Miejsca Stalkero-podobne

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Miejsca Stalkero-podobne

Postprzez Pijawol w 20 Lip 2011, 17:57

Heh, podobne wysypisko masek przeciwgazowych jest też u mnie w lesie. A co do miejsc, to jest to u mnie w Łodzi autobus z wyświetlonym miejscem zajezdni "Janów". Serio! :wink:
Awatar użytkownika
Pijawol
Legenda

Dołączenie: 15 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: Dzisiaj, 08:51
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 313

Reklamy Google

Postprzez Papa Mobile w 06 Sie 2011, 00:37

„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 31 Maj 2025, 18:25
Miejscowość: Campus Pagani
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 133

tereny "Zono-podobne''

Postprzez Антони w 08 Paź 2011, 22:44

Zwiedzając okolicę Bolesławia w którym mieszkam targną mnie pomysł żeby założyć ten temat.
Otóż, w Polsce jest całkiem sporo terenów "Zono-podobnych", tak jak i w moim Bolesławiu, który jest "wypchany" po prostu klimatem, który by pasował na lokacje do gry czy chociaż były by warte odwiedzenia przez miłośników serii. Jednocześnie zastanawiam a jednocześnie zwracam się z prośbą do moderatorów czy nie można by otworzyć galerii użytkowników do zamieszczania zdjęć z takowych miejsc, oczywiście po wcześniejszej weryfikacji by nam na forum ktoś gołych bab nie wstawiał :E
Jednocześnie proszę Was wszystkich o zamieszczanie adresów, opisów i w miarę możliwości obrazów takowych miejsc.

Bolesław koło Olkusza, nie udało mi się puki co znaleźć zdjęć pasujących do tematu ale mam takowych kupę na komputerze.
Co do opisu:
Bolesław jest to małe, uprzemysłowione miasteczko, w czasach PRL była to osada górnicza.
Na terenie (Bądź w bliskiej okolicy) znajdują się trzy stare kopalnie cynku i ołowiu, z których jeszcze bodajże tylko jedna ma surowce w ciągłym wydobyciu a reszta zajmuje się np. produkcją nawozów sztucznych.
Na terenie znajduje się również wysypisko śmieci z którego strasznie wali ,tak że bez mojej MP-4 (model maski p.gazowej) nie da rady przejść. na przeciwko wysypiska znajdują się baseny zalewowe gdzie odprowadzają odpady z kopalni, i które z roku na rok stają się coraz wyższe (podnoszą poziom za pomocą spychaczy tworząc w ten sposób ogromne ściany z półkami do przemieszczania się). Te baseny mają na prawdę dużą powierzchnię, a na dodatek już parę trupów stamtąd wyłowili. (przynajmniej wiem gdzie są ci "zaginieni"...). za wysypiskiem znajduje się lasek i stara chatka, (ale jakoś nigdy nie widziałem jej mieszkańców) oraz krzyż... ot taki krzyż-kapliczka na rozstaju dróg...
nie daleko wysypiska znajduje się ogromny dół czy może kotlina (na prawdę ogromny, spadek w dół liczony byłby w dziesiątkach metrów a wielkość porównałbym do boiska piłkarskiego) na dnie której jest pełno piachu i sporadycznie trochę trawy i małych świerków.
"Zona Bolesławska" bo tak ją zwykłem nazywać zawiera pełno opuszczonych budynków i "maszyn" pozostałych po intensywnej działalności za czasów PRL-u, na sporej ilości zamieszczone są tabliczki informujące o zakazie wstępu a na paru nawet te z zakazem fotografowania...
W "Zonie Bolesławskiej" często widuje się watahy dzikich psów, dziki, sarny, zające, a gdzieniegdzie widuje się kości zdechłych bądź zabitych zwierząt.
W jednym z okolicznych lasków znalazłem zniszczony mały cmentarz, na prawdę fajnie to wyglądało...
Jest jeszcze mnóstwo fajnych miejsc na których jednak opis musiałbym przeznaczyć parę godzin.
Jedno jest pewne, w tym miejscu czuje się klimat serii, i tak po prostu uwielbiam się wybrać do zony w bojówkach wojskowych, zmodyfikowaną wiatrówką "Suką" (szkoda że tylko wiatrówka...) i odpowiednim ekwipunkiem :wódka: :+: .
Czekam na wasze odpowiedzi
śpieszmy się kochać Polskę. Tak prędko umiera... :(
Image Image

Za ten post Антони otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Logan.
Awatar użytkownika
Антони
Kot

Dołączenie: 08 Paź 2011, 19:36
Ostatnio był: 01 Cze 2013, 19:18
Miejscowość: Iluzjozdroje
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 13

Re: tereny "Zono-podobne''

Postprzez RamzeS w 08 Paź 2011, 23:04

Pomysł forumowej galerii, jestem za choć jest dużo stron na których można zobaczyć takowe miejsca. Tereny "zonopodobne" zapewne chodzi Ci o stare fabryki,zakłady itp..Zwiedzanie opuszczonych miejsc to nic innego jak Urban Exploration.

Jednocześnie proszę Was wszystkich o zamieszczanie adresów, opisów i w miarę możliwości obrazów takowych miejsc.
Takich informacji jak dokładne lokalizacje nie podaje się publicznie na internecie, że tak powiem środowisko nie toleruje jak się trąbi o opuszczonych miejscach zbyt głośno, bo potem te miejsca zaczynają odwiedzać pielgrzymki ludzi, którzy nie powinni tam włazić. :wink:
Awatar użytkownika
RamzeS
Kot

Dołączenie: 12 Mar 2009, 16:05
Ostatnio był: 18 Kwi 2017, 19:24
Kozaki: 1

Postprzez Szpagin w 16 Paź 2011, 20:41

U mnie jest jedno takie miejsce, unikat na skalę kraju. Mowa tu o Akademickim Centrum Medycznym w pobliskim Zabrzu (ja mieszkam w Gliwicach). Miejsce jest rozpoznawalne (jadąc DK 88 w kierunku Bytomia widać go tak na wysokości Centrum Handlowego M1). Budowla stoi niedokończona od jakich 30 lat, nikt nie jest zainteresowany kupnem.

Nie byłem w środku (ruina strzeżona jest przez całą dobę, wokoło znajdują się cztery posterunki ochrony [podobno to stare dane, teraz nikt tego nie pilnuje {teraz z kolei znalazłem informację o trzech posterunkach - trudno się połapać}]), ale podobno wewnątrz jest nieziemsko. Z zewnątrz wygląda wspaniale, a tu są zdjęcia ludzi, którzy weszli do środka.

http://opuszczone.com/galerie/slask_szpital/index.php

Istny Czarnobyl, prawda? A najlepsze jest to: http://gfx.mmka.pl/newsph/243350/117800.3.jpg. Jakby czas się zatrzymał...
Ostatnio edytowany przez Szpagin, 16 Paź 2011, 22:26, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez adin w 16 Paź 2011, 20:51

Pierwsze foto robi wrażenie trzeba przyznać. Ciekaw jestem jak wygląda owe Centrum z poziomu tej krajówki o której wspomniałeś w swoim poście (niezła numeracja swoją drogą : )). Wyróżnia się jakoś specjalnie czy widać tylko czubki?
Image
Awatar użytkownika
adin
Ekspert

Dołączenie: 14 Sty 2007, 01:58
Ostatnio był: 29 Lis 2024, 16:44
Kozaki: 32

Postprzez Szpagin w 16 Paź 2011, 22:25

To wielki moloch, stoi na otwartym terenie i choć jest oddalony od drogi, to widać go wyraźnie.Trzeba patrzeć między M1 i sortownią Poczty Polskiej. Bliżej szpitala też da się dojechać, ale trzeba zjechać z drogi, a następnie prosto, w stronę budynku.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Postprzez impulse_101 w 12 Gru 2011, 11:29

Jeśli ktoś się zastanawiał jakby wyglądała anomalia Circuis w realnym świecie,
Image
to może to sprawdzić jadąc do Turkmenistanu :P

:

Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Stalker Rambo w 12 Gru 2011, 18:17

Miejsce do którego teraz zostałem przeniesiony, wygląda jak wioska w kordonie. Gdy tylko zaopatrzę się w jakiś aparat porobię wam zdjęcia. Jak się przechadzałem po wsi, to się zacząłem zastanawiać, czy mi się już rzeczywistość nie zlewa z grą. Poważka!
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez KOSHI w 12 Gru 2011, 18:51

Kombinat Majak, kompleks do produkcji broni atomowej, położony 80 km od Czelabińska, powstał pod koniec lat 40. XX wieku. Przez wiele lat utrzymywano to w ścisłej tajemnicy, a władze dopiero niedawno przyznały się do jego istnienia. Rzeka Tecza, jedyne źródło wody dla 24 okolicznych miejscowości, przez lata traktowana była jako główny ściek fabryki, a odpady radioaktywne zatapiano też w pobliskich jeziorach. W 1957 roku doszło do awarii systemu chłodniczego, co spowodowało eksplozję przechowalnika odpadów radioaktywnych. Napromieniowanych wówczas zostało ok. 270 tys. osób. Ewakuowano tylko 1% populacji, a ludzie nawet nie zostali poinformowani, co się wydarzyło.

W 1967 roku doszło do kolejnej tragedii: jezioro Karaczaj, gdzie również składowano odpady, częściowo wyschło, a silne wiatry rozniosły radioaktywny pył nad powierzchnią 25 tys. km kw., w wyniku czego kolejne kilkaset tysięcy osób uległo silnemu napromieniowaniu porównywalnego do wybuchu bomby atomowej w Hiroszimie.

Niniejszy opis pochodzi ze stronki: http://www.planete.pl

I trochę fotek z Wikipedii:

Image

Image

Image
Image

Za ten post KOSHI otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Seranvis.
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 04 Lut 2026, 18:13
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 649

Postprzez Szpagin w 13 Gru 2011, 11:01

Ja przed chwilą znalazłem taki klip:
http://www.youtube.com/watch?v=5Ext6h23CvM
Może to nie Zona, ale robi wrażenie. I pytanie: ile takich miejsc istnieje na terenie całego byłego Bloku Wschodniego?
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Postprzez mrocznooka w 13 Gru 2011, 21:53

Ja natomiast zapraszam do Pińczowskiej mleczarni. Niestety została sprzedana w październiku zeszłego roku i teraz to teren prywatny, ale jak ktoś zna okolice i tak się tam dostanie ;)
Z tego co wiem, na początku swojego funkcjonowania była to najnowocześniejsza mleczarnia w moim kochanym Świętokrzyskim ( a raczej Kieleckim jeszcze wtedy). Jednak upadła na początku lat 90 (jeśli się nie mylę...)po aferze z pewnym panem posłem... W sumie więcej faktów nie znam. Za to pełno historii o tym miejscu.
"Podobno" o mleczarni:
1. Nawiedzona po tym jak zabiło się tam kilka osób,
2. W podziemiach jest laboratorium, które nie służyło do badania jakości mleka.
3. Pod mleczarnią biegnie system tuneli, które dalej łączą się z podziemiami Pińczowa (to akurat baardzo możliwe. Pod moim miasteczkiem jest sporo podziemnych tuneli, korytarzy).

Kilka fotek z okresu kiedy to jeszcze bezkarnie chodziłam po mleczarni :E
Zdjęcia:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

To tylko zdjęcia 2 budynków :( A szkoda... Może uda mi się jeszcze tam wejść i pofocić.

Za ten post mrocznooka otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Stalker Rambo, robo_pl, Pijawol, Borgan.
mrocznooka
Kot

Dołączenie: 13 Gru 2011, 21:24
Ostatnio była: 30 Maj 2012, 19:03
Miejscowość: Pińczów
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 4

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości