Według moich wiadomości, to sposób instalacji gry jest następujący:
!. Instalujesz normalnie Cień Czarnobyla w wersji 1.004. Jeśli masz inną wersję - trzeba grę spatchować do wersji 1.004. Solyanka działa wyłącznie jako nakładka na wersje 1.004 Cienia Czarnobyla. Jak już masz normalnie zainstalowany Cień Czarnobyla, wtedy
2.Rozpakowujesz pobrane archiwum Solyanki do jakiegoś foldera i następnie
3. Kopiujesz całą zawartość foldera, do którego rozpakowałeś Solyankę, do katalogu z Cieniem Czarnobyla
I to w zasadzie wszystko. Ale będziesz miał wersje rosyjską napisów - póki co nie ma innej. Ja na razie jestem w trakcie tłumaczenia, chociaż mam już przetłumaczone 76% tekstów. Myslę, że do wakacji sie wyrobię.
Jak już będą polskie teksty, wtedy trzeba będzie zrobić małą zmianę w pliku localisation.ltx, żeby polskie litery były dobrze wyświetlane.
Mogą być jeszcze czasem problemy z nodisc - to zależy jaka masz wersję Cienia Czarnobyla. Ale jesli nawet, to znalezienie odpowiedniej wersji pliku .exe nie powinno sprawić trudności.
I takie pytanie małe, mam postępować wedle instrukcji z pierwszego posta ? Mam na myśli np: zmianę nazwy pliku exe.
Zajrzałem do pierwszego posta i widzę że yozue postarał się nieźle z opisem, nawet chyba wersja jest dość aktualna. Jednakże nie znam zupełnie tej wersji Solyanki z instalatorem. Być może , że tam potrzebna jest zmiana nazw plików i folderów. Moim sposobem nie trzeba nic zmieniać. Po prostu, tak jak napisałem, Solyankę "sadza się" na Cień Czarnobyla i tyle. Jedyne z czego można by skorzystać, to z angielskiej wersji językowej, do której link dał yozue. Ale ja tych plików nie widziałem, poza tym angielskiego też nie każdy trawi. Ja osobiście już wolę Solyankę w wersji oryginalnej - ma ten smaczek.
Ale jeśli byś chciał zamienić pliki tekstowe, to zapytaj. Wtedy powiem więcej.
Tak na marginesie, na rosyjskich forach chodzą słuchy, że w sobotę, czyli jutro. ma się ukazać kolejne uaktualnienie Solyanki. Archara pracuje pełna parą. Po zainstalowaniu uaktualnienia - konieczne rozpoczęcie gry od początku.