[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Wojak w 18 Kwi 2013, 16:45

Przedmówca ma rację, jednak nie każdy stalker frakcyjny jest snajperem. Kiedy używamy lekkiej broni, przykładowo takiego AK74/U to dobrze wiedzieć, czy w ogóle trafiamy we wroga i tu przydaje się perk "Znajomość Ludzkiej Anatomii". Jednak dobrze wiemy, że w typowego stalkera wystarczy wpakować kilka kulek, podczas gdy inne mutanty wymagają większego skupienia. Czasem rozwalasz pijawkę dwoma strzałami z obrzyna, a czasem ciągniesz ją za sobą przez pół mapy z wrażeniem, że jest nieśmiertelna.
Oceniasz zbyt prędko.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Dołączenie: 23 Paź 2009, 22:37
Ostatnio był: 14 Lip 2021, 16:25
Miejscowość: Wielkie Równiny
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 37

Reklamy Google

Postprzez Pangia w 18 Kwi 2013, 17:43

Wojak napisał(a):Kiedy używamy lekkiej broni, przykładowo takiego AK74/U

Kto się takim gównem bawi? Ani to celne, ani wygodne w obsłudze, a już na pewno nie skuteczne. Jeśli chodzi o bronie, to spośród pistoletów maszynowych (chociaż AKS-74U się do nich nie zalicza, to dla tego porównania tu go umieszczę) wygrywa zdecydowanie MP5 - tłumik wchodzi bez żadnych ulepszeń, a przy tym jest celniejszy i ma mniejszy odrzut od Bizona. Przegrywa w kwestii wielkości magazynka i ceny, ale jest po prostu dużo skuteczniejszy i, o ile ma się trochę samozaparcia, można przejść z MP5 całą wojnę frakcji, co wbrew pozorom wcale takie głupie nie jest, zwłaszcza przy przerobieniu broni na kaliber 9x18 mm - tej amunicji nie zabraknie graczowi nigdy, a w zamian dostajemy broń dość uniwersalną, bo nadającą się na większość stalkerów i na słabsze lub wolniejsze mutanty (można nim umęczyć kontrolera czy nawet nibyolbrzyma).
W klasie broni szturmowych bezapelacyjnie wygrywa... LR-300. Po odpowiednich ulepszeniach waży on (pusty, bez dodatków i magazynka) wręcz śmieszne 1,63 kg, a przy tym ma świetną celność, jest dość tani w ulepszeniach, o dziwo nie psuje się tak często, jak można by się tego po nim spodziewać, wchodzą na niego wszystkie możliwe dodatki i można go przerobić na kaliber 5.45. Dzięki temu wygrywa z SG 550, które tej opcji nie posiada, a także wymaga przejścia całej ścieżki ulepszeń do zamontowania na nim celownika (chociaż SG 550 posiada szynę Picatinny, do ku♥wy nędzy, ale nigdy w grze). Oczywiście możecie powiedzieć, że G36 i tak owni, ale zanim położy się na nim ręce, całkiem możliwe jest, że skończysz grę (ja tylko raz nim grałem, jak znalazłem go w schowku w Magazynach Wojskowych, a że grałem Oporem, to do skończenia miałem tylko bandytów - w sumie to nawet mam save'a z bazy w Kordonie z całym ekwipunkiem). Broni Układu Warszawskiego nawet nie biorę pod uwagę, bo wszystkie mają tak duży odrzut, że korzystanie z nich nie ma większego sensu (nie próbowałem jedynie Abakana, ale wątpię, aby miał dużo mniejszy odrzut od AKS-a).
Jeśli chodzi o snajperki, to tu już jest bardziej wyrównana rywalizacja, choć wciąż to co ruskie jest chu♥owe - z w pełni ulepszonego SWD na 100 metrach trafiał 1 strzał na 5, SWU to już w ogóle śmiech na sali (nie mogłem sobie dać rady z kolesiem z TOZ-em z lunetą), a Nagant ma gównianą lunetę, ale jest skuteczny i dosłownie niezniszczalny (zjechany do 30% wciąż jest wystarczająco celny na jakieś 70 metrów tzn. celniejszy od ww. "snajperek"). Osobiście stawiam raczej na Sako - lżejszy, łatwiejszy do zdobycia, tańszy i równie skuteczny co PSG-1.
O strzelbach nie będę się już rozpisywał, bo raz, że i tak każdy ma w dupie moje gadanie, a dwa, że post by mi się zbytnio wydłużył.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!

Za ten post Pangia otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive sms216, Wojak.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Kozaki: 853

Postprzez DarkAvenger1989 w 18 Kwi 2013, 18:39

A teraz pytanie z innej beczki, kiedy można trafić na lepsze fanty? Wybierając losowe skrytki czy nie?
Ktoś sprawdzał oba warianty?
89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika.
Jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu.
Awatar użytkownika
DarkAvenger1989
Kot

Dołączenie: 02 Kwi 2009, 14:57
Ostatnio był: 13 Mar 2015, 21:14
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 1

Postprzez Wojak w 18 Kwi 2013, 19:11

Po odznaczeniu opcji z losowymi skrytkami będziemy odkrywać tylko vanillowe skrytki, więc nie znajdziemy tam rzeczy istniejących tylko dzięki TFW, np. Egzoszkielet Czystego Nieba. Przynajmniej tak mi się wydaje.
Oceniasz zbyt prędko.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Dołączenie: 23 Paź 2009, 22:37
Ostatnio był: 14 Lip 2021, 16:25
Miejscowość: Wielkie Równiny
Kozaki: 37

Postprzez Pangia w 18 Kwi 2013, 19:39

jprdl, przez przypadek zamknąłem sobie przeglądarkę i taki długi post poszedł się je♥ać...
Tak więc nie będę się chwalił, jak to zaje*iście pamiętam, co jest w schowkach w Czystym Niebie, tylko zarzucę linkiem do kompletnej mapki Zony w Czystym Niebie:
http://digidownload.libero.it/requena/s ... ne_big.jpg
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez DarkAvenger1989 w 19 Kwi 2013, 18:44

Czy ktoś zna sposób jak pozbyć się ciał stalkerów, mutantów? Czy @Smoq2 będzie coś robił z tym?
Awatar użytkownika
DarkAvenger1989
Kot

Postprzez Pangia w 19 Kwi 2013, 19:18

Trzeba by jeszcze wiedzieć, co odpowiada za ciała stalkerów, bo tych rzeczywiście po jakimś czasie robi się istny stos - aż prosi się o jakiegoś spawnera anomalii, to by sobie człowiek Galaretę ustawiał blisko i wrzucał tam ciała...
O kurde, to jest genialne. Jeśli dałoby się to oskryptować, to byłoby to świetne - realizm w postaci wyrzucania ciał z obozów i pozbywanie się ich poprzez wrzucanie w anomalie, żeby nie przyciągać mutantów.
A co do ciał mutantów to nie zauważyłem, żeby jakoś szczególnie zalegały na mapach - głównie jest to powiązane z tzw. trybem offline (czyli, w dużym uproszczeniu, skuteczniej działającym A-Life), ale po jakiś czasie znikają (tak na oko to po, powiedzmy, dwóch wejściach na mapę nie ma na niej już zwłok mutantów). Co innego ciała stalkerów - w punktach zapalnych (patrz: ognisko w lesie, Kordon) potrafi się pojawić ponad 50 (!) ciał, które zalegają przez dosyć długi okres czasu.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez DarkAvenger1989 w 19 Kwi 2013, 19:32

Tylko że trzebaby również jakoś pozbyć się tej anomalii. Dosyć ciekawe to jest zrobione, że stalkerzy przenoszą ciała w inne miejsce, jednak to nie zawsze działa.

Druga sprawa to kolorowanie oddziałów na mapie. Bo czasem nie sposób odróżnić własnej frakcji od samotników kiedy obie maja kolor zielony, zabic samotnika to zły pomysł. Zdarza sie że wezme zadanie od samotnika, wtedy znów się zrobią zieloni. Mutantów odróżnić od ludzi, a renegatów od frakcji. Tylko czy jest dostęp do takich opcji.
Awatar użytkownika
DarkAvenger1989
Kot

Postprzez Pangia w 19 Kwi 2013, 20:40

Do dupy z kolorowaniem, i tak lubi się ono psuć (np. zielona kropka z podpisem "Mutant" albo niebieska z napisem "Wolność" - wystarczy, że 2 oddziały będą blisko i zazwyczaj jeden jest na wierzchu, ale z nazwą drugiego)
A przenoszenie ciał działa dobrze, tylko tryb offline często robi burdel, bo np. zamiast skasować w walce jeden oddział, kasuje oba/wszystkie, a ten, który później przyjdzie (bądź resztki któregoś, który przeżył) zostawiają zwłoki tam, gdzie były. Efekt: a nie, gówno, nie efekt, przy wywalaniu TFW zapomniałem o wyjęciu z folderu screenów :/ A szkoda, bo miałem ładne ujęcie na PDA, jak mam kupkę ~15 ciał blisko tego przeklętego ogniska w lesie w Kordonie i przy samym ognisku kolejne ~20, a przy przejściu na Wysypisko jeszcze parę ciał renegatów, wojskowych i Monolitu.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez Normandia w 19 Kwi 2013, 20:59

Co do ciał stalkerów to mogła by je usuwać emisja, a przynajmniej miałem cichą nadzieje ze tak się będzie działo niestety jak leżały tak leżą. Co do kolorowania oddziałów to nie rozumiem w czym problem jak na czerwono to strzelać jak na zielono to nie strzelać bo przecież co za różnica czy to samotnik czy własna frakcja skoro są przyjaźnie nastawieni, podobnie przy czerwonych kropkach mi nie robi różnicy czy mam do zabicia wojskowych, monolit wrogą frakcję czy stado dzików, no może poza bronią jakiej użyję:P

A teraz z innej beczki. Co zrobić żeby moja frakcja zajmowała kolejne mapy. Przyłączyłem się do czystego nieba zająłem bagna kordon i przejścia na wysypisko i za cholere nie chcą iść dalej.
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Normandia
Stalker

Dołączenie: 25 Maj 2009, 21:16
Ostatnio był: 09 Cze 2013, 20:10
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 2

Postprzez wirus136 w 19 Kwi 2013, 21:09

Dalsze prace na następnymi wersjami tego moda są ?
bo jest super :)
Stalker to najlepsza strategia w jaką grałem.
Awatar użytkownika
wirus136
Kot

Dołączenie: 20 Sie 2012, 09:52
Ostatnio był: 02 Mar 2021, 17:28
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: -1

Postprzez SkullDagger w 19 Kwi 2013, 21:37

Są są. A odpowiadając na kolejne pytanie: nie wiemy kiedy nowa wersja. :)
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 10 Gru 2025, 02:28
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość