[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Matt141 w 07 Cze 2012, 19:49

Pomyślałem w tym momencie o przeniesieniu go do chaty z kwasem ;)
W sumie tunel jest najlepszą opcją, ale czy nie będzie atakowany przez mutanty, nawet jeżeli jest nieśmiertelny?
Gdyby dało się usunąć promieniowanie, to szczyt wieży obserwacyjnej też dałby radę :P
Awatar użytkownika
Matt141
Stalker

Dołączenie: 30 Paź 2011, 14:42
Ostatnio był: 07 Lut 2016, 20:02
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 7

Reklamy Google

Postprzez smoq2 w 07 Cze 2012, 19:58

Pomyślałem w tym momencie o przeniesieniu go do chaty z kwasem ;)

Aż takim pustelnikiem chyba nie jest, żeby w toksycznej chacie mieszkać. :)

W sumie tunel jest najlepszą opcją, ale czy nie będzie atakowany przez mutanty, nawet jeżeli jest nieśmiertelny?

Każdy punkt kontrolny można wyłączyć dla danej frakcji (w tym mutanty). Po prostu nie będą tam wchodzić.

Gdyby dało się usunąć promieniowanie, to szczyt wieży obserwacyjnej też dałby radę :P

Tam z kolei NPC wchodzić nie mogą.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Kieł w 07 Cze 2012, 20:18

Bardzo ciekawie zapowiada się następna wersja :E !Nie mogę się już doczekać .W prost chciałbym już wykonać misje eskorty !Nie wiem czy jest to już naprawione ,ale u mnie zdarza się ze np. trafie najemnika ma 47%HP [medyk w odziale] i po 1 sek. 100% . O c tu chodzi?[WTF?]
WTF?This is Sparta
Awatar użytkownika
Kieł
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2012, 00:30
Ostatnio był: 29 Sty 2015, 21:09
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 4

Postprzez Rumcajs93 w 07 Cze 2012, 20:24

A nie a się usunąć tych anomalii z chaty? - bo to byłaby najlepsza opcja jak dla mnie. A jeżeli nie to zawalony tunel na wschodzie. Szkoda że nie zostawili tego wagoniku na bagnach tak jak było w SHOCu (tam gdzie siedział dezerter)

No chyba że przywrócisz do gry podziemia agropromu i tam gdzieś go przeprowadzisz - tylko wtedy trzeba by NPC nauczyć schodzić do podziemi. No jeszcze jeden pomysł - może dałoby się wywalić ten punkt przejścia do podziemi agropromu, gracz wtedy schodził by po drabince i... dalej może było by jakieś miejsce do usadzenia pustelnika.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Postprzez gosciu121 w 07 Cze 2012, 21:15

Będzie w patchu, ale na chwilę obecną zrób tak:

1. Otwórz xr_motivator.script w notatniku.

2. Znajdź tą linijkę:

self.object.health = math.min(self.object.health + heal_rate, 1)

3. Zamień ją na:

self.object.health = heal_rate

4. Zapisz

Rozwiązanie problemu z medykami ;)

Za ten post gosciu121 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kieł.
Awatar użytkownika
gosciu121
Stalker

Dołączenie: 07 Sty 2010, 21:32
Ostatnio był: 12 Wrz 2014, 08:46
Miejscowość: Чернобыльская АЭС
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 8

Postprzez Kieł w 07 Cze 2012, 22:23

Co do błędów to nie chce wypominać twórcom moda ,ale jeszcze 1 błąd spotykam w tej zaj....wojnie klanów.Jest to błąd podczas przechodzenia npc między lokacjami.Przykładem jest zdobywanie Jantaru przez Powinność[ja trzymam z powinnośćią]Bronie wraz z odziałem nr 1 posterunku i czekamy ba upragnione wsparcie :| ze strony odziałów 2-4.
Najpierw pojawiają się 2-3 po czym nagle :o znikają ,,podkomendni,, i zostają tylko dowódcy.I tak własnie wszyscy giną z ręki najemników :( .

P.S.
Nie mam Sav-ów

NA ktoś taki sam problem???
WTF?This is Sparta
Awatar użytkownika
Kieł
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2012, 00:30
Ostatnio był: 29 Sty 2015, 21:09
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 4

Postprzez trojanuch w 07 Cze 2012, 23:06

Jeszcze kończąc temat:

Projektując "Żywą Ekonomię" brałem pod uwagę możliwość handlowania pancerzami przez NPC tak samo jak bronią. Potrafię zaprojektować algorytm, który zmienia profil NPC pod względem pancerza, co widać po kompanach, ale w końcu z tego zrezygnowałem. Może jeszcze to dorzucę. Na razie chcę się skupić na handlu bronią, artefaktami i detektorami.

I super :)

Przy czym - moim zdaniem warto jeszcze by zrobić coś co by powodowało pokazanie tego całego procesu handlowania, żeby ta cała finezja nie odbywała się jedynie 'w tle' kształtując ceny i ofertę, ale też mogłabyć jakoś tam 'śledzona' przez gracza.

Jednym ze sposobów są właśnie postępy w rankingu innych Stalkerów, z widokiem na ich aktualną broń, pancerz, ilość kasy i mapę na której się znajdują. Innym ciekawym ficzerem, o który można by się pokuśić byłoby pokazywanie - cały czas w rankingu w PDA - aktualnego statusu NPCa, np.: handluję z (...) albo 'przemieszczam się z ... do ...'. Z takich statusów mogłoby się generować coś na kształt loga dla danej postaci - również do podejrzenia w jej profilu w PDA.

A już wogóle całkowitym wypasem byłaby możliwość wysłania wiadomości do dowolnego Lonera i wezwania go na spotkanie w jakimś miejscu (najbliższa dogodna baza?). Skrypt liczyłby czas potrzebny do zakończenia zadania aktualnie wykonywanego przez NPCa i dojścia w dane miejsce (+ ew, ograniczał częstotliwość takich ustawek). Rozumiem, że skoro wzywanie posiłków działa na podobnej zasadzie to nie jest to pomysł wzięty z kosmosu?

Czyli podsumowując - próbujemy uwypuklić funkcjonowanie 'żywej ekonomii' poprzez możliwość śledzenia rozwoju poszczególnych, konkretnych i spersonalizowanych postaci innych Samotników - których gracz widuje, podgląda profile w PDA ale którzy też przede wszystkim długo żyją - innymi słowy przestaje to być w końcu anonimowy tłumek a coś bliższego pierwotnej idei Stalkera.

---------------

Jeszcze o tym:

Na staty walki offline wpływają pancerz i broń. Nie ma tutaj żadnego "XP". Byłaby to dodatkowa zmienna, którą trzeba by zapisywać.

Acha - nie pomyślałem że tak to rozwiązaliście :)

Nie mniej wyjaśnię co ja miałem na myśli:

Chodzi mi o to, że w CoP profil a'la m_stalker.ltx przypisuje się do konkretnego 'gatunku' (spawn_section) NPCa a nie do ogólnej rangi w rozumieniu wpisu <rank> w xml'u.

Czyli NPC widziany przez grę jako nowicjusz ze względu na <rank> nadal może mieć przeze mnie przypisany profil m_stalker weterana - czyli mieć jego refleks, celność itp.

I teraz jest to mój niedawny pomysł żeby zrobić tak, że jeden na iluś noobków ma skill znacznie przewyższający jego rangę.

Analogia do TFW jest oczywista: niektórzy NPCe widziani przez grę jako noobki w istocie mają znacznie zawyżone statsy: tak dla off-line jak i on-line, w związku z tym ich przeżywalność znacznie rośnie, a ponieważ zaczynają z najgorszym sprzętem (typowym dla noobków) - to również mają największe pole do awansu w rankingu.
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Dołączenie: 17 Gru 2007, 07:31
Ostatnio był: 03 Lis 2021, 13:37
Miejscowość: Łódź
Kozaki: 160

Postprzez smoq2 w 08 Cze 2012, 13:15

Jest to błąd podczas przechodzenia npc między lokacjami.Przykładem jest zdobywanie Jantaru przez Powinność[ja trzymam z powinnośćią]Bronie wraz z odziałem nr 1 posterunku i czekamy ba upragnione wsparcie :| ze strony odziałów 2-4.
Najpierw pojawiają się 2-3 po czym nagle :o znikają ,,podkomendni,, i zostają tylko dowódcy.I tak własnie wszyscy giną z ręki najemników :( .

Postaram się "odtworzyć" taką sytuację, i wybadać co się dzieje.

Przy czym - moim zdaniem warto jeszcze by zrobić coś co by powodowało pokazanie tego całego procesu handlowania, żeby ta cała finezja nie odbywała się jedynie 'w tle' kształtując ceny i ofertę, ale też mogłabyć jakoś tam 'śledzona' przez gracza.

Na pewno chcemy żeby samotnik/handlarz ogłaszał przez radio, kiedy w jego inwentarzu pojawi się jakiś dobry kąsek.

Jednym ze sposobów są właśnie postępy w rankingu innych Stalkerów, z widokiem na ich aktualną broń, pancerz, ilość kasy i mapę na której się znajdują. Innym ciekawym ficzerem, o który można by się pokuśić byłoby pokazywanie - cały czas w rankingu w PDA - aktualnego statusu NPCa, np.: handluję z (...) albo 'przemieszczam się z ... do ...'. Z takich statusów mogłoby się generować coś na kształt loga dla danej postaci - również do podejrzenia w jej profilu w PDA.

Podobnie to widzę, z kilkoma różnicami.
Na pewno nie będzie widoku kasy, gdyż to jest trochę nierealne. Nikt nie chciałby, aby ktoś wiedział ile ma w portfelu.
Proces handlowania jest "jednocykliczny" (o ile można to tak nazwać). Oznacza to, że oszacowanie przedmiotów na sprzedaż/kupno i sama wymiana dzieje się w obrębie jednego cyklu procesora, czyli instant. Można by jednak określać zadania w ten sposób:

- Idzie handlować z: nazwa handlarza [smart_terrain]
- Teoretycznie, jeżeli siedzi na punkcie z handlarzem, to można by napisać, że "handluje", mimo że transakcja już dawno się zakończyła.
- Idzie szukać artefaktów [smart_terrain]
- Szuka artefaktów [smart_terrain]
- Walczy z: wróg [smart_terrain]
- Odpoczywa [smart_terrain]

O generowanie loga z historią działań danego stalkera to bym się nie pokusił. Za dużo informacji musiałoby być zapisywanych i trzymanych w nieskończoność. Na pewno, jeżeli jakiś stalker zginie, to info o nim zostanie zachowane.

A już wogóle całkowitym wypasem byłaby możliwość wysłania wiadomości do dowolnego Lonera i wezwania go na spotkanie w jakimś miejscu (najbliższa dogodna baza?). Skrypt liczyłby czas potrzebny do zakończenia zadania aktualnie wykonywanego przez NPCa i dojścia w dane miejsce (+ ew, ograniczał częstotliwość takich ustawek). Rozumiem, że skoro wzywanie posiłków działa na podobnej zasadzie to nie jest to pomysł wzięty z kosmosu?

Raczej nie chciałbym, żeby gracz mógł wymusić na samotnikach cel podróży. Raczej widzę to tak, że skoro to gracz coś chce, to niech ruszy się do miejsca gdzie jest samotnik. Mogę w tej kwestii co najwyżej dać przycisk, który oznaczy danego samotnika zadaniem o treści np. "Spotkaj się z tym stalkerem". Jeżeli nie spotkamy się z nim w danym przedziale czasu, to zadanie zostanie anulowane.

Ranking planujemy zrobić dostępnym tylko u handlarza (i to tylko posiadając odpowiednią reputację), żeby gracz nie miał zbyt dużego wglądu w to co się dzieje. Nie chcemy, żeby ktoś miał za łatwo w urządzaniu sobie polowań.

Chodzi mi o to, że w CoP profil a'la m_stalker.ltx przypisuje się do konkretnego 'gatunku' (spawn_section) NPCa a nie do ogólnej rangi w rozumieniu wpisu <rank> w xml'u.

Czyli NPC widziany przez grę jako nowicjusz ze względu na <rank> nadal może mieć przeze mnie przypisany profil m_stalker weterana - czyli mieć jego refleks, celność itp.

Ja wiem o co Ci chodzi. Na tej samej zasadzie zrobiłem klasy frakcyjnych stalkerów. Tak jak pisałem, w taki sposób stalkerzy o klasie np. Snajper mają znacznie większą celność.

[stalker_sniper]:m_stalker
parametr celności 1 = X
parametr celności 2 = X
...
parametr celności N = X

I teraz jest to mój niedawny pomysł żeby zrobić tak, że jeden na iluś noobków ma skill znacznie przewyższający jego rangę.

Analogia do TFW jest oczywista: niektórzy NPCe widziani przez grę jako noobki w istocie mają znacznie zawyżone statsy: tak dla off-line jak i on-line, w związku z tym ich przeżywalność znacznie rośnie, a ponieważ zaczynają z najgorszym sprzętem (typowym dla noobków) - to również mają największe pole do awansu w rankingu.

Chodzi Ci o to, żeby ustawić parametry w sekcji danego stalkera, oraz dodać jakąś wartość dla symulacji offline, która określałaby, nazwijmy to "jego naturalne zdolności do przetrwania". Wcześniej napisałem, że nie planujemy dodawać kolejnych wartości do zapisywania, jednak może dodamy taki czynnik jak XP, którego jakaś wartość byłaby przydzielana na wstępie i szła w górę, z każdym killem/znalezionym artefaktem/udanym handlem szła sobie w górę. Na tej podstawie można by określać miejsce w rankingu. Miałaby też dodatkowy wpływ na walkę offline.

Co do tworzenia miliarda sekcji do walki online, to sobie podziękuje. ;)

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Kilka screenów :)

Nowe lokum Pustelnika
Image

Interesy, interesiki... :)
Image

A to screen stylem dezowave (tak o, bo akurat było ładnie :) )
Image
Ostatnio edytowany przez smoq2 08 Cze 2012, 13:44, edytowano w sumie 2 razy
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Matt141.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Matt141 w 08 Cze 2012, 13:42

smoq2 napisał(a):
Na pewno chcemy żeby samotnik/handlarz ogłaszał przez radio, kiedy w jego inwentarzu pojawi się jakiś dobry kąsek.

Z handlarzem jak najbardziej, natomiast samotnicy pomimo próżności raczej nie chwaliliby się wszem i wobec swoją nową zabawką stadu chytrusków i skrytobójców. Może wstawić takie komunikaty, złośliwostki puszczane w eter od czasu od czasu gdy coś fajnego zostanie sprzedane- jednakże wysyłane rzekomo przez innych stalkerów, w stylu: "Temu Dmitro to się chyba zbytnio powodzi, nie? Najpierw nowiutki pancerz, a teraz gania wszędzie z świecącym jak psu jaja eliminatorem, szuja." lub: "Wiecie co, ten Wania to chyba daje dupy wojskowym. Przed chwilą widziałem go z Abakanem upapranym jeszcze w fabrycznym smarze."

smoq2 napisał(a):Ranking planujemy zrobić dostępnym tylko u handlarza (i to tylko posiadając odpowiednią reputację), żeby gracz nie miał zbyt dużego wglądu w to co się dzieje. Nie chcemy, żeby ktoś miał za łatwo w urządzaniu sobie polowań.

Pamiętam, że u barmana w składzie można było kupić info o ruchach frakcji. Może to on mógłby handlować informacjami na temat rankingu? Do czasu spełnienia warunków uzyskania pełnego rankingu można byłoby kupić informacje o losowym stalkerze. Taka ruletka, za rozsądną opłatą. Dobra informacja może się przydać do polowania na sprzęt, a wieść gminna daleko niesie ;)
Ostatnio edytowany przez Matt141, 08 Cze 2012, 13:48, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Matt141
Stalker

Dołączenie: 30 Paź 2011, 14:42
Ostatnio był: 07 Lut 2016, 20:02
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez smoq2 w 08 Cze 2012, 13:47

@ Matt - Dobre, tak zrobimy. Szkoda tylko, że system ogłaszania znalezisk (ten losowy co mamy teraz) się zmarnuje.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Tu są screeny z zaznaczonymi miejscami, gdzie samotnicy będą mieli zwiększoną szansę na znalezienie artefaktu:

http://img59.imageshack.us/img59/9348/s ... 256agr.jpg
http://img600.imageshack.us/img600/6408 ... 127agr.jpg
http://img717.imageshack.us/img717/2280 ... 003agr.jpg
http://img15.imageshack.us/img15/9046/s ... 945agr.jpg
http://img705.imageshack.us/img705/2702 ... 649agr.jpg
http://img404.imageshack.us/img404/9412 ... 609agr.jpg
http://img594.imageshack.us/img594/6617 ... 512agr.jpg
http://img221.imageshack.us/img221/940/ ... 058agr.jpg

Czerwone punkciki są to anomalie, które generują artefakty.

W przypadku Doliny mroku są tylko dwa miejsca, żeby ich zbytnio bandyci nie męczyli, i w jednym miejscu zaznaczyłem na czerwono punkty, gdzie dodamy anomalie grawitacyjne. Różnią się trochę od punktów zaznaczenia już obecnych anomalii.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez DJ[Zone] w 08 Cze 2012, 14:17

No to ladnie sie zapowiada.
moje kilka uwag/pytan
1. co do tych informacji od tego barmana to moglibysmy je sprzedawac szefom frakcji.
2. czy bedziesz mial zamiar zmieniac cos w klimacie np. bedzie mroczniejszy
3. skoro maja byc oglaszani stalkerzy to dlaczego my tez nie:D(jesli by sie dalo)
4. dlaczego przy barierze nie ma nikogo mozna by tam dac jakis monolit albo cos takiego
5. przydalo by sie cos wstawic na miejsce Pustelnika bo raczej nikt by takiego lokum nie zostawil
DJ[Zone]
Stalker

Dołączenie: 15 Mar 2012, 20:06
Ostatnio był: 21 Cze 2015, 16:47
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 6

Postprzez Ojciec Grigori w 08 Cze 2012, 14:27

Może w miejscu gdzie był pustelnik zrobić takie miejsce do spania? coś w stylu łóżek w CoP'ie, przed zdobyciem śpiwora na początku gry było by to przydatne, można by takie miejsca na każdej lokacji dodać, oczywiście jeśli nie sprawiało by to za dużych problemów ;)
A nu cheeki breeki i v damki
Ojciec Grigori
Kot

Dołączenie: 22 Wrz 2011, 10:10
Ostatnio był: 10 Maj 2015, 13:29
Ulubiona broń: TOZ34

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości