[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez trurl3 w 19 Maj 2010, 07:46

Jesli się skiepściło nie do naprawienia - instaluj Solyanke ponownie. Nie wiem jak to robiłes do tej pory, ale przy Solyance trzeba mieć przygotowane:

1. - instalcję czytego Cienia Czarnobyla (tzw. podstawkę) w wesji 1.004
2. - pliki Soljanki
3. - dodatki i patche

Znaczy to, że po zainstalowaniou Cienia Czarnobyla trzeba zrobić kopię całego katalogu gry i zmienić mu nazwę na np. Soljanka. Tam nakopiowujesz ściągniętą wczesniej Solyanke i patche. Uruchamisz ze skrótu do pliku XR3da.exe w katlogu Soljanki. Przy tym twoja instalacja czystego Cienia Czarnobyla również jest działająca. Tylko sejwy, ew. screeny i plik logu będą tworzone w tym samym katalogu - na to trzeba zwrócic uwage przy zmianie gry.
W ten sposób mozna mieć kilka wersji Soljanki, to zalezy tylko od pojemności dysku :). A w razie ew. problemów mozna stosunkowo łatwo przywrócic konfigurację początkową.

Uwagi moderatora:

To co opisujesz to przecież crackowanie - granie bez płyty w napędzie... WTF? - caleb59
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Reklamy Google

Postprzez jaras76 w 19 Maj 2010, 17:29

Moje pytanie dotyczy pliku XR3DA.exe tym zpatchowanym plikiem mam podmienić oryginalny plik ze Stalkera :?: a co z plikiem xrGame.dll z dodatków od Soljanki.Pogubiłem się i proszę o jasne wytłumaczenie,który plik podmieniam po zainstalowaniu Soljanki na Stalkera wersja 1.004 dzięki.
Image
jaras76
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lip 2007, 21:14
Ostatnio był: 25 Kwi 2012, 21:35
Miejscowość: warszawa
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Postprzez trurl3 w 19 Maj 2010, 19:01

TUK
- Plik .dll trzeba zamienić koniecznie, Soljanka tego WYMAGA. Pliku .exe nie musisz zamieniać - oryginalnie nie była taka zamiana przewidziana. I nich to skończy temat.

caleb59
- A co tu ma do rzeczy CD w napędzie? Czy grasz w oryginał z kontrolą płyty w napędzie, czy też w 'inną' wersję bez tej kontroli - zawsze startujesz grę z uruchomienia piku XR3DA.exe. A jeśli masz wątpliwości co do legalności modyfikacji zasobów gry i koniecznie chcesz się czegoś doszukać - zapytaj kolegę atikabubu o tutorial na temat rozszerzania możliwości wykorzystania pamięci w grze Cień Czarnobyla. Pochwalił się że opisał to już dawno w tutoriala zamieszczonym na tej właśnie stronie - adres w poście atikabububu kilka pozycji wcześniej. Może jemu więcej wolno... a przecież , jak sam mówi, on tu tylko sprząta...
Chciałbym zakończyć tę dyskusję bo mnie to już męczy, jednakże czuję się w obowiązku odpowiadać na komentarze Administracji. Dlatego już nic nie pisz, tylko zrób co uważasz i oszczędź jałowych dyskusji...

stasork
- Co do wydajności - nie umiem ci nic powiedzieć, może ktoś inny ma coś do dodania.
- Co do formy spolszczenia - będą to pliki do narzucenia na grę z zamianą istniejących. Zazwyczaj jest to robione w formie gotowego foldera /gamedata zawierającego wszystko co potrzeba i wrzucanego do katalogu gry z koniecznością potwierdzenia łączenia folderów i zamiany pików.
- Co do ciągnięcia plików moda - trudno mi coś radzić. Będzie NA PEWNO kolejne dopełnienie czyli rozszerzenie Solyanki o nowe akcje i/lub postacie i kwesty a już na pewno będą dodane teksty. Przy czym wiem z doświadczenia, że tak duża modyfikacja zazwyczaj wymaga NG czyli Nowej Gry. Chociaż - może być wydana w formie patcha do nałożenia na poprzednia wersję. Jeśli długotrwałe pobieranie plików z netu nie dezorganizuje ci korzystania z dostepu to ciągnij. Jest dużą szansa że potem będziesz musiał dociągnąć tylko dodatek w wielkośći kilkudziesięciu - kilkuset MB. Wiem skądinąd żę4 nowa lokacja Martwe Miasto juz jest w kodzie obecnej wersji, brakuje tylko 'podłaczenia', a to może świadczyć o tym, żę dopełnienie nie będzie bardzo duże.
- Co do tego kiedy będzie tłumaczenie - będzie, jak będzie :). Stan na dzień dzisiejszy wynosi ok 90% i wspominałem kiedyś, że na wakacje powinienem się wyrobić. Są szanse.

Dziekuje za dobre słowo.
Ostatnio edytowany przez trurl3 19 Maj 2010, 19:44, edytowano w sumie 2 razy
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljankzyli

Postprzez stasork w 19 Maj 2010, 19:08

Pytanie:
1. Czy mógłby ktoś powiedzieć jak się mają sprawy z wydajnością gry? Gra chodzi mi normalnie, ale obawiam się że po zainstalowaniu moda będzie nie do grania. [AMD Turion 64X2 ; Ram 896MB ; Radeon ATI 1250 X 128 MB RAM]
2. Jak się BĘDZIE miała sprawa z instalacją spolszczenia. Czy będzie całkowita nowa polska wersja ? Czy mogę spokojnie ściągnąć pliki moda (1,8 gb to trochę dużo) a spolszczenie będzie wydane w postaci plików do zastąpienia.
3. Z ciekawości. Kiedy będzie dostępne spolszczenie?
4. Jestem pełen podziwu dla ekipy tłumaczy!
stasork
Kot

Dołączenie: 03 Cze 2008, 17:34
Ostatnio był: 06 Paź 2010, 12:02
Miejscowość: Katowice
Kozaki: 0

Postprzez RazoRetti w 19 Maj 2010, 19:40

Jeżeli chodzi o wydajność, to prawie każdy mod w którego grałem (a było ich parę ;)) miał leciutkie ściny, które ustawały po kilku minutach. Trzeba też wykluczyć wszelkie mody gigagraficzne, które obciążają kompa jak s... Moja konfiguracja to: Pentium quad 2,6; GeForce 8600 GTS; 2g ramu. Poza tym, jeśli wyłączysz dynamiczne oświetlenie to prawdopodobnie większych problemów z wydajnością nie uświadczysz.

Co do polonizacji - będzie wydana w postaci pliku (prawdopodobnie txt), więc spokojnie możesz zacząć zasysanie Solijanki. ;)

Spolszczenie podobno ma wyjść pod koniec tego tygodnia i raczej wyjdzie.

Szybkiego netu życzę. ;)

PS. http://stalkerteam.pl/ - Strona Stalkerteamu gdzie możesz sprawdzać status tłumaczenia i obecne newsy.
RazoRetti
Stalker

Dołączenie: 16 Kwi 2008, 18:43
Ostatnio był: 19 Kwi 2011, 00:41
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: --

Postprzez trurl3 w 19 Maj 2010, 19:50

RazoRetti napisał(a):
Spolszczenie podobno ma wyjść pod koniec tego tygodnia i raczej wyjdzie.

PS. http://stalkerteam.pl/ - Strona Stalkerteamu gdzie możesz sprawdzać status tłumaczenia i obecne newsy.

Oho, widzę że już na temat spolszczenia Solyanki zaczynają krążyć legendy... :). Jeśli chodzi o ekipę stalkerteam.pl to niestety, nie ma szansy na "koniec tygodnia". Chyba że ktoś jeszcze tłumaczy, a ja o tym nie wiem. Ale byłaby to miła niespodzianka... Jeśli o mnie chodzi, nie mogę zagwarantować niczego, ponad to, co napisałem w poprzednim poście. Sorry...
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez RazoRetti w 19 Maj 2010, 20:43

Potrzebuję plik string_table_includes.xml i string_table_fc. Prosiłbym o podesłanie. Z góry dziękuję.

Dżizys...

Po 4 uruchomieniu już mi się nazbierała potężna ilość brakujących plików.
string_table_includes.xml
string_table_fc.xml
stable_dialogs_deadcity.xml

I nie chcę wiedzieć co będzie dalej.

EDIT: ui_st_mapdesc.xml
EDIT2: ui_st_mp.xml
EDIT3: stable_game_credits.xml
Ostatnio edytowany przez RazoRetti, 19 Maj 2010, 21:02, edytowano w sumie 1 raz
RazoRetti
Stalker

Postprzez atikabubu w 19 Maj 2010, 21:00

...

Albo ściągnij moda jeszcze raz albo przeinstaluj go...

A najlepiej daj loga ;)
W11 x64 25H2 / Ryzen 5950X / Gigabyte RX 9070 XT / 32 GB DDR 4 / AORUS FO27Q2
Pierwszy opek/ LA Persona (Firefox)
Awatar użytkownika
atikabubu
Very Important Stalker

Dołączenie: 23 Lut 2008, 13:10
Ostatnio był: Wczoraj, 20:51
Miejscowość: Zajebista
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 569

Postprzez trurl3 w 19 Maj 2010, 21:30

RazoRetti napisał(a):

string_table_fc.xml
stable_dialogs_deadcity.xml
Te pliki nie wystepuja w mojej działającej Soljance

RazoRetti napisał(a):string_table_includes.xml
ui_st_mapdesc.xml
ui_st_mp.xml
stable_game_credits.xml
Natomiast te pliki pochodzą z polskiej podstawki i ja je mam, a w oryginalnej rosyjskiej wersji Soljanki nie występują również. Podejrzewam , że nie ma ich w rosyjskiej wersji podstawki.

W konkluzji - wszystko sprowadza się do wersji podstawki. Mechanizm jest taki - dopóki grasz w wersje podstawową SOC, pliki tekstowe są spakowane razem z innymi zasobami w archiwach .dbx. Jeśli wskazujesz grze że ma korzystać z plików w /gamedata, gra spodziewa się znaleźć w folderze
S.T.A.L.K.E.R. - Narodnaya Solyanka\gamedata\config\text
wszystkie potrzebne pliki tekstowe, między innymi wszystkie te, które poprzedni były w archiwach .dbx. Widocznie istnieją rożne wersje SOC które różnią się zestawem podstawowym plików tekstowych (vide - wymaganie przez polską podstawkę SOC plików wykorzystywanych w grze sieciowej, np. ui_st_mp.xml podczas kiedy wersja rosyjska ich nie wymaga). Ciekawe jaka jest Twoja wersja z tak dziwnymi wymaganiami. Prawdopodobnie gdybyś rozpakował archiwa .dbx swojej podstawki, znalazłbyś tam brakujące pliki. A może się mylę, w końcu Errare humanum... itd. Ale coś mi mówi, że nie...
Jesli mam rację, ponowne pobieranie Soljanki nie pomoże, bo i tak nie będziesz w niej miał kilku potrzebnych plików. Raczej pobierz inną wersję SOC...
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez RazoRetti w 19 Maj 2010, 21:40

Z tym, że mam oryginalną co wydawałoby się jeszcze dziwniejsze. o_O
A error log. Teraz już go nie będzie, bo przekopiowałem pliki tekstowe z innych modów/skopiowałem inne z solijanki i nazwałem tak jak było napisane w error logu no i działa. Pewnie problem się zacznie, gdy dotrę do Deadcity.

A logi wyglądały mniej więcej tak:
FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CStringTable::Load
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrGame\string_table.cpp
[error]Line : 53
[error]Description : <no expression>
[error]Arguments : string table xml file not found string_table_includes.xml, for language eng

Z tym, że czasem było for language rus.
RazoRetti
Stalker

Postprzez KoweK w 19 Maj 2010, 21:46

trurl3 napisał(a):caleb59
- A co tu ma do rzeczy CD w napędzie? Czy grasz w oryginał z kontrolą płyty w napędzie, czy też w 'inną' wersję bez tej kontroli - zawsze startujesz grę z uruchomienia piku XR3DA.exe. A jeśli masz wątpliwości co do legalności modyfikacji zasobów gry i koniecznie chcesz się czegoś doszukać - zapytaj kolegę atikabubu o tutorial na temat rozszerzania możliwości wykorzystania pamięci w grze Cień Czarnobyla. Pochwalił się że opisał to już dawno w tutoriala zamieszczonym na tej właśnie stronie - adres w poście atikabububu kilka pozycji wcześniej. Może jemu więcej wolno... a przecież , jak sam mówi, on tu tylko sprząta...
Chciałbym zakończyć tę dyskusję bo mnie to już męczy, jednakże czuję się w obowiązku odpowiadać na komentarze Administracji. Dlatego już nic nie pisz, tylko zrób co uważasz i oszczędź jałowych dyskusji...

Fix atiego nie zawiera ŻADNEGO pliku XR3DA.exe, więc o nielegalności nie ma tutaj mowy. Będę musiał przetestować tę wersję Soljanki, w której jest ten rzekomy plik, i jeżeli zadziała jak crack, to niestety nie będziemy mogli tego promować.

Mogę się mylić... :P
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 01:14
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez trurl3 w 19 Maj 2010, 21:52

No to chyba masz tam teraz niezły misz-masz. A wersję masz pewnie oryginalną, ale angielską. I stąd te róznice. Tak czy inaczej powinieneś mieć w folderze /txt podkatalog /pol z plikami po polsku i w pliku localisation. ltx odpowiedznie ustawienia do właściwego wyświetlania polskich znaków diakrytycznych. POza tym jest mała pułapka - w pl;iku string_table_includes.xml są delegacje do plików tekstowych dla odpowiedniej wersji językowej. I gra będzie szukac plików w odpowiednim podkatalogu -= /rus, /pol lub /eng , zaleznie od zawartości tego pliku. Jest to de fakto górka rozrządowa podająca loalizację wielu plików tekstowych. Tak wygląda u mnie:

string_table_includes.xml
Kod: Zaznacz wszystko
<?xml version="1.0" encoding="windows-1251" standalone="yes" ?>
<string_table>
<!-- PRZY LOKALIZACJI NIE ZAPOMNIJ ZMIENIC ŚCIEŻKI -->
#include "text\pol\string_table_tips_escape.xml"
#include "text\pol\string_table_tips_garbage.xml"
#include "text\pol\string_table_tips_agroprom.xml"
#include "text\pol\string_table_tips_darkvalley.xml"
#include "text\pol\string_table_tips_bar-rostok.xml"
#include "text\pol\string_table_tips_military.xml"
#include "text\pol\string_table_tips_yantar.xml"
#include "text\pol\string_table_tips_radar.xml"
#include "text\pol\string_table_tips_sarcofag.xml"

#include "text\pol\stable_storyline_info_escape.xml"
#include "text\pol\stable_storyline_info_garbage.xml"
#include "text\pol\stable_storyline_info_agroprom.xml"
#include "text\pol\stable_storyline_info_darkvalley.xml"
#include "text\pol\stable_storyline_info_deadcity.xml"
#include "text\pol\stable_storyline_info_bar.xml"
#include "text\pol\stable_storyline_info_bar-rostok.xml"
#include "text\pol\stable_storyline_info_military.xml"
#include "text\pol\stable_storyline_info_radar.xml"
#include "text\pol\stable_storyline_info_aes.xml"
#include "text\pol\stable_storyline_info_yantar.xml"
#include "text\pol\stable_storyline_info_pripyat.xml"
#include "text\pol\stable_storyline_info_sarcofag.xml"

#include "text\pol\string_table_tasks_escape.xml"
#include "text\pol\string_table_tasks_agroprom.xml"
#include "text\pol\string_table_tasks_darkvalley.xml"
#include "text\pol\string_table_tasks_deadcity.xml"
#include "text\pol\string_table_tasks_bar.xml"
#include "text\pol\string_table_tasks_military.xml"
#include "text\pol\string_table_tasks_radar.xml"
#include "text\pol\string_table_tasks_garbage.xml"
#include "text\pol\string_table_tasks_aes.xml"
#include "text\pol\string_table_tasks_yantar.xml"
#include "text\pol\string_table_tasks_sarcofag.xml"

#include "text\pol\string_table_mapspots_agroprom.xml"
#include "text\pol\string_table_mapspots_bar.xml"
#include "text\pol\string_table_mapspots_darkvalley.xml"
#include "text\pol\string_table_mapspots_deadcity.xml"
#include "text\pol\string_table_mapspots_garbage.xml"
#include "text\pol\string_table_mapspots_escape.xml"
#include "text\pol\string_table_mapspots_military.xml"
#include "text\pol\string_table_mapspots_pripyat.xml"
#include "text\pol\string_table_mapspots_radar.xml"
#include "text\pol\string_table_mapspots_aes.xml"

#include "text\pol\stable_generate_fnames.xml"
#include "text\pol\stable_generate_snames.xml"
#include "text\pol\stable_bio_name.xml"
#include "text\pol\stable_statistic_caption.xml"

</string_table>
Możę tu jest źródło poszukiwania przez grę tych plików, których niue ma umnie? Spróbbuj wrzucić mój plik, tylko najpierw zrób folder /taxt/pol i skopiuj do niego pliki tekstowe z innego foldera.

xKoweKx
Rzeczywiście, w tutorialu atikabubu problem jest rozwiązany naokoło, z pominięciem "pewnych plików .exe które nas nie obchodzą" :). Moja porada traktuje prawdopodobnie o tych właśnie "plikach, które nie powinny bas obchodzić", ale ... sprawdź poprawność pliku i sam zdecyduj. Je się nie upieram. Jak by co, kasuj podejrzane treści.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości