Zwiedzając okolicę Bolesławia w którym mieszkam targną mnie pomysł żeby założyć ten temat.
Otóż, w Polsce jest całkiem sporo terenów "Zono-podobnych", tak jak i w moim Bolesławiu, który jest "wypchany" po prostu klimatem, który by pasował na lokacje do gry czy chociaż były by warte odwiedzenia przez miłośników serii. Jednocześnie zastanawiam a jednocześnie zwracam się z prośbą do moderatorów czy nie można by otworzyć galerii użytkowników do zamieszczania zdjęć z takowych miejsc, oczywiście po wcześniejszej weryfikacji by nam na forum ktoś gołych bab nie wstawiał
Jednocześnie proszę Was wszystkich o zamieszczanie adresów, opisów i w miarę możliwości obrazów takowych miejsc.
Bolesław koło Olkusza, nie udało mi się puki co znaleźć zdjęć pasujących do tematu ale mam takowych kupę na komputerze.
Co do opisu:
Bolesław jest to małe, uprzemysłowione miasteczko, w czasach PRL była to osada górnicza.
Na terenie (Bądź w bliskiej okolicy) znajdują się trzy stare kopalnie cynku i ołowiu, z których jeszcze bodajże tylko jedna ma surowce w ciągłym wydobyciu a reszta zajmuje się np. produkcją nawozów sztucznych.
Na terenie znajduje się również wysypisko śmieci z którego strasznie wali ,tak że bez mojej MP-4 (model maski p.gazowej) nie da rady przejść. na przeciwko wysypiska znajdują się baseny zalewowe gdzie odprowadzają odpady z kopalni, i które z roku na rok stają się coraz wyższe (podnoszą poziom za pomocą spychaczy tworząc w ten sposób ogromne ściany z półkami do przemieszczania się). Te baseny mają na prawdę dużą powierzchnię, a na dodatek już parę trupów stamtąd wyłowili. (przynajmniej wiem gdzie są ci "zaginieni"...). za wysypiskiem znajduje się lasek i stara chatka, (ale jakoś nigdy nie widziałem jej mieszkańców) oraz krzyż... ot taki krzyż-kapliczka na rozstaju dróg...
nie daleko wysypiska znajduje się ogromny dół czy może kotlina (na prawdę ogromny, spadek w dół liczony byłby w dziesiątkach metrów a wielkość porównałbym do boiska piłkarskiego) na dnie której jest pełno piachu i sporadycznie trochę trawy i małych świerków.
"Zona Bolesławska" bo tak ją zwykłem nazywać zawiera pełno opuszczonych budynków i "maszyn" pozostałych po intensywnej działalności za czasów PRL-u, na sporej ilości zamieszczone są tabliczki informujące o zakazie wstępu a na paru nawet te z zakazem fotografowania...
W "Zonie Bolesławskiej" często widuje się watahy dzikich psów, dziki, sarny, zające, a gdzieniegdzie widuje się kości zdechłych bądź zabitych zwierząt.
W jednym z okolicznych lasków znalazłem zniszczony mały cmentarz, na prawdę fajnie to wyglądało...
Jest jeszcze mnóstwo fajnych miejsc na których jednak opis musiałbym przeznaczyć parę godzin.
Jedno jest pewne, w tym miejscu czuje się klimat serii, i tak po prostu uwielbiam się wybrać do zony w bojówkach wojskowych, zmodyfikowaną wiatrówką "Suką" (szkoda że tylko wiatrówka...) i odpowiednim ekwipunkiem

.
Czekam na wasze odpowiedzi