Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Czy jesteś za prawem do posiadania broni w Polsce?

Tak
121
62%
Nie
59
30%
Mi to obojętne
16
8%

Razem głosów : 196

Re: Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

Postprzez impulse_101 w 23 Lut 2013, 14:34

Podstawowym problemem bezpieczeństwa jest obecność policji po dokonaniu przestępstwa a nie w jego trakcie. To ze jakiś ogr po tabletach zostanie złapany 15min po tym jak Cie zaciukał płyta chodnikowa nie bardzo Ci pomoże.
W chwili zagrożenia człowiek jest zdany na samego siebie, dlaczego mamy odbierać mu możliwość obrony.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Reklamy Google

Postprzez Stalker Rambo w 23 Lut 2013, 14:56

Pamiętajmy, że użycie broni palnej to ostateczna ostateczność. W wojsku jest coś takiego, jak prawo użycia broni. Jeśli żołnierz, nawet na warcie, użyje broni niezgodnie z jakimkolwiek punktem tego prawa, może mieć problemy. Jest jeszcze coś takiego jak użycie środków przymusu bezpośredniego (czyli siła fizyczna, pałki itd.).
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez Lebrenekka w 23 Lut 2013, 18:50

Tak, jest to "ostateczna ostateczność" ale jednak jeśli byłoby prościej o pozwolenie, więcej ludzi miało by broń, przez co przestępcy mieli by "dylematy"... Wystarczy popatrzeć na Usa, może i u nas poziom przestępczości by zmalał po wprowadzeniu "legalizacji" broni.
Darz Bór!
Awatar użytkownika
Lebrenekka
Stalker

Dołączenie: 27 Lut 2011, 13:31
Ostatnio był: 04 Wrz 2019, 12:04
Miejscowość: Polska
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 1

Postprzez Stalker Rambo w 23 Lut 2013, 19:35

Lebrenekka napisał(a):może i u nas poziom przestępczości by zmalał po wprowadzeniu "legalizacji" broni.

Jeszcze raz mówię, że w Polsce można mieć LEGALNIE BROŃ!!! Dlaczego wszyscy się uparli, że nie można? Wystarczy wyrobić sobie pozwolenie.

Po za tym nie wiem czy w USA jest taki niski poziom przestępczości...
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Postprzez Soviet w 23 Lut 2013, 19:59

Wałkujecie po raz setny to samo.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez sas333 w 23 Lut 2013, 20:08

Witam. Temat jest wg mnie dobry i raczej na czasie. Czy mogę wyrobić sobie pozwolenie na broń w Polsce taaak oczywiście taaak z takimi badaniami i PRZESZKODAMI oraz z takimi restrykcjami prawnymi , ale oczywiście :) jaja a nie prawo jest w Polsce . Wystarczy aby ktoś wystrzelił z korkowca w twojej okolicy i co..... i ty masz nalot Antyterrorystów w domu ,taka jest nasza Polska , albo musisz się tłumaczyć godzinami gdzie byłeś a po co a na co a gdzie była broń itp. TO TY JESTEŚ PIERWSZY NA LIŚCIE I DO CIEBIE OD RAZU LECI KONTROLA I TY JESTEŚ POTENCJALNYM BANDYTOM I ZŁODZIEJEM.A złodziej już dawno daleko:) Pytanie> Czy byś wlazł jako złodziej do kogoś do domu wiedząc że ten ktoś ma np Spas 12 albo AK 47 . Ja bym wtedy się ostro zastanowił nad tym. A jakie są realia .... wlezie ci złodziej do domu,nakopiesz mu do duszy i on cię pozywa za napad bo on pomylił mieszkania bo on tylko chciał zrobić żart koledze i pomylił bloki i okna i ty idziesz siedzieć albo mu płacisz odszkodowanie. Z napadami jest nijako bo to tylko w jakiej sytuacji i jaki jest to napad bo typowy...np napad w Banku a ty jako cywil masz gnata , to tylko masz dwie opcje,udawać bezbronnego albo postrzelić napastnika , jeśli np grozi ci albo bezpośrednio innej osobie. Ale w sytuacji jeśli jest 3>4 napastników to lepiej nie wyskakiwać z gnatem bo to proszenie się o masakrę i wieniec pośmiertny dla bojowego klienta banku :) . Napad na dom > tutaj mamy sporo kombinacji do popisu :) .Wystarczy dać tabliczkę obiekt chroniony, wejście bez pozwolenia gospodarza grozi śmiercią to dla np naszego spokoju sumienia i da ci mocny argument do obrony przeciw naszym władnym a nieporadnym ,jak byś znalazł złodzieja z dziurą jak wiadro w klacie po urlopie w domu:) :) i nikt ci nie zabroni aby na czas urlopu zabezpieczyć drzwi i okna ustawionym na wprost drzwi AK 47 czy Spas 12 i po otworzeniu drzwi czy okna on ma wypalić .W Anglii był taki przypadek ,okradano domek myśliwski parę razy,to gość ustawił dubeltówkę na wprost drzwi i załadował śrut i brenekę. Po miesiącu przyjechała Policja do niego z pytaniem ,czy ten i ten domek to pana bo znaleziono trupa a raczej resztki korpusu na podeście domku i co i nic po złożeniu wyjaśnień gość nie poszedł siedzieć ...za co miał siedzieć ..za złodzieja co wszedł do jego własności ( u nas w Pl byśmy posiedzieli za złodzieja i za 300000 tys okoliczności ) . W Anglii jest stare dobre prawo mój dom moja twierdza i mam prawo jej bronić. Co do posiadania broni,jestem za posiadaniem broni w domu dla osoby cywilnej i jak chcesz postrzelać na strzelnicy to nosisz broń w zamkniętej teczce itp , a profesjonaliści i osoby czujące zagrożenie i potrafiące uzasadnić swoje racje np pracujesz w banku albo w sklepie nocnym w nieciekawej okolicy albo mieszkasz obok bandyckiej dzielnicy itp takie osoby powinny dostać pozwolenia na noszenie ze sobą broni .Ja niestety byłem napadnięty przez 2 kę bandytów i nie miałem szansy na obronę, ale w tym przypadku broń by mi nie pomogła .Zostałem napadnięty od tyłu. Ale jeśli napastnicy by wiedzieli że noszę gnata to raczej by się zastanowili , bo np mnie napadło dwoje osobników co mnie znali. Nawet sam fakt posiadania broni w domu daje ci jako osobie , komfort że masz czym się bronić i bronić swoją rodzinę. Dlatego jestem za. A co do kupna broni heh panowie bez jaj,jak kto chce to kupi gnata bez problemu w Polsce. Wg statystyk Policyjnych w Polsce jest około 150>250 tys szt broni niezarejestrowanej :) i jakoś ludzie nie giną i nie strzelają po sąsiadach. pzdr SAS......................................... Edit Kolega Stalker Rambo hmm Rambo ganiał zawsze z KM + niekończący się magazyn taśm ,ale najwięcej zabił swoim kozikiem :) hm hm wracam do tematu napisał Kol Stalker Rambo ...Bardzo niebezpieczne...Spas i AK 47 heh , dziwi mnie takie traktowanie broni. Bronią bardzo niebezpieczną jest tyko komplet broń i amunicja.Sam Spas 12 bez amunicji jest nieporadnym materiałem na nowy i nietypowy flet :) .Jest to narzędzie niebezpieczne ale tylko komplet . Co jest bardzo niebezpieczne ? MG42 bez amunicji wzięte w dłoń przez człowieka w celu ataku albo obrony czy cegła z deską ? . ( W Polsce jak masz MG42 z amunicją czy bez , bez pozwolenia ...masz 8 lat ..ktoś u nas ma coś z deklem ) Hmmm ...Cegłą jak w kokos dostaniesz czy deską ,efekt murowany masz ,siniaki,rany itp .....ale jak zginiesz od cegły czy deski to całkowicie zmienia się wg naszego prawa definicja z niebezpiecznej na tzw morderczą czyli narzędzia mordu . Bo jak masz siniaki i rany to jest to zagrożenie zdrowia itp,jak mało nie zmarłeś...to jest to zagrożenie życia a śmierć w wyniku ataku ww niebezpiecznymi narzędziami >broniami< to wiadomo ....ale hej coś tu nie gra ,ano nie gra. Czyli cegła jest bardzo niebezpieczna a deski o Jezus . To co panowie i panie z Prokuratury ? Rozbieramy > rozbrajamy bo to broń < w dziabły całą Polskę i robimy domy bez kantów i najlepiej z pianki ? Wycinamy lasy bo są materiałem na deski. Nie dajmy się zwariować rodacy. Podstawa to pomyśleć logicznie. Nie ma niebezpiecznej broni, są tylko niebezpieczni ludzie ,czy karabin sam strzela do ludzi,czy granat sam eksploduje?.....tak sam bez zapalnika ?. Czy Spas 12,Ak47,MG42,W Ppanc Carl Gustaw są tak samo niebezpieczne ....jak pistolecik kal 22 ? I tak i nie Wszystko jest niebezpieczne ,Pistolecik kal 22 jest tak samo morderczy...jak AK 47 , bo wystarczy spełnić warunki sytuacyjne i gość z AK 47 ma zero szans z osobą uzbrojoną w pistolet kal 22 ..... dostaniesz ze Spas 12 w nogę ....masz szansę zostać inwalidą, bo wszystko jest teoretycznie możliwe i nie oszukujmy się Spas 12 jest niebezpieczny na średni i na bliski dystans ale tylko w rękach człowieka .Reszta broni jest taka sama ...bo broń jest bardzo niebezpieczna ale tylko tak jak >MY Ludzie< z nią postępujemy. Wyjmujesz naboje ze Spasa i co mamy ....Strasznie Niebezpieczna i bardzo nieporęczna maczugo laska ? przycisk do papieru ? przedmiot na ścianie ? .Albo w gablocie... O rany jeszcze w dodatku najlepiej w > Pancernej GABLOCIE ! Sejf ,czy mocną skrzynię na to coś trzeba kupić . To żelastwo co od czasu do czasu trzeba czyścić i jeszcze o zgrozo naoliwić toto trzeba bo będzie złom. >>> Witamy w Sklepie z bronią ,bo oni o tym wiedzą, jak bardzo broń jest nam potrzebna i zarazem niepotrzebna .Oni zrobią wszystko ,byśmy kupili ten kawał złomu o nazwie AK47 ,a my się cieszmy i po cichu módlmy , aby nigdy nam nie był potrzebny ten wymarzony AK47 w celu obrony naszej rodziny przed jakimś psycholem .Oby był nasz wymarzony AK47, ozdobą w pancernej gablocie ,jako wspaniały straszak i podpora naszej psychiki .Oby był tylko strzelającą do tarczy ,bezpieczną rozrywką dla ciebie i rodziny na strzelnicy. sas333
Ostatnio edytowany przez sas333 24 Lut 2013, 00:48, edytowano w sumie 6 razy

Za ten post sas333 otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Szpagin, Gizbarus.
sas333
Kot

Dołączenie: 27 Sty 2013, 12:35
Ostatnio był: 05 Maj 2013, 23:14
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: -3

Postprzez Stalker Rambo w 23 Lut 2013, 20:18

Ogólnie uważam, że dobrze prawisz, ale...

Po pierwsze: Kałasznik jak ty to mówisz, i SPAS należą do broni szczególnie niebezpiecznych i na to nikt Ci nie da pozwolenia.
Po drugie: Chciałem Ci nawet postawić kozaka, ale tego nie zrobię. Może jeśli następnego posta napiszesz po polsku (czyli według wszelkich przyjętych zasad pisowni), to dostaniesz kozaka.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Postprzez Lebrenekka w 24 Lut 2013, 00:10

Rambo... Wiem co masz na myśli, i ja mówiąc o "legalizacji" broni mam na myśli by była łatwiej dostępna... Takie to trudne? :facepalm: a jeżeli chodzi o przestępczość w USA to nie chodzi o to że jest mała ale zmalała po (w stanach w których jest broń łatwo dostepna, bo jest i wiele w których jest ciężej) wprowadzeniu ogólnodostępności... Aha i mówisz ze "wystarczy wyrobić sobie pozwolenie" a wyglądasz na oczytanego chłopa, więc nie powiesz chyba że łatwo zrobić to pozwolenie...
Darz Bór!
Awatar użytkownika
Lebrenekka
Stalker

Postprzez Terminus w 24 Lut 2013, 08:59

Lebrenekka napisał(a): a jeżeli chodzi o przestępczość w USA to nie chodzi o to że jest mała ale zmalała po (w stanach w których jest broń łatwo dostepna, bo jest i wiele w których jest ciężej) wprowadzeniu ogólnodostępności...

"Ogólnodostępna" to ona jest w USA od 1791r, czyli ratyfikacji drugiej poprawki do konstytucji :E
Możemy mówić tylko o regulacjach ułatwiających lub utrudniających dostęp pierwszych nabywców (czyli kupujących w sklepach) do poszczególnych typów uzbrojenia.
W ostatnich latach w USA nastąpił wzrost przestępczości.
Zresztą jak zauważył Soviet to wszystko już było napisane w tym wątku...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1450

Postprzez Lebrenekka w 24 Lut 2013, 10:18

Ok, kapuje, przyznam nie czytałem całego wątku, więc już się nie wypowiadam, nie ma co ruszać tego od nowa, tym bardziej, że mam jakieś nieaktualne dane :/ Pozdrawiam
Darz Bór!
Awatar użytkownika
Lebrenekka
Stalker

Postprzez Stalker Rambo w 24 Lut 2013, 10:31

Lebrenekka napisał(a):więc nie powiesz chyba że łatwo zrobić to pozwolenie...

To zależy. Głównie od rodzaju broni i przeznaczenia. Np. myśliwy łatwiej dostanie pozwolenie niż zwykły koleś. Jeżeli byś należał do klubu sportowego to również masz łatwiej. Najważniejszy jest lekarz (który musi stwierdzić czy nie jesteś czubkiem) i udowodnienie na policji/żandarmerii, że ta broń faktycznie Ci jest potrzebna.

Nie wiem ile w tym prawdy, ale podobno w wojsku łatwiej uzyskać pozwolenie na broń, niż w cywilu.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Postprzez Lebrenekka w 24 Lut 2013, 10:44

Dokładnie wszystko napisałeś tak jak jest. Myśliwy to w ogóle wystarczy psychotest i to nie słyszałem żeby któryś znajomy myśliwy nie dostał od razu... Na sportową pewnie jest tak samo. Ale już na osobistą to jest dość spory problem trzeba (jak to powiedziałeś) uzasadnić po co Ci to. A jako żołnierz z tego co słyszałem to na osobistą też jest nie mały problem (choć jest to głupie).
Darz Bór!
Awatar użytkownika
Lebrenekka
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości