Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez Przemek77 w 13 Kwi 2012, 09:59

Portale społecznościowe... zraziłem się do nich po tym co się zrobiło z początkowo fajną "Naszą Klasą". Strona, która miała rewelacyjne założenia - każdy mógł odnaleźć dzięki niej swoich dawnych znajomych ze szkół, ze studiów i nawiązać z nimi powtórny kontakt - stała się totalnym syfem, portalem dla głupich małolatów licytujących się ilością znajomych oraz "gralnią" w jakieś głupie gierki. Te gierki przepełniły czary goryczy - od pół roku JEDYNYMI wiadomościami jakie dostaję od znajomych są albo zaproszenia do jakiejś debilnej gry, albo "pomóż mi wydoić krowy w Wesołej Farmie". Poważnie zastanawiam się nad skasowaniem konta.

FB - założyłem sobie tam profil wieki temu - ale cholera dawno zapomniałem hasła - i w sumie to najlepsza rzecz. Bo to tak jakbym konta nie miał.

Zresztą przy moim coraz bardziej antyspołecznym nastawieniu - portale takie jak FB to istna kopalnia informacji dla odpowiednich służb, pracodawców itp. "Nie manie" konta na FB to zawsze jakiś rodzaj sprzeciwu przeciwko "tłuszczy".
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.

Za ten post Przemek77 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wojas21, Voldi, Nieogarniający, scigacz1975.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Reklamy Google

Postprzez xionc w 13 Kwi 2012, 12:12

Realkriss napisał(a):i to osoba z Warszawy!!

Ta warszawska zaje*istość łamie system totalnie i nieodwracalnie
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez djcycu w 13 Kwi 2012, 13:18

Wypowiem się co do FB i NK. Otóż kiedyś jako małolat miałem konto na Fotce i podglądałem różne cuda i dziwy... Od razu skojarzyła mi się ta strona z katalogiem dla pajaców którzy nie mogą sobie normalnie panny wyhaczyć. Później widziałem jak wujek sobie na Naszej Klasie stworzył konto... Uhaha jakie to halo przy tej stronie było ale co jak co stronka była w porządku. Wujek zaczął ze znajomymi z tej strony grillować itd bo faktycznie starych znajomych poznajdywał i postanowili się spotkać. Nie minął rok a ze strony powstał katalog mord i plastików (jako męskich tako żeńskich). Potem jakieś gierki i masa zaproszeń jak pisze kolega wyżej... DOŚĆ! Miałem usunąć ale się wstrzymałem. Powstał więc Facebook. O jakie to było szokujące kiedy wszyscy nie mogli go obsługiwać bo był trudny... Zaraz potem znów zmieniono zdanie i zaczęto pitolić jakież to nie cudowne źródło kontaktów, rozrywki itd. Stworzyłem FB by sobie stamtąd czerpać informacje od kolegów studentów. Nie umiałem się w nim wcale połapać. Dla mnie ta strona to wielka fabryka pokemonów i tępoty bo linki do pierdół to 90% jakichkolwiek informacji. Żadnego zdjęcia, żadnej sensownej informacji ani nic. Nadmienię że przez trudności związane z obsługą portalu miałem kłopoty w życiu prywatnym...

Podsumowując pochwalę Naszą Klasę znaną już pod nazwą z loga jako NK. Tak. Wylęgarnia dzieci neo i pokemonów ale jako tako portal trzyma poziom i pokazuje jaką fotkę ktoś dodał a nie durne lubię to, śledzę to i tamto...

Kolejną rzeczą jest fakt że umowy się tam pozmieniały. Każda fota i dane to własność portalu które sprzedawane są po billboardach i innych reklamach sieciowych. Służby też świetnie radzą sobie z identyfikacją osoby w późniejszym czasie oraz inwigilacją w sensie co kto robi i lubi robić (chodzi o wszystkie możliwe agencje).
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Arrakktur, Pijawol.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Voldi w 13 Kwi 2012, 13:32

FB nie miałem, nie mam i mieć nie będę. Mam zgraną paczkę znajomych, jak będę chciał coś sprawdzić, to ci najbardziej zaufani zawsze udostępnią hasło, ew. wpadną, samemu wpisać, żebym sobie nie zapamiętywał :E
NK? Miałem. Skasowałem. Potem założyłem znów. Korzystam z profilu głównie do dwóch rzeczy:
-wstawiania zdjęć, a więc jako 'flog'. Nie chce mi się zakładać profilów na durnych stronach, żeby raz w miesiącu czy nawet rzadziej, wrzucić jakiś motyw. Na nk zawsze ktoś tam podpatrzy, skomentuje, czy coś. Wiem, że jakość denna, ale idzie przeboleć. Jak wyjątkowo skaszani zdjęcie, to wstawiam w linku na innym uploadzie.
-kontaktu z dyrygentką chóru. Wiadomo, zawsze to jakąś próbę raz w tygodniu da się ustalić, repertuar omówić (np. wysyłając wiadomość do całej 'klasy'), a tak przez telefon pojedynczo z każdym? Drogo. I nie każdy zawsze ma czas odebrać.

Zresztą przy moim coraz bardziej antyspołecznym nastawieniu - portale takie jak FB to istna kopalnia informacji dla odpowiednich służb, pracodawców itp. "Nie manie" konta na FB to zawsze jakiś rodzaj sprzeciwu przeciwko "tłuszczy".

:wódka:
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez xionc w 13 Kwi 2012, 14:01

Oj dobra dobra "niemanie" konta na mordoksiążce nie robi z was super alternatywnych ziomali.
Jak ten portal może być trudny w obsłudze? Czytanie i rozumienie tego też pewnie zdaje sie być trudne. Pracodawcy lurkują profile pracowników na fejsie? Pogmerasz odpowiednio w ustawieniach i dowiedzą sie mniej niż z książki telefonicznej. Co generalnie nie zmienia faktu że FB to jedna wielka platforma reklamowa i generalnie ssie po same kule. Co do inwigilacji służb to za każdym razem nawijasz przez komóre to jesteś podsłuchiwany przez Echelon.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Method w 13 Kwi 2012, 15:50

Co wy mówicie, inwigilacja przez tajne służby? Toć oni z takiego facebooka czy innej strony nie znajdą o Tobie więcej niż sam tam umieścisz... To publiczna strona, więc to co tam napisałeś równie dobrze mógłbyś powiedzieć na ulicy, takie same prawa by Cię obowiązywały. Więc albo siedzisz cicho albo wrzucasz całą masę gówna na Twój temat, typu zainteresowania, zdjęcia z imprez itd, ale wtedy nie miej pretensji że ktoś Ci ową rzecz przeczytał/zobaczył ;)
Image
Awatar użytkownika
Method
Weteran

Dołączenie: 16 Cze 2009, 21:32
Ostatnio był: 29 Mar 2022, 17:55
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 174

Postprzez djcycu w 13 Kwi 2012, 16:11

Nie mam na myśli wszystkich służb rządowych tylko agencji wszelkiej maści, ankieterów i innych śmiesznawych kolesi którzy interesują się czym ja i moi rówieśnicy się zajmują, czego słuchają itd. Zwał jak zwał to jednak to też nazywa się inwigilacja :E Ale mniejsza o to. FB jest trudny w obsłudze bo dużo rzeczy powinno być prostszych w ustawieniach. Weź NK... Wszystko posegregowane w kilku zakładkach od A do Z i jest przejrzyście a jak zmienisz jakąś pierdołę np status związku na FB to po usunięciu opcji u domniemanego partnera ty nosisz ten syf nie wiedząc nawet o tym że jesteś zaręczony. To taki mój przykład.

Positive Fender.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez vandr w 13 Kwi 2012, 16:22

FB stał się trudniejszy do zrozumienia teraz, po wprowadzeniu jakichś dziwnych "usprawnień". Przedtem nie było z nim żadnych problemów.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Kwi 2026, 13:07
Kozaki: 1749

Postprzez jalkavaki w 13 Kwi 2012, 16:29

Faktycznie, Facebook jest kijowy bo nie umiem go obsługiwać. Brawo Jasiu za argumentację. To samoloty też są do bani?
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Tajemniczy w 13 Kwi 2012, 18:01

Ja nie mam ani FB ani NK więc nie mam żadnych problemów z tym. Jak chce się poznać przyjaciół to najlepiej w realu a nie mieć 2k znajomych których większość zna się tylko ze "słit foci" z galerii i z głupawych gierek.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez KOSHI w 13 Kwi 2012, 18:38

Dołączanie do NK i Facebucha to powinna być kara za grzechy. Siedzieć i odpisywać tam na te wszystkie bzdury. Jasiu ma już roczek. Super, 15 zdjęć jak wpieprza Gerbera. Ala wreszcie zrobiła twardego grzmota bo miała rozwolnienie. 13 osób to lubi. :facepalm: Albo: to ja i moja praca i zdjęcia z roboty. Rewelacja. O niczym innym nie marzę po robocie jak o robocie pisać, rozmawiać i wklejać zdjęcia. I czym się taki h*j jeden z drugim chwali, ja też mam robotę. Nie trawię tych portali. Albo piszą tam idiotyzmy albo jest konkurs i licytowanie się, co kto osiągnął w życiu, co robi, jakie dzieci mu wyszły, gdzie był na wakacjach itp. A mnie to za przeproszeniem wielkie H obchodzi bo cenię swoją prywatność i dlatego omijam ten chłam szerokim łukiem.
Image

Za ten post KOSHI otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tormentor, Realkriss.
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 04 Lut 2026, 18:13
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 649

Postprzez djcycu w 13 Kwi 2012, 19:37

jalkavaki napisał(a):Faktycznie, Facebook jest kijowy bo nie umiem go obsługiwać. Brawo Jasiu za argumentację. To samoloty też są do bani?

Fajna ironia czy tam sarkazm ale nie porównujmy samolotów których nie da się uprościć do możliwych dla uproszczenia portali społecznościowych. No chyba że jesteś zwolennikiem tego badziewia jakim jest Facebook. Do dziś nie wiem co w nim zawsze było takiego fajnego. Chyba tylko tym że można bez przerwy pisać tam i wysyłać imitując jarmarkową przekupę... Do tego dochodzi jeszcze fakt wpieprzania beznadziejnych fotek... Chryste! Rozumiem każdą oryginalną fotkę ale nie te kure*skie dziubki, dupska, wygibusy i te oczy wpatrzone w górny kant aparatu...

Image

Positive Stalker Rambo.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości