[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" -

Postprzez djcycu w 25 Mar 2012, 10:01

igla2008 napisał(a):Ogólnie dostałem zadanie znaleźć artefakt i w związku z tym mam pytanie do djcycu :E Istnieje jakaś mapa z zaznaczonymi miejscami gdzie można zdobyć dany artefakt ?

Nie istnieje :P Artefakty leżą na ATP. Wiele terenu do przeszukania nie masz bo zaledwie przedpola ATP po stronie Kalinina. Przy wejściu na lokację byłeś też przy bajorku więc sobie tam też poszukaj. Artefakty na 100% są na lokacji i zalecam szukać w nocy bo wtedy lepiej widać :)

Co do Sznyry to trzeba zrobić tak:
1. Wchodzisz na ATP i z nikim nie rozmawiasz prócz stalkera który kręci się zaraz obok (ale nie musisz z nim gadać).
2. Podchodzisz do ATP i czekasz aż monolit zacznie tłuc się z bandytami. Jak strzały ucichną dobij wszystkich.
3. Dopiero teraz idziesz do Kalinina i bierzesz zadanie na Sznyrę.
4. Idziesz do ATP i zabijasz tak samo bandytów jak i Sznyrę.

Niezastosowanie się problemem. Sznyra MUSI zginąć z twojej ręki. Jeżeli bierzesz zadanie od Kalinina wcześniej nim nastąpi atak monolitu to Sznyra zginie w strzelaninie co uniemożliwi skończenie zadania. Myślę że mimo wszystko zadanie to nie blokuje dalszego rozwoju wątków.

classic napisał(a):Czy warto instalować Narodnaja Solyanka? (widzę dużo problemów z tym modem..., wychodzi z gry, źle reagują jednostki itp.)

Czy warto? Cóż, trochę lepiej ten mod chodzi. Wyloty niczym wielkim nie grożą bo są to tylko braki pamięci komputerów. Gra się po takim wylocie nie kaszani i można grać dalej wczytując najświeższy save. Większość bugów też można rozwiązać samemu bo to zwykle jakieś brakujące literówki. I tak z resztą sądzę że spolszczenie zostało zaopatrzone w te łatki. Jedyne bugi jakie istnieją to fabularne i przy końcu istnieją niezrozumiałe wyloty które mnie akurat spotkały.

2. Jeśli TAK, to skąd wszystko pobrać z instrukcją instalacji? (czy istnieje przygotowana gra STALKER - Cień Czarnobyla już wgranym modem w języku PL)

Tu ze strony powinieneś dostać wszystko a jeżeli nie to stalkerteam.pl w dziale stosownym do NS.

3. Jeśli NIE, to jaki wybrać, aby był najbliższy wyglądowi Narodnaja Solyanka (w języku PL) - czyli grafika na najwyższym poziomie

Mym zdaniem NS wiele nie wprowadza graficznie co fabularnie. Mod mega obszerny... Z mojego punktu widzenia Narodnaya Solianka (a wg mnie Praca Zbiorowa) to nic innego jak hybryda modów i dopasowanie z nich zadań wątków pod jednego bohatera i fabuły. Pod tym względem mod jest rewelacyjny bo praktycznie grasz do znudzenia a gra ciągle zaskakuje.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Reklamy Google

Postprzez classic w 25 Mar 2012, 12:55

Dziękuje za odpowiedzi, poszperałem troszkę, i odnalazłem super MOD, który zmienia grafikę na moje potrzeby. Na ten czas nie chcę, niczego więcej oprócz zmiany grafiki, więc odłożę NS na później....

Awatar użytkownika
classic
Stalker

Dołączenie: 25 Mar 2012, 03:04
Ostatnio był: 16 Sty 2013, 23:20
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 8

Postprzez igla2008 w 26 Mar 2012, 08:22

Ok dzięki za odpowiedź bo ogólnie mam zlecone poszukiwanie paru artefaktów i nie za bardzo wiem gdzie ich szukać.
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 48

Postprzez djcycu w 26 Mar 2012, 11:33

Jak już mówiłem szukaj koło bajorka oraz po lewej części lokacji pomiędzy anomaliami. Artefakty muszą być na ATP bo bez nich nie wróciłbyś z lokacji jeżeli nawet nie wziąłeś zadania od Adrenaliny ;)

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez igla2008 w 26 Mar 2012, 12:39

A jak wejść do kryjówki Strełoka w Agropromie cały czas przenosi mnie na schody :/
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Postprzez Rumcajs93 w 26 Mar 2012, 16:39

Kryjówka Strieloka jest zabezpieczona przez teleporty. Musisz najpierw oczyścić podziemia - na końcu, na samym szczycie schodów znajdziesz teleport - po zbliżeniu się do niego teleport znika i pojawia się w pomieszczeniu z pijawką, ponownie podchodzisz do niego, ale on znowu znika i pojawia się w korytarzu z aktywnie przemieszczającą się anomalią elektryczną. Teleport nie zniknie ale przeniesie Cię do samej drabinki u wejścia do kryjówki.
Po wejściu rozwal wszystkie drewniane skrzynki znajdujące się w pomieszczeniu - znajdziesz dezaktywator teleportów i kombinezon potrzebny do zadania jednego z stalków na Wysypisku.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Frakcja: Czyste Niebo
Kozaki: 86

Postprzez djcycu w 26 Mar 2012, 20:39

Zabierz też unikalnego kałasza należącego do Striełoka i zagadaj Adrenalinę na Agropromie w tej sprawie. Powinien ci wymienić tego kałaszka na nowego bo tego co zabierzesz będzie już całkowicie zniszczony. Co prawda ta broń się nie nadaje do niczego jeśli chodzi o skuteczność lecz dostępność naboi w początkowej fazie gry sprawi że będzie to wspaniały "pistolecik" do ostrzeliwania się z dobrych osłon czy pozycji.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Rumcajs93 w 26 Mar 2012, 20:46

No Cycu nie przesadzaj ten kałasz jest w miarę dobry na nieopancerzone cele.
Bandyci w kurtkach, płaszczach; psy; koty - ten automat położy te organizmy bez mniejszego wysiłku - i jeszcze 45naboi w magazynku to daję możliwości zabawy.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Postprzez igla2008 w 27 Mar 2012, 07:44

Ok zabrałem a jakiś pomysł na przejście bazy wojskowych. Tam jest ich chyba z 100 i trudno ich zabić :/
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Postprzez djcycu w 27 Mar 2012, 09:34

Rumcajs93 napisał(a):No Cycu nie przesadzaj ten kałasz jest w miarę dobry na nieopancerzone cele.
Bandyci w kurtkach, płaszczach; psy; koty - ten automat położy te organizmy bez mniejszego wysiłku - i jeszcze 45naboi w magazynku to daję możliwości zabawy.

No właśnie dla słabo opancerzonych celów :P A jak wiemy te najtrudniejsze zadania wymagają Vintoreza bo nie rozwalisz łatwo egzo kałaszem :) Nie mówię że jest zły ale nie jest też najlepszy (był póki mój balans był wprowadzony i dał się zainstalować :E ). Każdemu zadaniu z tego moda trzeba sprostać. Nie ma tam miejsc na śmierć osoby którą musisz bronić itd... Najlepiej więc zaopatrywać się w najlepszą broń i napisałem tak by nikt nie nosił przy sobie właśnie tego jedynego kałaszka :)

Igla: Wbiegnij po cichaczu do budynku i się ustaw pod schodami z lufą nacelowaną na wejście :P Atakuj czym tylko możesz strzelając w głowy. Nie wyłaź stamtąd póki latał też będzie helikopter. Ta metoda działa zawsze. Co prawda jest nieco noobiarska ale w tym modzie wszystkie chwyty dozwolone.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Rumcajs93 w 27 Mar 2012, 16:15

Zaraz po załadowaniu poziomu, stajemy twarzą w twarz z wartownikiem na wieżyczce. Po jego zastrzeleniu słyszymy helikoptery - dokładnie 2 w każdym spory oddział specnazu przygotowany do działania. Jeden heli wysadza swoich ludzi na wyznaczonym w bazie lądowisku helikopterów, drugi wyrzuca swoich na wzgórzu obok bazy. To taki opis mały.

Jak masz ochotę to możesz popróbować taką opcje:
Te helikoptery (jak również Kordońskie) o ile dobrze pamiętam można zestrzelić (RPG-7/RG-6/M203/GP-25 mi się nawet udało za pomocą granatu F1). Unikniesz desantu wojska. Jednak musisz uważać na ochronę bazy, która czeka na to abyś się pokazał. To jest również związane z mniejszym łupem (mniej ciał do przeszukania). Ogólnie ten sposób jest dla Kamikadze-Stalkerów.
Drugi sposób o wiele łatwiejszy - wychodzisz z podziemi, zabijasz wartownika na wieży, chowasz się w budynku i kampisz dopóki nie wybijesz wojska.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Postprzez Damianox w 27 Mar 2012, 16:27

Oto bug, który nie pozwala mi kontynuować fabuły.Pojawia się gdy chcę przejść z Baru do Dziczy tym wejściem na przeciw posterunku.Bardzo proszę o pomoc reinstalowałem grę od zera.Nic nie dało rezultatów. :(

Kod: Zaznacz wszystko
***FATAL***: Too many lmap-textures (limit: 8 textures or 32M).
        Reduce pixel density (worse) or use more vertex lighting (better).
* phase time: 1508 ms
* phase cmem: 387334 K
Solianka: Synchronizacja...
* phase time: 25 ms
* phase cmem: 387334 K
* [win32]: free[2461040 K], reserved[213896 K], committed[1519304 K]
* [ D3D ]: textures[538950 K]
* [x-ray]: crt heap[387331 K], process heap[7485 K], game lua[45543 K], engine lua[217 K], render[1517 K]
* [x-ray]: economy: strings[54923 K], smem[29321 K]

FATAL ERROR

[error]Expression    : fatal error
[error]Function      : CScriptEngine::lua_error
[error]File          : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrGame\script_engine.cpp
[error]Line          : 73
[error]Description   : <no expression>
[error]Arguments     : LUA error: ...shadow of chernobyl\gamedata\scripts\xr_gulag.script:1186: attempt to index local 'strn' (a nil value)

stack trace:

Awatar użytkownika
Damianox
Stalker

Dołączenie: 11 Kwi 2011, 17:41
Ostatnio był: 15 Mar 2026, 18:03
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 11

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości