Dziwne (bugi) przypadki w S.T.A.L.K.E.R.'ze

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Postprzez westik w 31 Paź 2007, 14:20

No to moze garsc pomylek i zabawnych sytuacji ode mnie.
1. Zaczne moze prozaicznie. W bazie powinnosci pojawia sie misja "zakradnij sie do warowni wolnosci" problem polega na tym ze zolnierze powinnosci nie przepuszczaja gdyz maja z wolnoscia wojne. Szukajac obejscia posterunku natrafilem na sterte plaskich rur hyc hyc i juz bylem za plotem ide sobie ide i nagle zaczynaja mi znikac sciany :) screen Nic, mowie ide dalej, obchodze pewien budynek i widze ... screen. Zaciekawiony podchodze blizej i ... spadam pod mape :D screen. Zdazylo mi sie to pozniej raz jeszcze w samej elektrowni,nie pamietam jak wlazlem na dach 4 reaktora i przez dziore w tymze spadlem na gruzowisko,zrobilem 2 kroki i screen.

2. Rownie popularny bug czyli przedziwne pozy umarlakow tutaj stalkerowi zablokowala sie raczka w litej scianie,a tutaj zwloki "zawisly" tak jak do mnie strzelaly za zycia.

3. Z zawisaniem roznyczh rzeczy to u mnie dos ciezki przypadek. Najczesciej na wysypisku fruwaja sobie pieski latajacypies1 wyglada to tak jakby podniesione jedna z anomalii zaraz mialy eksplodowac,ale nic z tych rzeczy nic nie jest w stanie przerwac im lewitacji i obrotow. Gluche na wystrzaly czy tez wybuchy granatow tancza w najlepsze latajacypies2
Innymi przedmiotami wiszacymi moga byc np skrzynki pod taka skrzyneczka mozna sobie przejsc przesunac ja,ale ona zawsze bedzie frunac na swojej wysokosci.
Najfajniejszy jednak byl pewien przypadek ktory zdazyl mi sie na szczescie tylko raz. Przechodzac po raz 1500 przez lokacje baza powinnosci/baza wolnosci wynurzam sie zza zepsutego autobusu i co widze? Latajacy stalker wita mnie chelbem i sola. Musze przyznac ze mimo iz moglem z nim normalnie porozmawiac pochandlowac a nawet go zastrzelic,to jednak postawa sierzanta Maxa Nativa wprawila mnie nieco w konsternacje. Co bedzie jak Ci latajacy stalkerzy zaczna do mnie strzelac? Gra zrobila sie 4 wymiarowa,a to jeszcze nie koniec nowosci w bazie wolnosciowcow.
4.Ilektoc chodzilem do Lukasza zawsze zastanawialo mnie co jest w slynnym magazynie broni do ktorego dostepu broni natret. Postanowilem ze obejde go od tylu i wleze mu za plecy przez okno. Podchodze do sciany wchodze na fundament i ... screen. Centymetr obok byla nastepna niespodzianka. Zafrapowany zawartoscia sciany co raz mocniej zaczalem wskakiwac i przeciskac sie przez ww okno ktore jednak mimo moich persfazji nie chcialo sie rozszezyc. Poirytowany zaistniala sytuacja zrobilem save i z akcie desperacji cisnalem w goscia granatem. jakiez bylo moje zdziwienie gdy zamiast spodziewanego gradu kul wydazylo sie ... wielkie NIC. :D Uhahany po pachy wszedlem spokojnie przez drzwi i pokazujac wymownym gestem do rozkraczonego straznika gdzie mam jedo uprzednie sugesie,zrabowalem co sie dalo.
Inna ciekawostka w bazie free jest wiatraczek ktory niewiadomo jak i czym go pacnac zawsze bedzie sie krecil i "wiatrakowal",oraz dziwne refleksy na ziemi screen

5. Na koniec mojego przydlugiego wywodu mam dla Was zagadke. Bedac w NPP i majac zainstalowanego "zwiedzacza" wejdzcie na tenkomin, bardzo jestem ciekaw czy bedziecie mieli ten sam efekt ktory mam ja. Mnie efekt zdruzgotal doszczetnie

Pozdrawiam serdecznie.
westik
Kot

Dołączenie: 31 Paź 2007, 01:44
Ostatnio był: 07 Gru 2008, 13:28
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez fef w 31 Paź 2007, 17:46

Na ostro widze ;)
Pewnie smiga gra na dx 8, nie kazdego stac na kompa za pare tysi. Pies i skrzynki to faktycznie efekt gry zamierzony (anomalie, mutant). Reszta to faktyczne i znane bledy. Nie wylaz po za mape, bo to nieladnie i dlatego tak masz ;) Co do wyjmowania przedmiotow, to zawsze moge wyjmowac ammo itp z szafek bez uprzedniego ich otwierania. Tez bug ale nie przeszkadza.
Awatar użytkownika
fef
Stalker

Dołączenie: 03 Wrz 2007, 23:17
Ostatnio był: 06 Paź 2008, 16:37
Miejscowość: Agropolis

Postprzez Nieznany w 31 Paź 2007, 18:00

He, ja jak sobie ustawiłem najniższe wymagania to nawet przeglądałem przez szafki i niektórych NPC.
Nieznany

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez westik w 31 Paź 2007, 20:38

Jesli chodzilo o TA,anomalie to powoduje ona (naogol) unoszenie postaci i rozerwanie jej na czesci,podczas gdy u mnie pies lata sobie w nieskonczonosc krecac sie dookola wlasnej osi.
Screen ze skrzynka zrobiony byl w NPP a tam nie ma juz potwora rzucajacego czymkolwiek.

Pozdrawiam i podziwiam opanowanie,adminow. :)
Ostatnio edytowany przez westik 02 Lis 2007, 22:59, edytowano w sumie 2 razy
westik
Kot

Dołączenie: 31 Paź 2007, 01:44
Ostatnio był: 07 Gru 2008, 13:28
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2

Postprzez Nieznany w 31 Paź 2007, 21:34

Dobrego buga dzisiaj miałem (ostatnio jest ich coraz więcej, od czego to może zależyć :?: ), a mianowicie: robię sobie rozwałkę z Powinności w ich bazie przy pomocy ukochanego zintegrowanego granatnika z Thunder S14 (do którego nagromadziło się trochę granatów) i tak sobie strzelam i wszyscy pozostają neutralni, znaczy wszyscy z Powinności, bo Samotnicy walili do mnie ostro, a z głośnika przemawiał głos: na terenie Powinności znajduje się morderca. Tyle że Powinność sobie z tego nic nie robiła :) .
Nieznany

Postprzez swatu w 31 Paź 2007, 21:43

Tak jest zawsze Nieznany . Mnie najbardziej wkurzają bugi w jantarze, tam jest ich zatrzęsienie, a szkoda bo to chyba miejsce z najlepszym klimacikiem :| .
...the right man in the wrong place can make all the diffrence...
swatu
Stalker

Dołączenie: 14 Sie 2007, 20:41
Ostatnio był: 04 Lip 2008, 21:24
Miejscowość: x12

Postprzez Nieznany w 02 Lis 2007, 19:16

Nie wiem czy tak jest zawsze, ale jak dzisiaj podszedłem do tego murka w Magazynach Wojskowych, gdzie Czacha i jego ludzie dostają się do bazy Wolności jak wykonujemy tą misje, to siekłem sobie w murek nożem, a ten eksplodował.
Nieznany

Postprzez swatu w 02 Lis 2007, 19:35

Ten murek wysadzają chłopcy z powinności, widac nie dopracowali tego elementu i murek sam się wysadza :)
...the right man in the wrong place can make all the diffrence...
swatu
Stalker

Dołączenie: 14 Sie 2007, 20:41
Ostatnio był: 04 Lip 2008, 21:24
Miejscowość: x12

Postprzez Infernal w 19 Lis 2007, 16:29

Niedawno zajrzałem w pliki i zobaczyłem, że trochę bugów się nazbierało :wink:
Wracam z x16 i mam skrytkę. Podchodzę do niej i... lol!
Image
Ktoś się musiał namęczyć upychając cały pancerz w tą malutką skrytkę :)

Następny trochę dziwny bug. Krugłowowi najwidoczniej brakowało tej ściany podczas pomiarów i postanowił nadrobić stracony czas :)
Image

Teraz dziwniejszy bug. Poszedłem do Łukasza czy jak go tam zwą, bo po powrocie z czerwonego lasu nadal miałem misję "ochroń granicę" chociaż już tego questa dawno wypełniłem i postanowiłem zrezygnować z misji bo zaśmiecała PDA. Po odmówieniu wypełnienia misji spojrzałem na PDA i zauważyłęm zadanie którego się nie podjąłem. Spojrzałem gdzie jest cel misji...
Image
Faktycznie było tam 2 kolesi w egzoszkieletach i co jakiś czas respawnowała się obok nich pijawa.

No i ten bug pobił wszystkie inne. Co dziwne spotkałem go zaraz po pierwszym spotkaniu z lokacją Bar (lubię dokładnie wszystko pozwiedzać) Wszedłem na starą wieżę i podszedłem do niej. Oto efekty.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Wystarczy wejść na wieżę i ją obejść na drugą stronę. Są tam dwa miejsca nie obudowane drewnem, jakby dziury ponieważ drewno odpadło. Bug występuje po lewej stronie. Jeśli dobrze nastąpimy na miejsce gdzie nie ma drewna (trzeba praktycznie wejść w wieżę przez dziurę) i jeśli dobrze nadepniemy to pojawi nam się takie coś. Najlepiej nakręcić filmik, ale nią mam odpowiedniego programu oraz miejsca na dysku (jak wiadomo filmiki z gier pożerają straszliwie miejsce) Najlepiej patrzeć się przy przywoływaniu tego bugu pod nogi, bo wtedy można zapamiętać jak należy stanąć.
Dla niekumatych rosyjskiego to napis na tej tabeli znaczy "ściana" :o
Ostatnio edytowany przez Infernal, 19 Lis 2007, 16:56, edytowano w sumie 1 raz
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

Postprzez RogueTrooper w 19 Lis 2007, 16:36

Co do kombinezonu SP99 w skrytce w Barze to nie wiem czy można to nazwać bugiem. Jest to skrytka jak każda inna więc od razu bug? Ja np. ostatnio zacząłem zbierać przedmioty "nieużyteczne". Mam już krótkofalówkę, gitarę, harmonijkę oraz lornetkę. Ta ostania "wyleciała" z gościa na wysypisku gdy go podniosłem apteczką i podałem mu jego broń. Niestety nie mam screenów na tym kompie.
Image
Awatar użytkownika
RogueTrooper
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2007, 17:00
Ostatnio był: 18 Gru 2013, 22:44
Miejscowość: Czarnobylska Elektrownia
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SGI 5k

Postprzez Infernal w 19 Lis 2007, 16:55

No dobra trochę źle to ująłem mówiąc na to bug, ale można powiedzieć, że to takie zaniedbanie twórców. Mogli tam wsadzić do innego. Swoją droga mogliby w clear sky umieścić ograniczenie wagowe w każdej skrytce, bo trochę dziwne gdy skrzyneczka jest obładowana jak TIR. Ale to już taki off top.
Jeszcze jedno. Nie wiem czy ktoś o tym wspominał, ale zawsze gdy wracam do lokacji Jantar to Krugłow kłóci się z Sacharovem, jak wtedy gdy za pierwszym razem odwiedza się tą lokację.
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40

Postprzez Nieznany w 19 Lis 2007, 16:57

Do wszystkich skrytek możesz dokładać i dokładać, a co do baru to mi się też tak zdarza, bardzo fajny bug :P .
Nieznany

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości