Terminus napisał(a):Omnibus napisał(a):No i jak to się kłóci z tym co powiedziałem?- nie było jeszcze żadnego "nowego systemu" do obrony gdy rozpoczynał się terror.przeciwników nowego systemuOmnibus napisał(a):
Dodam przy tym, iż z początku Lenin nie miał zamiaru stworzenia Czeki. dopiero kiedy się zdziwił ilu było rzeczywistych przeciwników nowego systemu (wszyscy od białogwardzistów, po agentów wrogich państw) stworzył tą "agencję".
BREDNIE
Aparat terroru stworzono/uruchomiono w momencie gdy Lenin i bolszewicy przegrali wybory do Zgromadzenia Konstytucyjnego 25XI/12X 1917- czyli okazało się że rosyjskie SPOŁECZEŃSTWO nie jest zainteresowane ich pomysłami i władzę trzeba przejąć poprzez zastraszenie społeczeństwa terrorem i wymordowanie tych, którzy cieszyli się większym poparciem i zagrażali planom przejęcia władzy.
- piękne zdanie rodem z komunistycznych propagandówek, sugerujące spisek wrogich, Najlepiej świadczy o tym Sama walka o Petersburg, gdy działa "Aurory" wystrzeliły w pałamrocznych sił. Wrogiem podstawowym było niechętne bolszewikom SPOŁECZEŃSTWO ROSYJSKIE i wybrani przez nie jego przedstawiciele polityczni.wszyscy od białogwardzistów, po agentów wrogich państw
Na podstawie odnalezionych w brytyjskich archiwach dokumentów ta książka odsłania szokujące fakty o operacjach prowadzonych w Rosji w latach 1917-1920: dowody związków aliantów z władzą radziecką i prowadzone w sekrecie negocjacje z bolszewikami.
Michael Occleshaw pokazuje, co spowodowało, że Zachód został zniechęcony do tej współpracy i dlaczego zaczął aktywnie wspierać kontrrewolucję. Przedstawia cały arsenał zaangażowany do obalenia reżimu bolszewickiego. od wymiany not dyplomatycznych do interwencji zbrojnej, od siatek szpiegowskich i podwójnych agentów, przez intrygi polityczne i sabotaż, po plany utworzenia oddzielnego państwa kozackiego. Niepowodzenie tych akcji zapoczątkowało trwający prawie do końca XX wieku konflikt ideologii, w późniejszym okresie zwany zimną wojną.

Terminus napisał(a):Jeżeli się o czymś pisze to wypadałoby mieć jakąś wiedzę - szczególnie gdy się rzuca na kogoś oskarżenia.
Orientuję się trochę w zbrodniach Polaków na Żydach - czytałem dotyczące tego publikacje (nie mam na myśli publicystyki Grossa choć też czytałem), mam też niejaką wiedzę na temat zbrodni na Ukraińcach - też publikacje oraz to, że mam częściowo ukraińskie korzenie. Ale o masowych mordach na Rosjanach nie słyszałem. Zawsze zakładam, że mogę czegoś nie wiedzieć. Dlatego poprosiłem o przykłady. W ramach odpowiedzi piszesz posty pełne frazesów i ogólników - wybacz, ale zgodnie z nazwą topiku mnie to "w...pienia".

scigacz1975, caleb59.

KoweK.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości