[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez kropas w 23 Kwi 2013, 00:25

Tak tylko chodziło mi o to, że ja żadnego wroga nie widzę a oni do mnie strzelają jak zasłaniają mnie krzaki itp. Wczytuje autosave (po przejściu z mapy do mapy) i po sekundzie zaczynają do mnie strzelać. A w kwestii tego poziomu trudności to jakoś z dystansu problemów ze strzelaniem nie mają :D i ginę po chwili
kropas
Kot

Dołączenie: 22 Kwi 2013, 23:05
Ostatnio był: 23 Kwi 2013, 22:35
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez mdss w 23 Kwi 2013, 08:38

jakieś dziwne historie opowiadasz... ;)
Oczywiście - jak pchasz się snajperom pod lufy w skórzanej kurtce, to trudno oczekiwać innych efektów...

Zacznij od nowa i nie pchaj się od razu na frakcyjny front, tylko pobaw się w samotnikowanie ;)
pozwiedzaj mapy, porób kłesty, pokupuj lepszy sprzęt, zbuduj sobie trochę zaplecza (sprzęt, zapasy, artefakty) i wtedy wybierz sie na front :)

Prawdę mówiąc ja grając w TFW postanowiłem jak najwięcej potestować moda, jak najmniej tracąc czasu -> zacząłem grę tylko 1 raz -> eksplorowałem samotnie, zrobiłem strategicznego sejwa i dołączyłem do Oporu -> dograłem do podbicia całej zony.
Wczytałem sejwa strategicznego, eksplorowałem samotnie, doskubałem się do Egzo i dobrych giwer, zrobiłem drugiego sejwa strategicznego i dołączyłem do Najemników -> dograłem do podbicia całej zony.
Wczytałem drugiego sejwa strategicznego, eksplorowałem samotnie, skompletowałem sobie super-pakerski arsenał, zrobiłem trzeciego sejwa strategicznego i dołączyłem do Wolności -> szybko dograłem do podbicia całej zony....

Ten mod jest cudowny, daje całe morze możliwości, kilka sposobów rozwoju, tworzy Zonę żyjącą własnym brutalnym życiem, a kiedy Smoq zaimplementuje jeszcze długo oczekiwaną fabułę to... Sam nie wiem - powinien ponegocjować z GSC o możliwości wydania tego za hajs... :D

Jak dla mnie - najlepszy mod oparty na wojnach frakcji, jaki powstał dla CS.
I'm just stalking...
Awatar użytkownika
mdss
Stalker

Dołączenie: 06 Wrz 2012, 11:13
Ostatnio był: 09 Paź 2015, 22:21
Miejscowość: Cmentarzysko Maszyn
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 31

Postprzez kropas w 23 Kwi 2013, 11:24

Hmmm nie pcham się za bardzo, mam co prawda początkowe eq ale już raz wyczyściłem ten posterunek (pierwszy po przejściu z bagien do kordonu) Najlepsze jest to, że jest mgłą i ja ledwo co widzę na 5m a oni z 30 do mnie nawalają widzę tylko błyski z lufy co i tak mi prawie nic nie daje bo się cały czas poruszają. Na 10 prób raz mi się udało blisko podejść tak, że mogłem na spokojnie wymierzyć w głowę ale tutaj mnie spotkał zawód bo mimo tego, że byłem schowany w krzakach to zaczęli do mnie strzelać zanim zdążyłem zdjąć jednego. Bo ja wiem 5 osobowy patrol wojskowych zdjąłem (5x headshot) później to samo z broniącymi tego pierwszego punktu. Tylko teraz jakoś się ruszyć nie mogę bo od razu zaczynają do mnie strzelać. Dodam że kupiłem sobie specjalnie tłumik do takich akcji. Może się uda za 50 podejściem jak mi się znowu zachce męczyć.
kropas
Kot

Postprzez SkullDagger w 23 Kwi 2013, 11:30

Czy ja dobrze rozumiem ze ty próbujesz wybić posterunek wojska w Kordonie? Otóż jest to chyba niemożliwe.
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 10 Gru 2025, 02:28
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Postprzez Normandia w 23 Kwi 2013, 12:31

SkullDagger napisał(a):Czy ja dobrze rozumiem ze ty próbujesz wybić posterunek wojska w Kordonie? Otóż jest to chyba niemożliwe.

Da się bez większych problemów wytłuc wojsko w bazie w kordonie, jedyny warunek to lepsze eq bo początkowe się raczej nie nadaje, w każdym modzie do stalkera da się wybić bazę wojska w kordonie. Mam widoczność ustawiona na połowę paska i jakoś nikt do mnie nie strzela przez pół mapy, zawsze jest to taka odległość że mogę spokojnie odpowiedzieć ogniem. Wadą jest grafika niestety, może nie sam wygląd ale delikatne przycinanie obrazu co sprawia że czasem przeciwnik potrafi przeskoczyć o kilka metrów, możliwe że jest to wina już raczej silnika gry niż sprzętu. Przeciwnicy chowają się za krzakami bo chować się powinni choć widziałem już przypadki szarży na wroga w czasie starć frakcji jak jeszcze samotnikiem byłem. Mod ma sporo niedociągnięć i błędów ale to ciągle wersja beta wiec nie ma co się dziwić.
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Normandia
Stalker

Dołączenie: 25 Maj 2009, 21:16
Ostatnio był: 09 Cze 2013, 20:10
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 2

Postprzez Pangia w 23 Kwi 2013, 14:41

kropas - powiem Ci tak: pier♥olisz jak potłuczony. Nigdy nie ma tak, że wrogi NPC zauważa Cię od razu, jak tylko pojawiasz się w jego polu widzenia. Jeśli tak jest, to znaczy, że najzwyczajniej w świecie masz kure♥sko dużego laga i tyle. Akurat w Stalkerze jak chyba w żadnej innej grze płynność gry potrafi niewiarygodnie wpłynąć na rozgrywkę i tutaj naprawdę płynność JEST ważniejsza od wyglądu. Poza tym po prostu nie możesz być widoczny bezpośrednio po wejściu do Kordonu, gdyż raz, że NPC nie mają ustawionej tak dużej odległości widzenia, a dwa, że stoisz za dość sporym pagórkiem, a nawet w Stalkerze NPC nie mogą Cię widzieć przez ściany (ale jeśli Cię już zauważą, to Cię zlokalizują na podstawie dźwięków - tak, jeśli maksymalnie przykucniesz, będziesz mógł niezauważony odejść na bezpieczną odległość, ale - o ironio - musisz być niewidoczny). Jeśli jednak tak jest, to po prostu spieprzaj na Wysypisko - oddział nie opuści posterunku.
A strażnicy Oporu kasują Cię tak łatwo dlatego, bo mają Naganty z lunetami, a trafienie z tej broni zabiera jakieś 70 HP i powoduje krytyczne krwawienie (4 bandaże schodzą na zatamowanie go). Wiem, co mówię, już miliardy razy tak obrywałem w TFW.
Zapomniałem dodać, że jeśli chodzi o strażników w bazach, to jest to dość spory paradoks, bo jeśli frakcja bardziej się rozwinie, to dostają Wintorezy (chodzi mi tu o Powinność, bandytów i Opór), które mają niewiele lepszą skuteczność od TOZ-ów z lunetami (przy odrobinie szczęścia na 50 strzałów nie zostaniesz trafiony nawet raz)
Ostatnio edytowany przez Pangia, 23 Kwi 2013, 16:33, edytowano w sumie 1 raz
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!

Za ten post Pangia otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive MrFler.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez Wojak w 23 Kwi 2013, 16:27

Dlatego twórcy TFW o tym pomyśleli, oddalając przejścia między lokacjami, bardziej niż to było w vanilli.
Oceniasz zbyt prędko.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Dołączenie: 23 Paź 2009, 22:37
Ostatnio był: 14 Lip 2021, 16:25
Miejscowość: Wielkie Równiny
Kozaki: 37

Postprzez kropas w 23 Kwi 2013, 16:32

Nie wiem co by mi przyszło z wymyślania sobie czegoś takiego ... :facepalm: Najbardziej jestem wkurzony bo wczytywania trwa ponad minute :D a ja jak wiem, że jestem w stanie coś zrobić a mi to nie wychodzi i dodatkowo muszę tyle czekać to mnie kur**ca strzela. Coś wymyśle i jakoś ich zabije, chociaż teraz będzie ciężko bo mgła jest a oni (opór) gdy jeden mnie dostrzeże to już dostaje serie od 10. Przed chwilą wybiłem już 3/4 osób i pulpit mnie powitał :(
Ostatnio edytowany przez kropas, 23 Kwi 2013, 16:37, edytowano w sumie 1 raz
kropas
Kot

Postprzez Pangia w 23 Kwi 2013, 16:36

Pangia napisał(a):po prostu spieprzaj na Wysypisko - oddział nie opuści posterunku

Ewentualnie zacznij grę od nowa. Ale ja stawiam, że albo przesadzasz, albo coś grzebałeś w plikach i nie chcesz się przyznać - sam przecież grałem i wiem, jak NPC zachowują się w TFW.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Kozaki: 853

Postprzez Don Front w 23 Kwi 2013, 16:44

Witam :) Coś tu mi nie pasuje z tymi NPC u Ciebie... U mnie wszystko normalnie, tyle że jak pogrzebałem troche i poklikałem byle co, to wrogowie strzelali do mnie z połowy mapy. Dosłownie ;)
Nic ciekawego :)

Don Front
Wygnany z Zony

Dołączenie: 06 Kwi 2013, 09:01
Ostatnio był: 23 Kwi 2013, 17:26
Miejscowość: Seattle :)
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle

Postprzez Normandia w 23 Kwi 2013, 17:16

Wojak napisał(a):Dlatego twórcy TFW o tym pomyśleli, oddalając przejścia między lokacjami, bardziej niż to było w vanilli.

Szkoda tylko że frakcja zabrania korzystania z niektórych przejść, będąc w czystym niebie nie da się przejść np z kordonu do doliny mroku. Co do grzebania w plikach to trzeba uważać i wiedzieć co się zmienia. Ja osobiście zmieniam udźwig i skok to jest dla mnie podstawa. Czasami poprawiam parametry pancerza na ogół dodając sloty na artefakty, czasami też dodam coś u handlarzy. Odradzam grzebanie przy statystykach broni bo to działa w dwie strony
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Normandia
Stalker

Dołączenie: 25 Maj 2009, 21:16
Ostatnio był: 09 Cze 2013, 20:10
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 2

Postprzez Wojak w 23 Kwi 2013, 17:30

Miałem na myśli coś innego. Otóż, załóżmy takie przejście Agroprom > Jantar (te wschodnie), różni się od vanillowego tym, że aby wyjść z mapy, trzeba zapuścić się w uliczkę o wiele głębiej, zejść prawie na koniec mapy. To samo w drugą stronę, dlatego dzieli nas dość spora odległość od pierwszego posterunku, w którym może być wróg gotowy na ostrzał, a w większości przypadków dzielą nas jeszcze pagórki, lub jakieś inne przeszkody.

Przejścia o których Ty mówisz, stoją na straży równowagi między frakcjami, poprzez swoją niedostępność dla frakcyjnych.
Oceniasz zbyt prędko.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Dołączenie: 23 Paź 2009, 22:37
Ostatnio był: 14 Lip 2021, 16:25
Miejscowość: Wielkie Równiny
Kozaki: 37

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość