Nagonka na gry komputerowe

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Nagonka na gry komputerowe

Postprzez Przemek77 w 04 Lis 2011, 08:07

Realkriss napisał(a):I teraz pytanie, które zadało mi moje dziecko: Mamo, a po co on to mówił, jak to nieprawda? Przecież to wszystko jest nie tylko w grach ale i na naszym osiedlu pod nocnym?

Pozostaje mi tylko szczerze pogratulować Tobie wspaniałego i mądrego dziecka, które nie dało się zmanipulować debilom.

Głupim gadaniem "psychologów" nie ma się co przejmować. Na gry ZAWSZE będzie nagonka, ZAWSZE będą one "całym złem wszechświata" i nic z tym nie zrobimy poza olewaniem kretynów.
W końcu taki psycholog też musi na chleb zarobić a gry są wdzięcznym chłopcem do bicia. A, że zazwyczaj ci co najwięcej krzyczą o szkodliwości gier - najmniej się na nich znają - kogo to obchodzi...? ;)

Co ciekawe - nikt jakoś nie podnosi rabanu o całą masę demoralizujących programów TV, seriali, filmów jakie lecą w porze oglądalności w TV - a o gry zawsze jest krzyk...
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Reklamy Google

Postprzez Realkriss w 04 Lis 2011, 09:30

Dziękuję za dobre słowo.

Z grami to jest tak, że jak się człowiek przyznaje, że gra, lubi grać, a nawet kocha, to tzw. alternatywni, pseudointelektualiści i osoby wykształcone ponad własne możliwości umysłowe patrzą na człowieka jak na niedorozwoja i koniowała.
Uwielbiam we wszelkich dyskusjach w pracy (a pracuję w kulturze) nadmieniać, że gram, lub w co tam gram itp. I patrzą na mnie ci biedni przekulturalni idioci, którzy ledwo obsługują Worda, a patrzą z politowaniem. Więc pytam, jakie oni mają zainteresowania oprócz stanowiska pracy?
Najczęściej żadne.
A ja wtedy zasuwam, jakie mam ja, a mam sporo. Zaskoczenie i tak jest totalne, że wykształcona osoba na stanowisku w placówce kulturalnej publicznie przyznaje się, że gra w gry komputerowe oraz kocha kino amerykańskie.
Trzeba się onanizować psychicznie nad Bergmanem i von Trierem, żeby być elytą intelektualną.

Reasumując, to o czym napisałam, to element nagonki społecznej, na szczęście młodsze od mojego pokolenia, które są już wychowywane z komputerem w domu nie są tak skostaniałe i wśród dwudziestokilkulatków prawie każdy w coś gra.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez Przemek77 w 04 Lis 2011, 10:51

Mam fajne skany artykułów o grach z tak zwanych "pism popularnych" - jak znajdę to może zamieszczę do poczytanie i pośmiania się.

@Realkriss

Za to zdanie o Bergmanie i von Trierze uwielbiam Cię. Mam dokładnie identyczne zdanie. Dopisałbym jeszcze Carolla i Coehlo, klasyczne pozycje "gówniarskich filozofów".
Ciągle ludzie nie mogą (czy nie chcą?) sobie uzmysłowić, że gry też mogą być sztuką (i są), a jak już osoba w moim wieku (33) gra namiętnie w gry (oczywiście nie zaniedbując tym samym rodziny, obowiązków etc) - to wg "mainstremu" musi mieć jakieś wielkie problemy ze sobą.
Spójrzmy zresztą na wizerunek gracza w POLSKICH reklamach, filmach, serialach - jest to nastoletni szczeniak targający dżojstikiem po biurku a z komputera słychać ten jedyny dźwięk "Ziuuuuum! Ziuuuuum!".
Której nie ma i tak;

Za ten post Przemek77 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez Realkriss w 04 Lis 2011, 11:35

Przemek, dawaj te skany, będzie o czym dyskutować, już sobie wyobrażam ten pseudonaukowy bełkot.

Co do Coelha i Carrola, oraz dodam Williama Whartona, nazywam to literaturą śmieciową dla mało rozwiniętych mózgowo idiotek. Idę na udry, gdy jakaś dziunia chce rozmawiać o literaturze, a dla niej literatura to takie gówno. Chodzenie na udry to jedno z moich hobby.

Wolę już poczytać naprawdę dobrze napisane książki z uniwersum Mass Effect autorstwa Drew Carpyshyna.

Już sobie wyobrażam, jak by jedna z drugą wywaliły gały:
"Heloł, słyszałaś Kochana, to o grach są i książki, paranoja."
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez jos w 04 Lis 2011, 12:16

Realkriss, jak będziesz kiedyś dyskutować z debilami o grach komputerowych to możesz użyć takiego argumentu:
NPD, firma zajmująca się badaniami rynku, na podstawie ankiety internetowej, w której udział wzięło 19000 respondentów, podała, że średnia wieku wśród graczy wynosi dokładnie 32 lata

Mam fajne skany artykułów o grach z tak zwanych "pism popularnych" - jak znajdę to może zamieszczę do poczytanie i pośmiania się.

Ja natomiast rok temu w jakimś czasopiśmie typu przekrój czy newsweek widziałem artykuł, który mówił, że gry komputerowe nie szkodzą a czasem w pewnych okolicznościach wręcz pomagają.
Ciekawostka:
wszystkim uczestnikom eksperymentu pokazano krótkie filmy, pełne drastycznych scen, np. z wypadków samochodowych, czy z przebiegu operacji chirurgicznej.
Po skończonej grze naukowcy zauważyli, że u osób bawiących się Tetrisem znacznie rzadziej pojawiały się wspomnienia przywołujące na myśl drastyczne sceny niż u osób, które nie grały w nic.

http://nauka.newsweek.pl/gra-tetris-poz ... 1,1,1.html

Chodzenie na udry to jedno z moich hobby.
:D
Image
Awatar użytkownika
jos
Stalker

Dołączenie: 05 Wrz 2011, 12:28
Ostatnio był: 05 Lis 2020, 17:25
Frakcja: Monolit
Kozaki: 95

Postprzez Dżuz w 04 Lis 2011, 13:00

Pozwolę sobie trochę odejść od tematu na chwilkę, ale:

Przemek77 napisał(a):Mam dokładnie identyczne zdanie. Dopisałbym jeszcze Carolla i Coehlo, klasyczne pozycje "gówniarskich filozofów".

Realkriss napisał(a):Co do Coelha i Carrola [...]

Mówicie o Jonathanie Carrollu czy jest jeszcze jakiś inny "znany" Carroll? Oczywiście oprócz autora "Alicji w krainie czarów" :E
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 12:05
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Przemek77 w 04 Lis 2011, 13:22

No o tym od "Krainy chichów", "Kości księżyca" i reszty niedorobionych czytadeł dla "yntelektualystuff"...
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez Realkriss w 04 Lis 2011, 13:23

Potwierdzam.
Wygląda na to, że obydwoje źle napisaliśmy jego nazwisko...
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Dżuz w 04 Lis 2011, 13:27

Hmmm... damn, nigdy nie myślałem, że sięgnąłem z przyjemnością po czytadła dla intelektualistów.
Zawsze mi się zdawało jak czytałem te parę powieści Carrolla, że to zwykła fantastyka z dość niezwykłymi i nieprawdopodobnymi historiami, ot tak do poczytania dla relaksu i dobrej zabawy i bez większej dawki filozofii itp. Przynajmniej ja niczego ponad to w jego twórczości nie znalazłem.
No cóż, wyszło szydło z worka - jestem yntelektualystą :E

Albo nie umiem czytać Carrolla... :(
Ostatnio edytowany przez Dżuz, 04 Lis 2011, 13:35, edytowano w sumie 1 raz
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 12:05
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez JONYK w 04 Lis 2011, 13:35

Ogólnie jeżeli chodzi o tą dyskusję , parę lat temu zostały opublikowane bardzo ciekawe wyniki klasycznego eksperymentu mającego za zadanie demonizowanie gier i graczy . Otóż wyniki szacowały iż DZIĘKI grom komputerowym w skali globalnej zyskujemy około + 10 pkt. do inteligencji ( Fallout :D ) na pokolenie !
Przy czym jak widać wynik jest dość ogólny ( nie było mowy o tym w co grali badani , jaki mieli styl gry itp ) i do uzyskania w dłuższym czasie - 20 do 25 lat . Niestety nie mam źródeł - informacja z kiedyś przeczytanej gazety .
Image
Awatar użytkownika
JONYK
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2010, 18:28
Ostatnio był: 21 Cze 2016, 10:13
Miejscowość: OKOLICE OLSZTYNA
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 17

Postprzez Realkriss w 04 Lis 2011, 13:39

Aj tam, od razu ynte... Jesteś po prostu wyjątkiem potwierdzającym regułę. Albo jak napisałeś czytasz jako lekką rozrywkę dla przyjemności, a mnie chodziło o otaczanie go kultem jako mędrca, głoszącego prawdy życiowe, zwłaszcza przez damskie grono czytelniczek.

Ładny zrobiliśmy offtop, Dżuż, Przemek dyskutować jest bosko i ja chętnię, ale może się przeniesiemy do tematu "Co czytacie"?

Jonyk, to był zastrzyk pozytywnych wieści! Znaczy nasze dzieci już o 10 więcej od nas. I git.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Gizbarus w 04 Lis 2011, 13:57

Kriss, wracając do tematu pedagoga i nauczycieli jako takich - na pewno pojechanie komuś takiemu po głowie da ci potężną satysfakcję (ah, nagraj to, proooszęęę cię:D), ale z drugiej strony takiego taboreta i tak nic nie nauczy. Nauczyciele są jak urzędnicy ZUSu - skostniałe suk*****, które mają atut "Wyższość Nad Plebsem" i nic nie poradzisz... ONI są najmądrzejsi, TY jesteś plebs i masz się w NICH wpatrywać jak sroka w gnat, bo ONI wiedzą najlepiej co jest dobre dla twoich dzieci i ciebie... Ale to chyba też po części wina społeczeństwa - wielu rodziców wychodzi z założenia, że to szkoła ma wychowywać im dzieci, więc szkoła się tym zajęła - za skutkiem gównianym, ale to już detal, nieistotny...

A wcześniej chyba Dżuz o tym wspomniał - czemu nie mówi się, że filmy, seriale i programy rozrywkowe w TV są jeszcze bardziej szkodliwe? Dostarczane w jeszcze większej ilości, do tego oferujące nagość, przemoc, przekleństwa czy co_jeszcze_chcecie w większym natężeniu... Więc ja się pytam - O CO KU*** CHODZI?
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości