[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" -

Postprzez Jarexxx w 21 Mar 2011, 08:56

A mi działa, wczoraj grałem dobre 5 godzin, z tylko jedną wywałką na pulpit, bez loga.
Ogólnie fajnie się gra, ale wielkość moda efektywnie wpływa na ,,szybkość" ładowania się gry, i jak tylko wczytywałem gre czy przechodziłem na inny poziom, to leciałem po coś do żarcia.
Za Polskę !
Awatar użytkownika
Jarexxx
Stalker

Dołączenie: 27 Cze 2009, 13:40
Ostatnio był: 19 Wrz 2013, 15:30
Miejscowość: Włocławek
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 48

Reklamy Google

Postprzez djcycu w 21 Mar 2011, 14:34

To nie wielkość tylko śmietnik moda. Gdyby go tak postawili od razu z założonymi rozwiązaniami i nie wpieprzali i wypieprzali to by było git. No a tak to sam Trurl3 się wypowiedział że mod jest zabałaganiony jak szafa prostytutki więc wiesz... Nie rozmiar a ilość pierdół go blokuje :) Nikt też go nie posprząta bo to się z celem mija. Wielu moderów też niepotrzebnie miesza i ingeruje jak np w Arsenal Modzie ta faza z osobnymi folderami... Lepiej tak jak oryginał bo zawsze to sprawdzona metoda przecież. Mod działa owszem i wywala sporadycznie teraz ale ma swoje bugi które zniechęcają.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Laska w 21 Mar 2011, 21:35

Nie wierzę... mięło chyba półtora roku ,a Cycu (bez obrazy) posty nabija :)

Uwagi moderatora:

I co ten post ma do zaoferowania w temacie?
Choć w mej głowie coraz większa luka jaram blanty duże jak bazuka
Awatar użytkownika
Laska
Kot

Dołączenie: 07 Gru 2010, 18:31
Ostatnio był: 02 Cze 2016, 16:50
Miejscowość: Wrocław
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Postprzez Keldorn WistBlade w 22 Mar 2011, 01:46

Generalnie grając wcześniej w tego moda zauważyłem że pomaga kilka operacji mianowicie:
1. nie sejvowanie quicksave i loadowanie ich, zapisywanie gry tylko z poziomy Menu i loadowanie z Menu
2. robienie kilku-kilkunastu zapasowych save ponieważ może się zdarzyć że podczas save (nawet tego z poziomu Menu) może wystąpić błąd z wylotem do pulpitu co skutkuje crashem za każdym razem gdy będziemy loadować uszkodzony save. Częściej crash powoduje Quick Save i jego load.
3. proponuje przy każdym wejściu do nowej (starej) lokacji robić osobny save z początku lokacji może to pomóc w późniejszych ew. kłopotach.
4. z tego co zauważyłem lepiej nie dogrywać dodatkowych addonów do moda poza spolszczeniem u mnie często powodował problemy.
5. granie w tego moda przy maksymalnie odchudzonym trayu tzn. to co można wyłączyć na czas gry proponuje wyłączyć tak aby gra miał więcej pamięci do obliczeń. Proponował bym też wyłączyć internet i antywirusa.
6. zapewne granie na DX8 powoli na szybsza zabawę z większą stabilnością kosztem zmniejszenia doznań wizualnych :]

Grając w taki sposób miałem crashe dość rzadko chodź nie pozwoli to na uniknięcie błędów wew. moda na które lekarstwem jest już tylko new game albo kombinowanie w plikach ma czym się nie znam. Mnie zniechęciło do grania pewniem błąd skryptów po pewnej misji gdzie spawnowały się nowe jednostki najemników, przy próbie przejścia do lokacji z Baru wywalało mi crach o błędzie skryptu i dupa blada grać się dalej nie dało i mod przywitał śmietnik.
Awatar użytkownika
Keldorn WistBlade
Tropiciel

Dołączenie: 28 Wrz 2007, 10:44
Ostatnio był: 14 Cze 2023, 12:36
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 9

Postprzez hulliken w 22 Mar 2011, 18:41

ładowanie zależy przede wszystkim od szybkości dysku ja mam 7200obr/min i mimo co ładuje długo w porównaniu do Sigerous moda za zewu gdzie wczytanie (nie mapki tylko np. po dedzie) trwało 10-15s to tu czekam do minuty. Dla porównania brat ma słabszego kompa dysk 5400obr/min i słabyszy procek ładuje się u niego prawie2x dłużej.
hulliken
Kot

Dołączenie: 26 Lut 2011, 23:08
Ostatnio był: 30 Gru 2015, 00:15
Miejscowość: Rzeszów
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45

Postprzez Oleg Gusarow w 22 Mar 2011, 19:08

Czy był już temat w którym porównywało się mody Priboi Story, Oblivion Lost i Narodnaja Soljanka? Bo specjalnie kupiłem Stalkera żeby go zmodować, i nie wiem, czy NS jest najlepsza chodź widać, że jest zacna ;)
Jeżeli nie było to założę, jeśli było - to przepraszam, jestem nowy. Prosiłbym wtedy o wybaczenie i o link do tematu.

PS Witam wszystkich towarzyszy Stalkerów!
Image
Awatar użytkownika
Oleg Gusarow
Kot

Dołączenie: 22 Mar 2011, 18:39
Ostatnio był: 04 Maj 2011, 16:19
Miejscowość: Zona to mój dom - stamtą pochodzę, tam jestem i tam umrę...
Ulubiona broń: Sniper Obokan

Postprzez stalker51 w 22 Mar 2011, 20:19

UP: witamy również, takiego tematu z tego co wiem nie było, więc możesz takowy zrobić.
A teraz moje pytanie, mógł by ktoś podrzucić link do pacza 19.04.10? pobrałem z webfile.ru i WINrar wywala mi, że archiwum jest uszkodzone, więc za podrzucenie ów pliku będę wdzięczny i postawie kozaka.

EDIT mam buga przy próbie włączenia....

Kod: Zaznacz wszystko
FATAL ERROR

[error]Expression    : start_node && path
[error]Function      : CXml::NavigateToNode
[error]File          : E:\stalker\patch_1_0004\xrXMLParser\xrXMLParser.cpp
[error]Line          : 97
[error]Description   : NavigateToNode failed in XML file
[error]Arguments     : ui\ui_arhara_unique.xml

stack trace:
Ostatnio edytowany przez stalker51, 22 Mar 2011, 22:03, edytowano w sumie 1 raz
I like me beat fast and my bas get low.

Airsoft ForEv'a <3
Awatar użytkownika
stalker51
Stalker

Dołączenie: 31 Lip 2009, 13:30
Ostatnio był: 27 Sty 2014, 17:25
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 6

Postprzez Universal w 22 Mar 2011, 20:32

Oleg Gusarow napisał(a): nie wiem, czy NS jest najlepsza chodź widać, że jest zacna ;)

Chyba kpisz.

yozue napisał(a):UWAGA: Mod wybitnie kapryśny, instalować tylko w wypadku porażenia mózgowego lub napadu niepohamowanej ciekawości! Ponad 90% ludzi na forum ma w tego moda wbite, więc o pomoc będzie trudno! {ew. djcycu was wyśmieje i opowie swoją smutną historię dotyczącą moda :E}

Czytałeś to? Nie wiem, jaką historię opowiedziałby djcycu, ale ja też pokazałem temu modowi środkowy palec. U mnie był on wybitnie niestabilny. Wywaliłem go po niespełna trzech dniach. Owszem, najpierw prezentuje się całkiem dobrze. Problemy zaczynają się (przynajmniej u mnie) na Wysypisku, po powrocie z Agropromu. Każda rozmowa kończyła się crashem, bodajże zaczynałem od nowa i podobna sytuacja.

Ten mod polecam fanom BDSM.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Kozaki: 1051

Postprzez mateszew w 22 Mar 2011, 21:20

Co wy odpierdzielacie ja miałem 19.04 i przez 6 godzin gry żadnego ani jednego najmniejszego buga !!!
i3 3rd
660
8gb
ssd
Awatar użytkownika
mateszew
Tropiciel

Dołączenie: 09 Paź 2009, 19:54
Ostatnio był: 10 Cze 2017, 16:04
Miejscowość: Kraków
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 5

Postprzez stalker51 w 22 Mar 2011, 22:14

Po raz enty jest powtarzane, u niektórych soljanka tak buguje, że nie da się grać, a niektórym działa nad zwyczaj płynnie, ty masz szczęście i trochę ci tego zazdroszczę, bo ja prawie zawsze regularnie dostaję buga co półtorej godziny :E
Zależy od kaprysu soli czy będzie ci działała bez bugów.
I like me beat fast and my bas get low.

Airsoft ForEv'a <3
Awatar użytkownika
stalker51
Stalker

Dołączenie: 31 Lip 2009, 13:30
Ostatnio był: 27 Sty 2014, 17:25
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 6

Postprzez djcycu w 22 Mar 2011, 23:54

Laska napisał(a):Nie wierzę... mięło chyba półtora roku ,a Cycu (bez obrazy) posty nabija :)

I kto tu nabija... Poinformowałem kolegę by nie prosił w razie czego o posprzątanie bo nikt się tego nie podejmie...

Co do stabilności to tak... Jak wywala bo pamięci braknie to kij z tym. Wybaczalny błąd bo nic nie kisi i można grę kontynuować. Ale nie jest wybaczalne kiedy po jakimś tam queście gra zaczyna się wysypywać z niewiadomych przyczyn a po 6h od rozpoczęcia nowej gry jesteś w stadium gdzie się nic ciekawego jeszcze nie dzieje. Po 2 tygodniach się dopiero zaczynają problemy i tak brzmi moja smutna historia... Brzmi tak że spierdykałem sobie pół wakacji grając 6 razy pod rząd by to skończyć bo kilku narwańców mi wciąż mówiło że mod jest stabilny. A gówno prawda, taki stabilny jak ze mnie ksiądz. Stabilność się oznacza tak kiedy to każdemu śmiga a nie tylko wybrańcom.

Wracając do ciebie Laska... Czy ja ci liczę posty? Czy na innym forum się szwendają tacy jak ty co tylko by wciskali i wytykali? Czy ja cię poprawiam? A no nie. Więc daj na luz albo nie pisz w moim kierunku bo mnie wkurzasz. Popatrz sobie czy próżnowałem. Otóż nie bo udzielam się i pomagam. Nawet jeśli odbiegam od tematu to często ludziom doradzam. Ot tyle.

Oleg Gusarow... Uważaj na tego śmiecia. Ten mod może ci pół życia zakosztować i porządną dawkę zdrowia :) Wybierz do moddingu Lost World Requital. Raz że ciekawy to dwa że bardzo stabilny.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez suchy1280 w 23 Mar 2011, 09:49

Witam mam problem w Labiryncie mianowicie, pogadałem z Adrenaliną o jakimś siwym stalkerze co seplenił Adrenalina wysłał mnie do Labityntu w poszukiwaniu szkatułki i sejfu, ale za chiny nie mogę tego znaleźć pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
suchy1280
Stalker

Dołączenie: 17 Sty 2011, 09:11
Ostatnio był: 08 Gru 2012, 19:58
Kozaki: 1

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości