[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez smoq2 w 23 Mar 2013, 15:33

@ r_populik - No całe przedsięwzięcie jest właśnie po to, aby tradycyjny celownik optyczny PU pasował do modelu. Ten celownik, który dostałeś razem z modelem jest zrobiony przeze mnie (na tyle co umiałem), i jest zrobiony jak jest, bo właśnie przeszkadzała wajcha do przeładowywania - podczas animacji ręka zawadzała (a raczej wchodziła "w") celownik.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Reklamy Google

Postprzez r_populik w 23 Mar 2013, 21:53

Z lunetą to by było coś takiego:

Jedyny problem to brak płynnego przejście z animacji strzału do animacji reload_start po wystrzeleniu wszystkich pocisków. Nie mam pojęcia, dlaczego tak się dzieje. No i jest to nieco inny model (z jakiegoś moda do BF2), użyłem go ponieważ od razu miał lunetę i wajchę wygiętą jak trzeba. Oczywiście luneta jest zdejmowalna i można tego modelu używać też bez niej.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Dołączenie: 26 Mar 2010, 12:45
Ostatnio był: 27 Mar 2025, 14:46
Miejscowość: okolice stolicy
Kozaki: 263

Postprzez smoq2 w 23 Mar 2013, 22:42

Jak dla mnie jest wypas. Teraz kilka pytań...

1. Czy mamy jakieś dźwięk do wkładania naboju? Bo ja takowego nie posiadam. Ten od zwykłej strzelby da się podłożyć?

2. Czy model jest dokładnie wypozycjonowany z celownikiem? (max 2 piksele różnicy)

3. Czy dźwięk przeładowania naboju jest połączony z dźwiękiem strzalu? Tak nie może być, bo wtedy słyszymy jak NPC przeładowują mosina ze 100m. Jeżeli cały proces przeładowania ma taki sam czas jak w mosinie z TFW, to mogę użyć obecnego dźwięku i nie będzie problemu.

@ Reszta - Trzeba przypisać modułom ceny rynkowe, bo na razie każdy kosztuje 100 Ru ;). Jeżeli ktoś mi pomorze w tej klepaninie, to będę wdzięczny.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez r_populik w 23 Mar 2013, 23:08

1. Jakiś pasujący dźwięk wkładania naboju mogę podłożyć, nie ma problemu.
2. Nie za bardzo rozumiem pytanie. Celownik do broni pasuje idealnie, bo nic z nim nie robiłem. Jeżeli chodzi o celowanie przez szczerbinkę i muszkę to będzie jak należy.
3. Dźwięk strzału jest połączony z dźwiękiem obrotu wajchy i ruchu suwadła pod koniec animacji strzału. Ale tak chyba było cały czas i raczej nic się z tym nie da zrobić (chyba żeby usunąć z animacji strzału całkowicie końcówkę dotyczącą zabawy z wajchą i suwadłem).

Jeżeli chodzi o całkowity czas przeładowania, to trochę się on skrócił. Nie dało się tego zrobić inaczej, bo dotychczasowy proces ładowania łódki był bardzo wydłużony i bardziej rozbudowany w stosunku do tego co ja zrobiłem z nabojem i co chyba wyszło dość naturalnie.

Ale tal jak napisałem na wstępie, pocięciem i dopasowaniem dźwięków mogę się zająć.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Postprzez foltrest w 23 Mar 2013, 23:12

Zgłaszam się na ochotnika do klepaniny:D
Awatar użytkownika
foltrest
Kot

Dołączenie: 14 Sie 2012, 17:23
Ostatnio był: 15 Sty 2024, 01:28
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 7

Postprzez smoq2 w 23 Mar 2013, 23:39

@ r_populik:

Ad 1. Gites

Ad 2. Chodziło mi właśnie o offset przy patrzeniu przez muszkę (bez celownika optycznego). Poprawiałem wszystkie bronie w TFW tak, żeby muszka była max 2-3 piksele od celownika (crosshair). Nie chodziło mi o celownik (scope). W Polskim niestety (chyba) mamy tylko jedno słowo na te dwie rzeczy, stąd nieporozumienie. ;)

Ad 3. Na razie zobaczymy jak będzie to działać u mnie. TFW ma specjalny skrypt, który po oddaniu strzału odpala dźwięk przeładowywania do mosina i TRG-22, po to właśnie, aby nie był połączony w jednym pliku z dźwiękiem wystrzału. Powinno działać pod nowe animacje. Chodzi mi tutaj tylko o dźwięk i animacje przeładowywania pomiędzy strzałami. Czas i dźwięki uzupełniania amunicji nie mają zbytnio znaczenia.

@ foltrest - Tu masz pliki z modułami: https://dl.dropbox.com/u/66826401/wpn_modules.rar
Do każdej sekcji dodajesz:

cost = *cena*

Zamiast *cena* wpisujesz liczbę mówiącą ile dany moduł ma kosztować.

Tu masz napisane co dany moduł zmienia:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... sp=sharing

ar - Karabiny szturmowe
pistol - pistolety i pistolety maszynowe
shotgun - strzelby
sniper - karabiny snajperskie

Ceny daj jakie Ci się podoba, ale bez jaj typu 9999999 albo 1.
Pamiętaj, że muszą być to liczby całkowite.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez r_populik w 23 Mar 2013, 23:46

Ok, wszystko jasne, działam więc z dźwiękami i jak wszystko będzie gotowe podeślę ci całość.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Postprzez foltrest w 24 Mar 2013, 00:02

Dobra, pytanko mam, czy [module_ar_slot_1_type_1_lv_1]:module_lvl_1 to suwadło typu pierwszego poziomu pierwszego jak rozumiem?
Awatar użytkownika
foltrest
Kot

Dołączenie: 14 Sie 2012, 17:23
Ostatnio był: 15 Sty 2024, 01:28
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 7

Postprzez smoq2 w 24 Mar 2013, 00:43

Dokładnie

[EDIT]

A teraz trochę offtopu z życia. W maju mam jechać na konferencję do Monachium, więc postanowiłem wyciągnąć trochę informacji o tym mieście od koleżanki z zamierzchłych czasów (~10-12 lat temu), która aktualnie tam mieszka. Owa koleżanka była znajomością z ławki na blokowiskowym podwórku, a obecnie jesteśmy dla siebie niewiele więcej od kontaktu na FB. Rozmowa potoczyła się mniej więcej tak:

Wojtek Wilczyński: Hejka
Koleżanka: he\y
WW: Mam takie drobne pytanko...
K: taak?
WW: Masz tutaj napisane, że mieszkasz w Monachium, si? Jak tam jest?
K: tak
K: dobrze
WW: Prawdopodobnie będę w maju jechał tam na konferencje, stąd moje pytanie. Ale raczej nie będę zamęczał Cię po nocach o wiedzę, którą można spokojnie znaleźć używając Google.
K: spoko...

Nasze drogi rozeszły się widocznie dalej niż myślałem...
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez MrFler w 24 Mar 2013, 02:30

Co do tego offtopu, to miałem podobny przykład, choć nie było aż takiego odstępu czasu (4 lata)... Koleżanka była kiedyś... kimś więcej, jednak odeszła... Jak mnie znalazła na FB to mi taką litanię łaciną zapodała, że niejeden "JP" by się zawstydził, bo myślała, że umarłem czy coś i przez 3 lata (chyba po roku zatęskniła :P) szukała o mnie jakichś wieści...

Wracając do tematu:
Pisałem raz o problemie z najemnikami (nie mogłem się przyłączyć jeśli zajęli już budynek B w agropromie) - ktoś to sprawdzał? Czy to dalej jest?...
Zauważyłem inny problem, chodzi o "posiłki"... Wezwałem oddział z bazy do zajęcia wejścia (dolne agro-wysypisko od strony wysypiska)... Oddział pokazał się w tym wyższym, jednak najpierw kierował się do mnie, po czym nagle zmienił kurs na główne wejście wysypisko-kordon... Wzywałem 3 oddziały i żaden nie przyszedł tam gdzie chciałem :/... Załadowałem save'a z wejścia w sektor, oczyściłem miejsce jeszcze raz i znów ten problem (żaden bug trap czy error nie wywalił)... Gram na 3.8...

I drobne pytanko:
Wiem, że CS to nie CoP ani SoC, ale w CoP w Prypeci był snajper, który leżał... byłoby wykonalne dodać do snajperom frakcyjnym w TFW?... Jak nie to ok, tylko pytam...
If you see the flash, it's already too late...
"Go out there and give them hell, you were born to do this"
S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky The Faction War - Kompani - skąd i kiedy "zdobyć" http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=48&t=9412&start=7956#p274865
Awatar użytkownika
MrFler
Stalker

Dołączenie: 30 Paź 2011, 15:12
Ostatnio był: 03 Paź 2024, 13:30
Miejscowość: Złocieniec
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 21

Postprzez Pangia w 24 Mar 2013, 12:41

smoq2 napisał(a):Ad 2. Chodziło mi właśnie o offset przy patrzeniu przez muszkę (bez celownika optycznego). Poprawiałem wszystkie bronie w TFW tak, żeby muszka była max 2-3 piksele od celownika (crosshair). Nie chodziło mi o celownik (scope).

Poza karabinem myśliwskim TOZ-34, on ma różnicę niemalże 1 cm między przyrządami a celownikiem w grze. TOZ-66 (obrzyn) też zdaje się jest nienajlepiej ustawiony, ale w końcu to obrzyn, więc tam nie robi to wielkiej różnicy.
MrFler napisał(a):Wiem, że CS to nie CoP ani SoC, ale w CoP w Prypeci był snajper, który leżał... byłoby wykonalne dodać do snajperom frakcyjnym w TFW?... Jak nie to ok, tylko pytam...

Tam w ogóle była taka animacja dla NPC - pamiętam raz stalkera w skórzanej kurtce celującego w ten sposób z TOZ-a.
MrFler napisał(a):Pisałem raz o problemie z najemnikami (nie mogłem się przyłączyć jeśli zajęli już budynek B w agropromie) - ktoś to sprawdzał? Czy to dalej jest?...

W ogóle wkurzający jest fakt przyłączenia się do Najemników, bo skrypt automatycznie sadza w drugiej bazie w Agropromie Powinność - a że zazwyczaj gracz dołącza się do nich na starcie gry, kończy się to tym, że właściwie nie może nawet wyjść z Jantaru, bo przejścia też są okupowane przez Powinność i wyjście z Jantaru kończy się podziurawieniem gracza jak durszlak :/
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez cacyslaw w 24 Mar 2013, 15:12

witam i wychodze z zapytabiem czy mod jest juz dostepny w wersji pełnej i czy juz mozna wejsc do limanska

Za ten post cacyslaw otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative reks.
cacyslaw
Kot

Dołączenie: 24 Mar 2013, 15:04
Ostatnio był: 30 Lip 2020, 21:49
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: -2

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość