Pliczki potrzebne... Więcej w temacie.

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Re: Pliczki potrzebne... Więcej w temacie.

Postprzez kasjusz21996 w 08 Sty 2012, 19:12

Junx napisał(a):Chodzi o to, że Brodacz daje zadanie na znalezienie jakiegoś artefaktu, wysyła też innych Stalkerów (sam mówi o tym) i chodzi mu o to, żeby było coś takiego jak "namierzanie" ich gdzie się aktyalnie znajdują (coś jak gps) i wtedy on by szedł do niego, zabił go i by miał artefakt bez szukania i detektora :wink:
Pudło! Chcę, aby ta opcja dialogowa była od kiedy tylko wchodzimy na skadowsk, bo aby odblokować tą opcję i misję musimy zrobić kilka misji z tego co pamiętam. Ja chcę aby ten dialog był dostępny jak tylko pierwszy raz wchodzimy na skadowsk i nie gadaliśmy jeszcze nawet z pilotem- od początku. GPSa nie chcę i niepotrzebuję. Trochę wyobraźni i dobry stalker bedzie wiedział gdzie szukać dostawcy. np. złota rybka jest grawitacyjna, więc stalker, który będzie zanosił złotą rybkę do brody będzie szedł z anomalii pazur lub pogłębiarki(jak ja pierwszy raz zobaczyłem takie zanoszenie artefaktu, to gość szedł z anomalii pazur). Już rozumiecie? Btw. Nowych broni nie będzie i muszę się poduczyć jak je dodawać(główny problem z ikonami i tekstem((description))) Co do artefaktów, to czy ktoś wie, czy przypadkiem natężenie blasku wydzielanego przez artefakty, nie jest w configach? Jak tak, to prosiłbym linijkę, fajniebybyło iść na polowanie na arty w nocy i upolować duszę co po pojawieniu się rozświetla cały obszar. To na jaką wysokość podskoczą to chyba znalazłem i może zedytuję. Coś jeszcze miałem jakiś pomysł, poptrzebny do wyjaśnienie, to jak sobię przypomnę, to napiszę. Pozdro :wink:
"Today is gonna be the day that they're gonna throw it back to you... By now you should've somehow realised what you got to do..." - Oasis
http://www.anarchifaq.most.org.pl/
http://www.youtube.com/watch?v=Mrgh4eK9e5Q
Awatar użytkownika
kasjusz21996
Stalker

Dołączenie: 24 Sty 2011, 16:51
Ostatnio był: 17 Lis 2020, 02:04
Miejscowość: Brody/Londyn
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 30

Reklamy Google

Postprzez Junx w 08 Sty 2012, 20:50

Co to artów to szukaj w gamedata\configs\misc w pliku artefacts.ltx w sekcji dla każdego artu masz:

Kod: Zaznacz wszystko
lights_enabled = true (czy ma byc światło)
trail_light_color       = 0.4,0.4,0 (kolor światła)
trail_light_range       = 2.0 (promień światła)

PS. W nawiasach opisałem (chyba dobrze) co za co odpowiada.
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super

Za ten post Junx otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kasjusz21996.
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 17 Maj 2025, 23:36
Miejscowość: Na co Ci to :)
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Postprzez r_populik w 08 Sty 2012, 21:28

@kasjusz21996
Nie zniechęcaj się do kombinacji z broniami, bo to naprawdę fajna zabawa. Ikony i opisy to w gruncie rzeczy dość prosta sprawa, co do ikon to zajrzyj tu: http://mod.stalker.pl/index.php?title=Ikony_inwentarza_i_menu_handlu i zwróć uwagę na program do ikon, który tam jest zamieszczony, jest on niezbędny.
Tak czy owak, jak czegoś nie wiesz to pytaj, akurat w dodawanie broni trochę się bawię ostatnimi czasy i jestem z tym w miarę na bieżąco.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Dołączenie: 26 Mar 2010, 12:45
Ostatnio był: 27 Mar 2025, 14:46
Miejscowość: okolice stolicy
Kozaki: 263

Postprzez kasjusz21996 w 09 Sty 2012, 20:21

Ja już wiem chyba wszystko z dodawania spluw, poza obsługą tego wkurzającego programiku od ikon, be jest po "rosjańsku"... Wcześniej próbowałem najpierw wgrać ak74m z metro2033, które nie miało ltxa i jego przeładowanie było poprawnie po prawej, więc potrzebabyło jakiejś animki innej. Wziąłem ltxa od ak103 ze swartz moda i zmodyfikowałem go pod ak74m z metra, pod względem jego pliczków typu _hud_cośtam.(format modelu) itd. Niewypaliło... Później wziąłem ak101 z OGSM weapon pack. Budowa niemal identyczna jak od akm 74/2 ze stalka, więc wziąłem jego ltxa, zmieniłem modele, dodałem opis, i postanowiłem, że zostawię ikonkę akm74/2, ale później jak wiadomo wyszedł bugtrap mi od tego, gdzie później było napisane IŻ wykryto duplikat ak74, więc najwyraźniej ikonka się zgadzać nie może. Teraz wykombinowałem, że super akiem jest ak103/74m jest ak ze swartza, co więcej mam tam zapewnione ltxy i soundsy tego aka, jeden problem... potrzebuję wgrać jego ikonkę, i nie mogę tym programem po rusku. Otwieram normalnie pliczek z ikonami, ale nie wiem jak dalej ikonę tam wkleić... I nie wezmę pliczka ikon ze swartza, bo on tam ikony psuje(zamiast ikony kombinezonu świt, były dwie ikonki celowników pso). I tu znów odzyskuję nadzieję. Jakbyktoś się podjął wziąść(jeśli sam ma) ikonkę tamtą i dać na czysty plik ikon, a później wrzucił pliczek zmodyfikowany już, to bym pobrał, wgrał i sam już określił współrzędne ak. Jeśli nie macie, to powiedzcie mi gdzie byłoby dobrze zrobić sobie konto do uplowadowania plików( na jakiej stronie typu rapidshare itp.(((((TYLKO NIE RAPIDSHARE))))) ) I ja sam wrzucę tam czysty plik ikonek i plik z ikonką ak, i wtedy ktoś by zmodyfikował(innego wyjścia jeszcze nie wymyśliłem, a ruskiego się raczej szybko nie nauczę) Fajnie wtakim razie by było jakbyście pomogli... Help? Aaaaa. Byłbym zapomniał, wiecie, że wszyscy wy, tu mi pomagający będziecie zapisani jako współautorzy, no nie? Coś tam jeszcze mam problem i dokładnie wiem jakie, ale napiszę dopiero jak rozwiążemy ten, bo inaczej to będzie trochę za dużo na raz.
"Today is gonna be the day that they're gonna throw it back to you... By now you should've somehow realised what you got to do..." - Oasis
Awatar użytkownika
kasjusz21996
Stalker

Postprzez r_populik w 09 Sty 2012, 21:16

Słuchaj, z tym programem do ikon to jest bardzo prosta rzecz.
1) Otwierasz w nim 2 pliki ui_icon_equipment.dds, jeden twój, a drugi z tą bronią co jej ikonę chcesz sobie dodać.
2) W tym drugim wciskając LPM zaznaczasz kwadraty na których mieści się broń którą chcesz dodać, po czym wciskasz PPM i wybierasz pierwszą opcję od góry
3) przechodzisz na swój ui_icon_equipment.dds, wciskasz PPM i wybierasz drugą opcję od góry. Pojawia ci się ikona zawarta na kwadratach które wcześniej skopiowałeś. Wstawiasz ją sobie na wolną przestrzeń klikając LPM, następnie klikasz na skrajny lewy górny kwadrat świeżo wstawionej ikony i spisujesz z dołu ekranu pierwsze od prawej dane x, y, w, h, żeby je potem wpisać w ltx broni.

Jak byś mimo wszystko nie dawał rady wrzuć obydwa pliki na np. mediafire
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Postprzez Junx w 09 Sty 2012, 22:20

@ kasjusz21996: Co do ak z metra, do jakiej animki najbardziej pasuje? Do ak-74/2, więc z niej trzeba brać, z abakana nie "pasuje" bo jest inna. :arrowd: Masz mini tutek mej pracy co trzeba zmienić żeby było twe ak, do ak z metra pasuje chyba nawet.

viewtopic.php?f=77&t=16093&start=0&hilit=kilka+rodzaj%C3%B3w+ak

Ikony to już najłatwiejsza robota, GIMP lub Photoshop (ja wole GIMP-a) dajesz gdzieś ikone potem ją ustawiasz, sprawdzasz, tutek do ikon to tu masz, http://mod.stalker.pl/index.php?title=I ... enu_handlu a do sprawdzenia czy są w "kratkach" ikony, żeby nie "wyszły" poza je to masz ten program http://mod.stalker.pl/index.php?title=S ... con_Editor jest po Rus, ale tam tylko trzeba raz kliknąć i już masz (działa funkcja przeciągnij-opuść)

PS. Każdy tak zaczynał, życzę dalszych sukcesów :wink:
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 17 Maj 2025, 23:36
Miejscowość: Na co Ci to :)
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Postprzez kasjusz21996 w 10 Sty 2012, 19:14

r_populik napisał(a):Słuchaj, z tym programem do ikon to jest bardzo prosta rzecz.
1) Otwierasz w nim 2 pliki ui_icon_equipment.dds, jeden twój, a drugi z tą bronią co jej ikonę chcesz sobie dodać.
2) W tym drugim wciskając LPM zaznaczasz kwadraty na których mieści się broń którą chcesz dodać, po czym wciskasz PPM i wybierasz pierwszą opcję od góry
3) przechodzisz na swój ui_icon_equipment.dds, wciskasz PPM i wybierasz drugą opcję od góry. Pojawia ci się ikona zawarta na kwadratach które wcześniej skopiowałeś. Wstawiasz ją sobie na wolną przestrzeń klikając LPM, następnie klikasz na skrajny lewy górny kwadrat świeżo wstawionej ikony i spisujesz z dołu ekranu pierwsze od prawej dane x, y, w, h, żeby je potem wpisać w ltx broni.

Jak byś mimo wszystko nie dawał rady wrzuć obydwa pliki na np. mediafire

Ikonka broni nie chciała mi się otworzyć, tylko plik ze wszystkimi ikonami mi się otworzył. Jak w tym z wszystkimi ikonami próbowałem lpm zaznaczyć sobie kratkę, to tylko jedną na raz mogłem zaznaczyć. Mediafire mówisz?

Junx napisał(a):@ kasjusz21996: Co do ak z metra, do jakiej animki najbardziej pasuje? Do ak-74/2, więc z niej trzeba brać, z abakana nie "pasuje" bo jest inna. :arrowd: Masz mini tutek mej pracy co trzeba zmienić żeby było twe ak, do ak z metra pasuje chyba nawet.

viewtopic.php?f=77&t=16093&start=0&hilit=kilka+rodzaj%C3%B3w+ak

Ikony to już najłatwiejsza robota, GIMP lub Photoshop (ja wole GIMP-a) dajesz gdzieś ikone potem ją ustawiasz, sprawdzasz, tutek do ikon to tu masz, http://mod.stalker.pl/index.php?title=I ... enu_handlu a do sprawdzenia czy są w "kratkach" ikony, żeby nie "wyszły" poza je to masz ten program http://mod.stalker.pl/index.php?title=S ... con_Editor jest po Rus, ale tam tylko trzeba raz kliknąć i już masz (działa funkcja przeciągnij-opuść)

PS. Każdy tak zaczynał, życzę dalszych sukcesów :wink:

Naprawdę? Ciekawe jak... AK z metra ma przeładowanie po prawej, a ak z akm 74/2 po lewej... Spróbuję napewno, ale kiedy indziej i napewno nie przy tym modzie... Ale była taka piosena -Wszystko się może zdarzyć!
(zedytowane)
Ekhm... Próbowałem jednak jeszcze samemu z tą ikoną i chciałem w aku ze swartza, ale żopa... Tekstury są tam wogóle niepoukaładane itp... Chyba zajmę się innym jakimś akiem(tym z metra lub innym, jak znajdę) Hej! Jak szybko się coś zdarzyło! :E
Awatar użytkownika
kasjusz21996
Stalker

Postprzez r_populik w 10 Sty 2012, 19:41

Ikonka broni nie chciała mi się otworzyć, tylko plik ze wszystkimi ikonami mi się otworzył. Jak w tym z wszystkimi ikonami próbowałem lpm zaznaczyć sobie kratkę, to tylko jedną na raz mogłem zaznaczyć

Dla pewności, rozmawiamy o programie STALKER Icon Editor. Co to znaczy, że ikona broni nie chciała ci się otworzyć ? Masz na myśli, że jeden plik ui_icon_equipment.dds ci się otworzył, a drug (ten z m. in. interesującą cię ikoną broni) nie ? I na koniec, jeżeli rozmawiamy o tym samym programie do ikon, to wciskając na daną kratkę LPM i przesuwając mysz z wciśniętym LPMem w bok zaznaczamy tyle kratek, ile chcemy.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Postprzez kasjusz21996 w 10 Sty 2012, 19:50

Masz na myśli, że jeden plik ui_icon_equipment.dds ci się otworzył, a drug (ten z m. in. interesującą cię ikoną broni) nie ?

Yep...
wciskając na daną kratkę LPM i przesuwając mysz z wciśniętym LPMem w bok zaznaczamy tyle kratek, ile chcemy.

Dzięki, spróbuję tego...
Awatar użytkownika
kasjusz21996
Stalker

Postprzez kubekpop w 10 Sty 2012, 20:10

Mi się normalnie otwierają dwa. Najpierw otwieram pierwszą, a potem na to okno przeciągam drugi plik, i otworzy Ci się druga zakładka - coś jak w przeglądarce. I będziesz mógł się między nimi przemieszczać. NA górze masz te przyciski kopiuj/wklej. Zaznaczasz tak, jak to @Junx opisał.
Awatar użytkownika
kubekpop
Przewodnik

Dołączenie: 05 Sty 2011, 20:56
Ostatnio był: 05 Lut 2020, 11:37
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: UDP Compact
Kozaki: 160

Postprzez r_populik w 10 Sty 2012, 20:47

@ kasjusz21996
Mnie ten program otwiera wszystkie pliki ze Stalkera w formacie dds. A przecież pliki ikon są w takim właśnie formacie. Więc nie mam pojęcia, dlaczego tobie nie otwiera drugiego pliku. A otwierać można na różne sposoby, ja np. mam ten program na pulpicie i przeciągam sobie na jego ikonę dany plik dds, otwiera się on, wtedy przeciągam na otwarty plik drugi plik dds tak jak pisał kubekpop.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Postprzez kasjusz21996 w 11 Sty 2012, 21:33

Umiem już ikonować, tamten plik nie otwiera mi się i nie otworzy, jakiś błąd jest, ale udało mi się przekleić plik ui_icon_equipment.dds z SGM moda, z tamtąd wziąłem sobie ikonkę i przekleiłem, ale ten od ak z metra się nie otwiera i nie chce otworzyć( r_populik, twój post skopiowałem sobie wtedy do notatnika, jako instrukcję obsługi :wink: ). Co dziwne, ten plik ikonki broni jest większy niż cały plik ui_icon_equipment, najwyraźniej poprostu coś jest nietak z tą ikonką...

Teraz na nowo. Muszę mieć broń i jedyne modele jakie sam mam, to ak z metra i ogsm wp, gdzie nie mają one swoich ltxów itd. I niezbyt dobrze wychodzi przeszczepianie ltxów z innych modów. Tak więc, z broni nie zrezygnuję i będę szukał ak74m, ak101 i ak103 z ltxami itp. I cieszyłbym się gdybyście mi w poszukiwaniach pomogli i dali link jak znajdziecie, [!PROSZĘ!], to będzie broń napewno, a w poszukiwaniu proszę was o pomoc, bo sam jestem słabym szukaczem... Ale jak znajdziecie ak74m lub ak101, czy ak103(to wszystko to to samo), to moglibyście dać mi tu cynk i ja bym pobrał sprawdził zawartość i znalazłbym coś ze wszystkimi plikami i jednocześnie ładnego i wgrał...
W każdym razie pozdrowienia! Zaczynam szukać, mam nedzieję, że wy też, bo z modem jeszcze kupa roboty...

- - -

Iiiiiiiiiiiiiiiii... Jestem zmuszony... (mam nadzieję, że oszczędzicie mi warna((nie miałem opcji edytowania posta)))
Udało mi się jednak zainstalować ak z metra, wszystko działa itp. Jeden problem... Czy ktoś zna powód, czemu nowy ak nie posiada tekstur? Tz. Jest fioletowy. Proszę szybko odpisać. Tak, wkleiłem tekstury do tekstures/wpn, i jest fioletowy... Wcześniej(dziesięć sekund wcześniej) zainstalowałem innego ak74m, ale miał właśnie taki brak tekstur i był na fioletowo, więc pomyślałem, że zainstaluję ak z metra, ale i on nie posiada tekstur :-/ Help?!
Awatar użytkownika
kasjusz21996
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości