Miejsca Stalkero-podobne

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Miejsca Stalkero-podobne

Postprzez DonPotato w 14 Paź 2010, 12:17

Dla Stalkerów z Warszawy i okolic zarówno bliższych jak i dalszych. Może znacie już te miejsca, może dopiero chcecie je poznać. Zapewniam że warto.

Stare hale fabryczne na Żeraniu, nad kanałem Żerańskim, przy Marywilskiej i w okolicy. klimaty trochę z Baru, trochę z magazynów Wojskowych trochę z kompleksu fabryki Jupiter. podobnie jak hale na trasie na Nieporęt. Stare, opuszczone, w sam raz na strzelanki czy LARPy w stalkerskich klimatach. Wiele hal, fabryk itp można znaleźć również na targowku Fabrycznym, głównie na Elsnerowie wzdłuż Bukowieckiej.
Oczywiście okolice bocznic kolejowych przy Dworcu Zachodnim i starym Dworcu Głównym na terenach dawnej tak zwanej Syberii. Godne uwagi są również bocznice na tracie na Wołomin, Tłuszcz, Zielonkę. Klimaty jak we wszystkich lokacjach z torami kolejowymi.
Pod Zielonka jest bardzo interesujący poligon wojskowy ( bodajże artyleryjski). Na obrzeżach bezpieczny , ale w głębi leżą niewybuchy i niewypały. Warte polecenie są również stare forty wokół Warszawy. Jest ich zbyt dużo aby je tu wymieniać, znajdziecie je bez trudu usytuowane pierścieniem wokół miasta. Polecam także lasy za strzelnicą na Bemowie. Dojazd ulicą Kocjana. Tylko uważajcie żeby Wam tyłków wojacy nie odstrzelili ;)
DonPotato
Kot

Dołączenie: 17 Sie 2010, 08:22
Ostatnio był: 03 Mar 2012, 14:09
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez Imbefalasion w 29 Paź 2010, 19:36

Z tego, co widzę, większość stalkerowej braci jest z południa i centrum Polski, ale jeżeli ktoś jest z Gdańska lub okolic (odwiedzających te strony też zapraszam ;) ), to warto zajrzeć na Ołowiankę. Przy ulicy Angielska Grobla znajduje się stara rzeźnia, połączona z dwoma spalonymi spichlerzami. Kilka hektarów porośniętego trawą do pasa terenu, na którym rozsiane jest kilka zrujnowanych budynków, plus gruz, cegły i resztki innych konstrukcji (widać np. tylko podłogę, ze ścian nic już nie zostało) tworzą wspaniały klimat. Dostęp jest bajecznie łatwy - rzut beretem od centrum; z Długiego Pobrzeża już widać jeden ze spichlerzy, a mimo to budynki dookoła zagłuszają większość hałasów. Do samego kompleksu też łatwo się dostać, bo znajduje się mimo wszystko nieco na uboczu, przy cichej ulicy, a w bramie brakuje furty dla pieszych.

Lokalizacja bramy.

Do poniedziałku/wtorku postaram się o parę zdjęć.
http://www.stalkerpbf.jun.pl
"A prawda jest jedna - Polska wiecznie będzie trwać!
I nigdy nie zginie, póki żyjesz Ty i ja
To sprawa honoru, to sprawa życia każdego z nas
I nie ma odwrotu - jesteś z nami lub przeciwko nam!"
Awatar użytkownika
Imbefalasion
Stalker

Dołączenie: 14 Paź 2007, 19:58
Ostatnio był: 17 Cze 2017, 19:50
Miejscowość: Gdańsk
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45

Postprzez V1rus w 30 Paź 2010, 22:11

Do Stalkerów [jeżeli jesteś Bandytą, kolesiem z Powinności albo wojskowym, możesz od razu przejść do kolejnego postu ^^] z okolic Gorzowa Wielkopolskiego.

Jedną z niewielu a zarazem najciekawszą miejscówką jest Silvana. Produkowali tam bodajże tkaniny. Na Manhatanie blisko Mc'Donalda znajduje się ogromna i pusta fabryka. Min. nagrywałem tam "Porad kilka złego Wilka" [w dziale Video] Po za 4piętrową klatką schodową ze szczytu której widać osiedle można znaleźć również 2 ogromne zamknięte hale produkcyjne, Izbe Pamięci Narodowej [idealna jako baza], oraz pełno mniejszych pomieszczeń w których czuć klimat.

Jeżeli jest tu więcej Gorzowskich miłośników tychże klimatów, odzywajcie sie od razu :>
Awatar użytkownika
V1rus
Kot

Dołączenie: 26 Sie 2010, 14:33
Ostatnio był: 23 Gru 2010, 17:03
Miejscowość: Gorzów Wlkp.
Frakcja: Zombie
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 3

Postprzez BSQ w 02 Lis 2010, 21:00

Jeśli ktoś z was kiedykolwiek przejeżdżał kolejką przez Gdynię na pewno zwrócił uwagę na wielkie torowisko na wysokości stacji Gdynia Stocznia. Teren nazywa się Międzytorze. Polecam zajrzeć o tej porze na jego wschodnią, zarośniętą połowę.

Link do galerii:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=819848
BSQ
Kot

Dołączenie: 18 Lut 2010, 23:58
Ostatnio był: 28 Wrz 2011, 09:04
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13

Postprzez Canthir w 02 Lis 2010, 21:20

Nie wiem czy nie wspominano o tym miejscu wcześniej, ale w Krakowie, prawie w centrum, bo koło pętli tramwajowej Cichy Kącik przy Błoniach, jest zdewastowane i zarośnięte stare kąpielisko (zdaje się Wisły). W skład kompleksu wchodzą 3 baseny: rekreacyjny (po środku), sportowy (po lewej) i brodzik (po prawej), zamknięty budynek kas/przebieralni, trybuny za sportowym i tajemniczy budynek/wiata za rekreacyjnym (toalety/przebieralnie/???).

Oto troszkę zdjęć:
http://canthir-pl.deviantart.com/art/Zona-001-183217508
http://canthir-pl.deviantart.com/art/Zona-002-183220712
http://canthir-pl.deviantart.com/art/Zona-003-183231438
http://canthir-pl.deviantart.com/art/Zona-004-183241146
http://canthir-pl.deviantart.com/art/Zo ... -183339885

Całość zajmuje obszar z tego co pamiętam 200x100 metrów.

Pozdrawiam
Смертельные аномалии, опасные мутанты, анархисты и бандиты, не остановят "Долг", победоносной поступью идущей на помощь мирным гражданам всей планеты!

Kiedy idziesz do Strefy, to sobie za konotuj: z towarem wróciłeś - cud boski, z życiem uszedłeś - daj na mszę, kula patrolu - fart, a cała reszta - jak los zdarzy.
- A&B Strugaccy; Piknik na Skraju Drogi

Nie da się tu żyć bez gorzałki... Chcę już o wszystkim zapomnieć. Cholera, to samo dzień po dniu. Kiedy to się wszystko skończy? To chyba przeznaczenie... Daj mi spokój! Życie i tak jest do dupy.

zdjęcia Zony
Awatar użytkownika
Canthir
Opowiadacz

Dołączenie: 02 Lis 2010, 17:50
Ostatnio był: 19 Sty 2022, 16:46
Miejscowość: Szn
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 193

Postprzez Olszi w 11 Lis 2010, 14:57

A ja pozwolę sobie zareklamowac osobę z którego największymi pasjami są fotografia i urbex.A efekty znajdziecie na
www.dobryziom.digart.pl

Polecam.
Awatar użytkownika
Olszi
Kot

Dołączenie: 28 Sie 2010, 20:51
Ostatnio był: 21 Lis 2010, 21:52

Postprzez Imbefalasion w 14 Lis 2010, 23:29

Wybaczcie za opóźnienie, ale to prawie nie moja wina. No, ale mam dla Was trochę zdjęć z rzeźni na gdańskiej Ołowiance:
Link do galerii
http://www.stalkerpbf.jun.pl
"A prawda jest jedna - Polska wiecznie będzie trwać!
I nigdy nie zginie, póki żyjesz Ty i ja
To sprawa honoru, to sprawa życia każdego z nas
I nie ma odwrotu - jesteś z nami lub przeciwko nam!"
Awatar użytkownika
Imbefalasion
Stalker

Dołączenie: 14 Paź 2007, 19:58
Ostatnio był: 17 Cze 2017, 19:50
Miejscowość: Gdańsk
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45

Postprzez Zari w 10 Gru 2010, 23:16

Od pewnego czasu zajmujemy się z kumplami Geocachingiem (dla zainteresowanych co to jest: http://www.opencaching.pl/)
Ale do rzeczy, jeden z keszy był umieszczony w smażalni dolomitu w Nakle (śląsk, niedaleko tarnowskich gór), jest to opuszczony obszar idealnie nadający się do LARP-ów. Na każdym kroku były widoczne również plami po paintball-ówkach więc miejsce jest to znane.
Przesyłam fotki i zapraszam do opencachingu :P :

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Zdjęcia robione Avilą :E
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 roku
The Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory
Image
Awatar użytkownika
Zari
Weteran

Dołączenie: 28 Sie 2008, 10:48
Ostatnio był: 02 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Chorzów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 69

Postprzez kwazorek w 21 Gru 2010, 20:23

Zielona Góra-nieodremontowana część Polskiej Wełny.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
kwazorek
Kot

Dołączenie: 01 Gru 2010, 17:33
Ostatnio był: 22 Gru 2010, 21:35
Miejscowość: Zielona Góra
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 1

Postprzez Floper Szczur w 31 Gru 2010, 05:04

http://www.urb-ex.pl/ Polecam te stronę. Można znaleźć wiele fajnych zdjątek :P
Ja będę wybierał się w okolice zasypanego basenu i spalonego domu. Jak będzie trochę cieplej to przyślę też zdjęcia z wysypiska ale mam tam trochę daleko a jest zimno :E
:

Tylko Monolit może was uratować.
Awatar użytkownika
Floper Szczur
Stalker

Dołączenie: 01 Lip 2010, 02:08
Ostatnio był: 07 Sty 2013, 06:35
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 19

Postprzez PMG w 28 Sty 2011, 19:04

U mnie w Strzałkowie, w okolicy bloków jest dość spora, zaśmiecona łączka. Dalej za nią jest niedokończona blok. Składa się z samych ścian, nawet bez tynku. Nie ma okien i drzwi. Robili, robili i zrobić nie mogą. Już parę lat minęło, a ta budowa jeszcze stoi. Można się tam poczuć jak w bazie Najemników :E , w Rostoku. Więcej takich "klimatycznych" miejsc w mojej okolicy nie ma. Przepraszam, że nie ma zdjęć. Może dodam później.
Awatar użytkownika
PMG
Redaktor

Dołączenie: 12 Gru 2010, 10:30
Ostatnio był: 01 Sie 2024, 15:05
Frakcja: Zombie
Ulubiona broń: Viper 5 9x18
Kozaki: 127

Postprzez Lukass1613 w 07 Kwi 2011, 01:11

Chciałem założyć osobny temat ale nie będe zaśmiecał forum więc się dopisze. Mieszkam w Ciechocinku, znanym chyba wszystkim uzdrowisku. Wydawać by się mogło, że w tym małym i spokojnym miasteczku nie znajdzie się wielu miejsc opuszczonych, wyglądem przypominających lokacje ze Stalkera. Nic bardziej mylnego... W pobliżu centrum miasta i w samym centrum naliczyłem około 8 budynków. Niektóre to małe wille albo pensjonaty ale znajdą się też opuszczone sanatoria. Zamieszczam galerie paru miejsc które dziś z kolegą uwieczniliśmy na zdjęciach. Pierwszy budynek to w sumie nic ciekawego, stary bar-dyskoteka Oaza. Drugi budynek to już ciekawsza sprawa. Opuszczone sanatorium-szpital dla dzieci. Klimat tego miejsca jest mocno wyczuwalny, stare lampy, pokoje dzieci czy malunki na scianie w pokoju zabaw... Następna "lokacja" to stara restauracyjka "Pod kasztanem". Od wielu lat budynek już zarasta... Za restauracją jest stara willa, niesamowity klimat widać chyba nawet na zdjęciach, niestety nie udało nam się jeszcze dostać do środka. Następny budynek to pensjonat Pomorzanka kolejny budynek z początku XX wieku, kiedyś tętnił życiem dziś straszy pustymi oknami i odpadającym tynkiem. Na koniec zostawiłem prawdziwy rarytas. Ogromne, największe sanatorium w Ciechocinku - "Wiarus", kiedyś należące do wojska. 3 piętra, dwa skrzydła, podziemny bunkier-szpital na wypadek wojny. Całość wygląda na zewnątrz i w środku jak żywcem wycięta z Prypeci. Dziś udało się tam wejść bez problemów bo do niedawna jeszcze budynek był strzeżony. Klimat w środku nie do opisania. W części zabiegowej znaleźliśmy pokój do rentegna, klisze do wywołania... A długie na ponad 20 metrów korytarze z otwartymi drzwiami i łuszczącą się farbą ze ścian robiły wrażenie zywcem wyjętych ze stalkera... Zresztą zobaczcie jak wyglądał podziemny bunkier. Nie przypomina mam to czegoś??
To nie wszystkie opuszczone miejsca w moim mieście. Zostało jeszcze kilka których zdjęcia niebawem tu trafią ;)
A tymczasem podziwiajcie galerie... KLIK
"Szczęście dla wszystkich za darmo! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony"
Awatar użytkownika
Lukass1613
Tropiciel

Dołączenie: 08 Mar 2008, 23:34
Ostatnio był: 03 Lut 2017, 15:56
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 4

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości