The Elder Scrolls

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: The Elder Scrolls

Postprzez Dżuz w 14 Lis 2011, 22:22

kis104 napisał(a):Gra cRPG typu Morrowind w której nie było czegoś takiego jak szybka podróż i szczegółowa mapa już nigdy nie powstanie. I trzeba się z tym pogodzić. Ale sądząc po ocenach tych gier, ludzie chcący powrotu tych starszych, trudniejszych i bardziej złożonych RPG są mniejszością wśród graczy.

Ja nie wiem czy w Morrowindzie nie dało się zrobić fast travel skoro podobno w Daggerfallu był. A jak w Morrowindzie nie było szczegółowych map to ja przepraszam i wychodzę. Ale masz rację - dzisiaj większość graczy chce szybkiej akcji, jak najwięcej łubu-dubu, centylion kombosów i czarów-marów, tego żeby było kolorowo i grafika nie wiadomo jaka itd. A ja powiem inaczej. To twórcom gier nie chce się myśleć nad ciekawymi i wciągającymi historiami, skoro dużo łatwiej jest upchać do gry masę modeli, które wyglądają niemal jak prawdziwe i dodać do tego trochę ładnego światła i cienia. Taki znak naszych czasów jak widzę - dzisiaj wszyscy chcą, żeby wszystko było szybko i ładnie wyglądało, i ta tendencja dopadła też środowisko cRPG. Mnie na szczęście na to nie nabiorą.

Tak sobie jeszcze poczytałem wcześniejsze posty i napisałeś:

Grałem dla klimatu, fabuły i lepszego systemu walki

W Oblivionie był lepszy system walki? A czym on się różnił od Morrowinda oprócz tego, że były lepsze animacje ataków, jakieś ciosy 'specjalne' i niedorzeczne salta i turlanie się po ziemi w ciężkiej zbroi? W Gothicu 2 to był system walki - prosty i wyraźnie zręcznościowy, a jednak dający frajdę. A jeśli chodzi o magię to niestety ani Morrowind ani Oblivion niczym ciekawym się nie wyróżniały (Gothic z resztą też), ale magia w takim na przykład Avencast to było coś (chociaż gra poza tą walką na czary jest ogólnie mizerna) :wink:

:arrowd: Sad but true...
Ostatnio edytowany przez Dżuz, 14 Lis 2011, 23:00, edytowano w sumie 1 raz
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 20:13
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Reklamy Google

Postprzez KoweK w 14 Lis 2011, 22:51

Dżuz napisał(a):Ale masz rację - dzisiaj większość graczy chce szybkiej akcji, jak najwięcej łubu-dubu, centylion kombosów i czarów-marów, tego żeby było kolorowo i grafika nie wiadomo jaka itd.

Rodzice muszą mieć co kupić na gwiazdkę dzieciom.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 16:04
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez kis104 w 14 Lis 2011, 23:01

Naprawde mam odpowiadac z tym systemem walki ...? Pomijajac to ze nie porownuje obliviona z gothiciem, a z morrowindem.

Jeśli chodzi zaś o system w Morrowindzie i Oblivku to powiem, że różni sie i to znacząca. Jakoś nie walczę tu i tu tak samo. Pomijając magię (w Morrowindzie, trzeba było przeciez dac go do tego paska i wybrac specjallnie jak bron, w Oblivku "C" i jechana ;d) chyba jednak czuć różnice?

A jeśli chodzi o tą szczegółową mapę... No nie powiesz, że w oblivionie nie jest baaardziej szczegółowa.

Rozwaliłeś mnie natomiast z tym ładniej, piękniej jeśli chodzi o gry ;D Według twojej filozofii twórcy gier powinni się bardziej skupić na historii niż na silniku, grafice i innymi tego typu bajerami? Naprawdę mam ci pisać, czy jednak domyślasz się, że kupiła by to garstka graczy? W dzisiejszych czasach światem gier rządzi kasa i wydawcy z kasą. Studia mają coraz mniej do powiedzenia (patrz afera w Infinity Ward, niejako potwierdzająca moją tezę). Wszelkie odskoki i zmiany są rzadko akceptowane. Co innego, że czasami taka zmiana wychodzi grze bardzo dobrze (patrz: boski (jak dla mnie) Borderlands ;)). I takich przypadków coraz mniej. Zresztą, często cała praca studia idzie na marne gdy wydawca ostatecznie blokuje projekt bo nie spełnia oczekiwań (patrz: Piraci z Karaibów: Amanda Potępionych, mogło wyjść GTA na Karaibach ... RIP). Ale jest też czasami zupełnie odwrotnie. Ciekawy pomysł, niezła grafika, naprawde znakomita technologia [MOTION SCANNING :D] i fajna fabuła nie wystarczają i studio upada (Team Bondi i ich L.A. Noire). Dlatego też np dla Bethesdy opłaca się bardziej ulepszać to co wyszło im dobrze...
Prawdziwy Stalker powinien zrobić w życiu trzy rzeczy:
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
3.Wypić 5 kozaków czasie krótszym niż 3 minuty.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Dołączenie: 31 Maj 2010, 18:56
Ostatnio był: 17 Lip 2024, 18:33
Miejscowość: Prypeć
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 43

Postprzez caleb59 w 14 Lis 2011, 23:18

Dla wszystkich co grają w Skyrim mała sugestia wydajnościowa - ustawicie jakość cieni na Niską: http://forums.bethsoft.com/index.php?/t ... mance-hog/
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Wczoraj, 15:59
Kozaki: 679

Postprzez Dżuz w 14 Lis 2011, 23:33

kis104 napisał(a):Naprawde mam odpowiadac z tym systemem walki ...? Pomijajac to ze nie porownuje obliviona z gothiciem, a z morrowindem.

Wiem co z czym porównujesz. Ja też mówiłem o różnicy (a właściwie o jej braku) między walką w Morrowindzie i Oblivionie. Napisałeś, że grałeś w Obliviona bo miał lepszy system walki - dla mnie nie ma tam znaczącej różnicy i nie jest to dla mnie przekonujący argument, dlatego dopytałem co było lepsze według Ciebie w walce w Oblivionie. Dla mnie oba systemy były równie nieciekawe, a Gothica wspomniałem dla kontrastu, żeby pokazać że dało się już w erze Morrowinda wymyślić przyjemne machanie mieczem, a i tak parę lat później Bethesda dalej trzymała się tej swojej drętwoty z TES 3.

kis104 napisał(a): Pomijając magię (w Morrowindzie, trzeba było przeciez dac go do tego paska i wybrac specjallnie jak bron, w Oblivku "C" i jechana ;d) chyba jednak czuć różnice?

W Morrowindzie do klawiszy 1-10 można było przypisać różne funkcje, również czary. Wystarczyło wcisnąć na przykład 5 i postać wyciągała ręce przed siebie, później tylko wcisnąć LPP i bach. W Oblivionie zamiast LPP było C - to jakieś wielka rewolucja? :facepalm:

kis104 napisał(a):A jeśli chodzi o tą szczegółową mapę... No nie powiesz, że w oblivionie nie jest baaardziej szczegółowa.

A co to dla Ciebie jest szczegółowa mapa? To że jest więcej drzew i dokładniejsze modele? Albo lepsze tekstury i grass shader? :E O jaskiniach już nawet nie wspomnę. No chyba, że dla Ciebie to już do map się nie zalicza. Morrowind miał o wiele bardziej rozbudowany i zróżnicowany świat. A szybkie podróżowanie przywrócili w Oblivionie chyba dlatego, że od tej niemiłosiernie jaskrawej trawy można było oczopląsu dostać.

kis104 napisał(a):Rozwaliłeś mnie natomiast z tym ładniej, piękniej jeśli chodzi o gry ;D Według twojej filozofii twórcy gier powinni się bardziej skupić na historii niż na silniku, grafice i innymi tego typu bajerami?

No litości - czy my dalej mówimy o cRPG? :/
Z resztą, Kowek już to krótko i trafnie podsumował więc nie będę się bardziej nad tym rozwodził :wink:
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Postprzez kis104 w 15 Lis 2011, 08:32

W dzisiejszych czasach grafika z gier cRPG dorównuje (a w niektórych przypadkach przewyższa) grafikę z innych gier innych gatunków. Developerzy zaczęli po prostu zaczęli zwracać uwagę na lepszą grafikę w swoich grach i jak dla mnie bardzo dobrze im to wychodzi. Jeśli ci sie nie podoba Skyrim i masz zamiar odpowiadać na wszelkie teksty typu "Skyrmi jest zaje****, ma świetny system, grafe, niezły klimacik i w deche fabułe" tekstem: "eeeee.... w morrowindzie wszystko było lepsze" to twój osobisty problem, ale widze ze na tym forum więcej takich ludzi siedzi. Nie takich co zwracają uwagę tylko na grafikę, a takich którzy nie lubią większych zmian i za nic w świecie nie chcą się "przestawić" na coś co im się nie podoba, kosztem zagrania w tytuł który spokojnie może walczyć w Wieśkiem 2 o tytuł gry RPG roku ( no i jeszcze z Human Revolution ;)) a nawet i o Gry Roku.
Prawdziwy Stalker powinien zrobić w życiu trzy rzeczy:
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
3.Wypić 5 kozaków czasie krótszym niż 3 minuty.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Dołączenie: 31 Maj 2010, 18:56
Ostatnio był: 17 Lip 2024, 18:33
Miejscowość: Prypeć
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 43

Postprzez Dżuz w 15 Lis 2011, 10:07

No i co z tego, że grafika w erpegach przewyższa tę z innych gatunków jak pod spodem jest dno; mówiąc krótko - przerost formy nad treścią jak w dżezie (Termi nie obraź się :) ). I to jest najcięższy mój zarzut odnośnie dzisiejszych cRPG.

[... ]widze ze na tym forum więcej takich ludzi siedzi. Nie takich co zwracają uwagę tylko na grafikę, a takich którzy nie lubią większych zmian i za nic w świecie nie chcą się "przestawić" na coś co im się nie podoba, kosztem zagrania w tytuł który spokojnie może walczyć w Wieśkiem 2 o tytuł gry RPG roku

No przepraszam, to ja się mam rzucać na byle gówno, które mi Bethesda poda tylko dlatego, że ona uważa że to jest super. Mam się przestawiać na coś co mi się nie podoba - to jest bezsens a nie żaden mój problem!
Poza tym, Skyrima gnoję dla zasady, bo jestem od 2007 roku uber-wkurwio*y na Todda Howarda i jego pomagierów za gniota jakim był Oblivion :E
Ostatnio edytowany przez Dżuz, 15 Lis 2011, 10:15, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Postprzez Terminus w 15 Lis 2011, 10:14

kis104 napisał(a):Developerzy zaczęli po prostu zaczęli zwracać uwagę na lepszą grafikę w swoich grach i jak dla mnie bardzo dobrze im to wychodzi.
Owszem To im fajnie wychodzi. Ale jak spojrzeć na gry takie jak: Oblivion, Two Worlds, czy Gothic 3 to widać, że w tych grach wyszła im tylko grafika, na której się skupili i zupełnie zmarginalizowali historię, questy, klimat. Jeżeli do szczęścia wystarcza Ci tylko grafika i fajna łupanina, to nic tylko pogratulować. Niewiele oczekujesz, niewiele dostajesz i jesteś szczęśliwy.
Nie takich co zwracają uwagę tylko na grafikę, a takich którzy nie lubią większych zmian i za nic w świecie nie chcą się "przestawić" na coś co im się nie podoba,
. No patrz. Gram w taką serię gier taktycznych: Soldiers - Outfront - Faces of War- Man of War. Każda z tych gierek z czasem ma coraz lepszą grafikęz czego się cieszę. Ale też z gry na grę robi się coraz trudniejsza, ma zmieniany sposób rozgrywki, miejsce i skalę. I bardzo mnie to CIESZY. Ale gry RPG, w których na lepsze zmienia się tylko grafika za to rozgrywka i cała fabularna otoczka najistotniejsza dla RPG robi się coraz prymitywniejsza mnie już NIE CIESZY. Dlatego też gram coraz mniej i w coraz bardziej wyselekcjonowane tytuły.
tytuł który spokojnie może walczyć w Wieśkiem 2 o tytuł gry RPG roku ( no i jeszcze z Human Revolution ;)) a nawet i o Gry Roku.
To tylko pokazuje jak słaby jest dzisiaj poziom. Nic więcej. To DE: HR jest cRPG? o_O To może z nowym Battlefieldem też będzie walczył w kategorii RPG roku?
Ostatnio edytowany przez Terminus, 15 Lis 2011, 10:35, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez dorian w 15 Lis 2011, 10:22

Terminus:
Ale jak spojrzeć na gry takie jak: Oblivion..to widać, że w tych grach wyszła im tylko grafika, na której się skupili i zupełnie zmarginalizowali historię, questy, klimat.

Nieprawda. Moim zdaniem jest grafika, historia, questy i zwłaszcza klimat. I wcale nie wiem czy taki Skyrim z tym mu dorówna, może poza grafiką. Latające smoki to nie wszystko.

Edit:
Tja.. :arrowd:
P.S. Termi, ja widzę, że ty jednak siedzisz w tych Kiss'ach trochę. :E
:arrowd:
Ostatnio edytowany przez dorian 15 Lis 2011, 11:53, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 15 Lis 2025, 14:18
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 247

Postprzez Terminus w 15 Lis 2011, 10:31

Jakie questy drogi dorianie? Może główny? Znajdź królewskiego bękarta, doprowadź go do stolicy i obejrzyj scenkę? Genialne!
Klimat? Mroczny? Nie. Grozy? Nie. Zagrożenia? Nie. Łazimy po kolorowych łączkach podążając za strzałką... Tropimy tajemniczych, potężnych i mrocznych wrogów jak Wormking, którzy padają po 2 ciosach mieczem. Co za klimat!

Serio: to tylko parę misji w gilii zabójców i złodziei było fajnych. Misje w gilii magów to była zniewaga dla tych co grali w Daggerfalla...

:arrowu: dorian: masz i się nie stresuj
:

:arrowu: Miałem dać Lick it up, ale wyszedłbym na chama :E
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Piterxd w 16 Lis 2011, 20:54

Wielka wyprz - Oblivion 75% taniej

http://store.steampowered.com/app/22330/
Image
Awatar użytkownika
Piterxd
Przewodnik

Dołączenie: 20 Sty 2008, 18:15
Ostatnio był: 06 Maj 2014, 22:05
Miejscowość: Braniewo
Kozaki: 181

Postprzez BJ Blazkowicz w 18 Lis 2011, 03:04

Terminus napisał(a):Znajdź królewskiego bękarta, doprowadź go do stolicy i obejrzyj scenkę? Genialne!

Tu się z Termim muszę zgodzić ponieważ fabuła Obliviona była równie porywająca co patrzenie jak schnie farba na płocie. Niemniej jednak questy poboczne, plądrowanie starożytnych ruin i grobowców jest dla mnie kwintesencją Obliviona. Zamykanie wrót oblivionu było by fajne gdyby tylko nie było ich koło 50 i każde takie same.

Skyrim zaś to dla mnie nowa jakość (questy poboczne są fajne, zwiedzanie grobowców starożytnych nordów również, niema już takiej powtarzalności jak w Obku gdzie ciągle miało się uczucie deja vu gdyż połowa jaskiń wyglądała tak samo). Fajnym patentem są zagadki dekrety w ruinach *gdzie trzeba poprzestawiać wajchy, poobracać pilary, poszukać kluczy, bo to zawsze daje jakąś odmianę od łażenia i tępego wyrzynania napotkanych przeciwników. Nie odniosłem ani razu wrażenia deja vu, zawsze kolejne jaskinie/ruiny/grobowce różniły się od siebie. Nareszcie zrobiony rozsądny crafting, można zrobić sobie praktycznie wszystko, usunięto też durne zużywanie się oręża ( w obku dostawałem ataku szału jak dwuręczny miecz daedryczny zużywał się na szczurze).
Kilka słów o głównym queście: na pewno lepszy niż ten z Obliviona (który został napisany przez półroczne dziecko projektanta), więcej w nim spójności i mniej bezsensu (nie trzeba już prowadzić upośledzonego klechy za rączkę).
Image
Voiton laulut soi ainiaan!
Awatar użytkownika
BJ Blazkowicz
Przewodnik

Dołączenie: 17 Mar 2009, 15:42
Ostatnio był: 10 Sty 2026, 18:52
Miejscowość: Zamek Wolfenstein
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 526

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości