S.T.A.L.K.E.R.: Zew Prypeci - Globalna Dyskusja

"Ogólnie rzecz biorąc, jest to niemożliwe." Odparł Profesor Wołodia, zapytany o możliwość obrony doktoratu w przypadku posiadania tytułu profesora.

Bedzie dobrze?

Da
554
75%
Niet
38
5%
Bedom bany!
150
20%

Razem głosów : 742

Re: S.T.A.L.K.E.R.: Zew Prypeci - Globalna Dyskusja

Postprzez MrKrzysiek w 16 Lut 2010, 20:54

Ooo to by było naprawdę super... Gdyby były frakcje i wraz z kumplami biłbyś się np. z Wolnością, w której są koledzy których nie lubisz... tyle, że w takiej grze byłby zepsuty klimat.

Uwagi moderatora:

Wow! Super! Szkoda, że gadka nie na temat. - xKoweKx
MrKrzysiek
Kot

Dołączenie: 27 Sty 2010, 18:10
Ostatnio był: 17 Mar 2010, 17:03
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Viper w 16 Lut 2010, 22:53

Ukończyłem Zew Prypeci po raz n-ty i muszę przyznać, że w stosunku do poprzedniej części panowie z GSC się przyłożyli :D Żadnej totalnej wojny, zero przeludnienia. Tereny są duże i jest co pozwiedzać. Zadania główne jak i poboczne są rozbudowane i ciekawe. Postacie też są wyjątkowe - Kardan taki sympatyczny pijaczyna, Wana to tylko do serca przytulić :D Czuć klimat. Prypeć jest odwzorowana na prawdziwiej ale w bardziej dosłownym tego słowa znaczeniu, czyli większy realizm rozmieszczenia ulic, poszczególnych budynków itp. Nowe mutanty dodane - doczekaliśmy się chimery i burera. A co się stało z Izolmem, cywilnymi zombie oraz wilczymi szczurami? Można by też zrobić Tarka - wspaniale pasuje to takich starych wiosek. Jednak już jest dobrze, nie były to te same, znane i (nie)lubiane mutanty :P Wszystkie rodzaje pijawek - jestem pod wrażeniem. Co jedna to bardziej niebezpieczna. Misja z leżem pijawek chyba najlepsza. Spanie, modyfikowanie kombinezonów, nowe bronie - świetnie! Jupitera czuć już z Janowa - to jest jedyne miejsce, do którego boję się wchodzić. Niby wszystko jest doskonałe. Ale brakuje mi kilku rzeczy z poprzednich części, bez których klimat ucierpiał lekko:
-Gdzie do cholery podział się słynny diabelski młyn? Na zachód od Kina Prometeusz widziałem tylko zarys w tle :< To nie to samo.
-Bardzo brakuje mi tych propagandowych haseł znanych z baz frakcji :P
-Laboratoria znane z "Cienia Czarnobyla". To X8 jakieś takie...hm, powiedzmy, że wymieszane z X18 i X16, mniej więcej wiedziałem, czego się spodziewać. X18 wywarło na mnie większe wrażenie. Ale przyznam, że ten płacz dziecka potrafi przestraszyć...
-Kontrolera! Może i odmieniony, ale czy lepszy? Nie ma tego szumu, zawrotów głowy itp. Wg. mnie te cechy pokazywały, że Kontroler jest naprawdę niebezpieczny i trzeba unikać go jak ognia. A teraz? Wejdziesz na wysoko położony punkt z b. dobrą ochroną psioniczną + bloker psioniczny i nic ci nie zrobi a ty go spokojnie zdejmiesz.
-Pijawki. Hmm...zaleciało Predatorem.Przynajmniej nie są nieśmiertelne podczas stanu niewidzialności (nie wiem jak to nazwać xD) jak w Clear Sky. Omyłkowo zabiłem taką mimo, że była zakamuflowana na full.
-Minigierek np. strzelanie do wron, strzelnica itp.
-Pojazdów! Może i ich nie było oficjalnie w poprzednich częściach, ale Zona chyba jest wystarczająco duża na samochody. Po Zatonie i Prypeci za bardzo sobie nie pojeździmy - Tu woda, tu dziura, tu pniak. Jak już samochody to tylko w Janowie.

Podsumowując - Zew Prypeci jest bardzo dobrą grą, ale wciąż brakuje kilku rzeczy. Skoro twórcy ich nie dopracowali to pewnie zrobimy to my - fani. Nie liczę na następną część. Ale gdyby miała powstać to apeluję do panów z GSC - przywróćcie możliwości znane z Build'u 1935 :!: Zróbcie S.T.A.L.K.E.R.'a doskonałego.Mimo tych kilku niedociągnięć :wódka: , :wódka: i jeszcze raz :wódka: dla twórców.

Uwagi moderatora:

Używaj wiecej spacji na końcach zdań ;) - atikabubu
Viper
Kot

Dołączenie: 24 Wrz 2009, 08:50
Ostatnio był: 27 Kwi 2014, 16:12
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper VLA

Postprzez szm w 16 Lut 2010, 23:13

-Gdzie do cholery podział się słynny diabelski młyn? Na zachód od Kina Prometeusz widziałem tylko zarys w tle :< To nie to samo.

Bo tam jest w rzeczywistości. Młyn znajduje się dokładnie na północny-zachód od 'Prometeusza'. W okolicach ulic: Лазарева (Łazariewa [ciekawa postać]) i Набережная (Nadbrzeżna). Wesołe miasteczko tworzy tak jakby trójkąt z tymi ulicami.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Darth ReX w 17 Lut 2010, 01:26

Dla mnie Zew Prypeci jest objawieniem.
Dostałem to, na co miałem ochotę, twórcy trafili w moje gusta. Niestety, wolałbym zabawić w Zonie trochę dłużej, a 70 zadań pobocznych stosunkowo szybko się kończy. Prócz tego, gra mogłaby być lepiej wyważona. Brakuje też chociaż ze 2 map tej samej wielkości, co reszta. Niemniej, dla mnie to samodzielne rozszerzenie stanowi kwintesencję Stalkera. Łączy "next-genowość" Clear Sky ze starymi pomysłami, a całość okrasza ciekawym klimatem. Należy pochwalić też wielkość map. Niestety, freeplay nie pozostawia zbyt wiele do roboty. Niemniej, jestem zadowolony.
Ale nadal brakuje mi "klasycznego" AK-47.
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: 30 Mar 2026, 21:17
Kozaki: 224

Postprzez anatol w 20 Lut 2010, 18:00

A jak jest z bugami? Dużo ich? Po Czystym Niebie byłem bardzo zawiedziony. Kupiłem Czyste Niebo zaraz po premierze bo bardzo podobał mi się klimatyczny Cień Czarnobyla. Niestety optymalizacja była kiepska i dość dużo bugów (jednego z ulepszeniem dla Stalkerów z Kordonu nadal chyba nie poprawili).
Czy Zew Prypeci tez jest taki niedopracowany?
anatol
Kot

Dołączenie: 19 Lut 2010, 09:30
Ostatnio był: 12 Mar 2010, 18:56

Postprzez n3ro11 w 20 Lut 2010, 21:57

Bugów? Bardzo mało, przynajmniej u mnie.
Image
Awatar użytkownika
n3ro11
Stalker

Dołączenie: 03 Paź 2009, 23:15
Ostatnio był: 20 Mar 2015, 19:43
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Akm 74/2

Postprzez Crew w 21 Lut 2010, 11:34

Ten drugi patch poprawia coś w kwestii wydajności ? Nie chcę instalować gry i mieć znów 10 fps
ASUS ROG Strix G17 R7-6800H/32GB/1TB + 4TB/Win11 RTX3070Ti 240Hz
Awatar użytkownika
Crew
Łowca

Dołączenie: 22 Lut 2008, 19:11
Ostatnio był: 20 Maj 2025, 20:35
Miejscowość: Wałcz
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 19

Postprzez lukass w 21 Lut 2010, 18:46

z tą skrzynką związany jest quest, powinieneś go dostać od kolesia ze skadowska (zaraz na prawo po wejściu na statek). Kiedy zwrócisz mu skrzynkę on zacznie rozdzielać znalezione w niej łupy.
Mam pirata!
Awatar użytkownika
lukass
Ekspert

Dołączenie: 25 Paź 2009, 13:18
Ostatnio był: 07 Sie 2010, 12:16
Ulubiona broń: --
Kozaki: 45

Postprzez kris1275 w 21 Lut 2010, 19:29

z tą skrzynką związany jest quest, powinieneś go dostać od kolesia ze skadowska (zaraz na prawo po wejściu na statek). Kiedy zwrócisz mu skrzynkę on zacznie rozdzielać znalezione w niej łupy.

Lub oddać ją mechanikowi który za 500 RU ją nam otworzy i wszystkie fanty będą nasze. Quest znalezienia walizki będzie w tym momencie anulowany.
Awatar użytkownika
kris1275
Tropiciel

Dołączenie: 05 Gru 2009, 14:10
Ostatnio był: 18 Sie 2015, 21:57
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 13

Postprzez lukass w 22 Lut 2010, 19:18

Tutaj zapowiada sie całkiem ciekawy kawał moda - http://translate.google.pl/translate?js ... l=de&tl=en

Nowe: bronie, kombinezony, mutanty, postacie, misje i poboczne questy, elementy RPG, nagrody, ukryte schowki/niespodzianki etc.
Mam pirata!
Awatar użytkownika
lukass
Ekspert

Dołączenie: 25 Paź 2009, 13:18
Ostatnio był: 07 Sie 2010, 12:16
Ulubiona broń: --
Kozaki: 45

Postprzez Adek_33 w 22 Lut 2010, 22:45

доброе утро ! mam takie małe pytanko :D na stronie gry-online pisze, że wymagana karta graficzna to (nvidia) GTX 250 ale grając w tą grę na rozdzielczości 1152x864 nie zauważyłem większej różnicy od grafiki tej z CS i tutaj moje pytanie, po co aż taka dobra karta graficzna do Zewu Prypeci ?:P
Adek_33
Kot

Dołączenie: 21 Lut 2010, 21:28
Ostatnio był: 17 Gru 2012, 18:36
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: GP 37

Postprzez atikabubu w 23 Lut 2010, 08:01

Buhahahahaha! Na 8800GT w DX9 gra śmiga dosyć płynnie to nie wiem po kiego aż GTX 250 :P
W11 x64 25H2 / Ryzen 5950X / Gigabyte RX 9070 XT / 32 GB DDR 4 / AORUS FO27Q2
Pierwszy opek/ LA Persona (Firefox)
Awatar użytkownika
atikabubu
Very Important Stalker

Dołączenie: 23 Lut 2008, 13:10
Ostatnio był: Wczoraj, 16:02
Miejscowość: Zajebista
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 569

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości