Wiedźmin

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Jaką ścieżkę wybrałeś?

Mieczykiem!
97
55%
Znaki, pew pew pew!
13
7%
Petardy i alchemia.
5
3%
Troszkę wszystkiego.
60
34%

Razem głosów : 175

Re: Wiedźmin

Postprzez Kontroler w 18 Maj 2011, 17:06

Ściągał już ktoś te "Troll Trouble", bo jest do pobrania w "Dodatkach do pobrania". Zastanawiam się czy to jest jakieś DLC czy co?
Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Dołączenie: 11 Lis 2009, 21:29
Ostatnio był: 24 Paź 2022, 10:53
Miejscowość: Świebodzin
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 131

Reklamy Google

Postprzez The Witcher w 18 Maj 2011, 17:14

DLC dodające nowego questa w Flotsam, darmowe.
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 11 Gru 2025, 13:48
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Postprzez Kontroler w 18 Maj 2011, 22:22

Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Postprzez Dżuz w 18 Maj 2011, 23:07

A tu taką recenzję znalazłem, jakby kogo interesowało jak naszą grę widzą za oceanem :wink: śmieszny momentami ten artykuł :P

http://www.gamesradar.com/pc/the-witche ... 1251436086
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 06:42
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Bambosz107 w 19 Maj 2011, 11:03

@up - Wiesiek dostał 10, według mnie niesłusznie, ale to i tak świadczy o tym, jak go poza naszym krajem postrzegają.

Będąc u kresu 1 Aktu, chciałbym napisać coś w stylu krótkiej recenzji, wytykając Wiedźminowi błędy (a co :P ), bo wszyscy się nad nim tylko rozpływają. Dam ją w spoiler, ale jeśli uważacie, że nie trzeba, napiszcie.

:

Najsampierw chciałbym nadmienić, że nie będę unikał porównywania Zabójcy Królów do pierwszego Wiedźmina, a to z tego względu, że w ten sposób łatwiej będzie wskazać jego zalety i wady.

Wiedźmina 2 kupiłem w Empiku, nie bawiłem się z pre-orderem, który i tak później okazał się niewypałem, bo CDP dało plamę z serwerami, ale o tym później. Zainstalowałem wszystko pięknie ładnie, odpalam launcher, ustawiam opcje graficzne na Ultra i jedziemy. Menu odświeżone, bardzo przejrzyste, za to plus, ale z drugiej strony brakowało mi możliwości zmian ustawień graficznych z poziomu gry, co jest przejawem oczywistego dostosowania gry pod konsole.

Ok, odpalam grę, próbuję grać, ale się nie da. Powód? Zjeb*ny Ubersampling, czy, jak kto woli, Uberpróbkowanie, zjadało masakryczną ilość FPS. CDP będzie musiał to jeszcze dopracować, bo jak na dzisiaj, ta opcja jest zupełnie bezużyteczna.

Kolejną rzeczą jest walka, według mnie na plus. Starcia są wymagające, można łatwo zginąć w pojedynku 1vs1 (mówię to o poziomie trudności 'wysoki'). W walce z paroma przeciwnikami trzeba się solidnie namęczyć, cały czas używać znaku Quen, stawiać pułapki. Mechanika machania mieczem, dzidą, toporem i innym orężem jest zupełnie inna niż w pierwszej części. Generalnie jest trudno, miejscami nawet bardzo - plus.

Klimat. Taak, pewnie większość z Was sądzi, że napiszę coś w stylu "piękne krajobrazy, zapierające dech w piersiach widoki itd". Owszem, trudno się nie zgodzić z tym stwierdzeniem, ale dla mnie (i jest to moja subiektywna opinia), w tej grze brakuje klimatu "sapkowskiego", słowiańskiego, znanego z 1. części oraz sagi. Od razu widać, że gra jest kierowana do szerszej grupy odbiorców, a nie tylko Polaków, Niemców i Rosjan.

Przedostatnim punktem, który chciałem wymienić, jest grafika. Wiesiek 2 zmiażdżył niesławnego DA2 wraz z całą resztą w postaci Risena, Fable i pochodnych. Grafika jest przepiękna, jak na grę RPG, szczególnie tekstury. Są niesamowicie wysokiej rozdzielczości, śmiem twierdzić, że obecnie są to najlepsze tekstury na rynku gier (jeśli chodzi o ich rozmiar). W połączeniu z efektami świetlnymi, piękną wodą, SSAO, bloom'em i całą resztą, otrzymujemy bardzo słodki plaster miodu, który ma w sobie ziarnko goryczy, a jest nim...

...muzyka! Tak, uduście mnie, powieście, rzućcie na pożarcie bestyjom wszelakim, ale taka jest prawda. Muzyka z W2 może ssać pałkę tej z pierwszej części. Mówię tu o ambiencie, muzyki podczas walki oraz muzyki przypisanej do poszczególnych lokacji, Jest taka 'nijaka', nie ma tego polotu, nie wpada w ucho. Nie mówię tu, ze jest zła, ale w porównaniu do genialnej muzyki z Wiedźmina pierwszego, wypada bardzo słabo.

A, jeszcze parę rzeczy mi przyszło do głowy: po pierwsze - brak wsparcia monitorów 4:3 i 16:10 - czy to jakiś żart?
Po drugie, muszę się jednak przyczepić do trochę drewnianych animacji twarzy, co jest bolączką wielu gier, nie tylko RPG.

To tyle mojej recenzji, mam nadzieję, że podzielacie choć po części moje zdanie. :P

A teraz mała lista plusów i minusów:

+nowy system walki, który może się podobać
+nowy silinik, świetna oprawa graficzna
+większe zróżnicowanie przedmiotów w grze
+nareszcie trudno spotkać klony różniące się tylko kolorem
+dobrze opowiedziana historia

-muzyka średnia, dużo gorsza od tej z pierwszej części
-słaba optymalizacja, jak na chwilę obecną
-brak klimatu 'słowiańsko-sapkowskiego'
-problemy z uruchomieniem i działaniem (3D Vision, Ed. kolekcjonerska i inne)
-mierna animacja twarzy podczas dialogów
-brak wsparcia monitorów 16:10 i 4:3 (!)
Go Go Power Rangers!!

Za ten post Bambosz107 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dżuz.
Awatar użytkownika
Bambosz107
Legenda

Dołączenie: 10 Maj 2009, 21:50
Ostatnio był: 15 Lut 2026, 00:02
Miejscowość: Tarnów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 87

Postprzez The Witcher w 19 Maj 2011, 14:25

Dodam tylko, że 5:4 też nie obsługuje, wiadomo kiedy będzie ten patch? Słyszałem, że do końca tygodnia...
The Witcher
Legenda

Postprzez Kontroler w 19 Maj 2011, 21:42

Za ten post Kontroler otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive The Witcher.
Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Postprzez The Witcher w 20 Maj 2011, 17:35

Utknąłem, panowie. Jest ktoś w akcie II? Jeśli tak to:

Spoiler jak ch*j:

Jeśli nie nie wykonujesz jeszcze zadania Gdzie jest Triss, mimo że jesteś w II akcie to nie czytaj!

Wykonuje zadanie Gdzie jest Triss i po spotkaniu z trollem, przejściu przez wąwóz i pokonaniu harpii dochodzę do drzwi. Teraz pytanie - skąd do cholery wziąć klucz do nich? Gram po stronie Iorwetha, poradnik milczy...
The Witcher
Legenda

Postprzez Piterxd w 20 Maj 2011, 18:15

Oby ten patch coś zmienił w kwestii optymalizacji. Gra ma średnią optymalizację przez konsole, widać takie zabiegi jak np. znikające w dosyć bliskiej odległości cienie.

Spoiler:
:

Znaleźliście Easter egga w trakcie zadania z balistą przy oblężeniu zamku - ciało Assassina przy rozwalonym wozie z sianem? :D
Image
Awatar użytkownika
Piterxd
Przewodnik

Dołączenie: 20 Sty 2008, 18:15
Ostatnio był: 06 Maj 2014, 22:05
Miejscowość: Braniewo
Kozaki: 181

Postprzez AlexStalker w 20 Maj 2011, 18:29

... a ja ogólnie Wiedźmina nie lubię. :P
Эх, предатель, ты не страшен.
Да ты мой любимый враг!

- KYPCK, Предатель

Za ten post AlexStalker otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive The Witcher, Piterxd, Krzysu_Pl, Darth ReX, Najemnik, djcycu,
Negative Lukass1613, riv8, KoweK, Marcinez, Soviet, Bambosz107, zdzicho, Gabriel.
Awatar użytkownika
AlexStalker
Stalker

Dołączenie: 08 Maj 2011, 13:25
Ostatnio była: 09 Lut 2016, 21:53
Miejscowość: Szczecin // Chabarowsk
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 82

Postprzez Lukass1613 w 20 Maj 2011, 19:33

Mój komp nie daje rady uciągnąć Wieśkna nawet na low... Ale nic to. Upgrade w toku :D
"Szczęście dla wszystkich za darmo! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony"
Awatar użytkownika
Lukass1613
Tropiciel

Dołączenie: 08 Mar 2008, 23:34
Ostatnio był: 03 Lut 2017, 15:56
Kozaki: 4

Postprzez Terminus w 20 Maj 2011, 20:59

AlexStalker napisał(a):... a ja ogólnie Wiedźmina nie lubię. :P

Tego "naszego" czy książkowego [i egranizowanego]?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości