przez smoq2 w 02 Sie 2012, 11:33
@ MaszkaraPL - Jasne, jak umiesz edytować pliki to nie będzie z tym najmniejszego problemu.
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
Pojawiło się kilka problemów z kompanami. Mianowicie są spowodowane tym, że NPC w stalkerze nie potrafią zużywać amunicji. W momencie gdy stalker przeładowuje broń, i posiada choć jedną sztukę amunicji załadowanej do używanej broni w plecaku, poziom jego amunicji zawsze podbijany/zmniejszany jest do 300. W przypadku nadmiaru, stalker "wypluwa" nadmiar na ziemie i można sobie go pozbierać. Dodałem kilka funkcji dla kompanów, które mają w przypadku takiego podbijania przywracać poziom amunicji do poprzedniego, minus to co załadował do magazynka, ale pewne ograniczenie systemowe powoduje, że w przypadku strzelb, które ładowane są po jednym naboju po kolei, stalker nie przerywa animacji ładowania i potrafi upchać do takiego magazynku w strzelbie ze 100 sztuk, albo i więcej jeżeli coś go nie wyrwie z trybu ładowania.
Moim zdaniem jest to poważny problem i mam dwa rozwiązania:
1. Powrócić do opcji z poprzednich wersji gdzie gracz nie mógł zarządzać amunicją kompanów, a oni mieli jej nieskończony zapas.
Jest to jakieś wyjście z sytuacji, ale nie po to pociłem się aby dodać taką możliwość do rozgrywki, żeby ją później wywalić.
2. Wykorzystać pewne luki w systemie ładowania broni NPC żeby "przeforsować" imitację zużywania.
Będę musiał wszystko zrobić prawie od zera. Nazwałem to imitacją ponieważ, stalker dalej będzie miał w plecaku 300 sztuk naboi do używanej broni, ale wykorzystam to, że mamy nowe UI handlu. Podczepię do tego UI swoisty monitor, który będzie spisywał ilość wymienionej amunicji między graczem a kompanem. Wtedy kiedy kompan będzie sobie strzelał, monitor będzie od tej liczby odejmował ilość zużytych naboi. Gdy gracz znowu uruchomi UI handlu z kompanem, monitor zamieni owe 300 sztuk, które pojawiło się przy ewentualnych przeładowaniach na ilość, którą kompan powinien rzeczywiście mieć w plecaku.
Jeżeli gracz da kompanowi więcej niż 300 sztuk amunicji, to po zamknięciu UI rzeczywista ilość tej amunicji zostanie zmniejszona do 300, żeby zapobiec "wypluwaniu", a monitor zachowa ilość, którą gracz kompanowi wręczył.
Jeżeli monitor stwierdzi, że amunicja danego typu powinna się skończyć, usunie cały zapas tej amunicji z plecaka kompana, co zapobiegnie dalszym przeładowaniom, i kompan zmieni broń, zapobiegając też odnawianiu się amunicji.
Jest to trochę "oszustwo", ale grunt żeby gracz myślał, że kompan faktyczne traci ammo. Zresztą na końcu nie będzie się to niczym różnić.