[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez djcycu w 23 Lip 2010, 22:54

Daj drugie tyle. Albo daj sobie przy enabled 0 i nie będzie wgl emisji :)
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Reklamy Google

Postprzez Wiewiórka69 w 24 Lip 2010, 09:37

Już mnie wszystko poprawnie działa, jestem w kardonie po zadaniu z pieczarą i żwawym. Ale mam sporo już artefaktów które promieniują, chciałbym je zostawić w skrzyni u Sidra, ale boje się że mnie ktoś okradnie. Bo Truel pisał że takie coś występuje i nie wiem co robić. Jest może jakieś zabezpieczenie ?

Wiewiórka69
Wygnany z Zony

Dołączenie: 22 Sty 2010, 16:58
Ostatnio był: 19 Lip 2011, 21:39
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1

Postprzez jaras76 w 24 Lip 2010, 09:48

Widze atmosfera zrobiła się napięta.Najlepiej zainstalowac moda,spolszczenie i grac,im mniej dodatków tym mniejsze mieszanie w plikach i mniejsza szansa na wylot. Mam pytanie dotyczącze patchy od saspama trzeba je instalowac od najstarszego do najnowszego bo kazdy nowy wnosi dodatkowe poprawki.
Image
jaras76
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lip 2007, 21:14
Ostatnio był: 25 Kwi 2012, 21:35
Miejscowość: warszawa
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Postprzez trurl3 w 24 Lip 2010, 09:52

@ Wiewiórka69 Żaden schowek nie jest pewny. Dopiero jak zarobisz kasę (20 ooo)i zdobędziesz chyba skrętak, będziesz mógł kupić u Akima na przejściu do Wysypiska zamek na schowek. To zabezpiecza. Albo kup u Sidora plecak i poszukaj odludnego miejsca, gdzie zrobisz sobie własny schowek. Dobrze jest również kupić też np. u Akima (w miarę możliwości) znacznik GPS i dołożyć do schowka, zwłaszcza własnego. Da ci to znacznik na miejsce schowka w PDA oraz informację co w tym schowku jest. Także alarm, jeśli ktoś się dobierze do schowka.
Co do schowków na przyszłość - żadne umiejscowienie, które wydaje się nam bezpieczne - na przykład gdzieś wysoko na dachu - nie zapewnia bezpieczeństwa. W offline (to znaczy poza zasięgiem twojego wzroku) wszystko jest płaskie, ma tę sama wysokość i NPC bez problemu przeszukują takie schowki - to taka kraina płaszczaków o dwóch wymiarach, bez wysokości :). Jedynie jeśli nikt nie chodzi w pobliżu miejsce jest w miarę bezpieczne.
Artefakty które zebrałeś po prostu sprzedaj u Sidora. Tylko najpierw sprawdź czy nie są potrzebne do jakiegoś zadania. Na przykład za Meduzę Sidor daje Wódkę albo Antyrady (chyba). Również amunicje i broń. Pojemnik który dostałeś w końcu od Sidora (trzeba się o niego upomnieć) zabezpiecza przed artami o średniej radioaktywności.
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Postprzez Pathetic_Ripper w 24 Lip 2010, 10:10

@jaras76 jeśli instalujesz spolszczenie to zawiera ono najnowszy patch od Sapsana, więc instalowanie go dodatkowo jest zbędne. Niekorzystne jest to, że zawiera on wszystkie nanopatche, mikropatche i inne bzdety.
@trurl3 widzę, że emocje opadły :wink: I dobrze.
Awatar użytkownika
Pathetic_Ripper
Łowca

Dołączenie: 12 Lip 2010, 17:51
Ostatnio był: 13 Lis 2010, 09:42
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: 64

Postprzez yozue w 24 Lip 2010, 11:01

Wiewiórka69 napisał(a):Już mnie wszystko poprawnie działa, jestem w kardonie po zadaniu z pieczarą i żwawym. Ale mam sporo już artefaktów które promieniują, chciałbym je zostawić w skrzyni u Sidra, ale boje się że mnie ktoś okradnie. Bo Truel pisał że takie coś występuje i nie wiem co robić. Jest może jakieś zabezpieczenie ?

Z doświadczenia wiem że schowek u sidora w bunkrze jest bezpieczny, odkąd gram, to trzymam tam cały czas jakies rzeczy. Chyba ze mam jakieś szczęście.
Awatar użytkownika
yozue
Stalker

Dołączenie: 10 Lis 2008, 11:31
Ostatnio był: 30 Lis 2024, 09:49
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 34

Postprzez trurl3 w 24 Lip 2010, 11:06

Z wypowiedzi na forach wiem, że i tam zdarzają się kradzieże. Ale może w późniejszym etapie gry. Tak czy inaczej - zamek od Akima ma sens.
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez Wiewiórka69 w 24 Lip 2010, 11:21

Wiem, u sidora też trzymam rzeczy ale artefakty. Dużo zadań jest, aż się nie łapię w tym wszystkim, Tolik śmiesznie wygląda :D a żwawy ciekawe historie opowiada np.z tym kontrolerem i psem. Wziąłem też zadanko od gość w wiosce, Kostia się chyba zwiał, tak czy inaczej nie wiem gdzie ta skrytka jest. Mod super, nie spodziewałem się takich zmian.

Wiewiórka69
Wygnany z Zony

Dołączenie: 22 Sty 2010, 16:58
Ostatnio był: 19 Lip 2011, 21:39

Postprzez jaras76 w 24 Lip 2010, 13:37

Spolszczenie zawiera jak sama nazwa spolszczenie patcha a jak rozumuje to musze zainstalować patche a potem spolszczenie żeby było w naszym języku.
Image
jaras76
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lip 2007, 21:14
Ostatnio był: 25 Kwi 2012, 21:35
Miejscowość: warszawa
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Postprzez trurl3 w 24 Lip 2010, 14:37

jaras76 napisał(a):Spolszczenie zawiera jak sama nazwa spolszczenie patcha a jak rozumuje to musze zainstalować patche a potem spolszczenie żeby było w naszym języku.

Czy Soljanka to patch? Jeśli tak, to jest to spolszczenie patcha.
Jest wyraźnie powiedziane: Polonizacja Narodnoj Soljanki!! Instalujesz Soljankę, instalujesz spolszczenie i grasz.
A ponieważ aktualna wertsja Soljanki wymaga kumulatywnego patcha od sapsana, to ten patch też jest spolszczony i właczony do Polonizacji.

Wiewiórka69 napisał(a): Wziąłem też zadanko od gość w wiosce, Kostia się chyba zwiał, tak czy inaczej nie wiem gdzie ta skrytka jest. Mod super, nie spodziewałem się takich zmian.

Na tę niewiedzę jest lekarstwo - tłumaczony przeze mnie i sukcesywnie uzupełniany PORADNIK na temat przechodzenia Soljanki z rosyjskojęzycznej stromy AMK. Jest dostępny na forum stalkerteam.pl i potrafi wyjkasnić wiele zagadek Soljanki, między innymi podana jest lokalizacja WSZYSTKICH schowków Kostii wraz ze screenami tych miejsc.
A tak wygląda jego początek:
:

W tym temacie będę sukcesywnie umieszczał tłumaczenie takiego Przewodnika z rosyjskojęzycznej strony. Są tam opisane najważniejsze problemy gry.
Temat nie służy do dyskusji, a jedynie do szukania informacji
Jest to tłumaczenie i nie odpowiadam za poprawność informacji

Witajcie bracia stalkerzy!

Na samym początku mod nazywał się "Narodnaja Soljanka Archary i Adrenalina". Później do jego tworzenia i rozbudowy "przyłożyło rękę" wielu znanych koderów. Główny twórca i, można powiedzieć, - "prowadzący projekt" to Archara (arhara).
Spróbuję w pełni opisać przechodzenie głównych nitek scenariusza, rozjaśnić według możliwości wszystkie problemy i odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania!
Gówny scenariusz pozostał, i dla pełnego przejścia, musismy dojśc do drugiego prawdziwego zakończenia i zniszczyć Świadomość-Z.
Jesli ktos nie wie o co chodzi, może najpierw powinien przejść oryginalnego STALKERA - Cień Czarnobyla.

Do Soljanki właczono kilka różnych modów (dodatków) od innych autorów, najwazniejsze dla scenariusza - to:
- АМК 1.4.1
- NLC Siaka, dzieki któremu gracz otrzymuje nowe przejścia pomiędzy już znanymi lokacjami i nowe kwesty.
- Nowy Scenariusz od Dana (dan)
- Ręczy Teleport od Kostii (KostyaV)
- Nowe lokacje, autorem adaptacji wiekszości z nich pod Cień Czanobyla jest Kostia (KostyaV)

Oprócz tego, do Soljanki właczono wiele oryginalnych kwestów autorów Soljanki, w pierwszej kolejności - dotyczących nowo dodawanych lokacji.

To przejście scenariusza opisane jest przez kilku autorów.

Bardzo ważny komunikat.
1. Wszystkie linie scenariusza przechodzi się jednocześnie, ale czasem dla posunięcia sie po którejś z linii konieczny jest konkretny postęp w przechodzeniu innej.
2. W miarę rozwoju Soljanki (ukazywania się kolejnych wersji) dodawane były nowe postacie, role niektórych z nich zmieniały się, zmieniała się kolejność otrzymania/wypełnienia niektórych zadań. Dlatego opis może nie zawsze zgadzać się z kolejnością przechodzenia dla rożnych wersji Soljanki.

No ale jeśli wcześniej nie graliście, czeka was bardzo interesująca akcja detektywistyczna, z odkryciami, strzelaniną, zasadzkami, i nieoczekiwanymi zwrotami akcji. Powodzenia!
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez putin555 w 24 Lip 2010, 17:33

Pytanie co do zamka bo jak go wyjmuję ze skrzyni to mam wylot rozumiem że jest jednorazowego użytku?

I mała rada co do Kosti (trurl3 może weźmiesz pod uwagę to w swoim poradniku pisałeś że kolego Kostia może się przydać i ja wymyśliłem jak np)

Mianowicie zostawcie Kostie w spokoju do momentu zadania od Sidora na walizką z posterunku:
Ja przechodzę to tak że lewa strona przy płocie biegiem po polu minowym skok przez płot potem po betonach na latrynę i tam na strych budynku. Nikogo jeszcze nie zabijamy rozbijamy skrzynie zabieramy fanty (czasem przez strop spadają na parter no i pancerzy nie sprzedajemy i pilnujemy jak oka w głowie przydadzą się później!)potem przez zejście ze strychu nad skrzynia na dół i eliminujemy wroga ja zawsze czaję się w przedsionku tam nie dostaniemy przez okna i najważniejsze rakiety śmigłowca na parterze nic nam nie zrobią jak wszystkich załatwimy dokładnie obszukać wszystkie pomieszczenia ja zawsze znalazłem jeszcze tam dwie przydatne kartki i nie strzelamy do śmigłowca.

Osobiście olewam BRDMy i lecę do wioski kotów jak najbliżej drogi wtedy to spanuje nam się desant 4/5 koło Sidora i nieśmiertelnego dobrze uzbrojonego Kosti (!) i ty le samo na rogu wioski koło drogi i wraków ja zawsze częstuje ich na dzień dobry F1 spanują się jak biegniemy idealnie na samym rogu płotu jak dobrze rzucimy to po sprawie.
Warto przed tą misją wziąć i sprzedać dobry sprzęt kotom.
Do tego miejsca zostawiam sobie zadanie u Wilka na ochronę wioski przed najemnikami biorę to zadanie teraz biegnę(!) do Kosti szybki dialog czytam tylko koniec gdzie jest położenie schowka biorę zadanie i idę na spotkanie najemnikom jak dobrze wszystko zgracie to kostia idealnie trafi na ich span a powiem że ładnie kośi z grozy granatnikiem :E

Jak nic nie spie... to wszystkie koty nam przeżyją :wink:
Ostatnio edytowany przez putin555 24 Lip 2010, 17:56, edytowano w sumie 3 razy
putin555
Stalker

Dołączenie: 19 Maj 2010, 17:49
Ostatnio był: 05 Lip 2016, 15:54

Postprzez trurl3 w 24 Lip 2010, 17:38

Muszę przyznać, że bardzo dobry scenariusz. Powiedziałbym - wzorcowy. Właśnie w ten sposób należy wykorzystywać "naturalne zasoby" Soljanki do których należy nieśmiertelny Kostia z Grozą.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości