Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez Woland w 01 Lis 2012, 20:14

Jeśli chodzi o słowiańskie źródła pisane jak mi wiadomo ich ilość wynosi 0.
Księga Wielesa okazała się fałszywa.
Swoją drogą smutne jest że wielu o pogaństwie NIC nie wiem. Wielu nie słyszało pewnie w życiu nawet słowa "Perun" a żeby wiedzieć w ogóle kto to był. Większość natomiast Polaków wiele wie o jakiejś wierze z bliskiego wschodu i uważają ją za tradycyjnie polską. Mało tego! Wielu wierzy że Polska zaczęła się od Mieszka I!
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 01 Lis 2012, 21:40

Ok. Ale o swoich słowiańskich "korzeniach" i swojej "prawdziwej" religii polscy słowianie nie wiedzą nic i nie czują z nimi żadnego związku obecnie. Próba reinkarnacji wierzeń prasłowiańskich ma taki sam sens jak próba zaszczepienia hinduizmu.
Narodowi socjaliści z SS próbowali już przy poparciu państwa wskrzeszać pragermańskich bogów i jakoś im nie wyszło.

Ale, żeby nie było: jak ktoś chce jego wola, niech se świętuje Świętowita (którego w Polsce nie czczono) czy Perepłuta. Byle nie próbowali przywracać słowiańskiego zwyczaju sprzedawania dzieci i jeńców żydowskim handlarzom niewolników wywożącym ich do Lewantu. ;-)

Poza tym to kosztowna religia, trzeba składać ofiary z bydła i jak wierzyć zachodnim kronikarzom z ludzi (np.Thietmar z Merseburga).

Ano od Mieszka I - bo o jego poprzednikach prócz lapidarnej wzmianki w Kronice Polskiej niewiele wiadomo - tak samo jak o tym kiedy faktycznie nasze państwo jako tako ukształtowało swoją państwowość. Więc nie widzę powodu aby się akurat tego czepiać.

A tak w ogóle to jest wątek "wiara" i nie dotyczy on tylko katolicyzmu.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wojas21.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Woland w 01 Lis 2012, 22:13

III Rzesza i religia to złożony temat. Masa przykładów wskazujących na chrześcijańskość nazizmu. Zarazem rzeczywiście odwoływano się do germańskich bogów... ale zarazem odwoływano się do Atlantydy Platona z której to ich zdaniem wywodziła się rasa aryjska. To nie koniec bogatej wyobraźni albo dobrych prochów. Himmler wykupił zamek w którym co roku spotykała się tajna rada SS dwunastoosobowa na jakichś medytacjach czy coś. Słyszałem też- ale to już nie wiem czy to nie jest kłamstwo czy przekręcenie- ale pod koniec życia (o ile rzeczywiście zabił się w 1945 co nie jest takie pewne wbrew pozorom) Reichsfuhrer-SS Heinrich Himmler zainteresowany był islamem. Z powodu fanatycznej wierności w nazizmie i islamie oraz w zasadzie takim samym poglądom na temat kobiet Himmler powołał islamską dywizją SS w której byli islamscy duchowni (jak nazywa się islamski odpowiednik kapelana? Bo nie pamiętam). Byli to jedyni duchowni jacy byli w dywizjach SS. Współpracował z reżimem też wielki mufti Jerozolimy, obiecywał załatwić III Rzeszy wielu muzułmanów do armii.

"Poza tym to kosztowna religia, trzeba składać ofiary z bydła i jak wierzyć zachodnim kronikarzom z ludzi (np.Thietmar z Merseburga)."
Chrześcijaństwo też porzuciło bądź dodało sobie wiele zwyczajów...

"Ano od Mieszka I - bo o jego poprzednikach prócz lapidarnej wzmianki w Kronice Polskiej niewiele wiadomo - tak samo jak o tym kiedy faktycznie nasze państwo jako tako ukształtowało swoją państwowość. Więc nie widzę powodu aby się akurat tego czepiać."
"Poczet Królów Polskich" podaje że ci trzej władcy legendarni istnieli. Negowano ich istnienie bo ich historia jest obok historii o Popielu. Jest to jednak nieprawda, obie historie są wyraźnie oddzielone. Galla Anonim jednak mało wiedział o nich. Skąd wiedział? Wiedza przekazywana ustnie z pokolenia na pokolenie, wbrew pozorom dość skuteczna rzecz to bywa czego przykładem mogą być plemiona afrykańskie gdzie wyznaczony człowiek zna historię plemienia z zakresu wielu wielu lat!

"Próba reinkarnacji wierzeń prasłowiańskich ma taki sam sens jak próba zaszczepienia hinduizmu."
Ale za to ustalenie co i jak i przypomnienie po prostu że na naszych ziemiach wieku temu były takie i takie tradycje to coś co moim zdaniem powinno być.
Woland
Legenda

Postprzez djcycu w 01 Lis 2012, 22:50

Nie wiem czemu tak się depcze chrześcijaństwo czy islam kiedy obie religie mają najwięcej pokrycia w pismach i historii... Nie, wam trzeba Świętowidów i innych cudów o których nawet na drzewach nie pisali... I ktoś mi chce powiedzieć że ja jako chrześcijanin jestem naiwny?

:

Żeby nie było OT to od razu mówię że takie rozmowy jak wyżej mnie denerwują
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Tajemniczy w 02 Lis 2012, 08:25

Woland napisał(a):IZ powodu fanatycznej wierności w nazizmie i islamie oraz w zasadzie takim samym poglądom na temat kobiet Himmler powołał islamską dywizją SS w której byli islamscy duchowni (jak nazywa się islamski odpowiednik kapelana? Bo nie pamiętam).

Oddział ten brał udział w obronie Reichstagu. Gdzieś kiedyś czytałem wspomnienia jakiegoś radzieckiego oficera to był tam motyw że znaleźli w jednym z pokoi Reichstagu ciała kilku ludzi-SS manów o wyraźnie wschodnim wyglądzie(długie brody, turbany na głowach). Kilku innych zabili podczas walki. To chyba byli Irańczycy o ile dobre pamiętam.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Alchemik w 03 Lis 2012, 19:20

No właśnie, naziści... Jak to z nimi jest? Z tego co wiem naziści byli wrogami Polski, a teraz, w wolnej Polsce gnojki mówią, że są neonaziolami i hailują, noszą tatuaże ze swastyką...To głupie czcić durnia, który tyle naszym przodkom krzywdy wyrządził. Zaraz ktoś mi powie, że już nie ma neonazistów w Polsce, że to było modne w latach 90...Guzik prawda. Znam dziewczynę, która określa się jako narodowa socjalistka, jej brat
ma podobne poglądy. Dwa razy widziałem też na mieście takich idiotów. Nie mogę pojąć, jak to możliwe, mieć przodków, którzy walczyli z niemieckim okupantem, a teraz samemu czcić Hitlera. Wytłumaczy mi to ktoś?
Lizać stópki, niuchać stópki
Awatar użytkownika
Alchemik
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: Wczoraj, 22:26
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 209

Postprzez Terminus w 03 Lis 2012, 19:32

Tak samo ja nie potrafię pojąć, jak to możliwe, mieć przodków, którzy walczyli z bolszewickim okupantem, a teraz samemu czcić komunizm. Wytłumaczyć to mogę tylko głupotą.
CREDO [łac. Wierzę]

Positive Wojas21.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Alchemik w 03 Lis 2012, 19:40

Z tego co pamiętam, to user, o którym wspominasz, miał przodków-komunistów. Tak więc, ja problemu nie widzę :E.
Lizać stópki, niuchać stópki

Za ten post Alchemik otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Terminus.
Awatar użytkownika
Alchemik
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: Wczoraj, 22:26
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 209

Postprzez Woland w 03 Lis 2012, 20:11

Terminus, odpowiedź dlaczego niektórzy ludzie popierają komunizm jest prosta:

Image

-A żeby off-topu nie było to to że ciągle chory jestem w tym roku. Od początku roku chorowałem już 3 tygodnie+ z dwa tygodnie katar miałem. Masakra. Mam nadzieję że to koniec już!

Za ten post Woland otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Alchemik,
Negative Cysiu.
Woland
Legenda

Postprzez Terminus w 03 Lis 2012, 21:43

Racja....
Image
CREDO [łac. Wierzę]

Positive Woland.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Wojas21 w 03 Lis 2012, 22:11

Image

Image
Awatar użytkownika
Wojas21
Tropiciel

Dołączenie: 25 Cze 2010, 22:54
Ostatnio był: 01 Sty 2018, 22:59
Kozaki: 64

Postprzez djcycu w 03 Lis 2012, 22:18

Przecież komunizm to w głównej mierze była masa propagandy nie wspominając o terrorze no bo jak można wytłumaczyć tłuczenie, bicie, zabijanie nawet polskiego obywatela przez polskie służby bezpieczeństwa czy milicję (no a prościej jak mógł rodak rodaka tłuc na śmierć)? Ja tego co prawda nie przeżyłem Bogu dzięki ale zebrałem na tyle wiadomości o tym że komunizm jest dla mnie raczej znaną chorobą. Widocznie wielu z popierających dalej nie dopuściło do wiadomości faktów czym była komuna i jest po dziś dzień. Najlepszy przykład macie w Korei i Chinach...

Co prawda demokracja też jest do kitu... Wszystko ładnie i pięknie do póki się świnie do koryta nie dobiorą.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości