[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Omnibus w 22 Lip 2013, 18:36

No , bracie powiem tak. zmiany są prawie rewolucyjne. Szczególnie 2 i3, ale jedynka też niczego sobie (Ba! To by było sensowne- po zabiciu 20 osób jako płatny zabójca neutralnych stalkerów, samemu by cię chcieli zlikwidować)
Ekonomia w stalkerze? No, po prostu rewelacja. Tylko ta mrozona pizza coś mi się nie widzi. moze już lepiej parówki :D
Ale z tymi poziomami byłby problem.
1. miałyby to być nowe poziomy, tylko troche mniejsze? To wypadałoby zrobić min. 2 wejścia w x18, gdzie jest tylko jedno. Inaczej cała lokacja będzie służyć jako ślepy zaułek dla bandytów, gdzie bedziemy musieli ich wybijać po rozpieprzeniu ich bazy.Notabene o ile dobrze kojarze, zajęcie starej fabryki jest niemożliwe, bo to lokacja samotników i ich handlarza.
2. Zmiany w PDA- tamte bazy są bodajże kilku piętrowe, jakbyś zrobił mapy ?
3. Zmiany w mapach. W takim X16 jest przeca duża hala z muskiem. Tam o ile się nie myle sa drabiny, których boty nie ogarniają. Poza tym X16 ma dwa wejścia w jantarze, ale jedno jest zablokowane, przez mega silne pole psion., a z drugiego można wyjść, ale wejść nie idzie.
4. Ustawienie punktów. Moim skromnym zdaniem powinno tam być wiecej pkt zasobów, a mniej baz. Zresztą ile mogłoby być punktów w -badź co bądź- niewielkich obiektach?
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 153

Reklamy Google

Postprzez Tajemniczy w 22 Lip 2013, 18:47

Noo smoqu brzmi ciekawie. Podoba mi się te polowania na gracza ulepszenie systemu PDA też bardzo dobre. Na razie to odsapnij od moda i tak zrobiłeś chyba najlepszy mod do Stalkera ever :E .
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez pan kozaq w 22 Lip 2013, 21:22

Voldi poprawię Ci humor - dogadałem się z Sovietem i przygotuję solucję do SHoC-a :D

No ale gdzie będziemy porównywać solucję i jebitne opowiadania...
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
pan kozaq
Weteran

Dołączenie: 07 Mar 2012, 15:51
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 18:05
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 43

Postprzez smoq2 w 23 Lip 2013, 00:14

Skoro ktoś już poruszył temat survivalu, to może rzucę pewnym łatwym do wprowadzenia pomysłem, i jakoś się do niego odniesiecie.

Jak niektórym wiadomo, obecnie nisza gier survivalowych (tutaj posłuży nam jako przykład DayZ i WarZ) opiera się na tzw. "High cost of death". Dla nie zaznajomionych z tajnikami angielszczyzny - "Wysoki koszt śmierci".

Oznacza to nic innego, jak utrata wszystkich osiągnięć oraz ekwipunku w przypadku śmierci naszego bohatera. Tłumacząc tym co w ww. gry nie grali - Jeśli zdarzy nam się umrzeć, to koniec, finito, kaput. Wszystko co mamy przepada bezpowrotnie, a my jesteśmy zmuszeni stworzyć nową postać, albo czekać godzinę (lub więcej), aż będziemy mogli ponownie, niczym feniks, odrodzić się w cudowny sposób. (w tym przypadku tracimy tylko ekwipunek)

Oczywiście przykłady tych gier to typowy multiplayer, więc nasuwa się pytanie, jak zastosować coś takiego w grze singleplayer?

A więc, tu dochodzimy do mojego pomysłu. Jak już wiadomo (albo i nie), TFW posiada unikatową cechę "oznaczania" danej sesji gry. Czyli przy zaczęciu nowej rozgrywki jest generowany specjalny kod składający się z liter i cyfr - z jakich konkretnie to możemy zobaczyć w nazwie autosave'ów, które TFW nam periodycznie wypluwa.

W praktyce, gramy sobie gramy, robimy save'y i wszystko chodzi jak do tej pory. Jednak jeżeli nasz bohater nagle padnie i wyzionie ducha, to wszystkie nasze poprzednie save'y zawierające obecny kod rozgrywki stają się momentalnie oflagowane napisem "Your character is dead!", oraz niemożliwe do wczytania.

To jest dopiero survival. Już widzę jak po takim zabiegu gracze ochoczo wbiegają z AK do wrogiej bazy, albo starają się powalić kontrolera z obrzyna.
Nie okłamujmy się tutaj, tak właśnie wygląda rozgrywka większości z nas. Biegniemy na hordę snorków z pistoletem, wczytując save po raz 15, z myślą "może tym razem się uda".

Ja chce stworzyć realne zagrożenie, gdzie gracz nie jest nieustraszonym herosem, a tak jak reszta stalkerów, boi się napotykanego przeciwnika bądź zwierzyny. Gdzie po dostrzeżeniu pijawki nie wyciągamy z wypiętym torsem Wincheastera i napieramy z okrzykiem bitewnym, tylko sramy w gacie i bierzemy nogi za pas, bo choć mamy przy sobie arsenał, to co jeżeli akurat uda się jej nas ukatrupić? Całe nasza dotychczasowa gra (jak i życie naszego bohatera) przestanie istnieć.

Jak to widzicie?

Oczywiście, jeżeli ktoś ma jakieś przykłady, gdzie coś takiego by rozwalało rozgrywkę w całości, to bardzo proszę o podzielenie się wiedzą.
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive RymuFanatyk.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Dark Dante w 23 Lip 2013, 00:19

Mnie się podoba ale czy chciałbyś to dać jako sztywną opcję czy może możliwość wyboru między tym trybem a zwyczajnym graniem?
Zona ma swoje tajemnica, Ty musisz je poznać.

Dark Dante
Wygnany z Zony

Dołączenie: 29 Kwi 2013, 18:48
Ostatnio był: 28 Cze 2015, 23:23
Miejscowość: Zona
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 12

Postprzez Voldi w 23 Lip 2013, 07:58

Gdybyś wypuścił TFW z takim survivalem, to nawet bym zagrał. Sam czasem się bawię w grach w coś takiego, że jak padnę trupem, to zaczynam grę od nowa, ale zwykle po 2-3 podejściach zaczyna być "a ch*j w to" i lecę dalej niczym Jan Rębajło. Gdybym miał świadomość tego, że nie będę mógł po śmierci polecieć dalej, to by było coś!

Ale, podobnie jak kolega DD myślę, że ten ficzer byłby miło odebrany, gdyby można było go włączać i wyłączać. Nie każdy lubi zaczynać grę od nowa po raz 34 z powodu pogryzienia przez psa :) Niemniej sam pomysł bardzo dobry.
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez Omnibus w 23 Lip 2013, 08:15

Wyraże się tak: To rozwiazanie jest bardzo fajne, ale średnio mi się widzi w TFW, szczególnie gdy np. atakujemy baze najemników (zmasowany ostrzał z obu stron po wejściu, snajperki) albo posterunek z dwoma odziałami wroga, bądź robi my desant na nowa lokacje- jest pare miejsc w stalkerze, gdzie padamy wtedy jak muchy. a kompani/ żołnierze stają sie bezużyteczni. Bo poprostu wtedy rozrywka po prostu opiera sie o te sejwy- metodą prób i błedów musimy dotrzeć za najbliższą skałę.
Więc zrób tak- dodaj opcję (w panelu do którego przechodzimy w trakcie rozrywki ) "survival mode on/of", albo coś takiego, że wybieram czy chcę w ten sposób grać już na początku gry.
PS: To wogóle udostępniono SDK do Xray-a? Mógłbyś smoqu zarzucić linka, gdyż chętnie bym się w tym pobawił.
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Postprzez Tajemniczy w 23 Lip 2013, 08:20

Mi też się podoba ten survival mod, tyle że dobrze by było gdyby można go było włączyć/wyłączyć w opcjach TFW albo żeby można było go ściągnąć jako oddzielny dodatek do moda bo dla mnie survival mod mógłby być ale dla bardziej zaawansowanych graczy w TFW bo co tu mówić nowi raczej szybko by się zrazili do moda musząc zaczynać po raz setny grę bo pies ich zagryzł/helikopter rozwalił/granat zabił.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Kozaki: 517

Postprzez smoq2 w 23 Lip 2013, 10:08

Niestety nie widzę sensu, aby ta opcja miała przełącznik on/off - nawet jeżeli możemy to zrobić tylko na początku gry. Jeżeli gracz chce grać świadomie w ten sposób, to nie potrzebny jest mu sztuczny motywator - po prostu zacznie nową grę po śmierci.

Tu chodzi o to, żeby na siłę stworzyć tą psychologiczną barierę. Gracz ma się martwić o swoje życie. Niech kupuje tony apteczek i antyradów, a nie nosi tylko 2 lub 3 bo nie chce mu się umierać "aż tak często".

Napiszcie ile razy faktycznie w całej swojej karierze stalkerskiej uciekliście z pola bitwy? Ja może raz.

Więc albo to dodaje, albo nie. Jako najlepszy możliwy przypadek kompromisu widzę brak tej funkcji przy wyborze najłatwiejszego poziomu trudności. Wszystkie inne poziomy by wtedy ją miały.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Wojak w 23 Lip 2013, 10:32

Fakt, gra to ciągłe wczytywanie save'ów i choć tryb surivivalu, a w zasadzie sam jego pomysł bardzo mi się podoba, to nie wiem, czy to przejdzie w świecie, w którym spawnowanie się oddziału szturmowców na naszej twarzy nie jest niczym dziwnym. Chociaż, gdyby tak zobaczyć swoją grę w TFW, jakby była ona filmem, to jego główny bohater przebiłby Rambo w swojej "zabójczości".

Przynajmniej informacje od samotników dotyczące mutantów w końcu będą pełnić funkcję ostrzeżenia, a nie zachęty na polowanie. Mi tam się podoba ten pomysł, i tak praktycznie ciągle zaczynam grać od nowa z innymi pomysłami. Jestem za.

Chociaż co do tego kompromisu to ja bym dodał tryb survivalu dopiero od trybu Weterana. Jak ktoś nie czuje się najlepszym graczem, to niech gra chociaż na tym Stalkerze, bo najniższy poziom to kpina.
Oceniasz zbyt prędko.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Dołączenie: 23 Paź 2009, 22:37
Ostatnio był: 14 Lip 2021, 16:25
Miejscowość: Wielkie Równiny
Kozaki: 37

Postprzez smoq2 w 23 Lip 2013, 11:53

Nie będzie już takiej opcji, żeby ktoś się zespawnował przy twarzy gracza. Nie pamiętam też żadnych błędów, które mogłyby przyczynić się do nienaturalnej śmierci gracza.

Jednak jest to drugorzędne zadanie, na pierwszym miejscu ciągle jest to:

viewtopic.php?f=48&t=9412&start=7068#p257871
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Omnibus w 23 Lip 2013, 11:57

Ale skoro autor, chce by survival po prostu był i to jak najsurowszy i chamski, to ustawienie survivalu od poziomu wterean niewiele zmieni- przeca zawsze można sie przełączyć.
w takim razie, jeżeli chcemy iść na kompromisy, to zostaje tylko jedno wyjście: dwie wersje developerskie. Inaczej sie nie da. Przy czym w tej survivalowej należałoby jakoś unieruchomić moduł władcy zony (ja się kilka razy już złapałem na spawnieniu sobie apteczek).
Ile razy zwiałem? Jeżeli chodzi o wycofanie się z ataku, który podjąłem to nie wiem czy wogóle. Ale jeżeli chodzi tu o wdepnięcie w patrol wojska, bądź mutanty to co innego. Nie należe do tych co porywają się na chimere na początku gry. Ale zauważ Smoq- nie wycofuje się generalnie dlatego, bo zawsze wiem, że mam save. Gdyby było tak jak mówisz, to nie wiem czy wogóle bym z bazy wyłaził.
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości