To niech ja ci wytłumaczę jak to działa.

Zadania związane z walką, które możemy dostać od dowódców powiązane są z Alife. Stają się dostępne w następujących przypadkach:
1. Istnieje wrogi oddział gdzieś na drodze pomiędzy dowódcą a punktem do którego idzie jego oddział. W tym przypadku, jeżeli będziemy szli razem z przyjaznym oddziałem, to w końcu razem dojdziemy też do tego wrogiego.
2. Istnieje wrogi oddział, który idąc do swojego celu w końcu natknie się na oddział, którego dowódca zleca nam zadanie. W tym przypadku dostajemy zlecenie "wybicia oddziału" a nie "oczyszczenia terenu", i jeżeli poczekamy razem z przyjaznym oddziałem, to też doczekamy się, aż wróg do nas dojdzie.
3. Istnieje wrogi oddział na którymś z sąsiadujących punktów do punktu na którym jest oddział z dowódcą, który zleca nam zadanie. W tym przypadku jest wszystko tak jak w waniliowym CS, gdzie oddział rusza się razem z nami by oczyścić teren.
Więc w sumie wszystko jest tak jak mówisz, tylko chyba nie zwróciłeś na to uwagi.

Jeżeli jesteś już we frakcji, to w ogóle możesz sobie ustawiać oddziały jak ci się podoba, więc tutaj w ogóle nie widzę sensu jakiś tego typu mechanizmów.
Jeżeli chodzi ci o to, aby specjalnie spawnował gdzieś wrogi oddział tylko po to, by zawsze było tego typu zadanie dostępne, to raczej tego nie będzie.