie problemów:) Tak myśle. :wódka:

I takie pytanie małe, mam postępować wedle instrukcji z pierwszego posta ? Mam na myśli np: zmianę nazwy pliku exe.
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

Postprzez trurl3 w 16 Kwi 2010, 20:30

Według moich wiadomości, to sposób instalacji gry jest następujący:

!. Instalujesz normalnie Cień Czarnobyla w wersji 1.004. Jeśli masz inną wersję - trzeba grę spatchować do wersji 1.004. Solyanka działa wyłącznie jako nakładka na wersje 1.004 Cienia Czarnobyla. Jak już masz normalnie zainstalowany Cień Czarnobyla, wtedy
2.Rozpakowujesz pobrane archiwum Solyanki do jakiegoś foldera i następnie
3. Kopiujesz całą zawartość foldera, do którego rozpakowałeś Solyankę, do katalogu z Cieniem Czarnobyla

I to w zasadzie wszystko. Ale będziesz miał wersje rosyjską napisów - póki co nie ma innej. Ja na razie jestem w trakcie tłumaczenia, chociaż mam już przetłumaczone 76% tekstów. Myslę, że do wakacji sie wyrobię.
Jak już będą polskie teksty, wtedy trzeba będzie zrobić małą zmianę w pliku localisation.ltx, żeby polskie litery były dobrze wyświetlane.

Mogą być jeszcze czasem problemy z nodisc - to zależy jaka masz wersję Cienia Czarnobyla. Ale jesli nawet, to znalezienie odpowiedniej wersji pliku .exe nie powinno sprawić trudności.

I takie pytanie małe, mam postępować wedle instrukcji z pierwszego posta ? Mam na myśli np: zmianę nazwy pliku exe.

Zajrzałem do pierwszego posta i widzę że yozue postarał się nieźle z opisem, nawet chyba wersja jest dość aktualna. Jednakże nie znam zupełnie tej wersji Solyanki z instalatorem. Być może , że tam potrzebna jest zmiana nazw plików i folderów. Moim sposobem nie trzeba nic zmieniać. Po prostu, tak jak napisałem, Solyankę "sadza się" na Cień Czarnobyla i tyle. Jedyne z czego można by skorzystać, to z angielskiej wersji językowej, do której link dał yozue. Ale ja tych plików nie widziałem, poza tym angielskiego też nie każdy trawi. Ja osobiście już wolę Solyankę w wersji oryginalnej - ma ten smaczek.
Ale jeśli byś chciał zamienić pliki tekstowe, to zapytaj. Wtedy powiem więcej.
Tak na marginesie, na rosyjskich forach chodzą słuchy, że w sobotę, czyli jutro. ma się ukazać kolejne uaktualnienie Solyanki. Archara pracuje pełna parą. Po zainstalowaniu uaktualnienia - konieczne rozpoczęcie gry od początku.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez Delat w 17 Kwi 2010, 14:14

Twoje posty są mi bardzo pomocne :D Prawdę mówiąc byłbym bardzo zadowolony gdyby mod był w języku angielskim chociaż. Z rosyjskim u mnie nie najlepiej :P Mod mi się jeszcze nie pobrał ale nie mogę się już doczekać i będę pisać jeśli będę mieć jakiś kłopot. Jest może opcja w chwili obecnej spolszczenia/zangielszczenia menu instalacyjnego ? Jest tam wiele opcji - graficznych - i nie bardzo rozumiem i wiem co zaznaczam.
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

Postprzez Wiewiórka69 w 17 Kwi 2010, 15:26

To nie lepiej ci poczekać ten kawałek czasu.. nie wiem.. jakiś miesiąc nie cały i mieć całkowicie spolszczony ? przecież mają już z 83% ukończonej pracy czyli praktycznie sama końcówka..a z tego co wiem, to nie ma spolszczonego menu instalacyjnego, przynajmniej w chwili obecnej.

Wiewiórka69
Wygnany z Zony

Dołączenie: 22 Sty 2010, 16:58
Ostatnio był: 19 Lip 2011, 21:39
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1

Postprzez Delat w 17 Kwi 2010, 18:14

Poczekać poczekam mogę i dłużej, jestem cierpliwy... tyle, że chodziło mi o samo menu instalacji. Mogę włączyć jakąś opcje która zwali grę albo coś... albo właśnie jej nie włączenie może coś napsocić. Ale mam nadzieję, że te opcje nie są maksymalnie ważne i obędzie się bez majstrowania przy nich póki co. I w ogóle jeśli takie opcje są w tej wersji, bo z Twojego posta wnioskuje, że chyba już niema tych przeróżnych okienek z wyborem broni itd. Kolego @trurl3 rozumiem, że do tej wersji którą podałeś mi w linku wcześniej, mogę dołączyć dodatki z pierwszego postu - fotorealistyczne zwierzęta itd. ?
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

Postprzez trurl3 w 17 Kwi 2010, 22:38

Uwaga!! Nowość na horyzoncie!! Dziś Arhara udostępnił kolejne dopełnienie Solyanki noszące datę wydania 17.04.2010. Niestety, Nowa Gra konieczna. Poniżej zamieszczam tłumaczenie komentarza Arhary. Plik ma ok. 150 MB i jak tylko umieszczę go na hostingu, natychmiast dołączę link.
:

Dopełnienie z 17.04.2010

Sadzamy na zasadniczy patch z 22.01 lub mikropatch. Instalacja TYLKO NA CZYSTĄ SOLYANKĘ!!!
NG (Nowa Gra) - obowiązkowa

Autorzy i prace:
Dodane poprawione tekstury i bumpy od Czorika
Poprawione wpadanie pod tekstury na Bagnach i nie (TREWKO)

terrorizm_demo_v0.2autor 4ufak
Bullet_mod beta 2(celownik laserowy)
--//-------------------------------------------------------
--// Mod "Detektory Artefaktów 0.1"
--//
--// Autor modfa: Singapur22 (Stalker-Portal.ru)
--// Data wydania: 18.01.2010
--//
--// Tworzenie tekstur:
--// Singapur22 (Stalker-Portal.ru)
--// Blaсkraven6 (Stalker-Portal.ru)
--// Navig Button (Stalker-Portal.ru)
--// Nikołaj FeNiKs (Stalker-Portal.ru)
--//-------------------------------------------------------

Upgrade broni, zaawansowany remont broni i pancerzy (w redakcji), korekta - Ray
Shadowman, Sapsan, Monoroch - korekta i dodanie skryptów, adaptacji transmutatora z АМК2 i inne mądrości sryptowe , w których mało co rozumiem.
Puszistik - korekta emisji, fripleja i innych niezbyt dla mnie jasnych rzeczy, testowanie
Chabarycz - niekończące się modelowanie wszystkiego i wszystkich, usytuaowanie szeregu schowków, animacje stalkerów u ognisk i inne i inne.....
DaniekStalker - część modeli artów, adaptacja potworów na animkach stalkerów (na razie nie zdążyłem włączyć, ale będzie)
V92 - praca z ikonami i innymi oznaczeniami na mapie i w PDA
Chimera - korekta (właściwie - zamiana) ikonek anomalii na mapie
Wiele prac szanowanych mistrzów z gałęzi modelowania broni (kto co swojego zobaczy- jesli autor nie podany- podam obowiązkowo)
;-------------------------------------------------------------------------
Udźwiekowienie mistrzów z gałęzi dźwiekowców Solyanki - w wariancie testowym
Głos - Dmitrij Płotnikow. Wieksza część wiadomości-SMS była zarejestrowana w studio radiostacji "Kwiecień". Osobne podziekowania dla: Dmitrija Filina (Duch i in..), Anatolija Bieriestowa (Kieł), Iriny Klimowej (Pantera i in.), Olgi Kiriłłowej (Mucha), Kiriłła Rogowskiego i Michaliny Nowosiełowej (masówka).
Redakcja - Fokstar, Skrypt(nadzór dźwiekowy) - Sapsan.
Pomysł: B@NJA, D1m0n
Wersja testowa.
;---------------------------------------------------------------------------------

Kilka modeli artów wykonanie - Wódka DT
Wspaniałe wideo roboty B.Rostok
Dla wszystkich zwolenników i przeciwników Solyanki
Na pewno kogoś i coś zapomniałem... Skleroza...

Po patchu - nie należy spodziewać się czegoś wyjątkowego. Czytajcie wiadomości, oglądajcie PDA - wszystko będzie jasne i zrozumiałe. Część kwestów starałem się zrobić nieliniowymi , ale - chrońcie kwestowe personaże. Martwe Miasto - nie weszło, ale jest w następnej kolejności. Prośba - nie należy odsyłać do wieczności Kuzniecowa przed kwestem na transmutator - bo zostaniecie bez tego przedmiotu. Wskazane jest przed ostatnimi działaniami w Limańsku zrobić działający sejw.

Niestety, znowu zmiany w plikach tekstowych. Trochę zmian, trochę przybyło...
Najnowsze dopełnienie mozna POBRAĆ STĄD
Ostatnio edytowany przez trurl3, 19 Kwi 2010, 21:34, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez Delat w 18 Kwi 2010, 13:43

Stalkerzy...Te link z dodatkami coś mi nie chodzą xD Zamast strony pojawiają się same litery i znaki rożne na białym tle. Wft ?! Co zrobić... fatum jakieś.
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

Postprzez atikabubu w 18 Kwi 2010, 13:59

W11 x64 25H2 / Ryzen 5950X / Gigabyte RX 9070 XT / 32 GB DDR 4 / AORUS FO27Q2
Pierwszy opek/ LA Persona (Firefox)
Awatar użytkownika
atikabubu
Very Important Stalker

Dołączenie: 23 Lut 2008, 13:10
Ostatnio był: Wczoraj, 22:03
Miejscowość: Zajebista
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 569

Postprzez Delat w 18 Kwi 2010, 14:58

Ale...Ale... to jest to j/w. Ta nowa wersja, a ja mam kłopot z dodatkami z pierwszego posta a to juz nie jego wina... chyba :P Bo ta nowa wersja bez problemu zeszła :D Tylko co z dodatkami mam zrobic aby je pobrać... trzeba je pobierać po kolei. Także czy ktoś mógłby podać inne źródło pobierania? :) O ile takie istnieje...
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości