[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" -

Postprzez Damianox w 07 Sie 2012, 09:29

Jak się majstruje to trzeba robić kopie zapasowe :E @tomasz twój pomysł nie jest zły. Tylko zamiast samej instalki trzeba też bedzie kolejne dopełnienia tak samo rozpakowywać i przeszukać na wypadek czy nie ma tam nowszej, lepszej wersji tego ltx'a.
Awatar użytkownika
Damianox
Stalker

Dołączenie: 11 Kwi 2011, 17:41
Ostatnio był: 15 Mar 2026, 18:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 11

Reklamy Google

Postprzez djcycu w 07 Sie 2012, 13:09

Najlepiej od nowa zainstalować moda i zmajstrować przy tym LTX raz jeszcze ale tak by nic nie uszkodzić :) Po co mamy szukać plików i się bawić w podmianki? Chcemy coś popsuć? Mod ma to do siebie że nie zawsze jak go źle zainstalujesz to on wywali błędami i nie włączy się. On się włączy ale powieli tyle błędów że po tygodniu ciągłej gry mod będzie już nie do przejścia...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez coles313 w 07 Sie 2012, 14:33

Dobra chłopaki sprawa załatwiona . Byłem tak wściekły że mi gra padła ,iż zupełnie zapomniałem że mam kopię całej gamedaty . Wystarczyła podmianka i mod śmiga jak dawniej . Dzięki wszystkim za pomoc a zwłaszcza tomaszowi4815. :E
Awatar użytkownika
coles313
Stalker

Dołączenie: 24 Mar 2011, 18:22
Ostatnio był: 29 Sty 2020, 15:01
Miejscowość: dolny śląsk
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 5

Postprzez Damianox w 14 Sie 2012, 23:20

Słyszał ktoś coś o Solijance ? A konkretnie o tym czy prace nad aktualizacją, która była zapowiedziana rok temu są kontynuowane ?
Awatar użytkownika
Damianox
Stalker

Postprzez Gorianov w 15 Sie 2012, 00:09

Często przeglądam tematy związane z tym modem i wiem tylko tyle:
W kwietniu lub na początku maja wyszedł tego roku nawet spory dodatek, który wprowadza jeszcze bardziej utrudnioną rozgrywkę, i lepiej aby w niego grały osoby które przeszły NS co najmniej raz. Oto opis tego moda po polsku:
Kod: Zaznacz wszystko
Ogólny opis by Kobal...
Solidnie zmieniony balans w stronę hardkoru. Ci, których rozpieściła Soljanka, i którzy nie lubią się wysilać - lepiej niech nie stawiają tego moda. Naboje i artefakty to teraz w Zonie towar naprawdę cenny, zwłaszcza z questami na zbieractwo z Master Addona i grając na poziomie Mistrz.
- Zmieniony mechanizm ataku mutantów. Mutanty są teraz znacznie bardziej groźnymi przeciwnikami, zwłaszcza w stadzie.
- Wszystkie schowki Kolekcjonera są osiągalne na parametrach skoku z soljanki - sprawdzony został każdy schowek. Wyjątek stanowi schowek na Kordonie: zmieniono do niego dostęp.
- Teraz, by dostać się do niektórych ze schowków Kolekcjonera ze zmniejszonym skokiem - wypadnie mocno się nagłowić, tak samo jest ze schowkami z Master Addona.
- Na wszystkich schowkach z Master Addona została założona ochrona przed czitowaniem. Jeśli zwiększycie skoczność, zmienicie wzrost GG lub którykolwiek z jego parametrów, zespawnujecie lub dopiszecie coś do sprzedaży i w ten sposób dotrzecie do schowka - to fabuła Kolekcjonera się zablokuje! Bądźcie ostrożni! Przecież jesteście mistrzami. Po co wam czity? Skargi na zablokowaną fabułę związaną ze schowkami nie będą na forum przyjmowane do dyskusji - nie trzeba czitować.
Uściślam: ochrona przed cziterstwem jest związana tylko ze schowkami z addona: schowki Kolekcjonera, schowki Kostia-2 i schowki Striełoka. Na questy Soljanki, OOP i oryginał SoC ochrona nie wpływa w żaden sposób - zawsze możecie coś dopisać do sprzedaży, jeżeli nie można będzie czegoś znaleźć lub coś się zgubiło. Ochrona działa tylko na schowkach Kolekcjonera, schowkach Kostia-2 i schowkach Striełoka.
- Poprawione questy na zbieractwo: dodano w nich broń/naboje z OOP i teraz w wielu questach trzeba przynieść tylko całkowicie sprawną broń/pancerz, w tej liczbie też unikatowe przedmioty - remkomplety to teraz rzecz wręcz niezbędna.
- Dołączona poprawka na wylot na Bagnach i Niezbadanych Terytoriach, na dynamice przy korzystaniu z tłumika od Ray.
- Dołączona poprawka na "Wieczną noc".
- Emisja co 1.5 - 2 doby, ale jest teraz dłuższa i intensywniejsza - bardziej realistyczna.
- Przywrócona możliwość sfotografowania Kontrolera na Jantarze, na zlecenie Klonowa.( ciekawe jak to się będzie miało do poprawki Yurka zawartej w polonizacji )
- Arty teraz "gryzą" i niebezpiecznie jest zbierać je bez ochrony.
- Dodany nowy mutant - "Szpon śmierci". Bądźcie ostrożni.
- U Kruka ( Worona )nowy quest na Klondike artefaktów.
- Dodano schowki na nowych lokacjach i jeszcze wiele innych drobiazgów - zobaczycie sami.

Linia Fabularna Zbieractwo...
Dla zmiany atmosfery i wyrównania balansu pieniędzy/artów/części zamiennych stworzono serię zadań na przynoszenie różnej broni/artów/pancerzy Sidorowi i innym handlarzom. Wszystko trzeba będzie przynosić w przyzwoitych ilościach. Wszystkie zadania są dostępne po realizacji określonych questów lub przy pierwszym spotkaniu z handlarzem - nie przegapcie. Dalej szczegółowo, kto i kiedy zleca zadania:
Sidorowicz - po fleszce Żwawego
Kuźniecow - po fleszce Żwawego
Borow - przy pierwszym spotkaniu
Barman - przy pierwszym spotkaniu
Zachar - przy pierwszym spotkaniu
Sacharow - po X-16
Łukasz - przy pierwszym spotkaniu
Kutwa - po przyniesieniu grawikombinezonów
Siak - przy pierwszym spotkaniu
Doktor - po otrzymaniu recepty na Żywe Serce
Adrenalina - po przyniesieniu miniguna

Cel tej fabuły -  wyrównać bilans pieniędzy w Soli, żeby nie biegać z milionem w kieszeni już na MW i przybliżyć Soljankę do rzeczywistości. Realizując te zadania, macie zagwarantowany deficyt na wszystko - arty, części zamienne, amunicję, a przede wszystkim na pieniądze - co najmniej do połowy gry. Wypadnie wybierać, co zbierać najpierw, a co zostawić na później, które zadania wykonać pierwsze, które potem.

Źródła-Ruskie strony:
http://www.amk-team.ru/forum/index.php?showtopic=11800&st=920#entry697653
http://www.amk-team.ru/forum/index.php?showtopic=11998
Awatar użytkownika
Gorianov
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 27 Cze 2012, 00:20
Ostatnio był: 08 Wrz 2021, 23:36
Miejscowość: legowisko utakera
Kozaki: 36

Postprzez djcycu w 15 Sie 2012, 16:01

W dupę sobie niech wsadzą te ich utrudnienia... Mod arcywybitnie ciężki do przejścia w stabilny sposób (mnogość niezrozumiałych bugów fabularnych). Dlaczego nosiliśmy miliony w kieszeni? Bo nic nie było w sklepach! Amunicję do kałasza to chyba tylko na psy się kupowało bo przyszło strzelać się z egzoszkieletem i kałasz był zwykłą wiatrówką... Chcą zbliżyć grę do realizmu, no to widzę ten realizm tak samo jak w Misery... Utrudnienia na chama byle by tylko trudno było i grać w tego moda cały rok.

Fabułę by skończyli a potem dla chętnych dorzucili jakąś nakładkę z utrudnieniem a nie bawią się w jakieś hardkory i potem uszy położone noszą bo się gracze wkuźwiają... Czy powiedziałem coś źle? Przechodziłem ten Zbiorowy Syf przez 6 razy z rzędu i za każdym razem pod koniec fabuły występowały jakieś braki, bugi, zwiechy, niemożliwe do przejścia misje itd... Odpowiedź na mój problem? Graj od nowa i najlepiej z poradnikiem... Moja odpowiedź? A pierd0lę taką grę... Wolę se książkę przecztać jak grać z solucją która NAKAZUJE mi inny scenariusz.

Teraz wielmożnie piszą że utrudniają rozgrywkę by gracze wybierali misje do wykonania która pierwsza a która ostatnia? Heh, przy takiej stabilności to wolne żarty... Sam w tym nie tkwiłem, takich z bugami w tym modzie tu na forum jest pełno.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez korn06 w 15 Sie 2012, 18:42

To czyli nie ukończyłeś całkowicie Solianki djcycu mimo 6 podejsć? W jakie wersje grałeś- z dopełnieniem, polskie, rosyjskie?
korn06
Stalker

Dołączenie: 02 Lut 2011, 14:48
Ostatnio był: 12 Lut 2013, 15:40
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 7

Postprzez djcycu w 15 Sie 2012, 19:26

A i takie i takie ze wszystkimi dopełnieniami... Przyszło mi robić zadania dla tej niebiesko ubranej panienki w sterowni monolitu i gra zaczęła crashować z byle powodu. Nie dało się po prostu grać... Kilka razy wcześniej Krugłow mi się zablokował że nie dało się z nim gadać no a reszty bugów już nie pamiętam. Nie były to same wyloty ale te takie blokujące fabułę problemy... Nie było żadnego sposobu na obejście. Grałem już we wszystkie możliwe wersje tego moda i zawsze nie udawało się dojść do "ostatniego dialogu" a granie ze solucji to sam wiesz... Zero niespodzianek wypływających z gry :/

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Damianox w 15 Sie 2012, 21:29

Ja jak narazie jestem na początku i jakoś nie mogę ruszyć :P . Nie ma czasu, nie wiedziałem że można wywołać samoczynnie buga w modzie. Skoro Solijanka nie ma końca to po jaką cholerę ja się pytam twórcy udostępnili moda ?!
Awatar użytkownika
Damianox
Stalker

Postprzez djcycu w 15 Sie 2012, 21:37

Bo wprowadzają ciągłe DOPY które wymagają nowej gry :facepalm: Czemu taką minka u mnie? Bo ciężko potem nawet na GOD mode przerżnąć moda do momentu nowej fabuły. Bug gdzieś wyskakuje i jest klapa. Nie wiesz tego nawet coś poczynił ale się dowiesz jak za przyjmijmy miesiąc później okaże się że nic nie możesz już zrobić bo to i tamto... A skąd masz wiedzieć który save jest ok nawet jeśli robił byś każdy jeden jako nowy? Tego nie ugadniesz...

Dobrym przykładem jest specnazowiec Andriej... Grę zaczynamy między nasypem a przejściem na Wysypisko. Kto lubi buszować po grach to poleci najpierw broń zdobyć no i zagada takiego Akima... Specnazowiec Andriej wtedy znika. Ucina się kawałek fabuły i możliwe tworzy on buga na przyszłą rozgrywkę.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Damianox w 15 Sie 2012, 22:01

Ja za pierwszym razem jak zaczynałem z Solijanką to miałem takiego właśnie buga, który nie pozwalał na dalszą rozgrywkę. Przytrafił się wtedy gdy miałem iść pierwszy raz do X-16. Pojawiał się gdy chciałem przejść między lokacjami Bar a Dzicz, później się dowiedziałem, że to w skutek zapętlania fabuły. Chodziło o to że zamiast iść jak trzeba iść, to ja pohasałem na Bagna i Magazyny wojskowe :D nabrałem zadań i kij wie czego jeszcze i się posypało. Czyli jest tak jak mówi Djcycu trzeba grać uważnie bo jeden błąd skutkuje późniejszą utratą wszystkiego. A miałem już tyle sprzętu, artefaktów itd. W stalkerze uwielbiam chomikować :E Wszystko co się da, a później co nie potrzebne sprzedawać :D Autorzy zjeb%&^jedną sprawę, odblokowali wszystkie lokacje i nie wyszło to na dobre... Skoro już je otwarli i dali zielone światło to przynajmniej mogli zrobić taki myk, że questy odblokowywały by się tak jak powinny być wykonywane czyli po kolei, z linią fabularną a nie stawiają nieświadomego gracza przed ogromem lokacji i pierdyliardem innego dziadostwa które to napalony gracz chce mieć/zwiedzić/dostać/zdobyć a później jest rozczarowanie... No ale może to też wina silnika gry.
Awatar użytkownika
Damianox
Stalker

Postprzez djcycu w 15 Sie 2012, 22:19

Nie. Raczej samego moda. Ukryte Ścieżki też świetnie się układały i mod się mało kiedy sypał. Były owszem bugi ale często były to rzeczy do naprawienia a tu niestety... Nie powiem bo mod jest fajny ale nie przemyślany.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości