[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Shaker279 w 01 Wrz 2012, 22:10

duty moim zdaniem dodanie LKM'a nie jest potrzebne ponieważ gdy będziemy atakować wrogą bazę to będzie taka nawalana że matko boska.
A czy u was też mrówka nie może biegać w egzo.
:

I po co to czytasz i tak nie znajdziesz tu nic mądrego
Awatar użytkownika
Shaker279
Stalker

Dołączenie: 25 Cze 2012, 19:17
Ostatnio był: 27 Wrz 2013, 17:14
Miejscowość: I tak nie zansz tego zadupia
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 6

Reklamy Google

Postprzez duty w 01 Wrz 2012, 22:25

Bo w egzo nie można biegać ;) najpierw zmodyfikuj go, trochę to kosztuje, ale jak odblokujesz bieganie to "mrówka" będzie biegał.
Liczyłem na inną odpowiedz w sprawie LKM'ów , obecnie można samemu przejąć bazę , jest za łatwo, dodanie LKM,ów w późniejszej fazie rozgrywki utrudni zadanie , będzie potrzebny własny odział i wsparcie, mam taką nadzieje i liczę na tą nawalankę :)
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Postprzez Śledzik w 01 Wrz 2012, 22:44

Nie sądze by wprowadzenie nowego UKM znacząco wpłyneło na zdobywanie bazy, w tym momencie jest w grze PKM. Jednak danie frakcjom nie posiadajacym dostępu do jakiejś alternatywy jest dobrym pomysłem(moje propozycje to FN MAG, Kulomet vzor 1959 albo M60). Ale poczekajmy niech smoqu się wypowie bo nie ma sensu syskutowac kiedy smoqu nie będzie zamierzał tego wprowadzić.

P.S.
Nie LKM a UKM :facepalm:
W tym momencie mamy RPK=RKM i PKM=UKM
Ostatnio edytowany przez Śledzik 02 Wrz 2012, 00:24, edytowano w sumie 2 razy
"Nic tak nie cieszy jak seria z Pepeszy"
"Si vis pacem para bellum"
Awatar użytkownika
Śledzik
Kot

Dołączenie: 24 Cze 2012, 14:30
Ostatnio był: 02 Sie 2013, 02:48
Miejscowość: Sosnowiec
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 1

Postprzez duty w 01 Wrz 2012, 23:20

Samo dodanie LKM'ów nie zmieniło by tak wiele, ale w pakiecie z dodaniem granatów dla NPC i podniesieniem poziomu trudności, tak jak pisałem wcześniej, powinno wystarczyć, żeby zrobiło się gorąco.

Zdanie smoq2 znam, bez konkretnego uzasadnienia nie doda nowej broni ...a nawet tu jedności brak, no i to będzie chyba na tyle :(

Za ten post duty otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Śledzik.
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Postprzez gosciu121 w 01 Wrz 2012, 23:25

A ja tam za LKM stoję, i RKM dla baz też nie jest głupim pomysłem, jeśli idzie o bazy jest zdecydowanie za łatwo, a nie do każdej frakcji pasuje dostępny RKM

Za ten post gosciu121 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive duty.
Awatar użytkownika
gosciu121
Stalker

Dołączenie: 07 Sty 2010, 21:32
Ostatnio był: 12 Wrz 2014, 08:46
Miejscowość: Чернобыльская АЭС
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 8

Postprzez Idek w 02 Wrz 2012, 11:19

Tylko aby nie przegiąć w drugą stronę .... Idzie sobie Pan Durad jest 500m od bazy, a tu nagle ogień zaporowy a on jej jeszcze nie widzi do końca .... Pan Durad zmienia się w mielonkę w 3 sec a baza żyje długo i szczęśliwie ....
Idek
Tropiciel

Dołączenie: 10 Lut 2011, 22:06
Ostatnio był: 22 Lip 2014, 16:27
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 20

Postprzez pilch12 w 02 Wrz 2012, 22:27

Problem z hostingiem mam tylko ja czy inni tez (chodzi mi o pobranie pliczku)
Jesli ktos ma jakis problem prosilbym o wrzucenie pliku na inny hosting
Awatar użytkownika
pilch12
Kot

Dołączenie: 26 Lut 2011, 11:37
Ostatnio był: 09 Lip 2019, 18:25
Miejscowość: Klucze (woj.Małopolskie)
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 4

Postprzez Kieł w 03 Wrz 2012, 14:26

Mam problem :facepalm: [gram aktualnie w tego moda dlatego zadaje te pytania w tym temacie]jak dostać się do fabryki w dolinie mroku? Mam na myśli cześć do której prowadzi ,,mostek,, w której szaleje ruchoma anomalia ogniowa.
WTF?This is Sparta
Awatar użytkownika
Kieł
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2012, 00:30
Ostatnio był: 29 Sty 2015, 21:09
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37

Postprzez marcel w 03 Wrz 2012, 15:08

Tak samo jak w podstawce - musisz wyskoczyć przez okno w pokoju, w którym urzęduje dowódca Wolności. Jeśli będziesz kontrował w stronę ściany podczas spadania, zapewne upadek nie zada ci nawet żadnych obrażeń.
>>> Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput. <<< ~ Ernest Scribbler
marcel
Opowiadacz

Dołączenie: 31 Lip 2007, 17:48
Ostatnio był: 29 Paź 2020, 15:47
Kozaki: 193

Postprzez pilch12 w 03 Wrz 2012, 19:49

Hej sory ze pisze drugi raz ale czy ktos moglby wrzucic te pliki na inny hosting bo na tymwogole sciagnac sie nie da :/
Z gory dziekuje poleci :wódka:

Za ten post pilch12 otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative SkullDagger.
Awatar użytkownika
pilch12
Kot

Dołączenie: 26 Lut 2011, 11:37
Ostatnio był: 09 Lip 2019, 18:25
Miejscowość: Klucze (woj.Małopolskie)
Frakcja: Samotnicy

Postprzez liwkid w 03 Wrz 2012, 23:08

Siemka,

trochę czasu minęło odkąd ostatni raz grałem w TFW (chyba wersaj 2.8 to była) i gdy zobaczyłem, że to juz v3.8 to musiałem byłem zainstalować CS. Od początku gra rzuca mi kłody pod nogi:
1) Crash zawsze gdy poproszę o nowe zadanie (po wzięciu i wykonaniu zadań ze skrzynią i pda) u handlarzy frakcji nieba, oporu, banditów i chyba wolności.
2) Nieważne jak bardzo bym kochał się z daną frakcją, Ci wciąż mnie nie chcą w swoich szeregach.
3) Zagrałem więc jako samotnik, brudasy z Wolności ciągle mnie napadały więc szybko się ich wyzbyłem (to tak na marginesie, ale co by nie padło na ziemię w magazynach wojskowych to zaraz pojawiał się dźin z wolności i chciał mnie okraść, też mi wolność). Opór doszedł do władzy w Zonie i większość map stała się niemożliwa do gry. Rozwinę, tam gdzie kiedyś była baza danej frakcji a teraz kręcą sie psychopaci z Oporu (strzelają do murów, popełniają masowe samobójstwa gdy tylko zobaczą helikopter nad głowami) gra chodzi z prędkością około 1-10fps. Coś na rzeczy chyba z AI albo AtmosFear bo bez niego działa to szybciej.
4) Częste crashe gdy mutanty z zadania czyszczenia obszaru są zabijane przez stalkerów pilnujących innego, np. goniące mnie stado pijawek zwabiłem na grupkę zabijaków i doświadczonych stalkerów z obozu kotów w Kordonie = Crash gdy tylko padnie pierwsza pijawka - to samo w Magazynach Wojskowych, aczkolwiek na Składzie.Wysypisko taktyka się sprawdzała.
5) Początki gry wydają się łatwiejsze niż kiedyś: wystarczy kupic strzelbę, pozbierać śrut (pełno go w osadzie rybackiej na bagnach) i gonić za zadaniami od samotników jako płatny zabójca. 20k w 20 minut.

Narazie tyle przychodzi mi na myśl, da się coś zrobić z tymi crashami u handlarzy frakcyjnych?

P.S.
Wybaczcie jeżeli już ktoś o to pytał w tym temacie, ale ponad 400 stron mówi samo za siebie :)
| CORE i5-520m 2,4GHz @ 3,16GHz | 4GB DDR3 | NVIDIA GTS 360M 1GB DDR5 | Seagate Momentus 320 GB 7200 RPM SATA-II
Awatar użytkownika
liwkid
Stalker

Dołączenie: 01 Mar 2008, 00:13
Ostatnio był: 02 Maj 2014, 12:12
Frakcja: Zombie
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: 8

Postprzez smoq2 w 03 Wrz 2012, 23:19

Alternatywny link do TFW 3.8 - https://www.dropbox.com/s/q461ilslajff8 ... .8beta.rar

Później wrzucę na pierwszą stronę.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Przestałem się pojawiać, gdyż byłem na urlopie w Świnoujściu. Nie miałem tam dostępu do neta, a pisać z telefonu mi się jakoś nie chciało. :D

Od dawna miałem ochotę jeszcze bardziej umocnić bazy i pomysł z dodaniem LKM mi jak najbardziej pasuje. Jedyne co mnie zniechęca, to fakt, że gracz miałby za szybko dostęp do jednych z najpotężniejszych broni.

Ale... Możemy to rozwiązać dodając kilka blokad:

Po pierwsze, to trzeba by zrobić to tak, że NPC nie dostaje takiej broni na stałe, czyli wyposażenie ich w nią od początku zupełnie odpada. Karabin maszynowy musiałby się spawnować w inwentarzu stalkera w momencie, gdy ten obejmuje stanowisko strzelnicze, i despawnować, gdy z niego schodzi lub umiera.

Trzeba by też zmodyfikować dobór odpowiednich klas do obrony. Na pewno w grę wchodzą tylko Snajperzy i Żołnierze Wsparcia, tak jak jest do tej pory (gdzie snajper nie korzystałby z karabinu maszynowego, tylko np. ze spawnowalnego SVD lub PSG-1), jednak w tej chwili skrypt sprawdza tylko czy dany stalker jest takiej klasy i wysyła go w wolne miejsce obronne. Musiałoby to być trochę bardziej sprecyzowane. Albo dobrać proporcje, np. punkty obrane przez snajperów mogłyby stanowić tylko 25% wszystkich punków obronnych bazy, lub przypisać do danego punktu czy jest snajperski, czy jest zaporowy. Ja bym zrobił to drugie, żeby zmaksymalizować możliwości obronne.

Mogę zrobić nawet coś takiego, że jeżeli frakcja kontroluje dwa punkty zasobów na tej samej mapie co baza, to obrońcy korzystają ze snajperek, maszynowych i RPG(!!). Jak kontroluje jeden punkt to tylko ze snajperek i maszynowych, a jak zero, to tylko z bronią którą obrońcy mają w plecaku.

Tak czy siak, LKM dodamy (jeżeli znajdę model), i wzmocnimy trochę bazy.

Co do granatów... To najzwyczajniej nie wiem jak je dodać w taki sposób, żeby NPC nimi na spamowali i nie rzucali ich idealnie pod nogi. W sumie to w ogóle nie wiem jak wymusić rzucenie granatem za pomocą skryptu. Musiałbym zerknąć na jakiś mod do Cienia Czarnobyla gdzie coś takiego dodali, bo tam oryginalnie rzucania nie było.

Nie zapominajcie, że w 3.8 AI walki jest jeszcze mocno niedopracowane, bo poprawiam je do tej pory. Muszę dodać jeszcze algorytm, który będzie tworzył ścieżkę na około wroga, pozwalającą flankować przeciwnika. Jeżeli to wyjdzie, to efekt powinien być piorunujący.

Na razie piszę pliki konfiguracyjne do systemu modułowo-slotowego, i jest to katorga, bo większość wartości trzeba przepisać ręcznie.
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive pilch12.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości