Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].
Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].
Lokalizacja logów: Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs
Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.
Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.
Odpowiadając na pytanie jednego z wyżej kolegów... nigdy nie będzie sytuacji że stalkerom samotnikom zabraknie amunicji. Oni mają jej nieskończoną liczbę.. Smoq kiedyś to opisywał.
Pomysł z łuskami do bani... w takim razie może zaczniemy zbierać też, nie wiem chrust na opał.. w końcu ogniska same się nie palą..
Owszem istnieje mod gdzie ładujesz magazynki.. Jest on bardzo ciekawy i rozwinięty, właśnie dzięki takim detalom ale, no właśnie ale. My to my jak to napisał jalkavaki walczysz kończy ci się amunicja uciekasz... a tutaj dochodzą kompani.. i co mają oni walczyć bez amunicji, system ładowania magazynków ma ich nie dotyczyć czy musisz podjeść do każdego i wydać mu rozkaz ładuj? czy w połowie walki mają stanąć gdzieś i zaczął ładować amunicję.. Pomysł może i dobry z magazynkami ale niestety kompani nie pozwalają na jego wykonania.
Ehh, chyba to co zaraz napisze odpowie na wszystkie pytania...
Niestety jestem tylko jednym człowiekiem, i dotarło do mnie, że wrzuciłem sobie na głowę więcej niż jestem w stanie zrobić. Wszystkie pomysły są fajne, nawet ten z łuskami, ale projekt TFW przeradza się bardziej w warsztat kodowania, niż w mod do grania. Znaczy to, że zaczynam dodawać coraz to nowe rzeczy, tylko dlatego, żeby udowodnić sobie, że potrafię. Celem projektu przestało być "stworzenie modyfikacji" a stało się "tworzenie modyfikacji" (dla samego tworzenia). Idąc tą drogą, to następna wersja nie wyjdzie nigdy. Postanowiłem podjąć następujące akcje:
-Przerywam prace nad AI. Dodam tylko przewidywanie trajektorii poruszania się celu, aby kompani mieli trochę lepszą celność. Nie będzie chowania się za osłonami. Mapy są za duże, i sam wszystkich miejsc, gdzie NPC mogą się chować nie ogarnę.
-Wracam do tworzenia UI dla systemu modułowo-slotowego.
-Drobne poprawki do żywej ekonomii.
To są jedyne, dwie rzeczy, które skończę. Potem zostanie już tylko optymalizacja.
Niestety nie jestem w stanie wydusić z siebie już więcej.
Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Popieram wszystkich przeciwnych pomysłowi z "recyklingiem łusek"... Szczerze, panowie, gdy to zobaczyłem, ze śmiechu poplułem monitor... przypomniało mi się, jak po każdym "strzelaniu" (jestem żołnierzem), dowódca ogłasza zbiorowe zbieranie łusek (szef kompanii się z nich rozlicza w oddziale gospodarczym) i 100 chłopa szuka kilku tysięcy sztuk łusek (szczególnie zabawnie to wygląda po strzelaniu nocnym w środku zimy)... Pomysł z magazynkami popieram i nawet mam rozwiązanie sprawy kompanów... skoro było wspomniane "planowanie wypadu do zony" i gracz musiałby ładować magazynek, to czemu nie nakazać kompanom, by w tym czasie też to robili?... Dla zwiększenia realizmu wydłużyłbym również czas jedzenia (cały chleb - na oko taki kilogramowy - zjedzony w ciągu sekundy zasługuje na rekord guinessa i dożywotni zapas chleba jako nagrodę)... Cóż, jednak smoq dał jasno do zrozumienia, że nic z tego... I wiecie co?... To dobrze, już zbyt długo czekamy na finalną wersję... O fabule nie mówiąc... Kawał dobrej roboty.. Smoq, tylko nie popełnij epic faila jak BioWare z zakończeniem Mass Effect 3 ... Lepiej niech powstaje dłużej, ale porządnie...
A co gdyby tak Pawlowicz zamiast wyłącznie informacji o schowkach gdzie znajduje się pancerz lub broń, wyciągał też ze zdobytych PDA namiary do kontaktów z poza Zony?
Już tłumaczę...
1. Dajemy Pawlowiczowi X PDA danej frakcji, a on "zamienia" to na kartę SD, z rozkodowaną informacją.
2. Teraz co taka informacja może zawierać i co możemy z nią zrobić:
a) Kontakt do handlarza bronią na czarnym rynku, sprzedającego broń frakcji, której PDA oddaliśmy. W opisie będą znajdować się wszystkie dane, np:
Josha Wastok, Sankt Petersburg, Zaopatruje: Wolność, Sprzęt: LR300
Możemy teraz tą informacje sprzedać dowolnej frakcji lub dowolnemu handlarzowi neutralnemu. Jeżeli sprzedamy ją handlarzowi frakcyjnemu, to frakcja dostanie do użytku LR300, zarówno na sprzedaż, jak i zacznie wyposażać w niego członków, bez względu na ilość posiadanych punktów zasobów. Technik tej frakcji też od tej pory będzie mógł go modyfikować.
Jeżeli natomiast sprzedamy ją handlarzowi neutralnemu, to zapłaci on nam za informację 3x tyle co zapłaciłaby frakcja, i cena rynkowa dla tego handlarza na zamówienie danej broni spadnie 2.5x, co spowoduje, że łatwiej będzie mu go ściągnąć. (Przypominam, że mówię tu o przyszłej wersji TFW z żywą ekonomią, która wymaga aby handlarz obracał towarem, aby mógł zamawiać nowy sprzęt.)
Im więcej PDA oddamy, tym większa szansa na to, że dostaniemy kontakt z dobrą bronią.
Np, oddajemy 40 PDA Powinności, i mamy duże szanse, że dostaniemy info z namiarami do gościa, co może zaopatrywać handlarzy (lub całą frakcję) w Vintorezy.
b) Kontakt do handlarza ubiorem wojskowym na czarnym rynku, sprzedającego pancerze frakcji, której PDA oddaliśmy.
Tak jak wyżej, tylko pancerze, oprócz specjalnych pancerzy Czystego Nieba.
Teraz tu pojawia się problem, bo będzie trzeba dorobić warianty (modele i ikony) dla wszystkich pancerzy, dla wszystkich frakcji. Bo jak np. dostaniemy namiar do gościa, co zaopatruję jakąś frakcję w Bułaty, to trzeba mieć wariant Bułatu w kolorach, np. Najemników.
Ogólnie kodowanie doboru pancerzy będzie też dużo trudniejsze, niż broni.
Dlatego też, zastanawiam się, czy ta opcja w ogóle się pojawi.
c) Kontakt do grupy elitarnych najemników.
Możemy go dać frakcji. Wtedy w jakimś odstępie czasu 2 oddziały świetnie uzbrojonych najemników zaatakuje jeden z aktualnych celów danej frakcji, ułatwiając jej zadanie.
Możemy go oddać neutralnemu handlarzowi. Wtedy wybieramy sobie czy chcemy kasę, czy chcemy sami wyłożyć siano, i wybrać sobie punkt do ataku. Tylko wtedy najlepiej się tam nie zapuszczać, gdyż Najemnicy będą wrogo nastawieni do wszystkich.
Po tym jak punkt zostanie oczyszczony, Najemnicy opuszczą Zonę.
d) Kontakt do grupy paramilitarnej, która chce się wybrać do Zony.
Jak damy ten kontakt do frakcji, to dostanie ona trwałe 5 do maksymalnej ilości oddziałów, oraz "instant" 2 oddziały z dobrym wyposażeniem. (Spawnować się będą w bazie głównej)
Jak damy go handlarzowi, to dostaniemy kasę, ale 2 elitarne oddziały mogą trafić do wrogiej frakcji, bo handlarz popchnie info dalej. (bez 5 do max. oddziałów, żeby gracz po pewnym czasie nie zrobił spamu oddziałowego)
@Smoq2 A to to będzie w następnej wersji?
P.S. Karabiny zdobyte w walce będą posiadały jakieś moduły czy będą "wyczyszczone"?
Ten pomysł z PDA mnie powalił, bo jest świetny i można by go w sumie jeszcze dorobić, a potem zabrać za fabułę (przecież chyba lepiej mieć póki co rozbudowaną realną mechanikę gry i również dobrą fabułę, niż najpierw otrzymać fabułę, a potem ulepszać mechanikę i np. pomysły wbijać w tą fabułę (zakładając, że wersja będzie dalej tworzona po ukończeniu wątku fabularnego)). A co do broni, to myślę, że powinno to zależeć od różnych wariantów. Np. Broń ulepszana może być od rangi powiedzmy trzeciej od dołu i szansa na ulepszenie oraz coraz to lepsze będzie rosła wraz z rangą stalkera ją posiadającego. To przecież chyba normalne, że weteran zony nie będzie biegał z karabinem prosto od Sidorowicza, a zupełnie dla siebie spersonalizowanym, a kot próbował swoich sił będzie z makarovem i przy odrobinie szczęścia karabinem myśliwskim i tak dalej.
A co gdyby tak Pawlowicz zamiast wyłącznie informacji o schowkach gdzie znajduje się pancerz lub broń, wyciągał też ze zdobytych PDA namiary do kontaktów z poza Zony?
Już tłumaczę...
1. Dajemy Pawlowiczowi X PDA danej frakcji, a on "zamienia" to na kartę SD, z rozkodowaną informacją.
2. Teraz co taka informacja może zawierać i co możemy z nią zrobić:
a) Kontakt do handlarza bronią na czarnym rynku, sprzedającego broń frakcji, której PDA oddaliśmy. W opisie będą znajdować się wszystkie dane, np:
Josha Wastok, Sankt Petersburg, Zaopatruje: Wolność, Sprzęt: LR300
Możemy teraz tą informacje sprzedać dowolnej frakcji lub dowolnemu handlarzowi neutralnemu. Jeżeli sprzedamy ją handlarzowi frakcyjnemu, to frakcja dostanie do użytku LR300, zarówno na sprzedaż, jak i zacznie wyposażać w niego członków, bez względu na ilość posiadanych punktów zasobów. Technik tej frakcji też od tej pory będzie mógł go modyfikować.
Jeżeli natomiast sprzedamy ją handlarzowi neutralnemu, to zapłaci on nam za informację 3x tyle co zapłaciłaby frakcja, i cena rynkowa dla tego handlarza na zamówienie danej broni spadnie 2.5x, co spowoduje, że łatwiej będzie mu go ściągnąć. (Przypominam, że mówię tu o przyszłej wersji TFW z żywą ekonomią, która wymaga aby handlarz obracał towarem, aby mógł zamawiać nowy sprzęt.)
Im więcej PDA oddamy, tym większa szansa na to, że dostaniemy kontakt z dobrą bronią.
Np, oddajemy 40 PDA Powinności, i mamy duże szanse, że dostaniemy info z namiarami do gościa, co może zaopatrywać handlarzy (lub całą frakcję) w Vintorezy.
b) Kontakt do handlarza ubiorem wojskowym na czarnym rynku, sprzedającego pancerze frakcji, której PDA oddaliśmy.
Tak jak wyżej, tylko pancerze, oprócz specjalnych pancerzy Czystego Nieba.
Teraz tu pojawia się problem, bo będzie trzeba dorobić warianty (modele i ikony) dla wszystkich pancerzy, dla wszystkich frakcji. Bo jak np. dostaniemy namiar do gościa, co zaopatruję jakąś frakcję w Bułaty, to trzeba mieć wariant Bułatu w kolorach, np. Najemników.
Ogólnie kodowanie doboru pancerzy będzie też dużo trudniejsze, niż broni.
Dlatego też, zastanawiam się, czy ta opcja w ogóle się pojawi.
c) Kontakt do grupy elitarnych najemników.
Możemy go dać frakcji. Wtedy w jakimś odstępie czasu 2 oddziały świetnie uzbrojonych najemników zaatakuje jeden z aktualnych celów danej frakcji, ułatwiając jej zadanie.
Możemy go oddać neutralnemu handlarzowi. Wtedy wybieramy sobie czy chcemy kasę, czy chcemy sami wyłożyć siano, i wybrać sobie punkt do ataku. Tylko wtedy najlepiej się tam nie zapuszczać, gdyż Najemnicy będą wrogo nastawieni do wszystkich.
Po tym jak punkt zostanie oczyszczony, Najemnicy opuszczą Zonę.
d) Kontakt do grupy paramilitarnej, która chce się wybrać do Zony.
Jak damy ten kontakt do frakcji, to dostanie ona trwałe 5 do maksymalnej ilości oddziałów, oraz "instant" 2 oddziały z dobrym wyposażeniem. (Spawnować się będą w bazie głównej)
Jak damy go handlarzowi, to dostaniemy kasę, ale 2 elitarne oddziały mogą trafić do wrogiej frakcji, bo handlarz popchnie info dalej. (bez 5 do max. oddziałów, żeby gracz po pewnym czasie nie zrobił spamu oddziałowego)
@Smoq2 A to to będzie w następnej wersji?
Zobaczymy... Jest to łatwiejsze do zrobienia niż by się z pozoru wydawało. Pierw muszę skończyć GUI do zakładania/zdejmowania modułów na bronie i pancerze. A dodam, że już jest prawie skończone. Za chwilkę wrzucę screeny z tym jak obecnie wygląda.
P.S. Karabiny zdobyte w walce będą posiadały jakieś moduły czy będą "wyczyszczone"?
Jasne, przy spawnowaniu każdej broni w grze, są oddzielne modyfikatory na to:
-ile modułów ma na danej broni być, -jakie mają być to moduły, -jakie poziomy mają te moduły mieć, -jakie dodatki broń ma mieć założone.
Pomyślałem, że głównym sposobem na znajdywanie modułów do broni gracza, będą właśnie giwery innych stalkerów, ale żeby znaleźć moduły poziomu trzeciego będzie trzeba mieć bardzo dużego farta. Na te najłatwiej będzie po prostu zarobić.
A co do broni, to myślę, że powinno to zależeć od różnych wariantów. Np. Broń ulepszana może być od rangi powiedzmy trzeciej od dołu i szansa na ulepszenie oraz coraz to lepsze będzie rosła wraz z rangą stalkera ją posiadającego. To przecież chyba normalne, że weteran zony nie będzie biegał z karabinem prosto od Sidorowicza, a zupełnie dla siebie spersonalizowanym, a kot próbował swoich sił będzie z makarovem i przy odrobinie szczęścia karabinem myśliwskim i tak dalej.
No tutaj to się dużo pozmienia. Przede wszystkim, rangi stalkerów takie jakie znaliśmy do tej pory można wywalić do śmietnika. Nie będą do niczego przydatne.
Stalkerzy frakcyjni będą tak dobrze uzbrojeni, jak dużo zasobów ma ich frakcja. Poza tym dobierają sobie ekwipunek do swojej klasy, więc ranga nie ma tu zbytnio znaczenia. Nie spotkamy skauta, medyka czy snajpera w Exo z PKM.
Samotnicy przeszli w ogóle reformę... Każdy z nich zdobywa XP, tak samo jak gracz, i tyle samo co gracz. Po uzyskaniu pewnego poziomu zmieniają pancerz na lepszy oraz naturalnie ich XP wpływa na zdolność w walce. Broń albo lepszą znajdują, albo sobie kupują u handlarza (jeśli mają kasę). Zarabiają tak samo jak gracz, sprzedając cały szmelc jaki znajdą na swojej drodze, od artefaktów, po zagrabioną broń. Nie mogą niestety wykonywać zadań tak jak gracz, więc każdy przedmiot sprzedają po 25% większej cenie. Na początku gry oczywiście zostanie zespawnowanych kilka grupek o losowym xp i uzbrojeniu, ale każdy samotnik, który pojawi się w Zonie później, startuje w kurtce z PM, Fortem, BM16, Karabinem Myśliwskim, Skorpionem lub w skrajnych przypadkach z MP5 lub Bizonem.
Skoro mamy mieć żywą ekonomię, to nie może ona się opierać tylko na broni i artefaktach. Potrzeba towarów na handel. Niestety chleb, kiełbasa, konserwa i wódka nie wystarczy. Nie wierze też, że wszyscy by tylko na tym jechali przez kilka miesięcy. Zrobiłem więc podział na dobra zwykłe i dobra luksusowe (te drugie to głównie na handel).
Dobra zwykłe: -chleb -woda -kiełbasa -apteczki -bandarze
Te można kupić u każdego handlarza, i raczej dużo się na nich nie zarobi.
Dobra luksusowe: -konserwy -pączki -mrożona pizza -piwo -mleko -wódka -fajki -leki przeciw promieniowaniu -antybiotyki -trawa
Te można kupić tylko u handlarzy neutralnych, i to nie zawsze. Na celu ma to, aby frakcje też coś chętnie kupowały.
Może się wydawać to śmieszne, ale przynosząc Powinności 50l mleka będzie można całkiem dobrze zarobić. Nie powinno też być niczym dziwnym, jak natkniemy się na grupkę samotników co taszczą do jakiejś frakcji 7 flaszek, 20 browców, 10 paczek mrożonej pizzy oraz 5 paczek pączków, plus 2 wagony fajek.
Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Hah, dobre to to je Tylko jeszcze mam takie pytanie, bo nie wywnioskowałem z tekstu do końca. Czy to znaczy, że handlarze będą sprzedawać dalej tą broń którą kupią od samotników? Jeśli tak, to wypada przecież, żeby np. zniszczone do 50% sprzedawali naprawione, bo np. naprawili gdzieś, ale już zniszczone od 50% do 99% sprzedawali w takim stanie jak otrzymali, bo naprawa byłaby zbyt kosztowna. A z tymi rangami chodziło mi o coś na takiej zasadzie: Powinność: - Liczba zasobów: 5 - Podstawowe uzbrojenie: AK47, Martha, Granat F1 I np. normalny żołnierz w lekkim pancerzu będzie biegał właśnie z takim gearem jak napisałem, ale już koleś w egzo generał, czy tam sierżant ma większą szanse na jakąś ładniejszą pukawkę. I np. zakładając, że skrypt to jakoś nalicza, to przeżył w Zonie tydzień. Wtedy pojawia się szansa, że pukawka będzie miała ulepszony mechanizm spustowy, czy skróconą lufę itp. O tym myślę, tak samo samotnicy, niech pojawia się u nich szansa, że np. co siedem dni ich broń aktualna (nieważne, czy jest to kałach, czy Makarov) otrzymuje jedno ulepszenie poziomu pierwszego. W ten sposób świat będzie bardziej różnorodny, a nie spotykać ulepszoną broń tylko u specjalnych NPC'ów, albo pistolety ulepszone jedynie u oporu itp.
smoq to jak możesz zrób taką ogólną listę nowości od myślników
I szkoda że z tymi animacjami chowania nie wyjdzie ;/ I mam pytanie do nich (może i głupie ale o tym pomyślałem;p) Ty te miejsca dodajesz na mapie ręcznie a nie dało by się zrobić ich tak że nie są one w konkretnym miejscu tylko przy przedmiocie ? na pewno elementy chowania się powtarzają (kilka takich samych skał itp) czy nie dało by rady zrobić czegoś takiego że animacje tak jakby przypisać do elementu nie miejsca ?
Czy jak gramy bandytą i bierzemy opcje dialogową "dawaj plecak" to czy będziemy dostawać przedmioty oprócz rubli ? Bo skoro ktoś wiezie ze sobą wagon wódki to nie wierze, że nikt go nie skroi z tego. Ja nie znam żadnego bandyty abstynenta ;>
Mam problem z misją Wziąłem od Sziłowa misję na znalezienie PDA. Wracam a tu w bazie... Powinność która od pewnego czasu miała chrapkę na bazę Oporu(parę razy dochodziło do potyczek w czasie których sporo kasy zarobiłem z rzeczy od trupów). Chcę oddać Sziłowowi PDA a tu dupa blada jakiś handlarz Powinności stoi, Sziłowa ani śladu a Oporowców zostało 15 . Wie ktoś może co zrobić? PDA nie mogę wywalić ani sprzedać.