Ostatnimi czasy, nie dalej jak miesiąc temu w telewizji, kanału nie pamiętam - albo HBO, albo Canal + - prezentowano koncert Gotan Project, z ich DVD La revancha del tango. Niesamowita rzecz, mnogość instrumentów, ciekawa oprawa, ruch na scenie - cudo. Kto będzie miał szansę kupić albo obejrzeć w jakiś inny sposób - gorąco zachęcam.
>>> Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput. <<< ~ Ernest Scribbler
Za ten post marcel otrzymał następujące punkty reputacji:
Mury dobre, ale warto też znać "Świadectwo", "Kołysankę" i "Koncert fortepianowy" W tych nutkach klimat aż wyłazi... Nie bez kozery to mój ulubiony artysta
Utwór jakim są "Mury" są hymnem "Solidarności", ale to wynik błędnej interpretacji. Kaczmarski o murach "Mury" napisałem w 1978 r. jako utwór o nieufności do wszelkich ruchów masowych. Usłyszałem nagranie Luisa Llacha i śpiewający, wielotysięczny tłum i wyobraziłem sobie sytuację – jako egoista i człowiek, który ceni sobie indywidualizm w życiu – że ktoś tworzy coś bardzo pięknego, bo jest to przepiękna muzyka, przepiękna piosenka, a potem zostaje pozbawiony tego swojego dzieła bo ludzie to przechwytują. Dzieło po prostu przestaje być własnością artysty i o tym są "Mury". I ballada ta sama siebie wywróżyła, bo z nią się to samo stało. Stała się hymnem, pieśnią ludzi i przestała być moja"
"A mury rosną, rosną łańcuch kołysze się u nóg"
Super utwór, uwielbiam go
:
Infernal War
Ostatnio edytowany przez Woland, 12 Gru 2011, 21:09, edytowano w sumie 1 raz