[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Prif w 07 Cze 2012, 00:20

Właśnie Smoqu, jakiego masz procka? Jakiś czas temu, kiedy pisałeś o sprawdzaniu ID przedmiotów w związku ze zbieraniem przedmiotów po walce w trybie offline i stwierdziłeś wtedy, że sprawdzenie wszystkich 65k czegoś-tam dławi Twój procek na 0,5s około. Ja mam e8400 niekręcony i przy TFW 3.8 już mocno go krztusi. Co chwila jakieś sekundowe pauzy itp.

@Rumcajs93
Ja mam Vistę 32 i 4gb ramu, jakoś ustawiłem, że mimo systemu 32-bitowego pojedynczy proces może zeżreć 2.8gb ramu zamiast 2gb i TFW wcale nie chodzi płynnie, więc to sprawa procka (albo 2.8gb ramu to dalej stanowczo za mało na TFW).

Prif
Wygnany z Zony

Dołączenie: 07 Lut 2011, 20:48
Ostatnio był: 05 Sie 2013, 15:09
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 11

Reklamy Google

Postprzez duty w 07 Cze 2012, 00:53

Rumcajs93 podejrzewam, że wprowadzenie "Żywej ekonomi" będzie na prawdę mocno odczuwalne dla procesora, co do pamięci to 2GB dla TFW to chyba mało , ale nie to jest największym zmartwieniem bo jeśli miałeś duże problemy z płynnością w grze to w 70% była to winna procesora. Dodanie 1-2 GB pamięci za wiele się tu nie zda, ale bez tego po zmianach "ŻE" ciężko będzie się już grało.

Prif dobrze kombinuje, 2GB to trochę mało a pamięć wirtualną należy zwiększyć do maksimum, optymalnie do 4GB jeśli się ma ( pamięć i system x64), ale cudów nie można się spodziewać. Wina słabej płynności leży głównie po stronie procesora, Zona w TFW żyje własnym życiem pożerając go jak pijawa swoje ofiary ;)
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Postprzez smoq2 w 07 Cze 2012, 09:46

@ Matt141 - Więc będzie 40%.

@ Rumcajs93 - Na pewno nie przyśpieszy. :)

@ Prif - i5-2410M 2.3 GHz. Jeżeli jakiś NPC handluje pierwszy raz, to jest ścinka na około .5 sekundy, później już jest ok. A sekundowe pauzy to ja też mam. Jest to spowodowane przechodzeniem NPC pomiędzy trybem online/offline. Jeżeli chcesz to sprawdzić, to idź do składu, po czym zacznij się stamtąd oddalać, jak pojawi się pauza, to zacznij wracać, założę się, że przejdziesz 5m wracając i będziesz miał kolejną pauzę. Przy pierwszej NPC przechodzą w tryb offline, przy drugiej w tryb online, w obu przypadkach zwalniając/wczytując zasoby. Może kiedyś wpadnę na pomysł jak to rozwiązać, ale na razie musi tak zostać. Wracając do "Żywej Ekonomii", to są to skrypty, które są "odpalane" tylko w określonych momentach, popodpinane do innych skryptów. Nie ma nic, co by cały czasy działało w tle, więc spadku FPS na pewno nie będzie.

Z tego co wiem, to xRay i tak może używać max 2GB ramu (fizycznego), bez względu na to jaki ma się system i konfigurację sprzętu.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez DJ[Zone] w 07 Cze 2012, 12:05

No ja mam procka i5-2500 3.3 GHz i 8GB ramu i tez mam sciny:D
Więc jest tak jak napisał smoq2.
DJ[Zone]
Stalker

Dołączenie: 15 Mar 2012, 20:06
Ostatnio był: 21 Cze 2015, 16:47
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 6

Postprzez trojanuch w 07 Cze 2012, 13:40

Wątpię... 1 oddział na 10 zrobi więcej niż dwie przechadzki. Większość padnie od mutantów, monolitu lub wojska. Jeszcze do tego są helikoptery i inne badziewia.
Swoją drogą, to mógłbym zrobić jakieś okienko ze statystykami. Coś jak w SoC. Byłby ranking najlepszych stalkerów. Poza tym:
- liczba zgonów samotników odkąd gracz zaczął grę
- Aktualna ilość samotników.
- Hmmm, cośtam cośtam... :D
Frakcyjnych nie liczymy, bo oni to tam padają jak muchy i pojawiają się jak grzyby.

Tak czytam sobie trochu ten wątek, ale tez nie mogę czytać za dużo bo zaczynam powątpiewać w sens moich własnych, marynch prób ożywienia Zony ;)

W każdym razie zaciekawił mnie powyższy fragment - a dlaczego nie mieliby być bardziej żywotni?

Przynajmniej jeśli chodzi o CoP to jest cały szereg rzeczy które można zrobić i nie chodzi tylko o zmniejszenie parametru wound_immunity ale też o rozmaite modyfikacje m_stalker.ltx typu [fire_queue] (w istocie czasy reakcji) czy disp_.

W CoP dodatkowo można to bardzo łatwo zróżnicować między rangi i frakcje NPC-ów (zasadniczo można zrobić osobny 'profil' dla każdego konkretnego NPCa jeśli się chce) - i pobawić się w rozkminki typu: jakie statsy dać weteranom Powinności, żeby we dwójkę czyścili bazę typowych Bandytów bez strat własnych.

Pozatym jest jeszcze strona mutantów: zmieniając kombinację panic_treshold i morale_v mozna spowodowac ze znacznie chetniej uciekaja - cos ala SoC gdzie mozemy odgonic od siebie psy czy swinie.

Także możliwości jest sporo i szkoda żeby przy takim systemie bogacenia sie (i tym bardziej rankingu) NPCe gineli szybko - IMO spokojnie mozna doprowadzic do sytuacji kiedy niektore oddzialy towazysza graczowi przez dlugi czas i spotyka on te same osoby w roznych miejscach etc.

Takze - zachecam pobawic sie tym - jesli chcesz jakies dokladniejsze info to dawaj na priv :)

-----

Jeszcze mala dygresja - biorac pod uwage poziom kozactwa i nowatorstwa jaki prezentuje ten mod to jest zastraszajaco niska ilosc jakichkolwiek filmikow z gameplayem, ficzerami itp. Takze ja osobiscie np bardzo chetnie obejrzalbym sobie porzadny 'Lets play' z TFW... Moze poszukacie w rozleglej bazie fanow jakiegos pacjenta ktory sie tego podejmie?

Pozdrawiam!
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Dołączenie: 17 Gru 2007, 07:31
Ostatnio był: 03 Lis 2021, 13:37
Miejscowość: Łódź
Kozaki: 160

Postprzez Kortyzol w 07 Cze 2012, 15:39

@up

Co do filmików z TFW to ja się mogę tego podjąć, rozpromuje tego moda, że każdy będzie w niego grał. Dajcie mi tylko trochę czasu :)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec egestas diam ac dolor dapibus consectetur. Etiam iaculis accumsan leo. Suspendisse varius imperdiet adipiscing. Aliquam porttitor velit lacus, non feugiat arcu accumsan non. In vitae sapien in eros vestibulum aliquet. Sed turpis augue, semper vitae convallis non, luctus eget libero. Nullam quis magna mi. Morbi malesuada sem ut ligula viverra condimentum. Cras quis dolor id risus aliquet mattis mattis ut sapien. Duis ac vulputate risus. In tempus, arcu mattis semper tempor, odio tellus vehicula arcu, vitae luctus eros nisi eget eros. Nullam congue ligula sed odio vehicula aliquam. Suspendisse eleifend magna.
Awatar użytkownika
Kortyzol
Kot

Dołączenie: 07 Sty 2012, 23:29
Ostatnio był: 08 Wrz 2025, 00:48
Kozaki: -3

Postprzez smoq2 w 07 Cze 2012, 15:58

@ trojanuch - Już jest wiele profili w m_stalker.ltx, ze względu na "klasy" stalkerów. Jedne mają więcej życia, inne lepszą celność, jeszcze inne szybciej biegają. Dając Samotnikom więcej życia w taki sposób, wcale nie zwiększy ich żywotności, bo ten parametr jest brany pod uwagę tylko w trybie online, czyli do 150m od gracza. To czy umierają po drugiej stronie Zony, jest określane przez zupełnie inne skrypty. W CoP nie ma tego problemu, bo w CoP poza wzrokiem gracza praktycznie nic się nie dzieje. Prawdą jest, że faktycznie oddziały się przemieszczają, ale to tyle. Stalkerzy przechodzą sobie obok stad psów zupełnie olewając się nawzajem. No chyba, że w pewnym (promieniu określonym w alife.ltx) pojawi się gracz, wtedy zaczynają się "bić". :) Właśnie dlatego nigdy nie zrobiłem porta TFW do CoP. Tam jest nacisk na FPS a nie Alife.
Większość myśli inaczej... No ale przecież GSC o to chodziło. Kiedyś przeczytałem artykuł na temat stalkera, gdzie było to bardzo trafnie ujęte. We większości prasy na temat stalkera, opisywali tętniący życiem świat, i czego to tam bohaterowie niezależni nie robią. W tym o którym mówię, opisali to jako "perfekcyjne złudzenie żywego świata", i niestety tym właśnie stalker jest. Ideą TFW nie jest zrobienie stalkera jeszcze bardziej wiarygodnym złudzeniem, a rzeczywistością.

A filmiki, jak filmiki. Do póki TFW nie ma strony na Moddb, to mogę sobie natrzaskać filmików ile mi się podoba. :E

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Mam problem, którego nie wziął wcześniej pod uwagę. Mianowicie, zapomniałem że neutralny handlarz w Agropromie (Pustelnik) jest praktycznie w bazie najemników. Gracz i Samotnicy mogą się dorobić po prostu przerzucając sprzęt z ich bazy do niego, nawet mimo tego, że jest brany pod uwagę popyt i podaż.

Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać?
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Matt141 w 07 Cze 2012, 17:02

Nie jest pewien, czy rozumiem. Co masz na myśli, mówiąc "przerzucać"? Mówisz o natychmiastowym wrzucaniu sprzętu uzyskanego z potyczek do handlarza, czy chodzi o sprzęt "wyprodukowany" we frakcji?

Wpadło mi teraz do głowy: czy wymieniając niedawno sposoby spawnu broni do zony brałeś również pod uwagę zzombifikowanych stalkerów? Pojawiają się już razem z pukawkami. Zaliczyłeś to do podniesienia z ciała?
Awatar użytkownika
Matt141
Stalker

Dołączenie: 30 Paź 2011, 14:42
Ostatnio był: 07 Lut 2016, 20:02
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 7

Postprzez trojanuch w 07 Cze 2012, 18:12

Hehe - tak myślałem, że jest symulacja walk w off-line (co do CoP masz rację - oddziały w off-line jedynie przemieszczają się między smartami). Jest co ficzer CS czy zrobiliście 'od zera' dla TFW (jak kiedys AMK dla SoC)?

W każdym razie wydawało mi się, że zwiększenie przeżywalności oddziałów w off-line jest tym bardziej proste, bo wystarczy zmienić kilka parametrów symulacji.

Prawdziwym 'wyzwaniem' jest sprawienie żeby ogarniali się w on-line - ale to jak sądzę masz ogarnięte.

Tak czy inaczej - generalnie wychodzi na to że nie ma problemu z wydłużeniem żywotności. Skąd więc ta idea masowego wymierania squadów po jednej wyprawie? Imo jeśli masz już w ręku system bogacenia się i 'rozwoju' NPC-ów to imo trzeba by wycisnąć z tego wszystko co się da, np.:

NPCe którzy dłużej żyją i rosną w rankingu z czasem dostają nowe zbroje lub np kupują je co jakiś czas u handlarzy. Mogłoby by to być nawet sposobem na pozbywanie się kasy przez NPCów - jak uzbierają jakąś określoną sumkę to kupują za to kolejne 'levele' pancerzy. Gracz widzi postępy NPCów w 'rankingu' w PDA ale tez może spotkać ich na mapie - można by w związku z tym już w PDA pokazywać na której mapie znajduje się dany NPC a także jakiego pancerza i broni aktualnie używa.

Żeby temat urozmaicić - niektórzy NPCe którzy spawnują się jako nowicjusze mogliby mieć - losowo - od razu statsy walki on-line in off-line np. weteranów - takie 'naturalne talenty' - i to właśnie oni przeżywaliby najdłużej zdobywając kolejne 'levele'.

IMO idealna sytuacja by była taka, że podcza przeciętnej rozgrywki gracz ma do czynienia z co najwyżej 50 Lonerami (co do nieliczenia frakcyjnych - zgadzam się, nie ma takiej potrzeby skoro toczą oni wojnę), z których większość żyłaby długo i była spotykana regularnie przez gracza.

----------

Zmieniając temat: czemu trzymać się switch_distance na poziomie 150m? Jeśli nie jest tak ze pod ta wartość ustawiona jest połowa waszych skryptów które rozlecą się przy większej, to imo całkiem spoko byłoby to zwiększyć je np na ~250m (wartości dobre dla CoP to 350-400m ale to już kwestia większych leveli i braku rzeczonej symulacji walk w off-linie). Przynajmniej ja lubię przez lornętę obserwować sobie jakieś epickie zmagania po drugiej stronie mapy :)
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Dołączenie: 17 Gru 2007, 07:31
Ostatnio był: 03 Lis 2021, 13:37
Miejscowość: Łódź
Kozaki: 160

Postprzez smoq2 w 07 Cze 2012, 18:14

@ Matt141 - Chodzi mi o to, że żeby zarobić na handlu, to wystarczy przebiec się 10m od handlarza najemników do Pustelnika. Trochę mały wysiłek. Jeżeli chodzi o samotników, to mają jeszcze lepiej, bo to jest odległość całego, jednego punktu kontrolnego. Najzwyczajniej, jest on za blisko.

Zombi mają zawsze szmelc, i pojawiają się tylko w Jantarze. Nie powinno to za bardzo zaburzać ekonomii.

@ trojanuch:

W każdym razie wydawało mi się, że zwiększenie przeżywalności oddziałów w off-line jest tym bardziej proste, bo wystarczy zmienić kilka parametrów symulacji.

Owszem, ale trzeba zachować umiar. Aktualnie parametry są takie, że 1 samotnik spokojnie położy stado 5 psów w trybie offline, ale z pijawką będzie miał już problem.

NPCe którzy dłużej żyją i rosną w rankingu z czasem dostają nowe zbroje lub np kupują je co jakiś czas u handlarzy. Mogłoby by to być nawet sposobem na pozbywanie się kasy przez NPCów - jak uzbierają jakąś określoną sumkę to kupują za to kolejne 'levele' pancerzy. Gracz widzi postępy NPCów w 'rankingu' w PDA ale tez może spotkać ich na mapie - można by w związku z tym już w PDA pokazywać na której mapie znajduje się dany NPC a także jakiego pancerza i broni aktualnie używa.

Projektując "Żywą Ekonomię" brałem pod uwagę możliwość handlowania pancerzami przez NPC tak samo jak bronią. Potrafię zaprojektować algorytm, który zmienia profil NPC pod względem pancerza, co widać po kompanach, ale w końcu z tego zrezygnowałem. Może jeszcze to dorzucę. Na razie chcę się skupić na handlu bronią, artefaktami i detektorami.

Żeby temat urozmaicić - niektórzy NPCe którzy spawnują się jako nowicjusze mogliby mieć - losowo - od razu statsy walki on-line in off-line np. weteranów - takie 'naturalne talenty' - i to właśnie oni przeżywaliby najdłużej zdobywając kolejne 'levele'.

Na staty walki offline wpływają pancerz i broń. Nie ma tutaj żadnego "XP". Byłaby to dodatkowa zmienna, którą trzeba by zapisywać.

IMO idealna sytuacja by była taka, że podcza przeciętnej rozgrywki gracz ma do czynienia z co najwyżej 50 Lonerami (co do nieliczenia frakcyjnych - zgadzam się, nie ma takiej potrzeby skoro toczą oni wojnę), z których większość żyłaby długo i była spotykana regularnie przez gracza.

TFW pozwala na maksymalnie 20 oddziałów samotników. Od 1-3 członków, z tym że przy spawnie oddziału, jest tylko 25%, że oddział będzie miał więcej niż 1 członka, czyli większość oddziałów jest jednoosobowych. ;)\
To będzie gdzieś około 50.

Zmieniając temat: czemu trzymać się switch_distance na poziomie 150m? Jeśli nie jest tak ze pod ta wartość ustawiona jest połowa waszych skryptów które rozlecą się przy większej, to imo całkiem spoko byłoby to zwiększyć je np na ~250m (wartości dobre dla CoP to 350-400m ale to już kwestia większych leveli i braku rzeczonej symulacji walk w off-linie). Przynajmniej ja lubię przez lornętę obserwować sobie jakieś epickie zmagania po drugiej stronie mapy :)

Dlatego, że TFW ma pełno modułów AI (które działają tylko w trybie online). Jeżeli zwiększyłbym switch do 250, to spadek FPS byłby rzędu 50%-70%.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Matt141 w 07 Cze 2012, 19:35

To rzeczywiście poważny problem albo glitch, bo wolna ekonomia to klimatyczny system, a nie wyłącznie sposób na trzepanie forsy. Do głowy przychodzą mi jedynie drastyczne rozwiązania, które trochę kłócą się z ideą wolnego handlu:
-całkowite zablokowanie handlu giwerami u tego handlarza (trzeba by mu było dać coś fajnego w zamian, może tańsze kombinezony, albo odrobinę tańsze dodatki do broni?)
-zrobienie z niego podłego lichwy, na którym będzie się zarabiało albo marnie, albo wcale (dla gracza do czasu osiągnięcia bardzo dobrej komitywy ze stalkerami, dla NPC w ogóle)
-"sztuczną podaż". Skoro Najemnicy są tak blisko, to może on hipotetycznie utrzymywać kontakty bezpośrednio z handlarzem Merc. Nie znaczy to, że będzie sprzedawał lub posiadał ich sprzęt, ale czy można mu ustawić mnożnik taki, jakby miał najemniczego sprzętu maksimum?
Awatar użytkownika
Matt141
Stalker

Dołączenie: 30 Paź 2011, 14:42
Ostatnio był: 07 Lut 2016, 20:02
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 7

Postprzez smoq2 w 07 Cze 2012, 19:39

Hmm, myślałem raczej bardziej o tym by umieścić go gdzieś indziej. :E Np. w tunelu, ale może ktoś ma lepsze propozycje. :E W końcu to pustelnik. :D Z natury powinien się wynieść jeżeli w sąsiedztwie pojawi się... Baza frakcji. :E
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość