[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Wilk Fenris w 13 Gru 2012, 23:28

hmmmm...

Ogólnie to nie wygląda to aż tak źle i moim zdaniem wiele nie trzeba poprawiać.

1) Podoba mi się sposób wyświetlania modułów dookoła broni. Dzięki temu bardziej intuicyjnie (wzrokowo) można wywnioskować który moduł jest do czego.

2) Jeżeli nazwy modułów wychodzą z okienka to najlepszym wyjściem jest zmiana sposobu wyświetlania informacji. Nie ma co tutaj kombinować i należy brać przykład z projektantów systemów operacyjnych czy np. przeglądarek internetowych. Obecnie w użyciu jest system zakładek wyświetlanych w poziomie nad oknem przeglądarki. Tak też powinno być tutaj.

czyli zamiast:

slot 1 mod 1 for slot 1
slot 2 mod 2 for slot 1
slot 3 mod 3 for slot 1
slot 4 mod 4 for slot 1
slot 5 mod 5 for slot 1

zrobić tak:

slot 1 slot 2 slot 3 slot 4 slot 5

mod 1 for slot 1
mod 2 for slot 1
mod 3 for slot 1
mod 4 for slot 1
mod 5 for slot 1

Dzięki takiemu rozwiązaniu na tej samej powierzchni masz więcej miejsca na informacje, a nazwy modułów mogą być dłuższe, a całość informacji jest bardziej czytelnie podana.

3) Nie jestem też przekonany do sposobu deinstalacji modułu poprzez kliknięcie na nazwę przy oknie broni. Trochę to nieintuicyjne. moim zdaniem lepsze są dwa rozwiązania:
1 - dwie ikony (install / remove) pod oknem wyświetlającym moduły
2 - instalacja i deinstalacja poprzez dwukrotne kliknięcie (w zależności czy jest zainstalowany, czy nie)

Oba są bardziej czytelne dla odbiorcy.

Nie wiem czy pomogłem, ale w tej chwili tylko to mi przychodzi do głowy.
Awatar użytkownika
Wilk Fenris
Stalker

Dołączenie: 29 Sty 2010, 02:15
Ostatnio był: 01 Maj 2014, 18:55
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 4

Reklamy Google

Postprzez mdss w 14 Gru 2012, 11:36

jako że uważam powyższy pomysł za bardzo dobry, pozwoliłem sobie go zilustrować na podstawie Smoq-owego obrazka :)

Usuwanie komponentów dwuklikiem także popieram - pojedynczy klik do usuwania byłby niewygodny i trochę kłopotliwy.

Rozumiem, że w oknie z widokiem broni będzie także miejsce na wypis parametrów broni bez/z modyfikacjami?
To by było przydatne. ;)
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
I'm just stalking...
Awatar użytkownika
mdss
Stalker

Dołączenie: 06 Wrz 2012, 11:13
Ostatnio był: 09 Paź 2015, 22:21
Miejscowość: Cmentarzysko Maszyn
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 31

Postprzez smoq2 w 14 Gru 2012, 14:24

Właśnie nie chcę robić zakładek. Wolałbym żeby użytkownik miał wszystko na jednym ekranie, ze względu na to, że będzie porównywał co sekundę jak zamiany modów wpływają na statystyki broni. Jednak chłopaki od usability ode mnie z biura wymyślili lepsze rozwiązanie. Żeby wszystko przedstawiać za pomocą ikon, staty broni wyświetlać poniżej jej ikony, a staty modów jako pop-up jak się najedzie na daną ikonę:

Image

Problem teraz jest następujący...
Żeby uniknąć zamieszania, trzeba zrobić inną ikonę dla każdego typu modułu. Tragedia, bo modułów jest pindyliard, ale do ogarnięcia. Na razie zrobiłem ikonki dla luf i suwadeł do karabinów szturmowych:

Image
Image

"Daszki" u dołu każdej ikony symbolizują poziom danego modułu, a kolor oznacza producenta (typ).

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś materiały, które mogłyby się nadawać na zrobienie ikony, to proszę o podesłanie z opisem, jaka to część i do jakiej klasy broni.

[EDIT]

Dopiero zrozumiałem 2 powyższe posty jak mdss podrzucił projekt. Oczywiście, mimo tego, że będziemy przedstawiali moduły jako ikony, to dalej można zrobić sloty w formie zakładek. Da to większe okno na wyświetlanie ikon z modułami. Co do nazw, to problem polegał bardziej na tym, że nie mieściły się one obok ikony broni, a nie w okienku z listą dostępnych modułów.

[EDIT 2]

Ale tu pojawia się też 2 problemy:

1. Nie zawsze wszystkie zakładki mogą być widoczne, bo nie wszystkie bronie mają aż 5 slotów. W przypadku listy, jest to łatwe do ukrycia. W przypadku niezależnych buttonów trochę trudniejsze.

2. Sloty też nie nazywają się "Slot". Ta nazwa występuje tylko w projektach roboczych. Prawdziwe nazwy to:

Slot 1 - Suwadło / Mech. Powrotny
Slot 2 - Lufa
Slot 3 - Zamek
Slot 4 - Kolba
Slot 5 - Magazynek

To oznacza, że buttony też muszą być różnej długości.

Przy tym wszystkim należy pamiętać, że jest jeszcze kwestia języków. Mod jest lokalizowany, więc trzeba brać pod uwagę to, że jeżeli nazwa po polsku nie wychodzi poza okno, to po angielsku jak najbardziej może wyjść.

Nie widzę tutaj żadnego perfekcyjnego rozwiązania. :/

No chyba, że wybór slotu zrobić jako listę drop-down... Brzydkie, ale oszczędza dużo miejsca.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Idealny w 14 Gru 2012, 20:48

Mam pewien problem. Po wczytaniu sejwa, czas w grze płynie bardzo szybko, godzina w grze mija w 3/4 sekundy.
Wie ktoś jak to naprawić ?
Awatar użytkownika
Idealny
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2012, 15:24
Ostatnio był: 04 Sty 2018, 20:55
Miejscowość: Kordon
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 32

Postprzez igla2008 w 15 Gru 2012, 00:19

Popróbuj albo się przespać .. ponownie wczytać grę albo przejść na inną mapę.. coś z tego pewnie pomoże.
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.

Za ten post igla2008 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Idealny.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 48

Postprzez smoq2 w 15 Gru 2012, 14:05

@ Idealny - Jaki jest to save? Autosave czasowy, autosave przy zmianie mapy, quicksave, czy ręczny?
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Wojas21 w 15 Gru 2012, 15:37

Bieda. Po rozmowie z z handlarzem Powinności, wyrzuca mnie z gry. Wybieram opcje rozmowy o prace, a ku moim oczom pokazuje się ten oto piękny log.

Kod: Zaznacz wszystko
FATAL ERROR

[error]Expression    : fatal error
[error]Function      : CScriptEngine::lua_error
[error]File          : E:\priquel\sources\engine\xrServerEntities\script_engine.cpp
[error]Line          : 180
[error]Description   : <no expression>
[error]Arguments     : LUA error: ....r. - clear sky\gamedata\scripts\random_tasks.script:1049: attempt to perform arithmetic on a nil value
Awatar użytkownika
Wojas21
Tropiciel

Dołączenie: 25 Cze 2010, 22:54
Ostatnio był: 01 Sty 2018, 22:59
Kozaki: 64

Postprzez Idealny w 15 Gru 2012, 15:39

Save ręczny, ale już to naprawiłem. Przespałem się parę razy i czas zaczął płynąć normalnie.
Tylko co jakiś czas to powraca.

- - -

Wojas21 napisał(a):Bieda. Po rozmowie z z handlarzem Powinności, wyrzuca mnie z gry. Wybieram opcje rozmowy o prace, a ku moim oczom pokazuje się ten oto piękny log.

Kod: Zaznacz wszystko
FATAL ERROR

[error]Expression    : fatal error
[error]Function      : CScriptEngine::lua_error
[error]File          : E:\priquel\sources\engine\xrServerEntities\script_engine.cpp
[error]Line          : 180
[error]Description   : <no expression>
[error]Arguments     : LUA error: ....r. - clear sky\gamedata\scripts\random_tasks.script:1049: attempt to perform arithmetic on a nil value

Fixy do TFW:

Fix naprawiający wypady do pulpitu przy zapytaniu o pracę:

https://dl.dropbox.com/u/66826401/fix1.zip

Wrzucić do gamedata/scripts/

4. Zapisz

Uwagi moderatora:

Nie pisz posta pod postem. - Wheeljack

Za ten post Idealny otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wojas21, Xen.
Awatar użytkownika
Idealny
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2012, 15:24
Ostatnio był: 04 Sty 2018, 20:55
Miejscowość: Kordon
Kozaki: 32

Postprzez smoq2 w 17 Gru 2012, 01:15

A oto ikonki modułów do karabinów maszynowych i pistoletów (Tylko tyle na razie udało mi się zrobić.)

Image

Lecąc od górnej lewej:

Kolby (KM), Mech. Powrotne (Pis), Zamki (KM), Lufy (KM), Magazynki (KM), Chwyty (Pis), Lufy (Pis), Zamki (Pis), Moduły do pancerzy, Magazynki (Pis), i na samym dole, Zamki (KM)

Mam nadzieję, że przypadną wam do gustu.
Oczywiście, jeśli coś pomieszałem technicznie, i dana cześć nie jest tym czym twierdze, to proszę mi powiedzcie.

[EDIT]

Mały update ikon:

Image

1 - Kolby (km)
2 - Mech. Powrotne (pistolety)
3 - Suwadła (km)
4 - Lufy (km)
5 - Magazynki (km)
6 - Lufy (pistolety)
7 - Magazynki (strzelby)
8 - Magazynki (ks)
9 - Moduły do pancerzy
10 - Suwadła (strzelby)
11 - Lufy (strzelby)
12 - Zamki (km)
13 - Chwyty (pistolety)
14 - Magazynki (pistolety)
15 - Zamki (pistolety)
16 - Suwadła (ks)
17 - Kolby (strzelby)
18 - Lufy (ks)
19 - Zamki (ks)
20 - Kolby (ks)
21 - Zamki (strzelby)
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive mdss, edimul.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Wilk Fenris w 18 Gru 2012, 20:38

Mi tam się podoba... pewnie będą jakieś narzekania co do "cukierkowych" kolorów, no ale ma to pewnie służyć lepszemu rozróżnieniu co jest do czego, dlatego nie oponuję. Zobaczymy w praktyce czy to jest konieczne, czy nie.

Pewnie tak samo jak inni nie mogę się doczekać najnowszej wersji. Każdy fan TFW zapewne by chciał dostać ją pod choinkę, no ale smoq2 w końcu nie jest "Mikołajem", ani nawet "świętym" i zapewne ma własne plany na spędzenie wolnego czasu ;)

Wobec tego życzymy wesołych świąt już teraz :wódka: bo na życzenia nigdy za wcześnie, ani za późno...

PS. A po świętach do roboty :E
Awatar użytkownika
Wilk Fenris
Stalker

Dołączenie: 29 Sty 2010, 02:15
Ostatnio był: 01 Maj 2014, 18:55
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 4

Postprzez igla2008 w 18 Gru 2012, 21:34

A się zdziwisz jak wyjdzie przed świętami ;) Te moduły to już ostatnie cześć jaka miała się pojawić w 3.9 :) A potem fabuła 4.0 ... a następnie mod na którym bardzo mi zależy tworzenie frakcji własnej :) Już nie mogę się doczekać... :D A tak na serio coś jeszcze planujesz dodać do tej wersji moda Smoq?
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 48

Postprzez smoq2 w 21 Gru 2012, 19:36

Mała pokazówka:

ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wojas21, duty.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość