Zona RPG

Powyżej 5000 znaków.

Moderator: Realkriss

Zona RPG

Postprzez Sakwan w 18 Lis 2010, 17:44

Witam!

Jest to chyba najważniejsze forum dotyczące Stalkera w Polsce, dlatego czuję się zobowiązany poinformować całą brać o moim projekcie.

Jak z tytułu tego tematu można się domyślić, owy tajemniczy projekt, to nic innego jak gra RPG tworzona na podstawie Stalkera. Już kiedyś czytałem na tym forum o próbach stworzenia takiej gry z lepszym lub gorszym skutkiem, jednak także i ja spróbuję dorzucić do tego zbioru swoje trzy grosze. Mój system różnić się będzie od innych, próbujących odwzorować Stalkera na kartkę i ołówek tym, że nie będzie to stricte Stalker znany z gry. Zmianie ulegną w szczególności nazwy własne i rys fabularny. Ale wciąż to będzie Zona, także spokojnie ;) .

W najbliższym czasie będę newsować prace nad grą. Będą się one w głównej mierze ukazywać na moim blogu, ale info o postępach będzie ukazywać się także i tu.

Jeśli macie jakieś pytania zadawajcie je na blogu lub na tym forum.
Tym czasie zapraszam na zapoznania się z małym wstępniakiem do systemu

Pozdrawiam i życzcie mi, aby nie zabrakło mi chęci, weny i zapału!
Ostatnio edytowany przez Sakwan, 16 Kwi 2011, 22:20, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Sakwan
Kot

Dołączenie: 18 Lis 2010, 17:30
Ostatnio był: 26 Gru 2024, 02:00
Miejscowość: Bydgoszcz
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 6

Reklamy Google

Re: System RPG na podstawie Stalkera

Postprzez Soviet w 18 Lis 2010, 20:39

Życzymy powodzenia i dużo chęci :).
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image

Za ten post Soviet otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive k4r00, zdzicho.
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Canthir w 18 Lis 2010, 21:30

Ciekawe, ciekawe, zapewne będę śledził postępy przy pracach...

Dawno, dawno temu grałem w sesji Stalkera opartej na technice Neuroshimy. Muszę przyznać, że zabawa była świetna a technika dość dobrze się sprawdzała, choć wymagała głębszych dostosowań do specyfiki Zony.

Od prawie trzech miesięcy opracowuje wizję własnej Zony będącej połączeniem tej z gry i stanu faktycznego. Na mapach satelitarnych oznaczam sobie gdzie co jest ciekawego i od początku października prowadzę trzytorową sesję dla w sumie siedmiu osób pod wspólnym tytułem Z.O.N.A. Czas Artefaktów.

Na Wiki czytałem, że podobno Finowie napisali jakiś system RPGowo-stalkerowy, ale nie pamiętam czy bardziej pod nowego Stalkera czy pod tego od Strugackich i Tarkowskiego...
Смертельные аномалии, опасные мутанты, анархисты и бандиты, не остановят "Долг", победоносной поступью идущей на помощь мирным гражданам всей планеты!

Kiedy idziesz do Strefy, to sobie za konotuj: z towarem wróciłeś - cud boski, z życiem uszedłeś - daj na mszę, kula patrolu - fart, a cała reszta - jak los zdarzy.
- A&B Strugaccy; Piknik na Skraju Drogi

Nie da się tu żyć bez gorzałki... Chcę już o wszystkim zapomnieć. Cholera, to samo dzień po dniu. Kiedy to się wszystko skończy? To chyba przeznaczenie... Daj mi spokój! Życie i tak jest do dupy.

zdjęcia Zony
Awatar użytkownika
Canthir
Opowiadacz

Dołączenie: 02 Lis 2010, 17:50
Ostatnio był: 19 Sty 2022, 16:46
Miejscowość: Szn
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 193

Postprzez Sakwan w 23 Lis 2010, 18:26

Awatar użytkownika
Sakwan
Kot

Postprzez Dziki w 24 Lis 2010, 01:26

O nareszcie ktoś się tym zajął i dobrze ! Jak na razie idzie nieźle , chociaż na starcie zmienił bym klasy i zwiększył nieco ich ilość sam stworzyłem już chyba z 2 podręczniki po 30 stron do Stalkera RPG tyle że na systemie D20 i wychodziło całkiem całkiem :E w razie czego mogę trochę pomóc jak coś wymyślić itp a póki co czekam na dalsze prace.

Btw - Sesje RPG do stalkera można by wyprowadzić nawet a jakimś dziale na forum , w niektórych miejscach takie rzeczy są bardzo ciekawe :)
Привет от папы Путина! - Napis na hełmie żołnierza Rosyjskiego gdzieś w Gruzji.

"Sztuką nie jest mówić o wartościach i człowieczeństwie. Sztuką jest się samemu do tego stosować."
Awatar użytkownika
Dziki
Opowiadacz

Dołączenie: 19 Lut 2010, 00:47
Ostatnio był: 23 Paź 2014, 10:49
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 69

Postprzez Canthir w 24 Lis 2010, 13:08

Odnośnie STALKER RPG znalazłem następujące informacje:

Wikipedia tutaj napisał(a):A Finnish language tabletop roleplaying game called Stalker was published in 2008 by Burger Games with the permission of Boris Strugatsky. The game was written by Ville Vuorela.

Wikipedia tutaj napisał(a):Powieść ['Piknik na skraju drogi' - przyp. moje] była też inspiracją dla powstania gier: w Polsce w latach 90. miała pojawić się gra fabularna, będąca systemem autorskim pod nazwą Stalker, choć z uwagi na problemy wydawnictwa tytuł się nie ukazał mimo publikacji reklam i zapowiedzi w prasie; [...]
Смертельные аномалии, опасные мутанты, анархисты и бандиты, не остановят "Долг", победоносной поступью идущей на помощь мирным гражданам всей планеты!

Kiedy idziesz do Strefy, to sobie za konotuj: z towarem wróciłeś - cud boski, z życiem uszedłeś - daj na mszę, kula patrolu - fart, a cała reszta - jak los zdarzy.

Nie da się tu żyć bez gorzałki... Chcę już o wszystkim zapomnieć. Cholera, to samo dzień po dniu. Kiedy to się wszystko skończy? To chyba przeznaczenie... Daj mi spokój! Życie i tak jest do dupy.

zdjęcia Zony
Awatar użytkownika
Canthir
Opowiadacz

Postprzez Sakwan w 24 Lis 2010, 19:14

@Dziki:
Z chęcią poznam twoje propozycje nazewnictwa archetypów, póki co są to nazwy robocze i pewno jeszcze zmienią się w dalszych etapach prac ;) .

Co do ilości archetypów (4 + Cywil) i profesji (12). Chciałem uniknąć mnogości podobnych do siebie tworzonych postaci. Dając ich większą liczbę, poszczególne schematy tworzonych postaci byłyby niemal identyczne, a co za tym idzie bohaterowie graczy mało różniliby się między sobą - czego chciałem uniknąć. W końcu wg mnie i wielu innych autorów lepiej stworzyć czegoś mniej, ale żeby nie było to coś do siebie podobne.

Jeśli chodzi o sesje na forum, to będę zaszczycony mogąc prowadzić Wam jedne z pierwszych publicznych sesji ;) .

Jeszcze jedna sprawa. @Canthir, mój system ma bardzo zbliżoną nazwę do Twojego i mam w związku z tym pytanie: Będziesz miał coś przeciwko, aby mój system nazywał się "Zona: Czarnobyl 2012"? Głównie chodzi mi o tą "Zonę".
Awatar użytkownika
Sakwan
Kot

Postprzez Dziki w 24 Lis 2010, 19:42

Ja używałem takich klas , przynajmniej rzucę przykłady ;)

- Strzelec (można go rozwinąć w kierunku snajperskim , szturmowym lub ciężkim)
- Tropiciel (Człowiek zajmujący się strzelbami , walką wręcz i tropieniem mutantów)
- Przewodnik ( Świetnie zna topografię zony i jest specjalistą w używaniu lekkich pistoletów maszynowych , po za tym można go rozwinąć jako drobnego złodzieja lub zabójcę)
- Technik (Członek drużyny zajmujący się naprawą broni , ulepszaniem ich z resztą podobnie jak z pancerzami. Może dawać "buffy" sprzętom kolegów itp)
- Kupiec (Niezwykle charyzmatyczna osoba świetnie władająca językiem i mająca niesamowitą ilość kontaktów w zonie taki bard z D&D)
- Fleczer (Typowy medyk , leczy kolegów i może ich wspomagać zastrzykami z jakimiś specjalnymi substancjami , leczyć choroby popromienne itp)

To przynajmniej klasy jakich my używaliśmy. Swoją drogą co do sesji na forum również mógłbym takową poprowadzić bo i multum pomysłów jest takie interaktywne opowiadanie :E trzeba by jednak tylko zebrać kilka chętnych osób i myślę że w tym dziale można by coś takiego zacząć a przynajmniej przetestować.
Привет от папы Путина! - Napis na hełmie żołnierza Rosyjskiego gdzieś w Gruzji.

"Sztuką nie jest mówić o wartościach i człowieczeństwie. Sztuką jest się samemu do tego stosować."
Awatar użytkownika
Dziki
Opowiadacz

Dołączenie: 19 Lut 2010, 00:47
Ostatnio był: 23 Paź 2014, 10:49
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 69

Postprzez Sakwan w 24 Lis 2010, 20:49

Na wynik w postaci podręcznika będziesz musiał trochę poczekać Dziki ;) . Opracowanie ogółu systemu z dopracowaną mechaniką, pisanie, korekta, skład - trochę to czasu zająć będzie musiało. Jestem jednak przekonany, że na tytułowy 2012r ze wszystkim idealnie przygotowanym się wyrobię.

Podane przez Ciebie klasy będą zawierać się w umiejętnościach specjalnych podtypów archetypów (ależ to dziwnie brzmi, chodzi mi o profesje :D ). W Twoim wykonaniu masz 6 klas. U mnie będziesz miał 4 archetypy główne + Cywila. W archetypach głównych zawierają się 3 kolejne profesje, czyli wychodzi już 12 profesji + dowolnie skomponowany Cywil. Każda profesja ma do wyboru umiejętności specjalne, dzięki którym postacie będą się specjalizować tak jak u Ciebie np. w strzelectwie wyborowym czy mechanice. Czyli w sumie wyjdzie ponad 36 zróżnicowanych typów postaci. Ale o tym już kiedy indziej.
Ciągniecie mnie za język, a ja się daję :D . Za dużo już wiecie na ten moment, także starczy już Wam na razie informacji dotyczących systemu. Możecie szykować klawiaturę do komentowania następnych wieści :P .

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Sakwan
Kot

Postprzez Canthir w 25 Lis 2010, 00:27

Sakwan napisał(a):@Canthir, mój system ma bardzo zbliżoną nazwę do Twojego i mam w związku z tym pytanie: Będziesz miał coś przeciwko, aby mój system nazywał się "Zona: Czarnobyl 2012"? Głównie chodzi mi o tą "Zonę".

Spoko, w sumie Z.O.N.A. to nazwa sesji, a system jeszcze nazwy nie ma, ale przeciwwskazań nie widzę większych. Zaznaczam jednak, że w przyszłości bliższej lub dalszej mogę prowadzić kolejne scenariusze nazywające się Z.O.N.A. : (coś innego, np. Cień Monolitu).

Dziki napisał(a):Swoją drogą poszukuję w takim razie 3 ochotników do takiej próbnej sesji interaktywnego opowiadania w stalkerowskich klimatach czyli krótko mówiąc sesji typu RPG , jak na razie jedno miejsce jest już zajęte.

Ale regularna sesja, czy WO (wspólne opowiadanie rządzące się nieco innymi prawami)?
Ogólnie zgłaszam swoje zainteresowanie i gotowość. Mam nadzieję jednak, że nie masz szczególnie ostrych wymagań odnośnie częstotliwości postowania, bo u mnie z czasem czasami krucho.

BTW, jak znajdę nieco czasu to i zarys mojej techniki tutaj przedstawię.

Pozdrawiam

zdjęcia Zony
Awatar użytkownika
Canthir
Opowiadacz

Postprzez Sakwan w 03 Gru 2010, 16:07

Wybaczcie za brak updatów, ale tak się złożyło, że w poniedziałek ok. 2.00 trafiłem do szpitala i dopiero teraz dane mi było wrócić. Z braku łączności (%&#@)*!@ śnieg!) nawet nie miałem swojego notesiku ze wszystkimi zapisakami dotyczącymi systemu - i ani rusz, a utrata tego tygodnia naprawdę mnie zabolała ;/ . No nic, trzeba wrócić do żywych i nadrobić straty.
Pozdrawiam z zasypanej Lubelszczyzny...

PS. Taka prośba, ten temat założyłem z myślą o moim projekcie, daltego możecie umawiać się na sesje gdzie indziej? ;) . Tak wiem, straszny ze mnie egoista i swego tematu bronie :P
Awatar użytkownika
Sakwan
Kot

Postprzez Siekierozojad w 05 Gru 2010, 21:31

Ja z kumplami gramy już w Stalkera RPG od ponad roku. Mam przyjemność go prowadzić. Gramy dosyć intensywnie i cały czas go troszkę przerabiamy. Działa na mechanice Cybera 2020. Jak to w Cyberze, nie ma jasno określonych profesji - każdy Stalker umie strzelać z kałasza, pić wódkę i rozpoznać Elektro. Ktoś był w OMONie, ktoś był bimbrownikiem albo kłusownikiem, a ktoś inny był studentem w Kijowie. Co do świata, zaczęliśmy krótko po pierwszym wybuchu elektrowni, było granie w ponurych czasach ZSRR, gracze ganiali się z KGB i GRU, ale teraz jest już rok 1991 i jest to już historia alternatywna - Moskwa i Kijów zostały zniszczone bombami atomowymi (jakieś pół roku graliśmy w klimatach Metro 2033).

Jak ktoś jest zainteresowany to zapraszam na nasze forum po szczegóły: http://www.omac.fora.pl/rpg,23/
Awatar użytkownika
Siekierozojad
Kot

Dołączenie: 05 Gru 2010, 21:24
Ostatnio był: 23 Lut 2011, 01:36
Kozaki: 0

Następna

Powróć do Teksty zamknięte długie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości