[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Juraszka w 29 Maj 2012, 19:20

a czy ja mówię, aby nie robić tak? :D jestem jak najbardziej za!
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 70

Reklamy Google

Postprzez smoq2 w 29 Maj 2012, 19:27

-Handlarze z ograniczonym ekwipunkiem - pewnie dla Ciebie to pestka, ustawienie nieodnawiania się
ekwipunku pewnie jest możliwe - tylko żeby się nie odnawiał też po save/load

Wywalasz sekcję [supplies] z pliku handlarza, i już nic się nie odnawia. Nigdy. Uzupełniać braki w podstawowym asortymencie będzie skrypt, odpalany raz dziennie.

-Zbieranie przedmiotów po poległych stalkerach i mutantach? - jeśli się nie mylę, to coś takiego jest i funkcjonuje, tylko że zebrane przedmioty nie pojawiają się w oknie handlu ACTOR:NPC, jeśli napisałbyś kilka linijek kodu, albo coś zmienił żeby gracz mógł handlować z innymi stalkerami, wszystkim co oni akurat mają. Tylko w tym momencie może wystąpić mały problem który opiszę poniżej...

Stalkerzy zbierają przedmioty, tylko niestety w promieniu do 150m od gracza, kiedy są w trybie online. I nie ma żadnych blokad na handel. Zawsze handlowali wszystkim co mają przy sobie, z wyjątkiem tego co mają w łapach. Problem polegał właśnie na tym, że nigdy nic przy sobie nie mieli, bo skrypt po 150m od gracza się wyłącza.

-Handel NPC:NPC - byłby jedynym sposobem dostaw grubszego sprzętu do handlarzy, tylko musisz zadbać aby NPC pamiętali o kupowaniu amunicji do swoich broni... bo już amunicja nie będzie generowana w tym momencie, czyli może im jej zabraknąć. i to jest, jak na moje, najtrudniejszy pomysł na jaki wpadłeś... nie mogę sobie w głowie wyobrazić jak miałby taki handel przebiegać (mówię tu o strefie technicznej). Musi być full funkcji/skryptów itd. określających co stalker sprzedaje/kupuje, dlaczego akurat przedmiot A sprzedaje/kupuje a nie przedmiot B, w jakiej ilości itd...

NPC nie tracą amunicji. Wystarczy, że mają jeden nabój w plecaku i mogą przeładowywać w nieskończoność, bo każde przeładowanie powoduje, że ten jeden nabój zamienia się w 270. Napociłem się jak świnia aby zrobić skrypt, który powoduje, że kompani ją zużywają.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Juraszka w 29 Maj 2012, 20:06

1. to fajnie, że z tymi handlarzami nie będzie problemu :)
2.czyli musisz wymyślić coś, co spowoduje, że dane na temat ekwipunku NPC będzie działał zawsze - mistrz Yoda powiedziałby: "Wojny Frakcji to dużo ludzi, a dużo ludzi to wiele ekwipunku, informacje nich to ścieżka do RAM'u, którego wysokie zużycie już teraz wyczówam..."
3.Co do amunicji to ok, to nas ratuje, ale hmmm... jak miałby wyglądać taki handel?
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Postprzez igla2008 w 29 Maj 2012, 23:21

Pomysły może i fajne ale .. Sidor ma takie kontakty w Zonie (po usunięciu Barmana został w sumie jedynym handlarzem z jajami :D ) że dla niego zdobycie G36 lub FN200 to nie problem.. A czy dało by rade przekazać mu umiejętności Najebnika. To znaczy za kasę zamawiał by on nam nowy sprzęt. Miało by to większy sens niż jakiś tam stalkerzyna latający po Zonie który z dupy bierze PRG..

Inna sprawa to nasi kompani. Po pierwsze czy nie da rady aby w naszym oddziale było ich więcej (6-7).. po drugie nie wiem czy to u mnie ale nie mogę i nie wiem jaka jest klasa kompanów . Jak dla mnie wszyscy są tacy sami. Żaden z nich nie ma u mnie specjalności. I po trzecie nie dało by rady ich ożywić to znaczy móc prowadzić z nimi dialogi, karmić ich i dbać o cały ekwipunek.. Nie dało by rady aby nasi kompanii dawali nam sugestię ( coś w stylu: Coś tam jest nie idźmy tam.. gdy zauważy jakiś ruch gdzieś w oddali).. dało by to fajny aspekt w grze..

Taka sprawa na koniec.. wiem że jestem nudny ale bawimy się teraz w szczegóły a może niech następny mod zawiera już fabułę a potem będziemy go dopieszczać... ?
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 48

Postprzez Victor0 w 30 Maj 2012, 00:36

Czy można by wprowadzić suwak za pomocą którego regulować można ilosć kasy przeznaczonej na naprawę sprzętu ? Bo teraz albo naprawiasz całość albo nic, a tak to dla zaczynających grę zawsze to jakaś oszczędność.
Victor0
Stalker

Dołączenie: 17 Maj 2011, 00:37
Ostatnio był: 10 Wrz 2013, 08:03
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez smoq2 w 30 Maj 2012, 11:16

Pomysły może i fajne ale .. Sidor ma takie kontakty w Zonie (po usunięciu Barmana został w sumie jedynym handlarzem z jajami :D ) że dla niego zdobycie G36 lub FN200 to nie problem.. A czy dało by rade przekazać mu umiejętności Najebnika. To znaczy za kasę zamawiał by on nam nowy sprzęt. Miało by to większy sens niż jakiś tam stalkerzyna latający po Zonie który z dupy bierze PRG..

Niestety nie. Chodzi tu bardziej o "reguły" gry. Każdy neutralny handlarz ma działać tak samo. Dodanie lepszych umiejętności jednemu rozwala równowagę, bez względu na to czy według uniwersum stalkera jeden ma możliwości żeby sprzedawać taktyczne pociski nuklearne a drugi może handlować co najwyżej fajkami. A co do Najebnika, to włożyłem w niego za dużo pracy by go teraz wywalić.

Inna sprawa to nasi kompani. Po pierwsze czy nie da rady aby w naszym oddziale było ich więcej (6-7)..

To (jak na Zonę) już mała armia. Chyba lekka przesada, bo gracz może sobie stać z boku i wpieprzać konserwę, gdy jego sześciu murzynów kosi całą bazę.

po drugie nie wiem czy to u mnie ale nie mogę i nie wiem jaka jest klasa kompanów . Jak dla mnie wszyscy są tacy sami. Żaden z nich nie ma u mnie specjalności.

Kompani nie mają klas. Są uniwersalni.

I po trzecie nie dało by rady ich ożywić to znaczy móc prowadzić z nimi dialogi, karmić ich i dbać o cały ekwipunek.. Nie dało by rady aby nasi kompanii dawali nam sugestię ( coś w stylu: Coś tam jest nie idźmy tam.. gdy zauważy jakiś ruch gdzieś w oddali).. dało by to fajny aspekt w grze..

Jak chce Ci się pisać po 200 linijek dialogu dla każdego kompana, to droga wolna. :D No i doliczmy jeszcze do tego odpowiednie skrypty, które będą odpowiednio dobierać kwestie. :) No i oczywiście spam wiadomości w lewym dolnym rogu, bo Kompani właśnie tam wysyłają informacje.

Czy można by wprowadzić suwak za pomocą którego regulować można ilosć kasy przeznaczonej na naprawę sprzętu ? Bo teraz albo naprawiasz całość albo nic, a tak to dla zaczynających grę zawsze to jakaś oszczędność.

Niestety nie. UI naprawy na to nie pozwala. Tzn, gdybym się uparł, to na chama bym to zrobił, ale nie widzę potrzeby. I tak chciałem zrobić nowe (skryptowe) UI do naprawy/modyfikacji sprzętu, to się jeszcze zastanowię.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Juraszka w 31 Maj 2012, 08:29

1. też jestem za tym aby wszyscy neutralni handlarze działali tak samo, czyli posiadali tylko podstawowe zapasy...
Zmniejszona dostępność do sprzętu i amunicji stanowczo podniesie poziom trudności, ale Najebnik ma zostać, bo w tym momencie będzie jedyną postacią która nam załatwi lepszy sprzęt, a to że trzeba go szukać i za nim biegać jak czegoś się chce jest dodatkowym utrudnieniem :)

2. 6-7 kompanów? WTF? patrzyłem ile Smoq miał roboty z tymi co są teraz, a resztą tak jak Smoq mówi... drużyna składająca się z gracza i 6 kompanów to mała armia (patrząc na to że gracz zarządza ekwipunkiem kompanów, a w razie braku amunicji jeszcze sami potrafią sobie podnieść broń i amunicje do niej, sprawia że skończy się na zdobyciu Zony w kilka godzin... a tak w ogóle, stalkerzy w Zonie poruszają się w maksymalnie 4-5 osobowych grupach.

3. Uniwersalni? i dobrze... raczej nie byłoby za fajne aby kompan z CN był medykiem, a np. ten z powinności szturmowcem... byłoby to niesprawiedliwe, bo sposób gry kierowałby wtedy wyborem frakcji.

4. Rozmowy z kompanami? strata czasu...

5. "Naprawiłem CI ten celownik, ale nie naprawiałem lufy wylotowej bo nie chciałeś" ... parodia xD
Wave

Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Postprzez igla2008 w 31 Maj 2012, 09:31

No a nie będzie za trudno? W tej chwili Wojny Frakcji zamieniają się w grę pod tytułem ,,nie da się przeżyć w Zonie". Chyba nie do końca o to chodzi w TFW..

6-7 to jeszcze nie mała armia chodziło mi o to aby nasz oddział był traktowany jak inne oddziały frakcji czyli mógł być wysłany na ratunek placówce po drugiej stronie i wtedy można by było z połowy naszego oddziału stworzyć drugi pododdział i posłać go na drugą stronę. Po drugie skoro ma być realistycznie to nasi kompanii muszą też móc zginąć. teraz w sumie nie da się ich zabić.. a szkoda bo na pewno gdyby zginął nam kompan weteran a na jego miejsce przyszedł by kot to było by to uczciwe.. wtedy ponowna rekrutacja kompanów miała by sens..

Co do rozmów to mogło by to urozmaicić rozgrywkę ale trzeba by było przywrócić im potrzeby głodu i snu..
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Postprzez Juraszka w 31 Maj 2012, 10:13

Z jednej strony będzie fajnie realistycznie (może z lekka przesadą) bo cienko i drogo, a z drugiej niesprawiedliwe jest to, że NPC się generują już z bronią, mają niekończącą się amunicję itp. Ogólnie zaoferowałem z wynikiem pozytywnym nowy system poziomów trudności, który... zwiększa obrażenie od ostrzału, ale zmniejsza od anomalii... więc trzeba coś wymyślić co będzie równoważyło szansy z wszechwiedzącymi i bardzo celnymi NPC.

Kompanów da się uśmiercić, wystarczy, że skończą się im apteczki. (mimo że będą mieli ich 100, to szybko zginą w otwartej walce z kilkunastoma oddziałami)
Smoq, a jak apteczki działają u kompanów? Bo kompani ogólnie korzystali z apteczek w ostatniej chwili (nie raz widać jak używają apteczki mając hp na 0) - bo ja wiemy został zmieniony skrypt i teraz hp uzupełniane jest stopniowo, a nie jak w wanilii - natychmiast... nie koliduje to z ich skryptem?
Wave

Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Postprzez smoq2 w 31 Maj 2012, 10:23

@ igla - Przepraszam Cię, masz fajny pomysł, ale za dużo ode mnie wymagasz. Dzielenie własnego oddziału na pododdziały... Kompani generowani (bo tak rozumiem jako wchodzenie jednego na miejsce drugiego po śmierci) a jednocześnie z unikatowymi kwestiami dialogowymi... Obawiam się, że nad takimi zadaniami siedzą całe biura developerów przy tytułach takich jak Jagged Alliance, UFO, itp.

@ Juraszka - Na kompanów apteczki działają w trybie instant. :) I musi tak pozostać, dlatego że kompan jest dużo mniej mobilny od gracza, no i oczywiście dużo głupszy.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Juraszka w 31 Maj 2012, 13:08

i dobrze :E

a co do tych kompanów... ogólnie losowe generowanie kompana to całkiem fajny pomysł, bo w obecnej chwili jak jeden zginie to już jesteśmy zdani na siebie (lub na tych co nam zostali).
Smoq... Może dałoby się ujednolicić (przeciwieństwo tego o czym mowa przed chwilą) kompanów, i dać możliwość rekrutowania do oddziału nowych po śmierci?
W najgorszym razie, może zrobić by kompan po śmierci resetował się w bazie swojej :D (wiem... mało realistyczne)
Wave

Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Postprzez igla2008 w 31 Maj 2012, 14:45

No spoko Smoq i tak doceniam co do tej pory zrobiłeś :P Nie wiem jak u was ale u mnie kompan jak jest ranny to się kładzie i jęczy o apteczkę jeszcze nigdy mi nie zginął..
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości