[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez smoq2 w 28 Maj 2012, 10:43

Mieliśmy kilka pomysłów na efekty minimalnego zdrowia psychicznego.

- Dźwięk szybko zbliżającego się zwierzęcia z tyłu. Np. taki jak wydaje nadbiegająca pijawka. Kiedy gracz się odwracał, to momentalnie wszystko ucichało. Świetny efekt na słuchawkach.
- Atak paniki właśnie w czerni i bieli + rozmycie wzroku. Durad wtedy miał stawać w miejscu, się trząść i krzyczeć, nie reagując na komendy gracza.
- Halucynacje jak z SoC, ale też trochę bardziej realistyczne. Np. znikąd pojawia się stalker, podbiega do nas i toczy się dziwna rozmowa, w trakcie której nagle znika.
- Dźwięki detektora anomalii, gdy anomalii nie ma w pobliżu.
- Punkty stalkerów pojawiające się na minimapie, gdzie w rzeczywistości nikogo tam nie ma.
- Pojawiające się obrazy przed oczami.
- Ciągły przyśpieszony oddech.
- Strasznie szybki spadek kondycji.

W prawdzie nic nie trafiło z kartek do plików, poza paskiem stanu zdrowia psychicznego, ale pomysł mamy fajny. Nie wiem tylko czy zdołamy go wykonać.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Reklamy Google

Postprzez Pilot w 28 Maj 2012, 14:53

To zdrowie psychiczne powinno nam poprawiać kondycję w końcu włącza się w człowieku tryb ''Walcz lub uciekaj''
Awatar użytkownika
Pilot
Łowca

Dołączenie: 26 Lip 2010, 14:34
Ostatnio był: 08 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Red Forest
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 43

Postprzez smoq2 w 28 Maj 2012, 15:32

Być może, ale tu chodzi o stan psychiki, a nie poziom adrenaliny. Faktycznie jeżeli tak interpretować ten parametr, to człowiek przestraszony (zdrowie psychiczne 75% - 50%) może faktycznie być bardziej "zmotywowany" do działania (walki czy ucieczki), jednak mówiąc o człowieku na skraju załamania nerwowego, mam na myśli stadium istnej paniki, gdzie osobnik jest wręcz sparaliżowany ze strachu.
Niestety jednak, taki parametr jak zdrowie psychiczne w grze, zmieniać się będzie dość wolno, i bonus do kondycji przez kilka godzin, kiedy gracz jest pomiędzy 75% a 50%, mocno zakłócał by rozgrywkę. Poza tym, w naszym rozumieniu, zdrowie psychiczne bardziej ogólnej mentalnej kondycji bohatera niż wskaźnik chwilowej reakcji na sytuację otoczenia. Można to rozumieć jako wskaźnik kontaktu z rzeczywistością, który się powolnie degraduje.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Juraszka w 28 Maj 2012, 20:54

smoq2 napisał(a):Mieliśmy kilka pomysłów na efekty minimalnego zdrowia psychicznego.

1. Dźwięk szybko zbliżającego się zwierzęcia z tyłu. Np. taki jak wydaje nadbiegająca pijawka. Kiedy gracz się odwracał, to momentalnie wszystko ucichało. Świetny efekt na słuchawkach.
2. Atak paniki właśnie w czerni i bieli + rozmycie wzroku. Durad wtedy miał stawać w miejscu, się trząść i krzyczeć, nie reagując na komendy gracza.
3. Halucynacje jak z SoC, ale też trochę bardziej realistyczne. Np. znikąd pojawia się stalker, podbiega do nas i toczy się dziwna rozmowa, w trakcie której nagle znika.
4. Dźwięki detektora anomalii, gdy anomalii nie ma w pobliżu.
5. Punkty stalkerów pojawiające się na minimapie, gdzie w rzeczywistości nikogo tam nie ma.
6. Pojawiające się obrazy przed oczami.
7. Ciągły przyśpieszony oddech.
8. Strasznie szybki spadek kondycji.

W prawdzie nic nie trafiło z kartek do plików, poza paskiem stanu zdrowia psychicznego, ale pomysł mamy fajny. Nie wiem tylko czy zdołamy go wykonać.

Czarno-biały i rozmyty obraz to w połączeniu z poniższymi punktami, ponieważ inaczej np. dźwięk nadbiegającego mutanta dla gościa w egzo raczej nie będzie straszny (chyba, że chimery...)

1. TAK - odgłosy podbiegającego mutanta, szelest krzaków, itd
2. 3x TAK, dla ataku paniki
3. TAK! Gdybym nie wiedział że takie coś może być, to grając w środku nocy, jakby podbiegł do mnie stalker, zaczął coś gadać bez sensu, a później by znikł w ciemności nocy (gram zazwyczaj nocą), to wyłączyłbym grę, wszedł pod kołdrę z latarką i modlił się żeby to się nie powtórzyło ^^
4. hmmm... ciężko mi powiedzieć czy dźwięk detektora jakoś bardzo mnie straszy, ale dźwięk licznika Geigera i szalejąca wskazówka bardziej by mnie zmartwiła
5. TAK + oczywiście *beep* dla pojawiających się :D
6. hm? coś ala "The Suffering"?
7. TAK!
8. nie... już brak kontroli mamy w punkcie nr 2.
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 70

Postprzez dagorladCS w 28 Maj 2012, 21:52

4. Racja. Bardzo niepokojące byłoby gdyby licznik szalał, wskazując śmiertelne skażenie, poparzenie, itp , a życia by nie ubywało. To byłaby całkowita dezorientacja
dagorladCS
Kot

Dołączenie: 07 Lis 2011, 17:52
Ostatnio był: 10 Cze 2012, 01:07
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 0

Postprzez smoq2 w 28 Maj 2012, 22:30

3. TAK! Gdybym nie wiedział że takie coś może być, to grając w środku nocy, jakby podbiegł do mnie stalker, zaczął coś gadać bez sensu, a później by znikł w ciemności nocy (gram zazwyczaj nocą), to wyłączyłbym grę, wszedł pod kołdrę z latarką i modlił się żeby to się nie powtórzyło ^^

Np, coś takiego:

Jest noc, gęsta mgła. Idziesz sobie przed siebie i nagle zagaduje cię od tyłu stalker. Maska gazowa, zielone wdzionko, standard... Ale... Nie ma broni ani latarki?! Zapewne gracz, który zobaczy to pierwszy raz zauważy, że jest coś nie tak, ale zignoruje sprawę. Kolega stalker pyta się ciebie grzecznie:

- Nie widziałeś mojego brata?
- Co? Kogo?
- Mój brat, David Urcid, się wczoraj zgubił, szukam go już cały dzień.
- Eeee, nie wiem jak ci pomóc.
- O jest tam! Za toba! David! Czekaj!
- Gdzie?!

Jak naciskasz ostatnią frazę, dialog się zamyka. Odwracasz się żeby coś zobaczyć. Nic nie widać... Odwracasz się do stalkera. A jego nie ma...

:)
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive nismoztune.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Prif w 28 Maj 2012, 22:42

Jakby zamiast tego widmo-stalka po odwróceniu się z powrotem stała pijawka gotowa przyssać się tak jak w ZP. Auć, kupuje zestaw majtek specjalnie do TFW. :D

Prif
Wygnany z Zony

Dołączenie: 07 Lut 2011, 20:48
Ostatnio był: 05 Sie 2013, 15:09
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 11

Postprzez Fr0zeN w 28 Maj 2012, 22:59

O nie ! Wtedy chyba bym zawału dostał ! Ale pomysł dobry.
Fr0zeN
Kot

Dołączenie: 18 Maj 2012, 19:26
Ostatnio był: 02 Kwi 2015, 23:22
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Postprzez Juraszka w 28 Maj 2012, 23:06

co do dialogu to super :D ba, mogę nawet kilka przygotować o takim schemacie ilościowym "stalker 3:3 gracz"
Z pijawką też super, ale pamiętajmy że to schizy Durada więc oczywiście okazuje się to być halucynacja...

-He He, ja Bing, Bing ja!
-Wszystko w porządku?
-Bing nie wiedzieć...
-jak to nie wiedzieć?
-Bo Bing nie żyć, Bing leżeć tam *wskazuje palcem przed siebie*
-CO?!

ok...mistrzem w takich dialogach co mają przyśpieszyć pracę serca, nie jestem... :/
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 70

Postprzez igla2008 w 28 Maj 2012, 23:22

A co na to nasi kompanii zaczną strzelać do nas ? Czy oleją sprawę i będą sprawdzali magazynek.. bo to dość głupio będzie wyglądało jak nas ogarnie schiza a oni będą sobie stali jakby nigdy nic.
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 48

Postprzez matekfpol w 29 Maj 2012, 14:06

Nie wiem czy ktoś już zwracał na to uwagę, ale można wyciągnąć detektor przy dowolnej broni znajdującej się w slocie pistoletu, czyli możemy np. biegać z detektorem w jednej i snajperką/dubeltówką/karabinem w drugiej oraz strzelać/celować/ładować. Całkiem poręczne choć wygląda... dziwnie.
Awatar użytkownika
matekfpol
Tropiciel

Dołączenie: 16 Lis 2010, 23:26
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 18:50
Miejscowość: gej
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 39

Postprzez Rumcajs93 w 29 Maj 2012, 15:17

No to są akurat ograniczenia silnika czy czegoś w tym stylu które smoqu jakimś cudem obszedł.
A i mnie ostatnio gra zaskoczyła - wiedzieliście że kopyta dzików są jadalne??
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości