[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" -

Postprzez Metal Machine w 09 Paź 2010, 11:48

aenwu napisał(a):@MetalMachine na pewno masz patcha 20.08.10?? mi taki BugTrap wywalało jak go zapomniałem wgrać

Tak, mam wszystko w grane. Próbowałem wgrać patch 1.0005 i fix'a do niego ale nic to nie dało.
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Metal Machine
Kot

Dołączenie: 12 Lip 2010, 10:14
Ostatnio był: 21 Maj 2011, 12:03
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez djcycu w 09 Paź 2010, 12:51

Przeinstaluj moda i wgraj nowe spolszczenie jeśli grałeś na starym... Tez mnie to witało. Ktoś się pieprznął w pliku w trakcie spolszczania i wyniknął bug z przejściami i tym błędem z półki "story registry". Jeśli grywałeś na starym spolszczeniu nowa gra konieczna. Czemu? Bo SoC i bodajże reszta gier GSC zabiera sobie do serca poczynania na plikach przy pierwszym uruchomieniu tak więc co się stało już się nie odstanie. Sądzę iż jesteś na początku to wiele nie stracisz. A nawiasem mówiąc zmontowałem panowie nowy spawner pod aktualną wersję :) Oczywiście w pełni spolszczony przeze mnie. Kilka teścików i oddam w wasze ręce (gra ma śmietnik w plikach, spawnuje rzeczy które nie będą działać - nie zostały kompletnie wycięte).
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive k4r00.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez aenwu w 09 Paź 2010, 13:01

@djcycu a co powiesz na te moje dwa błędy bo ja już nie mam pomysłu
CPU: AMD Phenom II X4 955 3.2Ghz
GPU: Ge Force 9600GT
Matherboards:Gigabyte Ga- 970A UD3
Ram: Corsair 6Gb
Mouse: Logitech MX 1000
aenwu
Kot

Dołączenie: 26 Lip 2007, 23:52
Ostatnio był: 14 Gru 2012, 23:43
Miejscowość: Zona
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 13

Postprzez remek w 09 Paź 2010, 13:58

Witam,skończyły się wyloty na pulpit po usunięciu spolszczenia i innych dodatków tylko ikon fix( wszystkie lokacje są oznaczone i nie dostaje smsow że zaraz wylecę na pulpit)Gubimy rzeczy z plecaka gdy masa przekracza 300 kg ,wioska kotów ,wysypisko wejście do hangaru,wejście do bazy wolności,jantaru i Prypeci.A teraz mam prośbę do weteranów NS,4 schowek kostii lab-18 tylko gdzie,przedmiot dla sacharowa ,gdzieś na dzikim terytorium koło helikoptera tylko gdzie,dzięki.
remek
Kot

Dołączenie: 11 Sty 2010, 11:12
Ostatnio był: 07 Wrz 2011, 14:52
Ulubiona broń: GP 37

Postprzez djcycu w 09 Paź 2010, 14:01

Nie powiem ci bo nie wiem :/ Pierwszy to błąd krytyczny pod względem błędu ze spawnem albo skryptami. Miałem to wielokrotnie w OGSM i następowało to nieoczekiwanie wchodząc na lokacje lub podczas biegania po niej. W NS też tak było ale w trakcie gry. Po wczytaniu save było ok. Proponuję wszystkim wam Zrobić sobie save ustawione numerycznie czyli 1,2,3,4... Aż do dziesięciu i zapisywać z menu gry na każdy kolejno w kółko (q-save też możecie używać ale za skutki jakie wynikną nie odpowiadam). Dzięki temu unikniemy potrzeby przechodzenia od nowa lub rozpoczynania levelu od autosave tym bardziej że autosave robi się co 30 min i np na ATP kiedyś wynikały z tego błędy. Nie wiem jak w dopie. Wywaliłem moda w cholerę jasną (scaliłem całość i musiałem instalować od nowa) i muszę ściągać od nowa wszystko. Tak że nic z tych rzezy nie sprawdzę. Liczcie się wszyscy z tym że ten mod nawet na BETĘ nie zasłużył i że ma bug za bugiem niczym alpha. A ciągle dokładane rzeczy uprzyjemniają bugom pracę... Tak że czytać logi i interpretować je a podawać tylko te które się nie pojawiały albo nie są zrozumiałe. Być może moderzy się podejmą ich głębszej interpretacji. Nie liczcie na to że tego moda ktoś naprawi bo jak widać jest on na swój sposób grywalny a Arhara i reszta stwierdzają jak widać że nie trzeba nic poprawiać bo 10 min wczytywania i wyloty od czasu do czasu nie przeszkadzają w rozgrywce :/ Dla mnie mod musi być dopracowany bo składa się tak samo jak sama gra a więc stabilność podstawowego SoC a stabilność NS to pomyłka... Nie ma porównania. I nie tłumaczyć mi tu że moderzy się wysilili i stworzyli jakoś na skryptach nowe rzeczy. Jak widać silnik gry to oferuje a zatem można zrobić to stabilnie na poziomie 100% tylko trzeba mieć to czego wschód i Polska nie ma... Trzeba mieć umiar...
------------------------------------------------------------------------------------
remek: Szukaj w okolicach budynku z anomaliami i radioaktywnością. Dokładnie po prawej stronie obok drabiny. Idź w tamtym kierunku a ci zacznie się urządzonko drzeć że znalazło plastikowy przedmiot :)

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Metal Machine.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Metal Machine w 09 Paź 2010, 14:29

Dzieki wielkie djcycu pomogło. :wódka: ;)
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Metal Machine
Kot

Dołączenie: 12 Lip 2010, 10:14
Ostatnio był: 21 Maj 2011, 12:03
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Frakcja: Najemnicy

Postprzez djcycu w 09 Paź 2010, 15:18

Ciesze się bardzo :) W razie czego pisać a będziemy próbowali rzetelnie pomagać :) Skromną uwagą jest nie instalowanie patcha 1.005. Jedynie 1.004. Wiem że wielu z was to wie ale ci którzy zaczynają przygodę mogą wprowadzić się w błąd. Wszelkie adaptacje stosować jedynie wtedy kiedy bazowa wersja gry (ta na płycie) ma numerki wyższe niż 1.004. Nie wiem czy wychodziły jakieś zpatchowane wersje ale w razie "W" piszę co i jak. Aha... W razie dziwnych bugów typu brak przejść które miały się otworzyć dalsza gra jest przekreślona... Nie naprawicie tego żadną poprawką jeśli już jest po ptakach.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Keldorn WistBlade w 09 Paź 2010, 15:51

Podczas nowej gry ze spolszczeniem z dnia 08.10 przy "wiadukcie" koło Tolika zauważyłem martwego żołdaka z listem ala quest, po zainstalowaniu PL z dnia 09.10 już tego kolesia tam nie było. Czy to jest błąd czy te ciało pojawi się w późniejszej fazie gry ? Ponadto nie widzę dalej przejść z Kordonu do Bagien no i nie wiem czy to też błąd czy może pojawi się później ? Ze spolszczeniem z 09.10 zacząłem grę na nowo jakby jestem debilem.
Awatar użytkownika
Keldorn WistBlade
Tropiciel

Dołączenie: 28 Wrz 2007, 10:44
Ostatnio był: 14 Cze 2023, 12:36
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 9

Postprzez djcycu w 09 Paź 2010, 15:56

Trup Andrieja powinien pojawić się po rozpoczęci gry. Znika on natomiast po rozmowie z Akimem :) Przejście na bagna odblokować trzeba ale jak to nie pamiętam. Poza tym to nie problem :) W trakcie fabuły wyjdzie to w praniu. Osobiście łażenie po bagnach za łatwe nie jest dla początkujących wiec polecam iść tam dopiero po zabawie z X16.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Keldorn WistBlade w 09 Paź 2010, 16:11

To już wiem czemu mi zniknął ja po rozpoczęciu nowej gry nie idę pod wiadukt tam gdzie żołnierze tylko kosze tych 2 bandytów przy szlabanie koło przejścia na Wysypisko i później sukcesywnie opróżniam schowki i dopiero przechodzę przez nasyp i to zupełnie z innej strony. Z Akimem nie potrzebnie gadam i biorę od razu q na 10 rąk zombie.
Awatar użytkownika
Keldorn WistBlade
Tropiciel

Dołączenie: 28 Wrz 2007, 10:44
Ostatnio był: 14 Cze 2023, 12:36
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 9

Postprzez djcycu w 09 Paź 2010, 16:30

No to zalecam zacząć od nowa :) Gra już jest skoszona.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez trurl3 w 09 Paź 2010, 16:51

Witam DJ, nie pytam o wrażenia z gry, bo widzę... mam prośbę o informacje na temat problemów z polonizacją. Był problem z przejściami i został usunięty, ale mam wrażenie, że teraz konieczna jest nowa gra. Niestety, w sejwach zapamiętane są parametry a temat przejść sporo namieszał. Proszę o potwierdzenie, jeśli mam rację z Nową Grą, bo jest to istotna sprawa. Kolejne wersje nie będą wprowadzać żądnych poważnych zmian poza poprawkami tekstów - aż do nowej Dopy...
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki

Za ten post trurl3 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive k4r00, Rubcio.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Kozaki: 11

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość