przez smoq2 w 02 Maj 2012, 16:12
Leczenie w formie buffa dobre. I w miarę łatwe do zrobienia. Zwłaszcza dlatego, że w trakcie walki nie możemy rozmawiać z NPC, czyli teoretycznie nie możemy korzystać z pomocy medyka. Ja widzę to tak:
Po użyciu opcji dialogowej "Ulecz mnie" (Czy coś ten deseń) gracz dostaje kopa do regeneracji zdrowia 4%/sek, oraz krwawienie i napromieniowanie idzie instant do 0.
Buff się wyłącza albo po uzyskaniu 100% zdrowia, albo po 2 min.
Opcja dialogowa jest tylko dostępna jeżeli buff nie jest aktywny i (zdrowie <90% lub napromieniowanie >0% lub krwawienie >0%)
[EDIT]
Apteczki też fajny pomysł, tylko trochę parametry zmienię, i dodam fajną ikonę apteczki, która będzie się zmniejszać albo zwijać wraz z postępem leczenia.
[EDIT 2]
Albo najlepiej, to połączyć oba skrypty, i zrobić to tak:
Apteczki będą leczyć następująco:
Czerwona apteczka - 2,5%/sek przez 20 sek albo do 100% zdrowia. Czyli 50% total.
Niebieska apteczka - 3,75%/sek przez 20 sek albo do 100% zdrowia. Czyli 75% total.
Żółta apteczka - 5%/sek przez 20 sek albo do 100% zdrowia. Czyli 100% total.
Użycie innej apteczki gdy już trwa leczenie zastąpi efekty poprzedniej apteczki, czyli jeżeli aktualnie leczymy się czerwoną apteczką, a użyjemy żółtej, to licznik znowu wróci do 0 a zamiast 2,5%/sek zacznie nas leczyć 5%/sek, jednak reszta poprzedniej apteczki zostanie zmarnowana. Trzeba też pamiętać, że reszta apteczki zostaje wyrzucona jak nasze zdrowie dojdzie do 100%, oraz że możemy zejść poziomem apteczki w dół, czyli zastąpić aktywne leczenie np. żółtej na czerwoną.
Wszystkie inne efekty, typu zmniejszenie krwawienia czy napromieniowania pozostają bez zmian.
Opcja "Ulecz mnie" będzie wyglądała tak, jakby gracz użył niebieskiej apteczki, i będzie dostępna tylko na wcześniej wymienionych warunkach.