Miejsca Stalkero-podobne

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Miejsca Stalkero-podobne

Postprzez desmond w 18 Gru 2011, 15:47

Góra Kazura na Ursynowie w Wawie. Są tam opuszczone stajnie, które wyglądają jak te w cieniu czarnobyla w kordonie, tam gdzie łaziły mięsacze. Wogóle sama góra tajemnicza. Raz idziemy z kumplami wieczorem a tam u podnóża pali sie ognisko w i słychać "Indiańskie krzyki".

desmond
Wygnany z Zony

Dołączenie: 05 Lut 2011, 01:49
Ostatnio był: 12 Sty 2015, 20:05
Miejscowość: Generatory
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 20

Reklamy Google

Postprzez Kuba w 19 Gru 2011, 19:59

desmond napisał(a):Wogóle sama góra tajemnicza. Raz idziemy z kumplami wieczorem a tam u podnóża pali sie ognisko w i słychać "Indiańskie krzyki".

Pewnie jakaś para się oddawała uciechom.

I gdzie w Kordonie masz stajnie? :|
"Gdzie leśna droga wije się przez uroczysko, nieubłagana czeka mnie i znana przyszłość.
Daremnie wszczynać by z nią spór, mamić pieszczotą, otwarta jest jak mroczny bór - na wskroś, szeroko."
Awatar użytkownika
Kuba
Stalker

Dołączenie: 20 Wrz 2008, 13:19
Ostatnio był: 26 Sie 2014, 15:24
Miejscowość: Częstochowa
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 11

Postprzez Run4Life w 30 Gru 2011, 21:39

Po lewej stronie idąc od wiaduktu w stronę złomowiska?
"Nie sprzęt, a technika zrobi z Ciebie desantnika."
Image
Awatar użytkownika
Run4Life
Stalker

Dołączenie: 18 Gru 2011, 16:41
Ostatnio był: 24 Kwi 2014, 19:20
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 20

Postprzez Isza w 31 Gru 2011, 05:12

Interesującym miejscem jest Lotniisko Kluczewo znajdujące się zaraz obok Stargardu Szczecińskiego. Mało osób kojarzy to miejsce ze względu na położenie … Jednak jeżeli ktoś mieszka w zachodnio-pomorskim to warto się tam wybrać. Jest to stare poradzieckie lotnisko z wieloma obiektami, bunkrami. Niestety teren jest powoli wysprzedawany pod budowy fabryk. W okresie wakacyjnym odbywa się tam ciekawy zlot w klimatach Fallouta/Stalkera. Poniżej link ze zdjeciami z Kluczewa.

Ostatnio edytowany przez Isza 10 Sty 2012, 23:55, edytowano w sumie 2 razy
" Nie wiem czemu żołnierz idzie do ataku ... ale idzie"
Awatar użytkownika
Isza
Stalker

Dołączenie: 17 Wrz 2011, 01:53
Ostatnio była: 06 Maj 2015, 12:42
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 35

Postprzez Voldi w 04 Sty 2012, 00:34

Stalkerzy! Słyszałem legendy jakoby w lesie nieopodal tartaku był właz do podziemnego labo[...]

A tak serio, kiedyś znalazłem w necie dość ciekawy artykuł o bunkrze ukrytym gdzieś w lasach puszczy białowieskiej. Nie tyle artykuł, ile fotorelację.

http://englishrussia.com/2011/11/21/a-s ... za-forest/

Podejrzewam, że jego lokalizacja znajduje się gdzieś w tym miejscu. Obszar zazn. na zielono to teren, gdzie ów bunkier może być, a miejsce czerwone, to okolice wsi Masiewo (Stare i Nowe), obiło mi się o uszy, że jest on właśnie w tej okolicy, ale to takie niepotwierdzone pogłoski. Podobno mój śp. Dziadek znał jego ogólną lokalizację...
W każdym razie, mogę spróbować się czegoś wywiedzieć, może zorganizujemy tam latem jakąś wyprawę z ekipą STALKERową? Co wy na to, by przetrzepać... dajmy na to, labo. X23?
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez Eleventh w 10 Sty 2012, 19:11

Witam !

Z góry muszę napisać, że miejsce, które chcę przedstawić nie znajduję się obok mojego miejsca zamieszkania.
Całkiem nie dawno miałem okazję pojechać do pewnego miejsca, które w pewien sposób ma klimat podobny do S.T.A.L.K.E.R'a. Mianowicie są tam przeprowadzane badania nad pierwiastkami promieniotwórczymi, znajdują się tam kompleksy budynków, które sprawiają wrażenie opuszczonych, a wokół czuć pewien klimat. Następnie gdy spoglądamy w dal i widzimy komin, a obok niego reaktor jądrowy. Można się poczuć, że jest się w wyjątkowym miejscu. Na dodatek wszystko znajduję się w Polsce. Mowa oczywiście o Narodowym Centrum Badań Jądrowych w Świerku.

Myślę, że to miejsce jest niesamowite. Jeśli ktoś będzie miał okazję tam pojechać to naprawdę polecam.
Niestety mam mało zdjęć z tej wycieczki ale sądzę, że potrafią one pokazać chociaż mały przedsmak tego co tam jest. :)

Poniżej jest przedstawione zdjęcie na którym widać komin i Reaktor Maria. (Działający, który służy do produkcji izotopów.)
Image

Na tym zdjęciu można obejrzeć pojemnik, w którym są przechowywane radioaktywne odpady.
Image

Na ostatnim zdjęciu jest... Właściwie zapomniałem co to jest :). Jeśli ktoś powie to podpisze ten obrazek i dam kozaczka :wódka:
Image

P.S Jeśli w tekście jest jakiś błąd to proszę napisać, poprawię i dam kozakczka. :wódka:
Awatar użytkownika
Eleventh
Tropiciel

Dołączenie: 15 Cze 2011, 16:07
Ostatnio był: 18 Lis 2020, 12:05
Miejscowość: Opalenica
Kozaki: 77

Postprzez Iwan Iwanow w 15 Sty 2012, 11:07

Sorry panowie ale takie miejsca są wszędzie. U mnie opuszczona lokomotywownia. Wielka hala z rozwalonymi szybami i masą wejść plus wieżyczka i okoliczne budynki. Powtarzam tak samo jak Ukraińcy mieszkamy w kraju pokomunistycznym więc praktycznie każdy (kto zna okolice) ma coś takiego.
PS Bunkry w okolicznym lasku też są.
Czemu jestem w tej frakcji? A co innego mi zostaje? Zona nie ma rządy ni praw, a to zawsze jest kłopot. Bo kto ma stworzyć rząd? Powinność? Paramilitarni debile zabijający wszystko co się da. Wolność? Powaleni i cofnięci ćpuni. A może samotnicy? Ci to świni nie upilnują. Nie bracie, bandyci są najlepsi bo nie są żołnierzami, ćpunami, ani nieodpowiedzialnymi debilam. Bandyci są najlepsi bo są stróżami pokoju w władzy.
Awatar użytkownika
Iwan Iwanow
Kot

Dołączenie: 21 Gru 2011, 17:27
Ostatnio był: 12 Maj 2013, 11:51
Miejscowość: Wiórków (polskie el dorado)
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: -3

Postprzez Vivern w 20 Sty 2012, 19:16

Obszar Borne-Sulinowo. Stary niemiecki a potem radziecki poligon wojskowy, utrzymywany przez długi czas w tajemnicy. Stare bloki, zniszczone budynki, pełno gruzów, gdzieniegdzie zostały jeszcze radzieckie symbole i napisy. Ogólnie przypomina taką strefe zamkniętą. Mało ludzi tam mieszka, ale trzeba uważać bo niektórych ruin pilnują ,,właściciele'' i mnie pogonili 2 razy ;). Oprócz tego piękne wrzosowiska. Ale to już tak poza tematem. Polecam też się tam udać podczas jednego z większych w Europie zjazdów pojazdów militarnych w lato. Pozdrawiam ;)
Vivern
Kot

Dołączenie: 07 Lis 2011, 16:21
Ostatnio był: 19 Paź 2012, 18:21
Miejscowość: Janów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Postprzez weteran XD w 21 Sty 2012, 01:18

U mnie w leśni koło parku spalona zabita dechami chałupa, opuszczony hangar,opuszczone budynki mieszkalne i full śmieci. Po prostu super klimat :E
:wódka: :wódka: :wódka:
Awatar użytkownika
weteran XD
Stalker

Dołączenie: 19 Sty 2012, 23:08
Ostatnio był: 31 Gru 2014, 22:20
Miejscowość: gdzieś tam w czarnobylu
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: -26

Postprzez djcycu w 18 Mar 2012, 20:10

Już pokazywałem ale dziś zrobiłem nowy wypad i dorobiłem brakujące fotki :) Spójrzcie dokładnie i wczujcie fazę... Nie bez powodu nazywam z kolegą to miejsce Agropromem...

Image Image Image

Image Image Image

Dwa Uazy i Żuczek... Nie spodziewałem się że je tam zastanę. Wsiadać i jechać :) Ziła zaś znamy z poprzedniego wypadu :P

Image Image Image

Image Image

Tu macie Winter Edition :P

Image

Co prawda wiele to nie pokazuje ale jak ktoś chce to zczai sobie z poprzednich postów resztę fotek. Chciałem tu pokazać w sumie same samochody które budują ten opuszczony nastrój. Dziś jednak zawiodłem się na tym że jeden z samochodów zniknął czyli obiekt będzie albo wyburzany albo zagospodarowany co niestety położy kres moim wypadom...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Fender.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Gizbarus w 22 Mar 2012, 17:39

To i ja coś wrzucę. Zdjęcia z opuszczonego (w 50%) lotniska w moim mieście. Robione na szybko, więc nie widać wiele... Ale część z nich jest widoczna w temacie "Strój Stalkera w realu" :wink: Ciekawe miejsce, choć nogi mogą rozboleć od chodzenia takich kilometrów :wink:

:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Niestety, jak widać, menelstwo i dresiarstwo dotrze wszędzie - stąd też masa "graffiti" na ścianach :-/
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir

Za ten post Gizbarus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Pijawol.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez runa w 26 Mar 2012, 20:42

Ja zaprezentuję stary, mocno zębem czasu (i pożaru ;) ) nadgryziony młyn.

Image

Image

Image
Logic can take you from A to B, but imagination can take you anywhere.

Za ten post runa otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive GhostRider44.
Awatar użytkownika
runa
Stalker

Dołączenie: 12 Lut 2012, 13:21
Ostatnio była: 22 Lis 2015, 18:56
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 67

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości