[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" -

Postprzez tybet64 w 26 Sty 2013, 16:40

Polonizacja ze stalkerteam.pl podana w pierwszym poście jest do d...y.Mod działa mi bez żadnych dodatków.Nawet gadają po polsku tylko te ruskie napisy.No i wyświetlanie sprzętów też do kitu.Image
Awatar użytkownika
tybet64
Kot

Dołączenie: 04 Maj 2009, 17:28
Ostatnio był: 12 Paź 2020, 16:28
Miejscowość: Dolina Mroku
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez egow w 26 Sty 2013, 20:15

Takie pytanko: kiedy dam Sidorowi cały crap (młotki, śrubokręty, klucze), gdzie jest nagroda?

Nie mogę znaleźć, choć wydaje mi się, że przekopałem dolinę mroku 2 razy.
egow
Kot

Dołączenie: 26 Sty 2013, 20:13
Ostatnio był: 31 Sty 2013, 02:18
Frakcja: Zombie
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 1

Postprzez coles313 w 26 Sty 2013, 22:18

Bo szukasz nie w tym miejscu co trzeba . Nagroda jest w Zapomnianym Lesie . Patrząc na mapę ww lokacji szukaj w prawym górnym narożniku lokacji . ;) Powinien tam być artefakt , karabin PKM i amunicja do niego .
Awatar użytkownika
coles313
Stalker

Dołączenie: 24 Mar 2011, 18:22
Ostatnio był: 29 Sty 2020, 15:01
Miejscowość: dolny śląsk
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 5

Postprzez egow w 26 Sty 2013, 23:12

Dzięki, znalazłem. Nie wiem co sobie z doliną mroku ubzdurałem.

Nagroda dość nędzna jak na długość i koszty poniesione, żeby wykonać to zadanie :/
egow
Kot

Postprzez sas333 w 27 Sty 2013, 13:18

Prosił bym o pomoc.
Mam qesta na broń dla Lisa ,zrobiłem qesta i taskam broń dla Lisa a ten....a ten mi umarł co zrobić ?
Wywala mi z plecaka cały kram co noszę w nim >nie znoszę skrzyń itp i zeedytowałem udzwig postaci hmm tylko małe 550 kg < proszę się nie śmiać, znam wielu co biegało z plecakiem z nośnością 2 tony :)
Jak naprawić uszkodzony pda, mój osobisty pda , znika mi cały informacyjny ekran jak jestem na Kordonie i Wysypisku i nie mogę oddać qestów,było jakieś info w grze że jest awaria itp ale nie pamiętam co i gdzie. Od razu odpowiem jest podobny qest ale to nie to , tamten qest zaliczyłem i Nie jest to powiązane z qestem z uszkodzonym pda bandyty .

Małe info dla graczy odnośnie broni w NS ,poczytałem sobie na temat tzw broni w NS i pozmieniałem statystyki uszkodzeń broni i obrażeń ,bo porównałem w realu z prawdziwymi broniami i np pistolet PK heh był niezawodnym kawałkiem bolszoj nauki ,broń jak stare TT nie do zdarcia ,pozmieniałem obrażenia od broni , bo czy to Pistolet czy CKM jak dostaniesz w makówkę bez pancerza to i tak masz zgon na 90% te 10% to rykoszety i inne boskie wstawiennictwa.Teraz gra jest prawieee real :) jak dostanę seryjkę na klatę z KM to albo 60% hp albo 90% a często zgon.
Co do Narodnej Soljanki .....Mod wymiata .... Himera to na początku mojej gry było zobaczyć i umrzeć :) tylu zgonów od szczurów , psów itp oraz anomalijek nigdy nie miałem na początku gry ..... owszem moja wina ,bo ja biegam po okolicy jak torpeda i często był zgon w tzw biegu ,teraz mam na grzbiecie Skat 10 , niezły pancerzyk i już tak nie ginę.
Pozdrawiam stare Stalkerstwo i młode szeregi.Stary Stalker sas

Edit Egow sprawdzę co i jak , dzięki za info a za plecak wielkie dzięki wreeeszcie będę miał z głowy fontanny złomu :) .
W barze nie mam linijki u barmana na naprawę mojego PDA hmmm jakiś qest to odblokuje ?

AAAAAAAA tu jest Wilk pogrzebany z tym PDA a ja prawie swoją wątrobę zniszczyłem ...cała okolica ze mną piła ... :( :( OK PDA naprawiony :)

Spawner nie działa na NPC jakiś błąd jak spawnuje lisa ,nazwę wpisywałem na wszystkie sposoby i nic "esc_fox" LIS,lis,Lis ,fox,Fox,FOX ....wg mnie pozmieniane nazwy na Polski przez najnowsze spolszczenie albo zła lista spawnu w spawnerze. Ktoś ma Fixa na ten błąd ?
Ostatnio edytowany przez sas333 28 Sty 2013, 11:59, edytowano w sumie 5 razy
sas333
Kot

Dołączenie: 27 Sty 2013, 12:35
Ostatnio był: 05 Maj 2013, 23:14
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: -3

Postprzez egow w 27 Sty 2013, 19:16

1. Lis wykitował - możesz próbować go naprawić tą metodą
http://stalkerteam.pl/topic/3743-spawn- ... -soljance/ (nie wiem czy opisana jest gdzieś na tym forum, nie bijcie)
albo po prostu to zignoruj, mnie też umarł w czasie emisji.

2. Wywalanie z plecaka - są miejsca gdzie wywala ci połowę plecaka na ziemię, jeśli twój aktualny ładunek przekracza 350kg [z obserwacji moich - może tylko w konkretnej wersji coś się takiego dzieje; odnotowane miejsca to wejście do jantaru z dziczy, wioska kotów w kordonie, obok PKSu w wysypisku, główna droga w magazynach wojskowych].
Omijaj te miejsca gdzie gubisz złom albo przed wejściem w nie odkładaj nadmiar powyżej 350.

EDIT: fix problemu:
gamedata\ script
plik ded_moroz
plik drrr
w obu jest ustawione local weight_max = 350. Jesli to zmienisz na więcej, plecak się nie będzie sypał.

3. Awaria PDA to też taki event, cośtam na to poradzić może jeden z jajogłowych w barze.

EDIT 2
Prawie nie zauważyłem, że odpisałeś

PDA może naprawić Docent. Na prawo od barmana jest koleś, który blokuje przejście. Jak mu zapłacisz (rozmowa) medykamentami (albo skrytobójstwo) możesz wejść dalej, tam jest jeszcze 2 NPC, dość istotnych dla gry. Detali ci podawać nie będę, sam ich rozpracuj.

Za ten post egow otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive sas333.
egow
Kot

Postprzez ZiomB w 05 Lut 2013, 23:50

Mam prośbę, mógłby mi ktokolwiek wrzucić plik z NS xrGame.dll? U mnie w paczce nie było tego pliku a na internecie nie mogę znaleźć nigdzie osobno tego pliku :(
(stawiam kozaczka)

Edit: Nie ważne, problem naprawiony.
Ostatnio edytowany przez ZiomB, 08 Lut 2013, 14:55, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
ZiomB
Tropiciel

Dołączenie: 03 Mar 2010, 21:13
Ostatnio był: 06 Kwi 2019, 00:36
Miejscowość: Crawley
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 65

Postprzez Rider w 08 Lut 2013, 14:39

Mam problem z wejsciem xo X16 , jest teleport , jak go ominąć?

ps. polonizacja ze stalkerteam działa tylko trzeba postępowac zgodnie z instrukcją.
Awatar użytkownika
Rider
Stalker

Dołączenie: 01 Lis 2012, 15:27
Ostatnio był: 17 Lut 2022, 20:33
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: -11

Postprzez ZiomB w 08 Lut 2013, 14:59

:arrowu: Musisz wejść do fabryki przez okno z lewej.

Mam teraz inny problem, jestem w Jantarze po wyjściu z X16.
W bunkrze Krugłow mi "stanął" w miejscu i nic nie da się z nim zrobić.
Po prostu nie można z nim porozmawiać ani nic, jest jakiś sposób aby go "naprawić"?
Czytałem w temacie, że Krugłow do fabuły jest nam potrzebny, a już daleko zaszedłem
by zaczynać grę od nowa. :(

Edit: :arrowd: Wychodziłem, sejwowałem, wczytywałem, wszystko.
Pozatym nawet gdybym zaczął grę od nowa to jaka gwarancja, że mi się nie
"zatnie" drugi raz? :/
Ostatnio edytowany przez ZiomB, 08 Lut 2013, 15:43, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
ZiomB
Tropiciel

Dołączenie: 03 Mar 2010, 21:13
Ostatnio był: 06 Kwi 2019, 00:36
Miejscowość: Crawley
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 65

Postprzez Gorianov w 08 Lut 2013, 15:02

Poszukaj u nich na forum, skoro stworzyli spolszczenie to i pewnie jakiś tam poradnik też mają, a w nim zawarta odpowiedź na twoje pytanie. Pamiętam że jak trochę grałem w soljankę to właśnie korzystałem z ich poradnika.

A czemu miałaby nie działać ?
Sama instalacja soljanki z jej dodatkami jest trudniejsza niż pobranie spolszczenie i dodanie go do folderu z grą.

A co do Krugłowa to fakt, jest potrzebny do kilku zadań. Wiem że takie zacięcia trudno naprawić, popróbuj wszystkiego.
Wyjdź z Jantaru i wejdź z powrotem na lokację/ Zapisz grę i wczytaj/ Wczytaj stary sejw. Coś musi pomóc.
Awatar użytkownika
Gorianov
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 27 Cze 2012, 00:20
Ostatnio był: 08 Wrz 2021, 23:36
Miejscowość: legowisko utakera
Kozaki: 36

Postprzez Fifi w 10 Lut 2013, 01:52

Tak czytam, czytam ten temat i aż nie chce się wierzyć, ze mamy tylu fetyszystów na forum :)
Kiedyś popełniłem ten sam błąd i grałem w wersje soljanki z tego forum. Oczywiście poprawna instalacja wg. instrukcji, a potem siedzenie godzinami na forum zamiast w grze w poszukiwaniu recept, na potop bugów.
Ale ostatnio zachciało mi się powrócić do NS i odkryłem wersję od Tecnobacon'a...i jestem zachwycony :E
Jest mega stabilna, praktycznie pozbawiona błędów. Podczas kilkudziesięciu godzin gry, miałem dosłownie kilka wypadów i to raczej przez moje grzebanie w plikach:P Bug miałem tylko jeden, z Krugłowem(kochane skrypty). Pomogło zapisanie i wczytanie. Kolejna zaleta, to najnowsza wersja w formacie .db. Tworzymy gamedatę i wrzucamy cokolwiek, bez ryzyka zrypania moda. W razie czego delete.
Jedyna wada, chociaż nie koniecznie dla wszystkich to podstawy języka angielskiego do gry. Chociaż, nie wiem, czy ,,Stalkersoup'' nie będzie współpracował ze spolszczeniem. Osobiście nie wnikałem, gdyż nie było mi to potrzebne. Ale jakby ktoś był zainteresowany tą wersja, to niech się podzieli uwagami. Na koniec dodam, że są dodane domyślnie opcje do modyfikacji gry, a także takie smaczki, jak przeskoczenie etapu z Jaskinią na początku.
Przechodzenie gry z solucją pod nosem też nie ma miejsca. Nie korzystałem ani razu. Fabuła się nie blokuje, wszystko śmiga, przechodzi się płynnie jak vaniliowy Cień:P
Na koniec nudnego, przydługiego posta dodam, że jak ktoś chce zaoszczędzić kupę czasu to polecam tą wersję. Zawiera NS+dmx+ collector i parę duperelek od TB.
Pewnie już o tym było, ale może ktoś przeoczył :+:

EDIT:

@sas333
Takiej wersji niestety nie znajdziesz. Ruscy zaprzestali prac nad modem, a nikomu z naszych nie chce się go poprawiać, niestety. Wersja od TB jest nie tylko na torrencie, ale też na darmowych hostingach. Na głównej stronie Tecnobacon masz wszystko podane. Jego wersja jest na bieżąco aktualizowana i jest wolna niemal od wszystkich bugów jakie psują krew w NS. Pzdr
Ostatnio edytowany przez Fifi, 10 Lut 2013, 21:32, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Fifi
Kot

Dołączenie: 04 Wrz 2011, 20:46
Ostatnio był: 25 Paź 2017, 21:41
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 9

Postprzez sas333 w 10 Lut 2013, 17:15

Gram w NS DMX i tam jest Fix na umierające postacie ,czyli Lis Tolik itp są nie do zabicia i problem z głowy.Gdzie jest link do tej stabilnej NS ? Ja gram w NS DMX i wyloty i bugi są non stop,słaba stabilność moda i heh Sid i Barman gadają po Angielsku heh jak to poprawić ?. Czy ktoś wie gdzie jest stabilna NS DMX pl ,bo te wyloty to psują mi grę,ale mod jest niesamowity całkiem inny Stalker,warto grać .NS DMX od Tecnobacona jest na Torrencie ale zero transferu.
sas333
Kot

Dołączenie: 27 Sty 2013, 12:35
Ostatnio był: 05 Maj 2013, 23:14
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: -3

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości