[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez smoq2 w 31 Sty 2013, 14:00

Cóż, a ja mam pytanie odnośnie perka łowca. Otóż czy perk ma także wpływ na eliminatora?

"Każde trafienie z karabinu myśliwskiego ma 4% aby powalić nawet najpotężniejszą bestię w Zonie."

Chyba wyjaśnione ;)

- - -

Jak pisałem wcześniej, aby sprzedawanie kontaktów do ludzi sprowadzających pancerze miało ręce i nogi, to musimy stworzyć warianty wszystkich znanych pancerzy dla każdej frakcji. Oto propozycje wizualne aktualnych prac:

Bandycka SEVA:

Image Image

Bandycki Bułat:

Image

Bandyckie PS5-M aka. "Wschód Słońca"

Image

Bułat najemników (2 wersje, jeszcze nie wiemy, którą wybrać):

Image Image

Uwagi moderatora:

Double post. - Wheel
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive smichal74, LordIlidan, DJ[Zone].
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Reklamy Google

Postprzez XKawalarzX w 31 Sty 2013, 14:17

Dobrym patentem byłoby, to że celem każdej frakcji jest zdobycie bazy w Prypeci i Elektrowni. Dobre bybyło też gdyby Czyste Niebio i Naukowcy nie walczyli jak reszta frakcji tylko zajmowali się tym do czego zostały stworzone, czyli poznaniem i zrozumieniem Zony. Dobre było by coś ala wyścig szczórów która frakcja pierwsza coś odkryje to dostaje jakieś bonusy, lepsze pancerze i broń.
Dobre byłoby to, że z tymi wojskowymi w skladzie można podpisać kontrakt i wykonywać tajne misje dla wojska, sprzątnij kogoś, przynieś coś przeprowadź akcję ataku na jkąś bazę.
Albo przyłączene do Monolitu, tak, że się upijesz i budzisz się z wypranym mózgiem. Takie moje rzucanie słów.
XKawalarzX
Kot

Dołączenie: 12 Cze 2012, 19:28
Ostatnio był: 26 Kwi 2013, 21:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: -1

Postprzez Juraszka w 31 Sty 2013, 14:37

XKawalarzX napisał(a):Dobrym patentem byłoby, to że celem każdej frakcji jest zdobycie bazy w Prypeci i Elektrowni.

To JEST celem każdej frakcji, tylko nie jest to jeszcze obecne w obecnej wersji gry, z tym szczegółem, że nie Prypeć a Limańsk - ale to każdemu może się pomylić.

XKawalarzX napisał(a):Dobre bybyło też gdyby Czyste Niebio i Naukowcy nie walczyli jak reszta frakcji tylko zajmowali się tym do czego zostały stworzone, czyli poznaniem i zrozumieniem Zony.

Naukowcy nie walczą, robią to Najemnicy którzy ich chronili, ale zgodnie z fabułą postanawiają zagarnąć wszystko dla siebie. Czyste Niebo natomiast jest zmuszona do takiej walki po wydarzeniach z vanilli Czystego Nieba.

XKawalarzX napisał(a):Dobre było by coś ala wyścig szczórów która frakcja pierwsza coś odkryje to dostaje jakieś bonusy, lepsze pancerze i broń.

Punkty zasobów...które już są.

XKawalarzX napisał(a):Dobre byłoby to, że z tymi wojskowymi w skladzie można podpisać kontrakt i wykonywać tajne misje dla wojska, sprzątnij kogoś, przynieś coś przeprowadź akcję ataku na jkąś bazę.

Wszystkie te postacie mają już ustaloną rolę, która z czasem będzie dodana, nie martw się... Oni tam dla picu nie stoją.

XKawalarzX napisał(a):Albo przyłączene do Monolitu, tak, że się upijesz i budzisz się z wypranym mózgiem.

Temat poruszany wiele razy - w plikach TFW, są rzeczy które wskazują, że możemy mieć do czynienia z Monolitem jako frakcją neutralną lub przyjazną, może nawet grywalną. Smoq przedstawiał schemat jak wyglądać będzie fabuła w skrócie: 6 ścieżek fabularnych dla każdej frakcji -> Ważne wydarzenie -> 2 ścieżki (Smoq nie powiedział jednak jakie - prawdopodobne DOMYSŁY to: atak na Limańsk i elektrownie frakcją którą przejęliśmy resztę Zony LUB dołączenie w jakiś sposób do Monolitu i obrona elektrowni/odbicie Limańska) -> Zakończenie.

Ponownie nie zabieram kozaka, ponieważ nie chcę być źle odbierany, ale loguję się zazwyczaj, jak przeczytam jakiś bezsensowny post... Postaraj się przeczytać trochę tematu, a dopiero potem się wypowiadaj!
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave

Za ten post Juraszka otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Matt141.
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Kozaki: 70

Postprzez Pytajnik w 06 Lut 2013, 02:06

Witam
trochę mnie nie było, bo mam przerwę w graniu. Czekam z utęsknieniem na nową wersję moda, bo obecna cały czas mi się wywala (do pulpitu) a czas ładowania (z sejwa lub przy zmianie lokalizacji) sprawia, że zasypiam przy graniu. Łatki oczywiście zainstalowałem, grałem dość długo bez problemu (dwa razy prawie wyczyściłem zonę jako samotnik) i chętnie bym jeszcze pograł ale wspomniane mankamenty strasznie mnie wkur... hm, irytują. Czy naprawdę AMD 965 i 4GB RAM-u na Win7 x64 wspomagane AMD5770 nie daje rady? Jak rozumiem, sprzęt ma jakiś wpływ na czas ładowania, ale coś chyba jednak jest "nie halo", bo na początku czasy były krótsze, później wszystko się spier... hm, zepsuło. nie załączam logów bo IMO to bez znaczenia, dodam że na co dzień system działa jak najbardziej prawidłowo. Macie jakieś pomysły? poza tym w obu przypadkach nigdy nie uzyskałem pełnej przychylności samotników - w sklepie miałem dodatkowe opcje, ale na pasku zawsze było max połowa "sympatii" - to normalne? Misji dla nich wykonałem od groma.
Pytajnik
Kot

Dołączenie: 29 Sie 2012, 17:13
Ostatnio był: 15 Lut 2013, 01:19
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Postprzez MrFler w 06 Lut 2013, 17:54

Wiem, że kiedyś była wzmianka na temat sprzętu... jeśli mnie pamięć nie myli silnik stalkera wykorzystuje max. 2GB ramu, ale podobno jest jakiś patch, dzięki któremu można to zmienić na 4GB... A co do sympatii z samotnikami jako samotnik, nie przekroczysz magicznej bariery połowy paska...
If you see the flash, it's already too late...
"Go out there and give them hell, you were born to do this"
S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky The Faction War - Kompani - skąd i kiedy "zdobyć" http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=48&t=9412&start=7956#p274865
Awatar użytkownika
MrFler
Stalker

Dołączenie: 30 Paź 2011, 15:12
Ostatnio był: 03 Paź 2024, 13:30
Miejscowość: Złocieniec
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 21

Postprzez smoq2 w 07 Lut 2013, 13:18

Wiem o aplikacji, która potrafi wymusić użycie przez stalkera 4 rdzeni, ale fixie zwiększającym obsługę ramu do 4GB to nie słyszałem. Może ktoś inny się potrafi wypowiedzieć w tym temacie, albo może lepiej poszukać w innej sekcji tego forum.

Co do samego moda... Ciągle poprawiam AI walki. Fakt, że ostatnimi czasy pracuje po 11 godzin dziennie, nie ułatwia mi tego zadania, gdyż po przyjściu do domu nie rozróżniam już nawet kolorów, a moja zdolność liczenia ogranicza się do "2 + 2 = 4". Weekendy też nie zostawiają mi tyle czasu, aby porządnie nad czymś posiedzieć. Z motywacją też średnio, bo zamiast ciągle dłubać w plikach, chciałbym najzwyczajniej w TFW pograć, lecz w obecnym stanie nowa wersja się do tego jeszcze nie nadaje.

Problem leży też w tym, że chyba rzuciłem sobie na głowę za dużo nowych (i to skomplikowanych) ficzerów, i po prostu sobie nie daje sam z tym rady. Dodatkowy programista byłby wybawieniem, ale nie ma co na to liczyć.

Czeka mnie jeszcze oblepienie wszystkich map tymi punktami do chowania się przez AI. Choć walki testowe wyglądają zarypiście, to nie wiem czy ma to większy sens, bo wyznaczenie tych punktów ręcznie trwa wieki, nawet poprzez napisany przeze mnie mini in-game edytor.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez SkullDagger w 07 Lut 2013, 15:03

Można powiększyć obsługe RAMu do 3gb a nie do 4gb.
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 10 Gru 2025, 02:28
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Postprzez Stalker fan w 07 Lut 2013, 16:21

Fajnie by było jakby dodali nową frakcje Ekolodzy , albo szybciej zdobywać reputacje u Samotników .

Za ten post Stalker fan otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Juraszka, igla2008.
Stalker fan
Kot

Dołączenie: 16 Lip 2012, 17:57
Ostatnio był: 06 Gru 2013, 23:30
Miejscowość: Morąg
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: -3

Postprzez Gorianov w 07 Lut 2013, 17:21

W sumie z tymi ekologami to nie taki głupi pomysł. Ale jako że bunkier na Jantarze jest zajęty przez najemników to naukowcy nie mają się gdzie podziać, wciskanie ich na siłę jest moim zdaniem bezcelowe. Zresztą oni nie biorą udziału w walkach o tereny więc co najwyżej zlecaliby różne misje.
Awatar użytkownika
Gorianov
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 27 Cze 2012, 00:20
Ostatnio był: 08 Wrz 2021, 23:36
Miejscowość: legowisko utakera
Kozaki: 36

Postprzez DJ[Zone] w 07 Lut 2013, 18:26

Ekolodzy beda w nastepnej wersji lecz nie jako frakcja tylko jako losowo spawnowana grupa. Chyba beda skupywac artefakty i czesci mutantow po wyzszych cenach nie pamietam dokladnie.
DJ[Zone]
Stalker

Dołączenie: 15 Mar 2012, 20:06
Ostatnio był: 21 Cze 2015, 16:47
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 6

Postprzez Juraszka w 07 Lut 2013, 20:34

Stalker fan napisał(a):Fajnie by było jakby dodali nową frakcje Ekolodzy , albo szybciej zdobywać reputacje u Samotników .

Słyszałeś o takich dziewczynkach z Rosji, które myślały że holokaust to klej do tapet? Twój post jest na ich poziomie...

DJ[Zone] napisał(a):Ekolodzy beda w nastepnej wersji lecz nie jako frakcja tylko jako losowo spawnowana grupa. Chyba beda skupywac artefakty i czesci mutantow po wyzszych cenach nie pamietam dokladnie.

Ortografia i interpunkcja, leżą... ale przynajmniej wyjaśniłeś, co Cię ratuje ;)

Tak jak DJ[Zone] mówi, ekologowie będą spawnować się w grupce w zonie, będą kupować artefakty po wyższej cenie (o tyle wyższej, że będzie można na tym sporo zarobić, ale jednocześnie na samym początku nie będziesz mieć milionów rubli), trochę więcej będą dawali za części mutantów, ale nadal misje zdobycia części mutanta będzie przynosić większe wynagrodzenia za część. Ekologowie też będą źródłem misji eskorty - będziemy musieli ich osłaniać przed atakami mutantów, monolitu i chyba wojska, fajna rzecz jest taka, że nie będzie to działaś na skryptach spawnujących wrogów, więc przez całą podróż możemy nawet nie wystrzelić ani pocisku, bo tylko już znajdujący się na obszarze wrogowie będą stanowić zagrożenie! Role Play 100%!
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave

Za ten post Juraszka otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tajemniczy.
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Kozaki: 70

Postprzez smoq2 w 08 Lut 2013, 12:19

Mam mały problem z określaniem punktów gdzie NPC mają używać osłony. A dokładniej, nie mam pomysłu jak taki NPC ma wybierać najbardziej optymalny punkt do osłony.

Na chwilę obecną, jak stalker chce się ukryć, to wybiera:

- najbliższy dla siebie punkt osłony,
- który nie jest zajęty przez żadnego innego stalkera,
- i kierunek tego punktu osłony jest skierowany w stronę celu +/- 45 stopni.

Dziwne manewry dzieją się, jak w danym miejscu siedzi 10 stalkerów i nagle zostaną zaatakowani. Wtedy część obsadzi punkty, które faktycznie wydają się rozsądne, ale jak te "rozsądne" punkty się skończą, to dla jakiegoś stalkera z reszty, najbliższym punktem spełniającym ww. warunki, jest np. punkt pod samą pozycją wroga. To prowadzi do głupich zachowań, jak np. najemnik stojący za jedną stroną drzewa, a wolnościowiec za drugą (tego samego drzewa) i wychylają się na zmianę strzelając, jak w starych kreskówkach WB.

Dałem ograniczenie, żeby dobrany punkt nie mógł być za blisko wroga, ale wtedy NPC biegną gdzieś daleko od walki, ponieważ teren nie oferuje lepszego punktu, który spełnia wszystkie ww. warunki.

Jeśli macie jakieś pomysły, to piszcie.

[EDIT]

Tak na marginesie, zmniejszyłem jeszcze zakres kolizji między NPC a graczem. Powinno to pomóc w przeciskaniu się między stalkerami, jak i sami stalkerzy powinni też mniej się przepychać nawzajem.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości