[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Soljanka Mod"

Postprzez KoweK w 04 Wrz 2009, 21:20

Napisałem maila do endrjuu i pracuje on nad spolszczeniem, ma pracę, a to jest jednak ważniejsze. Jakbyście nie zauważyli to ciągle wychodzą nowe patche, które dodają questy i dialogi, a to dodatkowa robota.

Co nie oznacza ze moglby z łaski swojej sie pojawic na chwile i powiadomic o postepach niwelujac tym samym caly ten zamet - nieodpowiedzialnosc i tyle i niech sie praca nie zaslania... - caleb59

Bo później robi się taki burdel jak kilka postów wyżej. - F360

Burdel będzie sprzątany, a Ci co go robią nagradzani, proste :) - xKoweKx
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 20:02
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Reklamy Google

Postprzez Crisu w 04 Wrz 2009, 21:25

Oczywiście, zdajemy sobie z tego sprawę.
Jednak pomysł z płaceniem jest zdrowo poroniony.
Mod prawie 1,5gb... Za darmo. Zupełnie za darmo.
Spolszczenie... Kilkaset kb. Za ile? 20zł? Ha, wolne żarty.
Polak potrafi, no pewnie. Idealny tego przykład.

xKoweKx napisał(a):dodatkowa robota.

...za którą nikt nie powinien płacić.
"Дай мне мой респект, не больше не меньше."
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:16
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 10:51
Kozaki: 48

Postprzez Luca w 04 Wrz 2009, 22:02

Mod rzeczywiście powala, ale bez znajomości tekstów nie wykorzystujemy 50% zabawy, żeby translatory były inteligentniejsze można by sobie samemu poradzić. Niestety w Magazynach Wojskowych FPS spada do utraty przyjemności z gry. Dodatkowo jest coś nie tak z karabinkami, Pijawkę łatwiej zabić nożem niż Abakanem lub karabinkiem na naboje 5.54. Jeżeli macie jakieś pomysły na FPS w tym modzie to bądźcie łaskawi napisać bo pytań może być wiele.
Luca
Stalker

Dołączenie: 18 Gru 2008, 23:24
Ostatnio był: 07 Wrz 2014, 14:12
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 0

Postprzez Adi007 w 04 Wrz 2009, 22:59

zebredee11 napisał(a):Witam. Ludzie nie wytrzymam- oto mamy przed sobą najlepszy mod do Stalkera, a caleb59 radzi, żeby go sobie darować. Przecież ten mod [ nawet po rusku] rozkłada na łopatki wszystkie dotychczasowe mody. Mam propozycję dla wszystkich, którzy chcieli by zagrać w tego moda po polsku. Proponuję zrobić zrzutkę i zapłacić komuś za tłumaczenie. Co o tym sądzicie?.

To ty chyba nie widziałeś innych modów które są lepsze od tego zmieszanego bajzlu, najlepiej zobacz L.U.R.K i Lost Alpha. A z tą składką to ty chyba jesteś chory umysłowo, według prawa to wszystko to, co jest zmieniane w grze należy do GSC i nie można brać z tego żadnych korzyści majątkowych bez ich zgody. Więc dla ciebie FAIL.

L.U.R.K. i Lost Alpha jeszcze się nie ukazały, a ty oceniasz? Poza tym przystopuj z obrażaniem. - xKoweKx
Adi007
Stalker

Dołączenie: 11 Sie 2009, 01:07
Ostatnio był: 26 Cze 2011, 03:19
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez zebredee11 w 05 Wrz 2009, 06:20

Witam. Mój nie najlepszy pomysł z płaceniem za spolszczenie narodził się pod wpływem emocji. Nie dość, że nie można było wprost zapytać o spolszczenie to jeszcze celeb59 groził zamknięciem tematu. Teraz przynajmniej wiem, że prace nad spolszczeniem, powoli ale trwają. Przepraszam za zamieszanie jakiego narobiłem.
zebredee11
Kot

Dołączenie: 10 Mar 2009, 20:03
Ostatnio był: 15 Wrz 2009, 17:29
Ulubiona broń: FT 200M

Postprzez yozue w 05 Wrz 2009, 08:24

Tak szczerze mówiąc to ja pierwszy zaproponowałem "zapłatę" za spolszczenie moda (jakiś czas temu, bodajże na SB). Sam czekam na spolszczenie i cholernie nie mogę się doczekać. Ale najgorsze jest to, tak jak napisał @xKoweKx, że co jakiś czas wychodzą nowe patche itp. Z każdym kolejnym updatem, praktycznie zmieniana jest spora część fabuły, część questów jest przenoszona na nowe (udostępnione lokacje), tak było z wersją 03.08 (lub 08.08), patch udostępnił m.in. bagna, które puki co nie mają jakiś znaczących dla fabuły questów. Ale obstawiam że z nowym patchem to się zmieni. Nie wiem jak wygląda dalej rozgrywka (jak do tej pory zwiedziłem, bagna, kordon, dolinę, wysypisko, bar, dzicz, jantar, atp (?) labirynt, i ten las to jest pomiędzy kordonem a doliną, na razie dałem sobie spokój z modem (napierdzielam w cs+ogsm), czekam na nowe patche no i wiadomo też na co jeszcze. :)

Co do spolszczenia, nie wiem czy to tym pisałem wcześniej czy nie, żeby ułatwić (i zmniejszyć) @endrjuu robotę, podmieniłem texty te które są w polskiej wersji i zgadzają się z tymi w soljance, tym co pozostało musi się zająć On sam, a powiem szczerzę że jest tego w ku*we (i jeszcze więcej) i to nie przesadzając (nie spodziewałem się takiej ilości dialogów, opisów itp, do puki sam tych plików nie zacząłem przeglądać), dla przykładu, plik stable_dialogs_wawka.xml zajmuję 510kB (ok 5000-7000 linijek textu) - cały do tłumaczenia. Na oko jest ok 2 MB cyrylicy do tłumaczenia. I z każdym nowym patchem dochodzą nowe dialogi.

Na jednym z for rosyjskich wyczytałem (o ile mi to google translator dobrze przetłumaczył) że ktoś tam się przymierzał do przetłumaczenia moda na angielski, ale temat coś przycichł.
Awatar użytkownika
yozue
Stalker

Dołączenie: 10 Lis 2008, 11:31
Ostatnio był: 30 Lis 2024, 09:49
Kozaki: 34

Postprzez KoweK w 07 Wrz 2009, 15:15

No więc tak, Ci którzy chcieli zapłacić komuś za zrobienie spolszczenia... Mój kolega w rosyjskim jest perfekto, i tłumaczy również. Co do ceny - kartka A4 tekstu = 15 zł. Oczywiście przy większych ilościach są rabaty ;)

No to kto się zrzuca...?

:facepalm:
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 20:02
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Postprzez Papa Mobile w 07 Wrz 2009, 15:33

Hmm, możecie na mnie liczyć, co do zrzutki kaski na spolszczenie Soljanki, szczegóły uzgodnimy drogą, którą sobie ustalimy. Hawk.
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 31 Maj 2025, 18:25
Miejscowość: Campus Pagani
Kozaki: 133

Postprzez zebredee11 w 07 Wrz 2009, 16:23

Witam. Wchodzę w to. Proszę tylko powiedzieć ile i w jaki sposób.

Przeraża mnie ta cala koncepcja - idealne zrodlo do popisu jakiemus tlumaczowi - oszustowi - ale coz - dzialajcie oby tylko potem nie bylo placzu ze ktos oszukal kogos! ;) - caleb59
zebredee11
Kot

Dołączenie: 10 Mar 2009, 20:03
Ostatnio był: 15 Wrz 2009, 17:29
Ulubiona broń: FT 200M

Postprzez Luca w 07 Wrz 2009, 21:02

Musi być więcej chętnych bo na 3-4 osoby wypadnie niezła sumka. 15pln za stronę A-4... bawiłem się translatorem i napiszę Wam,.że takich stron będzie duuuużooooooooo. Chłopak zarobi okrągłą sumkę, więcej niż 20-30 pln nie warto płacić bo za Stalkera na Allegro zapłacimy ok 40 pln. Nie chcę się wygłupić ale obawiam się że, musi nas być 50-70 chętnych żeby spolszczenie się kalkulowało. Z drugiej strony jak będziemy się na siębie "patrzyć" i czekać to pewnie się nie doczekamy, najlepiej skrzyknąc się w parę osób ze znajomością cyrylicy i jako-taką rosyjskiego. Niektóre pliki z tekstem są krótkie ale jest kilka naprawdę dużych i jeden gigantyczny, potrzeba co najmniej 10-ciu chętnych i 3-4 tygodnie spokojnej ale rzetelnej pracy.
Luca
Stalker

Dołączenie: 18 Gru 2008, 23:24
Ostatnio był: 07 Wrz 2014, 14:12
Ulubiona broń: Storming Obokan

Postprzez TUK w 12 Wrz 2009, 00:13

Prędzej mi trawa z dup* wyrośnie,a grosza nie dam.

-Czy nie uważacie tego pomysły za ździebko poroniony,czy tylko ja mam takie wrażenie?... :facepalm:
:

Więc jeśli pragniesz do czegoś dojść,
Ty jesteś twórcą, ukształtować musisz to,

1125
Awatar użytkownika
TUK
Stalker

Dołączenie: 30 Maj 2008, 22:57
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 10:01
Miejscowość: Folksdojcz
Frakcja: Zombie
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 3

Postprzez Crisu w 12 Wrz 2009, 23:04

Nie tylko Ty masz takie wrażenie. Nie tylko poroniony co całkowicie je*nięty.
Co, mam dawać za spolszczenie więcej niż za grę? Chyba ktoś spadł z dywanu na podłogę.
Nie ma takiej opcji bym płacił za byle pliki tekstowe.
Zróbcie porządne, w 100% profesjonalne spolszczenie z polskim dubbingiem.
Niech to wszystko działa idealnie, niech nie będzie żadnego błędu.
Zażegnajcie problemy z instalacją i bugami.
Dopiero wtedy myślcie o zarobkowaniu na tym.
Ja w każdym razie nigdy nie zapłacę za coś takiego.
Kupiłem grę i nie mam zamiaru dawać komuś profitów za coś co powinno być darmowe.
Darmowy mod, a więc i spolszczenie powinno być do tego adekwatne.
Myślcie ludzie. To chore. Okej, jeśli dysponujecie gotówką - zapłaćcie.
Ja jednak wolę za te same pieniądze kupić sobie coś do jedzenia.
Spolszczeniem nie posmaruję chleba.
Natomiast osoba tworząca owe spolszczenie naje się za dziesięciu wykorzystując głupotę.
Głupotę i bezmyślność, bez żadnego wątpienia.

Moja zdanie brzmi - NIE.
"Дай мне мой респект, не больше не меньше."
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:16
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 10:51
Kozaki: 48

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości