Filozofia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Filozofia

Postprzez STA1KERpl w 30 Maj 2009, 01:43

Temat założyłem, bo rzadko sa na sb osoby, które znają się na myśleniu (nie obrażam innych- po prostu czasem sa tematy naprawde zagmatwane). Jeśli ktos lubi mądrze pogadać na różne tematy, zapraszam. A ja tera pykne se swoją jedną z teorii i jedno z moich pytań...

1. Jak działa alkohol (lub inna tam chemia wywołująca dziwne reakcje w ciele- głównie mózgu)? No właśnie... Mówią, że alkohol wpływa na nasz mózg i układ każdego rodzaju w ciele negatywnie, ale przecież alkohol to nic innego jak pozlepiane atomy (tak jak nasze ciało). Więc jak coś, co jest zlepkiem mikro-kuleczek może nam zamącić w głowie? I jak niby mamy tego nie kontrolować, skoro tez zbudowani z tychże (ale innych^^) atomów jesteśmy. Postawiłem taką teorię, że człowiek, jeśli wie że umie, i jeśli się postara, nie narąbie się... A w sumie potwierdziłem to na swoim przykładzie- kiedy raz byłem z kolegami na browarze, wypiłem nieco za dużo, i w bańce się kręciło. A dziś wypiłem dużo więcej, ale nie kręciło mi się w głowie itp., bo tego bardzo nie chciałem... Wniosek- umysł może kontrolowac materię, tylko trzeba się tego nauczyć!

2. Hmm... W jaki sposób możemy swobodnie myśleć, widizeć, cokolwiek robić? Przeciez nie jesteśmy czymś szczególnym- jesteśmy zlepieni z atomów. Jak te małe skurczybyki mogą nam dać życie... Oto jest pytanie...
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Dołączenie: 15 Kwi 2009, 20:51
Ostatnio był: 25 Maj 2022, 16:45
Miejscowość: The port Royal
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 13

Reklamy Google

Re: Filozofia

Postprzez von Carstein w 30 Maj 2009, 10:49

Dzień dobry... są tutaj jacyś wrogowie Senatu i ludu rzymskiego? Znaczy się JL...

Dobra... ja w skrócie przedstawię moją skromną opinię.
Wszystko co nas otacza jest często jedną wielką zagadką... Wezmy naprzykład takie gó*no... Resztki pokarmowe, smród, może roznosić choroby... Ale gdy to wywieziesz na role... A potem masz pachnące jedzenie, zjadasz i znów masz gówno. Wniosek - gó*no daje życie... To jest Perpetum mobile...

Ale mowa miała być o alkocholu... Tego nikt nie wie, jak taki zlepek kuleczek może na nas tak oddziaływać... Wezmi dla przykładu taki miecz... twardy zlepek atomów... niby nic, ale jak się zaostrzy oi spróbuje wbić komuś w brzuch he he... ale przecież to nic innego jak pozlepiane atomy (tak jak nasze ciało).
Dlatego nie zakręciło ci się w głowie ponieważ:
a) mogłeś coś zjeść przed wypiciem sety (tzw. zagrycha). Na pusty żołądek wóda działa lepiej.
b) Zaczynasz powoli się uodparniać na alkochol... znaczy, będziesz potrzebował nieco większych dawek do upicia się. Popadasz w alkocholizm, niebawem organizm upomni się o kolejną dawkę.
c) Piłeś do słonka czy nie? Ważna kwestia.

"jak nam takie małe skurczybyki mogły dać życie?" Jeno Wszechmocny to wie... Jedno z wielu pytań, na które raczej nie znajdziemy odpowiedzi. Tak jak w przypadku "Skąd się wzieło życie". Ludzkość od wieków dręczy pytanie - co było pierwsze? Jajko czy kura? Motyl czy pszczoła? itd... Jak dotąd nie znalezl odpowiedzi.

Dlatego czujemy, bo te bodzce odpierają nasze receptory... zbudowane z atomów...
Ostatnio edytowany przez von Carstein 30 Maj 2009, 21:06, edytowano w sumie 4 razy
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Postprzez STA1KERpl w 30 Maj 2009, 11:14

A atomy... to "kuleczki"... A nie mowa o samym alkoholu (tzn. napisałem teorię, dzięki że odpisałeś, ale ogólnie o filozofie chodzi^^). Ale skoro już o nim mówisz... Tak, było słońce, a żołądek miałem pełen... Piwa... Więc jednak coś w tym jest. Ale puki co wolę trenować swój umysł na czymś słabszym niż alkohol, więc go "rzucam" (mimo, że nawet nie popadłem w alkoholizm...).
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Postprzez Microtus w 30 Maj 2009, 13:35

Skoro temat o rożnych filozofiach to przypomniało mi się coś przeczytane w komiksie Wilq.
"- Ej co to jest parabola?
- Hmm, to jest tak: Krowy jedzą trawę, i potem robią placki, na tych plackach ludzie w Indiach mogą sobie usmażyć
UWAGA - placki. A więc ludzie jedzą krowy a krowy zjadają ludzi czy jakoś tak i to właśnie jest parabola"

Co do picia to nie ma opcji zapanować nad tym i stąd się bierze alkoholizm. Bo sie komuś wydaje, że da radę to opanować. I Legant w swoim "wywodzie" ma rację. Miałeś kolego lepszy dzień, i różnorodne czynniki mają na to wpływ.
Byc może również myślenie o tym, że się nie uwalisz ;) Ale na pewno nie jest to jednoczynnikowa sprawa.
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez STA1KERpl w 30 Maj 2009, 16:33

Ja upieram się przy swojej teorii- można zapanowac nad materia. Z naszym mózgiem co prawda w małym stopniu, ale za pare tysięcy (milionów?) lat... Kto wie...
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Postprzez von Carstein w 30 Maj 2009, 21:05

Kuleczki to twoje sformułowanie. Zalecam poćwiczyć telekinezje lub lewitacje.

Widzisz... to jest filozofia... myślenie. Ty wysunąłeś jeden argument (kontrolowanie upicia alkocholowego, znaczy tych atomów), ja wysunąłem kontrargument.

Wątpie, czy znajdziemy, ba! Czy będziemy blisko znalezienia odpowiedzi na to "czym dokładnie jesteśmy?", "Jakim cudem zlepek atomów tworzy nas, ludzi itd."

Dobra... A więc tak. Człowiek ( a właściwie gatunek homo) nieustannie ewoluuje. Więc za te kilka milionów lat być może moce psi staną się powszechne. Słyszałęm opinie, że każde pokolenie jest mądrzejsze od poprzedniego. Więc jest to całkiem prawdopodobne. Obecnie człowiek wykorzystuje ledwie kilka procent swoich szarych komórek. I to się prawdopodobnie zmieni dodatnio w ciągu kolejnych mileniów. My tego nie negujemy...
Co negujemy napisaliśmy w poprzednich postach.
Inną sprawą jest, czy gatunek homo przetrwa te kolejne miliony lat. Wątpie...
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Postprzez MatrixSTR w 31 Maj 2009, 01:42

filozofia to jest raczej próba zrozumienia różnych rzeczy które nas otaczają. telekineza raczej do takich rzeczy nie należy. a z takich filozoficznych spraw to mnie zastanawia jak to możliwe że wszechświat jest nie skończony i jak to się dzieje że mózg ludzki działa w taki sposób jaki działa. to są ciekawe kwestie dla mnie i warte zastanowienia.
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 22 Gru 2025, 01:48
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Kozaki: 277

Postprzez STA1KERpl w 31 Maj 2009, 02:58

Warte? Stary- to sa moje codzienne tematy do myślenia... A sądze, że wszechświat skończony jest, tyle że się rozszerza (a teraz znowu pytanie- co jest za tym czasem i przestrzenią? Nawet nie potrafie wyobrazić sobie tej "pustki"...). Legant- Miło, że pomyślałeś o tych "mocach" mózgowych, przyda sie twoja teza do kolejnej teorii...

Ps: Puki co wykorzystujemy nie więcej, niż 10% swego mózgu, a co za tym idzie... Dla mózgu bezpieczne jest picie do 8 butelek 0.7l wódki dziennie przez 40 lat... Skąd to wiem? Obliczenia dam, jak tylko znajdę pewien komentarz na nk...
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Postprzez von Carstein w 31 Maj 2009, 10:09

matrix_strefa14 napisał(a):filozofia to jest raczej próba zrozumienia różnych rzeczy które nas otaczają

Żeby zrozumieć, trzeba o tym pomyśleć... nie zaprzeczysz? Telekineza - powiedziałęm Sta1Kerowi co powinien poćwiczyć... no trochę żarcik.

Teraz do Sta1kera.

Ps: Puki co wykorzystujemy nie więcej, niż 10% swego mózgu, a co za tym idzie... Dla mózgu bezpieczne jest picie do 8 butelek 0.7l wódki dziennie przez 40 lat... Skąd to wiem? Obliczenia dam, jak tylko znajdę pewien komentarz na nk...

Dobra... ja jestem sceptyk prosze pana...i może i mózg nie wysiądzie, ale wątroba raczej tak. Przynajmniej u normalnego człowieka (genz). Musisz jeszcze powiedzieć ile wódka ma procent.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Postprzez MatrixSTR w 31 Maj 2009, 10:56

STA1KER mi chodziło o to własnie co jest za naszym wszechświatem. Sądzę że raczej nie ma tam pustki tylko na przykład inne wszechświaty starsze lub młodsze od naszego. a co do wzoru to chyba wiem o jaki Ci chodzi, że skoro człowiek nie wykorzystuje ileś tam szarych komórek a wódka zabija ileś tam, to wtedy możesz pić te 8 butelek. tylko skąd wiesz że będzie dobre komórki zabijało :P
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 22 Gru 2025, 01:48
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Kozaki: 277

Postprzez Terminus w 31 Maj 2009, 11:41

Temat "Filozofia" a wy wciąż o piciu gorzały.
STA1KERpl można oddalić punkt upojenia przez przyjmowanie płynów czy spożywanie węglowodanów, ale każdy ma taki punkt, bliżej lub dalej, gdy osiągnie wystarczające dla siebie "stężenie"...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez STA1KERpl w 31 Maj 2009, 11:55

Matrixie- jeśli teoria wybuchu jest trafna, to znaczy, że nasz kosmos rozszerza się jak kula... Więc jeśli są granice między naszym, a innym wymiarem, to te granice nie stykają się ze sobą po całej swej płaszczyźnie, więc muszą gdzieś tam być "pustki"... Chyba, że wszechświaty nie są kuliste. A i rzeczywiście, Terminusie, gorzała ciągle w temacie, ale przecież alkohol to chyba związek najczęściej spotykany podczas picia^^. A i Legancie- telekinezy raczej nie opanuje, wiem że to był trochę żart^^(choć wierzę, że później będzie to możliwe), ale żebym chociaż nad sobą nauczył się panować... Chyba bym se zwalił z podniety^^.

For best temat ever :wódka: x8
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Następna