Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].
Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].
Lokalizacja logów: Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs
Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.
Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.
Już mnie wszystko poprawnie działa, jestem w kardonie po zadaniu z pieczarą i żwawym. Ale mam sporo już artefaktów które promieniują, chciałbym je zostawić w skrzyni u Sidra, ale boje się że mnie ktoś okradnie. Bo Truel pisał że takie coś występuje i nie wiem co robić. Jest może jakieś zabezpieczenie ?
Widze atmosfera zrobiła się napięta.Najlepiej zainstalowac moda,spolszczenie i grac,im mniej dodatków tym mniejsze mieszanie w plikach i mniejsza szansa na wylot. Mam pytanie dotyczącze patchy od saspama trzeba je instalowac od najstarszego do najnowszego bo kazdy nowy wnosi dodatkowe poprawki.
@ Wiewiórka69 Żaden schowek nie jest pewny. Dopiero jak zarobisz kasę (20 ooo)i zdobędziesz chyba skrętak, będziesz mógł kupić u Akima na przejściu do Wysypiska zamek na schowek. To zabezpiecza. Albo kup u Sidora plecak i poszukaj odludnego miejsca, gdzie zrobisz sobie własny schowek. Dobrze jest również kupić też np. u Akima (w miarę możliwości) znacznik GPS i dołożyć do schowka, zwłaszcza własnego. Da ci to znacznik na miejsce schowka w PDA oraz informację co w tym schowku jest. Także alarm, jeśli ktoś się dobierze do schowka. Co do schowków na przyszłość - żadne umiejscowienie, które wydaje się nam bezpieczne - na przykład gdzieś wysoko na dachu - nie zapewnia bezpieczeństwa. W offline (to znaczy poza zasięgiem twojego wzroku) wszystko jest płaskie, ma tę sama wysokość i NPC bez problemu przeszukują takie schowki - to taka kraina płaszczaków o dwóch wymiarach, bez wysokości . Jedynie jeśli nikt nie chodzi w pobliżu miejsce jest w miarę bezpieczne. Artefakty które zebrałeś po prostu sprzedaj u Sidora. Tylko najpierw sprawdź czy nie są potrzebne do jakiegoś zadania. Na przykład za Meduzę Sidor daje Wódkę albo Antyrady (chyba). Również amunicje i broń. Pojemnik który dostałeś w końcu od Sidora (trzeba się o niego upomnieć) zabezpiecza przed artami o średniej radioaktywności.
@jaras76 jeśli instalujesz spolszczenie to zawiera ono najnowszy patch od Sapsana, więc instalowanie go dodatkowo jest zbędne. Niekorzystne jest to, że zawiera on wszystkie nanopatche, mikropatche i inne bzdety. @trurl3 widzę, że emocje opadły I dobrze.
Wiewiórka69 napisał(a):Już mnie wszystko poprawnie działa, jestem w kardonie po zadaniu z pieczarą i żwawym. Ale mam sporo już artefaktów które promieniują, chciałbym je zostawić w skrzyni u Sidra, ale boje się że mnie ktoś okradnie. Bo Truel pisał że takie coś występuje i nie wiem co robić. Jest może jakieś zabezpieczenie ?
Z doświadczenia wiem że schowek u sidora w bunkrze jest bezpieczny, odkąd gram, to trzymam tam cały czas jakies rzeczy. Chyba ze mam jakieś szczęście.
Wiem, u sidora też trzymam rzeczy ale artefakty. Dużo zadań jest, aż się nie łapię w tym wszystkim, Tolik śmiesznie wygląda a żwawy ciekawe historie opowiada np.z tym kontrolerem i psem. Wziąłem też zadanko od gość w wiosce, Kostia się chyba zwiał, tak czy inaczej nie wiem gdzie ta skrytka jest. Mod super, nie spodziewałem się takich zmian.
jaras76 napisał(a):Spolszczenie zawiera jak sama nazwa spolszczenie patcha a jak rozumuje to musze zainstalować patche a potem spolszczenie żeby było w naszym języku.
Czy Soljanka to patch? Jeśli tak, to jest to spolszczenie patcha. Jest wyraźnie powiedziane: Polonizacja Narodnoj Soljanki!! Instalujesz Soljankę, instalujesz spolszczenie i grasz. A ponieważ aktualna wertsja Soljanki wymaga kumulatywnego patcha od sapsana, to ten patch też jest spolszczony i właczony do Polonizacji.
Wiewiórka69 napisał(a): Wziąłem też zadanko od gość w wiosce, Kostia się chyba zwiał, tak czy inaczej nie wiem gdzie ta skrytka jest. Mod super, nie spodziewałem się takich zmian.
Na tę niewiedzę jest lekarstwo - tłumaczony przeze mnie i sukcesywnie uzupełniany PORADNIK na temat przechodzenia Soljanki z rosyjskojęzycznej stromy AMK. Jest dostępny na forum stalkerteam.pl i potrafi wyjkasnić wiele zagadek Soljanki, między innymi podana jest lokalizacja WSZYSTKICH schowków Kostii wraz ze screenami tych miejsc. A tak wygląda jego początek:
:
W tym temacie będę sukcesywnie umieszczał tłumaczenie takiego Przewodnika z rosyjskojęzycznej strony. Są tam opisane najważniejsze problemy gry. Temat nie służy do dyskusji, a jedynie do szukania informacji Jest to tłumaczenie i nie odpowiadam za poprawność informacji
Witajcie bracia stalkerzy!
Na samym początku mod nazywał się "Narodnaja Soljanka Archary i Adrenalina". Później do jego tworzenia i rozbudowy "przyłożyło rękę" wielu znanych koderów. Główny twórca i, można powiedzieć, - "prowadzący projekt" to Archara (arhara). Spróbuję w pełni opisać przechodzenie głównych nitek scenariusza, rozjaśnić według możliwości wszystkie problemy i odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania! Gówny scenariusz pozostał, i dla pełnego przejścia, musismy dojśc do drugiego prawdziwego zakończenia i zniszczyć Świadomość-Z. Jesli ktos nie wie o co chodzi, może najpierw powinien przejść oryginalnego STALKERA - Cień Czarnobyla.
Do Soljanki właczono kilka różnych modów (dodatków) od innych autorów, najwazniejsze dla scenariusza - to: - АМК 1.4.1 - NLC Siaka, dzieki któremu gracz otrzymuje nowe przejścia pomiędzy już znanymi lokacjami i nowe kwesty. - Nowy Scenariusz od Dana (dan) - Ręczy Teleport od Kostii (KostyaV) - Nowe lokacje, autorem adaptacji wiekszości z nich pod Cień Czanobyla jest Kostia (KostyaV)
Oprócz tego, do Soljanki właczono wiele oryginalnych kwestów autorów Soljanki, w pierwszej kolejności - dotyczących nowo dodawanych lokacji.
To przejście scenariusza opisane jest przez kilku autorów.
Bardzo ważny komunikat. 1. Wszystkie linie scenariusza przechodzi się jednocześnie, ale czasem dla posunięcia sie po którejś z linii konieczny jest konkretny postęp w przechodzeniu innej. 2. W miarę rozwoju Soljanki (ukazywania się kolejnych wersji) dodawane były nowe postacie, role niektórych z nich zmieniały się, zmieniała się kolejność otrzymania/wypełnienia niektórych zadań. Dlatego opis może nie zawsze zgadzać się z kolejnością przechodzenia dla rożnych wersji Soljanki.
No ale jeśli wcześniej nie graliście, czeka was bardzo interesująca akcja detektywistyczna, z odkryciami, strzelaniną, zasadzkami, i nieoczekiwanymi zwrotami akcji. Powodzenia!
Pytanie co do zamka bo jak go wyjmuję ze skrzyni to mam wylot rozumiem że jest jednorazowego użytku?
I mała rada co do Kosti (trurl3 może weźmiesz pod uwagę to w swoim poradniku pisałeś że kolego Kostia może się przydać i ja wymyśliłem jak np)
Mianowicie zostawcie Kostie w spokoju do momentu zadania od Sidora na walizką z posterunku: Ja przechodzę to tak że lewa strona przy płocie biegiem po polu minowym skok przez płot potem po betonach na latrynę i tam na strych budynku. Nikogo jeszcze nie zabijamy rozbijamy skrzynie zabieramy fanty (czasem przez strop spadają na parter no i pancerzy nie sprzedajemy i pilnujemy jak oka w głowie przydadzą się później!)potem przez zejście ze strychu nad skrzynia na dół i eliminujemy wroga ja zawsze czaję się w przedsionku tam nie dostaniemy przez okna i najważniejsze rakiety śmigłowca na parterze nic nam nie zrobią jak wszystkich załatwimy dokładnie obszukać wszystkie pomieszczenia ja zawsze znalazłem jeszcze tam dwie przydatne kartki i nie strzelamy do śmigłowca.
Osobiście olewam BRDMy i lecę do wioski kotów jak najbliżej drogi wtedy to spanuje nam się desant 4/5 koło Sidora i nieśmiertelnego dobrze uzbrojonego Kosti (!) i ty le samo na rogu wioski koło drogi i wraków ja zawsze częstuje ich na dzień dobry F1 spanują się jak biegniemy idealnie na samym rogu płotu jak dobrze rzucimy to po sprawie. Warto przed tą misją wziąć i sprzedać dobry sprzęt kotom. Do tego miejsca zostawiam sobie zadanie u Wilka na ochronę wioski przed najemnikami biorę to zadanie teraz biegnę(!) do Kosti szybki dialog czytam tylko koniec gdzie jest położenie schowka biorę zadanie i idę na spotkanie najemnikom jak dobrze wszystko zgracie to kostia idealnie trafi na ich span a powiem że ładnie kośi z grozy granatnikiem
Jak nic nie spie... to wszystkie koty nam przeżyją
Ostatnio edytowany przez putin555 24 Lip 2010, 17:56, edytowano w sumie 3 razy
Muszę przyznać, że bardzo dobry scenariusz. Powiedziałbym - wzorcowy. Właśnie w ten sposób należy wykorzystywać "naturalne zasoby" Soljanki do których należy nieśmiertelny Kostia z Grozą.