[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez kubekpop w 01 Maj 2012, 18:48

Nie, nie będzie. A zresztą możesz spróbować. W najlepszym wypadku bedzie działać, a nie będzie tylko nowej wersji w menu (TFW v.*), a w najgorszym nie zadziała ;) Na jutro przygotuję wersję kompatybilną. Tylko nie zgłaszajcie błędów. Lepiej potestujcie najpierw czystą wersję.
@smoq2 patrzyłeś na te skrypty? Da się coś zrobić, aby usunąć z listy część smart_terrainów? Coś typu "if smart_terrain = smart_terrain_2_11 then return false" czy jakaś inna magia? Czy nie będzie Ci przeszkadzać jeśli nadal zostaną te miejsca? Bo w sumie to jak sie ktoś uprze, to i tak tam się dostanie. Więc może po prostu zaufać userom, że najpierw zgłoszą się do mnie z problemem?
Awatar użytkownika
kubekpop
Przewodnik

Dołączenie: 05 Sty 2011, 20:56
Ostatnio był: 05 Lut 2020, 11:37
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: UDP Compact
Kozaki: 160

Reklamy Google

Postprzez Juraszka w 02 Maj 2012, 09:39

podczas "zajmowania" niziny z artefaktami miałem dziwną sytuację:
Nie było tam nikogo ani niczego, przychodzę tam z jednym oddziałem oraz zaraz dochodzi kolejny, jak już wszyscy się tam osiedli (w gotowości do strzału) to pojawiły się 3 pijawki... czy to specjalny skrypt w czasie zajmowania pustych punktów zasobów czy coś ja miałem źle?
W konsoli nie wyświetlił się żaden godny uwagi komunikat, a sytuacja nie do odtworzenia ;/
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 70

Postprzez jalkavaki w 02 Maj 2012, 09:50

Zapewne tam się po prostu spawnowały. Zwykły pech i tyle.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez smoq2 w 02 Maj 2012, 10:11

@ Juraszka - Widziałeś jak się "materializują", czy po prostu skądś przybiegły?
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Pilot w 02 Maj 2012, 12:43

Kolejny problem: Medycy za szybko leczą przykład:
Budynek instytutu B, Powinnościowcy wyłażą z dziury a ja do nich napylam z marthy(berrety) a gdy na wskaźniku zdrowia wroga jest 30 to czas przeznaczony na przeładowanie pistoletu wystarczy medykowi na odleczenie gościa do 100% zdrowia. Oni powinni leczyć się tempem zombi czyli naprawdę 2 hp na sekundę a nie 200 milisekund.
Medyk powinien zmienić atrybuty z leczącego ''umysłem'' do pochodzącego do rannego(20-50%hp) i odleczyć go do setki ale nie też że on stoi przy takim i leczy co chwilę lecz jakiś odstęp powinien być a medycy przyjaźnie nastawieni powinni chociaż nam zatamować krwawienie albo gdy się zlitują apteczkę.
Awatar użytkownika
Pilot
Łowca

Dołączenie: 26 Lip 2010, 14:34
Ostatnio był: 08 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Red Forest
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 43

Postprzez smoq2 w 02 Maj 2012, 13:13

@ Pilot - No to coś jest wyraźnie nie tak. Postaram się poprawić. Co do podchodzenia i leczenia, wymagałoby to osobnego modułu AI, którego nie chce mi się robić. Poza tym, było by w tym więcej realizmu, a mniej grywalności, bo taki medyk jak proponujesz, mógłby podleczyć towarzyszy wyłącznie po walce, a to byłoby już tylko elementem kosmetycznym, gdyż wtedy to oni sami już się regenerują. Nie grałeś nigdy w Battlefield? Tam wystarczy stanąć obok apteczki/medyka aby się podleczyć. Nie trzeba na nią nawet patrzeć, a co dopiero coś z niej wyciągać. Mało tego, jak przejeżdża się pojazdem obok drugiego pojazdu w którym siedzi medyk, to też można się podleczyć. Pamiętajmy proszę, że to tylko gra. :)

Ma ktoś może save gdzie walczy z oddziałem w którym są medycy? Mógłbym wtedy szybko to sprawdzić/naprawić i oszczędzić czas na tworzenie symulacji.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Juraszka w 02 Maj 2012, 14:04

1. Jak siedziałem z tymi dwoma oddziałami najemników, to było tylko hokus-pokus-czary-mary-tutaj-stanie-sobie-pijawka i się 3 pijawki zmaterializowały (dwie dokładnie przede mną więc widziałem jak się pojawiły)

2. Nie walczyłem jeszcze z powinnością (późno zaczynam testy) ale fakt, powinno być tak, że jeśli niedaleko nas jest przyjazny medyk, to nas też leczy...
(medycy leczą tylko swój oddział, więc trzeba zrobić coś takiego gdy będą leczyć gracza, że gracz niezależnie od ilości medyków obok, był leczony tak jakby był jeden...)
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Postprzez smoq2 w 02 Maj 2012, 14:58

Ad.1 Nie wiem co się mogło stać. Pewnie jakiś błąd z synchronizacją online/offline, ale to tylko zgadywanie. Szkoda, że nie masz save'a sprzed zdarzenia.

Ad.2 Właśnie nie chciałbym, żeby działało to na tej samej zasadzie, co leczenie innych NPC, bo skrypt by musiał nieustannie sprawdzać czy są w pobliżu jacyś medycy przeczesując każdego pobliskiego NPC czy jest medykiem, a dopiero później, jak daleko jest gracz. Bardziej myślałem o opcji dialogowej typu "Ulecz mnie", i wszystkie bolączki znikają.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Juraszka w 02 Maj 2012, 15:21

jestem za opcją dialogową "Ulecz mnie" (full hp & no blooding)... :D
a teraz pytanie, będzie jakaś blokada czasowa na tą opcję dialogową?
bo znając życie to w czasie szturmu gracz będzie się trzymać medyka, aby co kilka trafień się healować...
Wave

Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Postprzez r4inb0wTM w 02 Maj 2012, 15:33

Też jestem za "ulecz mnie". Tylko żeby te uleczanie było jak w tym oto modzie :

viewtopic.php?f=49&t=17305

Jest to tak jakby najlepsze rozwiązanie dla medyka.

r4inb0wTM
Wygnany z Zony

Dołączenie: 12 Lut 2012, 08:30
Ostatnio był: 18 Maj 2012, 19:25
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: -5

Postprzez Juraszka w 02 Maj 2012, 15:55

dobre :)
bez ograniczenia czasowego na kwestię dialogową, po jej wybraniu, gracz przez x czasu, jest leczony y% hp na z sekundę... taki buff :D

tylko rzeba dobrać optymalnie x, y i z... ale tak żeby w sumie otrzymywać zawsze do 100% hp,
żeby nie było tak że medyk daje bufka że przez np. 2 minuty uleczy nam 500% hp, a my to bierzemy i wlatujemy w środek bazy, bo i tak nie zjadą nam hp, a jak zjadą to po chwili będziemy mieli zregenerowane...
Wave

Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Postprzez r4inb0wTM w 02 Maj 2012, 16:00

To też zależy jaką posiada apteczkę. Dajmy np.

Apteczka - Leczy 30 sekund w odstępach czasowych 1,5 sekundy. Uleczy tylko 35% zdrowia.

Apteczka Wojskowa - Leczy 20 sekund w odstępach czasowych 1 sekundy. Uleczy od 40% do 65% zdrowia.

Apteczka Naukowców - Leczy 10 sekund w odstępach 0,50 sekundy. Uleczy ponad 75% zdrowia.

r4inb0wTM
Wygnany z Zony

Dołączenie: 12 Lut 2012, 08:30
Ostatnio był: 18 Maj 2012, 19:25
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: -5

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości