[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez duty w 07 Sie 2012, 22:53

AN94 Abakan docelowo miał mieć podwyższoną celność podczas strzelania seriami, toteż podczas wystrzelenia 2 strzałowej serii pociski zostają wystrzelone z ogromną szybkostrzelnością teoretyczną, co powoduje że wylatują z lufy zanim broń zdąży odrzucić do góry od siły wystrzału. Podczas strzelania ogniem ciągłym karabinek pierwsze 2 pociski wystrzeliwuje ze wspomnianą ogromną szybkostrzelnością, następnie strzela z szybkostrzelnością wynoszącą 650 pocisków na minutę. Większość egzemplarzy posiada kolbę, łoże i chwyt pistoletowy z tworzywa sztucznego, zaś we wnętrzu karabinka zastosowano dosyć nietypowy mechanizm złożony z bloczków i linek, który podobno może powodować dosyć duże kłopoty z czyszczeniem broni. Podczas eksploatacji okazało się również że możliwość celnego wystrzelenia serii nie jest tak ważnym czynnikiem jak myślano, dodatkowo żołnierze zapominają o przełączeniu na 2 strzałowe serie i strzelają ogniem pojedynczym, tak więc jest to przykład broni która mimo swych zalet okazała się w praktyce gorsza od poprzednika.

Jak to przełożyć na osiągi Abakana w porównaniu do AK-74
-lepsza szybkostrzelność ( ale nie wiele dzięki 2 strzałowej serii)
-podobna celność
-lepsze skupienie (też dzięki 2 strzałowej serii)
-odrzut podobny
-wytrzymałość gorsza
-niezawodność gorsza
-obrażenia podobne
Coś za coś , ale czy chcemy, aż tak wszystko urealniać to pytanie do was ? Bo zatrą się różnice w całym arsenale.
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Reklamy Google

Postprzez smoq2 w 08 Sie 2012, 09:33

No to tak...

Abakan będzie miał tylko troszeczkę mniejszy odrzut niż AK74 (około 0.5mm na pasku ze statystykami).
Będzie strzelał z 600 RPM (AK 650 RPM). *wzięte z Wikipedii LINK
Ma 3x większą utratę kondycji na strzał.
Podstawowe prawdopodobieństwo zacięcia ma 2x większe.
Wpływ kondycji na prawdopodobieństwo zacięcia takie samo.
Celność taka sama (bo teraz mamy wszędzie taką samą celność broni).
Trochę większą prędkość początkową pocisku. (Mniejsze opadanie kuli)
Trochę większe obrażenia podstawowe.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez nismoztune w 08 Sie 2012, 15:57

Siemka Smoq mam pytanko, czy będzie w modzie takie coś: http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=48&t=9412&p=215185#p215185
Awatar użytkownika
nismoztune
Stalker

Dołączenie: 18 Paź 2008, 22:20
Ostatnio był: 27 Lis 2024, 23:47
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 19

Postprzez smoq2 w 08 Sie 2012, 16:03

Kiedyś może będzie. :) Na chwilę obecną pracujemy nad czymś innym.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez duty w 08 Sie 2012, 19:07

smoq2 napisał(a):No to tak...

Abakan będzie miał tylko troszeczkę mniejszy odrzut niż AK74 (około 0.5mm na pasku ze statystykami).
...

Jak głębiej poczytałem to okazuje się, że Abakan ma jednak dużo mniejszy odrzut gdyż udało się "zrównoważyć ruch zamka i suwadła ruchem poruszającej się w przeciwnym kierunku przeciwmasy." (wikipedia)
0.5mm na pasku ze statystykami to za mało.

lepsze skupienie też jest kontrowersyjne gdyż lepsze jest tylko przy serii 2 strzałowej a gorsze w strzelaniu serią
"Przy strzelaniu ogniem ciągłym łączna masa całego zespołu ruchomego (zamek, suwadło i lufa) musi powodować duże przemieszczenia środka ciężkości broni i w rezultacie zwiększać rozrzut. " (wikipedia)
Mniejszy odrzut można zrównoważyć większym rozrzutem.

Z drugiej strony jak się to wszystko poskłada do kupy to z mojej ulubionej giwery robi się jakiś badziew, tutaj może jednak za bardzo nie urealniać tylko trzymać się podstawowych założeń, jak było do tej pory.
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Postprzez smoq2 w 09 Sie 2012, 14:32

Dobra, to już zostaje tak jak jest. Nie chcę się zbytnio nad tym rozdrabniać.

Z innej beczki... Musiałem poprawić trochę to nasze AI walki. Wszystko wyszło od tego, że chciałem przetestować nowy system celowania NPC i wyszło masę błędów. Testy robiłem w Składzie i zauważyłem, że Samotnicy zamiast do mnie strzelać, często łażą bez celu zupełnie mnie ignorując albo biegają do przodu i do tyłu jakby chcieli mnie zaatakować, ale jakaś siła ich blokowała (konflikt modułów). W każdym razie skończyło się to dużymi zmianami:

- Zaatakowanie przyjaznego/neutralnego samotnika spowoduje, że wszyscy samotnicy 20m od gracza lub 20m od ofiary lub stacjonujący na tym samym punkcie kontrolnym staną się wrodzy.
- Samotnik, który jest celem misji zabójstwa nie zaatakuje nas pierwszy jeżeli 20m od niego lub 20m od gracza znajdują się inni Samotnicy. Czyli to, co jest napisane powyżej też go dotyczy. W momencie kiedy zdecyduje się on nas zaatakować, możemy śmiało go rozwalić.
- Powyższe nie dotyczy Samotników, z którymi nie udało się dojść do porozumienia w sprawie łupu. Stwierdziłem, że jeżeli nie chcą się dogadać, to nie widzę powodu żeby postronni gapie mieli brać ich stronę.
- Założony celownik optyczny na broni zwiększa celność NPC o 20% przy strzelaniu z kucaka i na stojąco. Przy strzelaniu w ruchu/z biodra celność nie dostaje bonusów. Teraz wyposażenie kompana w kałacha z PSO-1 będzie miało sens.
- Przy odległości mniejszej niż 3m do celu, NPC dostaje 90% bonus do celności. Musiałem tak zrobić, ze względu na to, że NPC mieli problemy przy walce z mutantami, gdzie praktycznie cały czas biegają.
- Kompani mają zawsze 50% bonusu do celności. Zrobiłem tak, bo wcześniej wszyscy narzekali, że nie mogą w nic trafić.
- Jeżeli cel jest bliżej niż 10m, a NPC korzysta z broni automatycznej, to strzela seriami od 14-22 kul z przerwami 0.1-0.3 sekundy. Czyli praktycznie pruje w cel ołowiem. Tabela odległości i trybu strzału poniżej:

Kod: Zaznacz wszystko
Odległość ; Seria ; Interwał
>50m ; 1-2 ; 0.75-1.2s
20-50m ; 4-8 ; 0.5-1s
8-20m ; 8-12 ; 0.2-0.5s
<8m ; 14-22 ; 0.1-0.3s

Teraz wszystko wygląda i działa jak powinno.
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive duty.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Kieł w 09 Sie 2012, 18:26

Sory za moją namolność ale kiedy wyjdzie nowa wersja?Nad czym teraz pracujesz smoq2?
Aha i jeszcze pytanko: TFW jest kompatybilne z Stalker Complete?Można by wilka ,,wskrzesić,,?Trochę smutno bez niego w kordonie :( ?
WTF?This is Sparta
Awatar użytkownika
Kieł
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2012, 00:30
Ostatnio był: 29 Sty 2015, 21:09
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 4

Postprzez Prif w 09 Sie 2012, 20:45

@Kieł:
Jeśli to pomoże zaspokoić Twoją ciekawość, to proszę, jest to treść posta Smoqa ze strony 438 tego wątku.
Smoq2 napisał:
Oto co jeszcze mamy zrobić przed wypuszczeniem wersji 3.9:

1. Funkcja odpowiedzialna za samą wymianę przedmiotów w nowym interfejsie handlu.
(Interfejs będzie już w całości gotowy)
2. Opracowanie koncepcji modyfikacji modułowo-slotowych do końca.
3. Poprawki do notyfikacji wysyłanych przez handlarzy o zakupieniu nowego sprzętu z poza Zony.
4. Poprawki do notyfikacji wysyłanych przez handlarzy o zakupieniu nowego sprzętu od Samotnika.
5. Poprawki do notyfikacji wysyłanych przez Samotników o znalezieniu nowego sprzętu/artefaktu.
6. Dodanie anomalii do południowej części Doliny Mroku.
7. Dodanie animacji szukania artefaktów dla NPC (naukowcy i samotnicy) przy polach anomalii.
8. Opracowanie interfejsu do instalowania modyfikacji modułowo-slotowych.
9. Implementacja systemu modyfikacji modułowo-slotowych.

Z tego co od tego posta pojawiło się na forum to obecnie punkt drugi jest domykany na ostatnie guziki.

Za ten post Prif otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kieł.

Prif
Wygnany z Zony

Dołączenie: 07 Lut 2011, 20:48
Ostatnio był: 05 Sie 2013, 15:09
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 11

Postprzez Gorianov w 10 Sie 2012, 01:11

Gram samotnikiem i mając dużą reputację dołączyłem do Oporu aby zobaczyć jak u nich z pancerzami, wiele to one się nie różnią od tych co noszą neutralni stalkerzy ale czy kupując jakikolwiek kombinezon u handlarza Oporu będę miał ich logo na nim ? pytam przez ciekawość.
Awatar użytkownika
Gorianov
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 27 Cze 2012, 00:20
Ostatnio był: 08 Wrz 2021, 23:36
Miejscowość: legowisko utakera
Kozaki: 36

Postprzez gosciu121 w 10 Sie 2012, 08:28

Tak, każdy kombinezon kupiony u handlarza frakcyjnego ma logo tej frakcji
Awatar użytkownika
gosciu121
Stalker

Dołączenie: 07 Sty 2010, 21:32
Ostatnio był: 12 Wrz 2014, 08:46
Miejscowość: Чернобыльская АЭС
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 8

Postprzez smoq2 w 10 Sie 2012, 11:38

Abnormal napisał(a):2. W modzie presky który niestety był strasznie niestabilny widziałem stalkerów grających na harmonijkach. O ile dobrze pamiętam, to na stronie z opisem tego moda twórca napisał że było to już w kodzie gry, tylko ostatecznie tego nie wprowadzili. Czy jest możliwość włączenia tego w TFW? Zawsze to jakiś miła nowość, a przynajmniej przez kilka godzin gry.

Zrobione. Jednak pliki z melodią do harmonijki zwiększyły moda o ~25mb po instalacji.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Wywaliłem Celność ze statystyk broni, gdyż w tej chwili celność jest praktycznie taka sama dla każdej broni. Zamieniłem ją na parametr o nazwie Obsługa, który w rezultacie określa "rozrzut" broni, czyli jak bardzo bronią trzęsie na boki przy strzelaniu w trybie automatycznym.
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Abnormal.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Gandzia w 10 Sie 2012, 13:46

A jak to się przełoży na snajperki?
Image
Image
Awatar użytkownika
Gandzia
Tropiciel

Dołączenie: 26 Mar 2010, 14:46
Ostatnio był: 15 Gru 2016, 22:42
Miejscowość: Kujwdupie
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 9

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości