Wszystko o kawie

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Ile kaw wypijasz dziennie?

0 - kawa jest gorzka ;p
10
38%
1 - na rozpoczęcie na dnia
5
19%
2 - jak mnie znuży, jedna to za mało
4
15%
3 - żeby cały czas być na pełnych obrtotach
1
4%
4 - po prostu lubię ją pić
5
19%
5 lub więcej - wiem, że przesadzam
1
4%

Razem głosów : 26

Re: Wszystko o kawie

Postprzez Szczur w 30 Lip 2013, 16:03

"20 ciekawostek o kawie"
część 1
1) Ojczyzną kawy jest Etiopia. Po dziś dzień krzewy kawowca rosną tam dziko.

2) Kawa nazywana jest czarnym złotem, ponieważ stanowi drugi co do ważności po ropie naftowej surowiec, którym handluje się na światowych giełdach.

3) Kilogram najdroższej kawy na świecie kosztuje około tysiąc euro.

4) Kawę na całym świecie zbiera się z prawie piętnastu miliardów drzew rosnących na dziesięciu milionach hektarów upraw.

5) Z owoców jednego drzewa można uzyskać w ciągu roku funt palonej kawy, czyli około 0,45 kilograma.

6) Aby zapełnić sześćdziesięciokilogramowy worek z surowymi ziarnami kawy, trzeba zebrać owoce z około stu drzew Arabiki.

7)Tradycyjne worki jutowe używane do przechowywania zielonej kawy mieszczą około sześćset tysięcy ziaren.

8) Warunki, w jakich dojrzewają kawowce, takie jak wysokość upraw, temperatura, gleba, ilość deszczu czy słońca, mają istotny wpływ na smak kawowego naparu.

9) Kawa jest jedną z niewielu roślin, która może jednocześnie kwitnąć i owocować.

10) Kawa rosnąca na terenach wyżej położonych charakteryzuje się silniejszym aromatem, ponieważ krzewy rosną tam wolniej.

11) Kawowiec żyje około pięćdziesięciu lat, a jest „produkcyjny” przez około trzydzieści.

12) Drzewko kawowe osiąga dojrzałość po około trzech-czterech latach i wtedy zaczyna owocować.

13) W przypadku Arabiki od zawiązania się owocu do jego dojrzałości mija sześć-osiem miesięcy, a w przypadku Robusty dziewięć-jedenaście miesięcy.

14) Drzewko kawowe, gdy nie kontroluje się jego wzrostu, może osiągnąć nawet pięć-sześć metrów, Robusty - nawet do dziesięciu.

15) Liczbę gatunków szkodników zagrażających krzewowi kawowca ocenia się na co najmniej osiemset pięćdziesiąt.

16) Najbardziej niszczycielską chorobą kawowca jest pewien rodzaj grzyba – rdza kawowa.

17) Cztery procent kawy surowej to składniki mineralne i śladowe pierwiastki.

18) W skład kawy wchodzi od ośmiuset do tysiąca substancji, m.in. kwasy, oleje, składniki aromatyczne i węglowodany.

19) Kawa Arabika zawiera o połowę mniej kofeiny niż Robusta.

20) Przy ocenie kawy zarówno zmysł węchu, jak i smaku mają ogromne znaczenie.

Więcej ciekawostek pojawi się po dalszym udzielaniu się w temacie! :D
Ostatnio edytowany przez Szczur, 01 Sie 2013, 13:04, edytowano w sumie 1 raz
Dobrej Zony!
Всегда из тени - крыса
:

Opowiadanie - praca zawieszona
Frakcja - dodatki!
Kawa / Στίχοι / Песни

Za ten post Szczur otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Domianos.
Awatar użytkownika
Szczur
Stalker

Dołączenie: 21 Cze 2013, 18:29
Ostatnio był: 12 Cze 2017, 23:33
Miejscowość: Kraków / Zona
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 101

Reklamy Google

Postprzez Domianos w 30 Lip 2013, 16:41

Jak na mój gust, to niepotrzebnie dajesz to w spojlerach. Jest to strasznie upierdliwe, ale ciekawostki ciekawe, więc leci :wódka:
Awatar użytkownika
Domianos
Łowca

Dołączenie: 23 Lis 2009, 22:32
Ostatnio był: 25 Wrz 2024, 18:16
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 28

Postprzez Realkriss w 01 Sie 2013, 11:53

Racja, odspojleruj to, będzie się lepiej czytało.

Temat fajny, ja kawę bardzo lubię, najbardziej włoską Cellini, niestety w Polsce do kupienia jedynie w Almie za ciężkie pieniądze, więc kupuję od święta.
Parzę tylko w maszynce, takiej do stawiania na palniku gazowym, rozpuszczalna jest ponoć bardzo niezdrowa.
Bardzo lubię kawy smakowe, waniliowa i czekoladowa Sati są pyszne i kosztują mniej niż 10 zeta za kwadrat.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez ETE21 w 30 Sie 2013, 16:24

Mi najbardziej smakuję kawa latte, a z takich firm to tchibo, nescafe oraz jacobs. Dobre kawy mają w Starbucks, ale ceny to są nieciekawe.
Awatar użytkownika
ETE21
Stalker

Dołączenie: 15 Sie 2012, 21:30
Ostatnio był: 05 Kwi 2016, 17:50
Miejscowość: Bartoszyce
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: -1

Postprzez Szczur w 08 Wrz 2013, 22:10

Nieciekawe ceny? Zacznijmy od tego, że kawa w każdej kawiarni kosztuje ok. 12 zł. Wiem, taniej sobie zrobić samemu, ale najczęściej nie posiadamy w domu specjalnego ekspresu, dobrej kawy, a czasami nawet i umiejętności... ;)

No dobrze, a więc kolejne:

"20 ciekawostek o kawie"
część 2

21) Zapach, popularnie zwany aromatem kawy należy do najlepiej rozpoznawalnych zapachów na świecie.

22) O typowym aromacie i smaku kawy decyduje ponad osiemset składników, dlatego też zapachu kawy nie udało się odtworzyć w laboratorium.

23) Kawa uprawiana jest w siedemdziesięciu krajach na świecie, z czego pięćdziesiąt ją eksportuje.

24) Picking to najdroższa metoda zbierania kawy. Polega na wielokrotnym obchodzeniu plantacji i ręcznym zrywaniu dojrzałych owoców.

25) Brazylia jest największym producentem kawy na świecie i dostarcza prawie jedną trzecią tego surowca.

26) Ponad pięć milionów Brazylijczyków żyje z uprawy trzech miliardów drzewek kawowych.

27)Brazylia, Wietnam i Kolumbia zapewniają 50-60 proc. światowej produkcji kawy rocznie.

28) Tchibo jest czwartym co do wielkości producentem kawy na świecie.

29) Rocznie do krajów Unii Europejskiej importuje się ponad 2200 ton surowej kawy.

30) Rocznie spożycie kawy w Europie wynosi 160 litrów na osobę, co daje cztery filiżanki kawy dziennie.

31) Najwięcej kawy w Europie wypijają Finowie, ok. 12,7 kg na jednego mieszkańca.

32) W Polsce na jednego mieszkańca przypada aktualnie spożycie ok. 3,4 kg surowej kawy.

33) Pierwsze kawiarnie na świecie otworzono w jednej z dzielnic Stambułu, nazywano je wtedy „domami kawy”.

34) Do późnych lat XVII stulecia prawie wszystkie dostawy kawy do Europy pochodziły z Afryki.

35) Pierwszym środkiem transportu kawy był wielbłąd.

36) Do XVII w. Etiopia i Jemen były monopolistami w produkcji kawy. Każde wywiezione stamtąd ziarno kawy było parzone wrzątkiem, a produkcja kawy była obłożona tajemnica państwową.

37) Pierwszą kawiarnię na kontynencie europejskim otwarto w 1554 r. w Konstantynopolu.

38) Najstarszą czynną kawiarnią w Europie, jest Café Florian w Wenecji, która powstała w 1720 r.

39) Pierwszą kawiarnię w Wiedniu, „Pod błękitną butelką”, założył Polak, Franciszek Jerzy Kulczycki, który zasłużył się podczas odsieczy wiedeńskiej.

40) Pełny serwis do kawy, na który składał się dzbanek do kawy, cukiernica, dzbanuszek na mleko i sześć filiżanek, pojawił się około 1700 r.
Dobrej Zony!
Всегда из тени - крыса
:

Opowiadanie - praca zawieszona
Frakcja - dodatki!
Kawa / Στίχοι / Песни
Awatar użytkownika
Szczur
Stalker

Dołączenie: 21 Cze 2013, 18:29
Ostatnio był: 12 Cze 2017, 23:33
Miejscowość: Kraków / Zona
Kozaki: 101

Postprzez nati20 w 08 Wrz 2013, 22:56

Ciekawy temat, niektóre z tych ciekawostek wiedziałam z programów tematycznych w tv. Brakowało mi opcji 1 lub 2 kawy dziennie w ankiecie bo w istocie czasem pije jedną a czasem dwie jak samopoczucie gorsze ale niech będzie że 2.
:

Get out of here STALKER!

Image
nati20
Tropiciel

Dołączenie: 13 Cze 2009, 14:26
Ostatnio była: 17 Kwi 2025, 22:10
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 68

Postprzez Voldi w 13 Lut 2014, 22:39

UWAGA! Obrazek zawiera lokowanie produktu.
:

Image

Wybaczcie mi za odkop, ale po prostu muszę.

Korzystając z ostatnich w życiu ferii zimowych wybrałem się wraz z Moją w odwiedziny do starych kumpli, na Śląsk. I tak dalej. Ostatni w planie był Kraków. Jako, że byliśmy tam w środę, a od niedzieli już było ciężko ze spaniem - byliśmy potwornie padnięci. Szukaliśmy jakiejś knajpy z kawą w galerii Krakowskiej. Padło na Coffee Heaven. Kij, że za dwie kawy (Tiger) zapłaciłem ponad 35zł. Warto było wydać taki hajs.

Zauroczony jej smakiem zacząłem szukać erzaców - przepisów na podobną kawę przyrządzoną w domowych warunkach. Zaznaczam, że to bardzo uboga wersja, bo nie mam ani ekspresu, ani spieniacza do mleka, ani żadnych "zabawek".

Zacznijmy od tego, co będzie nam potrzebne:
1. Kawa. Właściwie - pełna dowolność. Wbrew pozorom, nie potrzeba jej wiele. Choć z rozpuszczalną jeszcze nie próbowałem.
2. Mleko. Najlepiej 3,2%, najlepiej się pieni.
3. Cukier. Bez tego, ani rusz. Tą kawę trzeba pić z cukrem nawet, jeśli ktoś (jak Moja) nie znosi słodkości.
4. Słoik. Wystarczy 300ml pojemności. Do spienienia mleka, kto nie ma żadnego pomocnego urządzenia.
5. Przyprawy. Obowiązkowo KAMIS Specialite (Przyprawa do kaw i deserów) - zawiera cynamon, kardamon, goździki i wanilię. Czytałem też, że warto zaopatrzyć się w KOTANYI Karmel + wanilia, choć osobiście tego nie próbowałem.

Zacznijmy od przygotowania kawy.
1. Do kubka wsyp kolejno:
- przyprawę KAMIS Specialite (tak, by przykryć cienką warstwą dno)
- przyprawę KOTANYI Karmel + wanilia (taka sama warstwa, jak KAMIS)
- jedną PŁASKĄ (koniecznie, ta kawa nie może być mocna, psuje to cały efekt) łyżkę kawy
- jedną, do dwóch łyżek cukru.
2. Zalej mieszankę wrzątkiem - do wysokości 2/3 naczynia i energicznie wymieszaj.

Teraz przejdźmy do przygotowania mleka.
3. Zalej mlekiem słoik do wysokości ok. 1/3.
4. Zakręć szczelnie słoik i zacznij nim energicznie potrząsać.
5. Po upłynięciu około 30 sekund odstaw słoik, odkręć zakrętkę i zostaw go na chwilę. (Można w tym czasie "dla pewności" jeszcze raz zamieszać kawę, ew. dosypać troszkę przypraw :) )
6. Odkręcony słoik z mlekiem wstaw do mikrofalówki i podgrzewaj przez kilkanaście sekund (do pół minuty; nie można mleka przegrzać, absolutnie i kategorycznie).
7. Wyjmij słoik z mikrofalówki i odczekaj chwilę.

Jak to sklecić w całość?
8. Jeśli kawa (jeśli mieszałeś w trakcie przygotowywania mleka - odczekaj, aż przestanie wirować) jest gotowa - wlej mleko ze słoika uważając, by nie wylać z niego piany.
9. Nie zalewaj kubka do pełnej wysokości - wlej max do połowy tego, co zostawiłeś na mleko.
10. Łyżeczką nanieś pianę ze słoika na kawę.

Voila!

Jest to metoda chałupnicza, może wygląda długo i skomplikowanie, ale tak naprawdę po zrobieniu kilku kaw staje się intuicyjna nawet dla takiego kuchennego aroganta, jak ja. Wybaczcie szczegółowość, jeśli ktoś się gubi - służę pomocą na PW.

Szczerze polecam, choć trzeba uważać, bo uzależnia :E

Na koniec, jak to powiedziała Moja, gdy piliśmy "oryginalnego" Tigera z Coffee Heaven: Żywcem orgazm. Na języku. Ale niewiele brakuje, żeby nie tylko na języku. Co ja całkowicie potwierdzam.

PS. Pozdrowienia dla Canthira, który przybył do nas do kawiarni, a potem zabrał na piwo i spacer po Krakowie nocą :) Jeszcze raz wielkie dzięki, że siedziałeś z nami ponad 2h na dworcu i dotrzymywałeś towarzystwa w oczekiwaniu na pociąg :wódka:
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez Realkriss w 13 Lut 2014, 23:16

Bo Canthir przekazał Ci dobrą karmę, którą dostał ode mnie, Glaekena i Marcela w analogicznej sytuacji :E
Też zabijaliśmy czas oczekiwania w CoffeHeaven. Choć ja zdecydowanie wolę Starbucksa.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez Kuballa44 w 13 Lut 2014, 23:48

Nie pijam kawy w przybytkach typu Starbucks, gdyż zwyczajnie szkoda mi pieniążków.

Jedyna kawa jaką lubię, to ta gdy piję sypaną z 2-3 łyżeczek, bez mleka i cukru, do tego papieros, kiedy jadę na ryby, i palę na dworze obserwujac wschód słońca, lub kiedy jestem nieprzytomny w szkole.
A tak to nie pijam. :)
Słowa były niegdyś czarami i do dziś słowo zachowało coś ze swej siły czarodziejskiej. Słowami może człowiek uszczęśliwić lub doprowadzić do rozpaczy, słowami nauczyciel przenosi na uczniów swą wiedzę, słowami mówca porywa słuchaczy, decyduje o ich sądach i rozstrzygnięciach. -Freud.

Za ten post Kuballa44 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive dorian.
Awatar użytkownika
Kuballa44
Beta Tester

Dołączenie: 12 Wrz 2009, 08:21
Ostatnio był: 30 Lis 2024, 00:39
Miejscowość: Prawie że Koszalin.
Kozaki: 297

Postprzez nati20 w 14 Lut 2014, 01:55

W podobny sposób można zrobić domowe latte macchiato. Nie umywa się do prawdziwego ale gdy się nie ma ekspresu ciśnieniowego albo kawiarni w miejscu zamieszkania można pokombinować i zrobić coś podobnego.

Zaparzamy kawę w ciśnieniowym zaparzaczu i przelewamy gotową kawę do pojemnika z dzióbkiem lub wersja dla leniwych robimy kawę rozpuszczalną w jakimś pojemniku z dzióbkiem (łatwiej wtedy lać kawę do mleka na końcu). Słodzimy teraz, jeśli chcemy słodką kawę.

Podgrzewamy mleko 3,2 w szklane w mikrofali/ w garnuszku na gazie tak by nie było za gorące bo wtedy tłuszcz z mleka się zetnie i pianka nie wyjdzie jak trzeba. Ciepłe mleko "ubijamy" w słoiku jak wyżej ktoś miał patent :E bądź zaparzaczem do kawy z tłokiem :E ja tak właśnie robię, po prostu wlewam mleko i ubijam tłokiem energicznie aż powstanie pianka.
Tak wygląda podgrzewacz którego używam
:

Image

Mleko z pianą wlewamy do dużej szklanki/kufla na piwo (ja używam właśnie kufla, szkło jest wytrzymałe na ciepło)- ważne by było przezroczyste by efekt kawy był widoczny. Czekamy chwile by pianka spokojnie ustabilizowała się na górze i powoli dolewamy kawę do środka. Przydatny jest właśnie wspomniany dzióbek bo dzięki niemu lejemy kawę równomiernie w to samo miejsce. Ważne by nie robić tego szybko żeby mleko nie zmieszało się z kawą za bardzo.

Gdy skończymy wlewać powinny być 3 warstwy: na dole mleko, w środku kawa i na górze pianka. Piankę można ozdobić szczyptą kakao lub wspomnianymi przyprawami np przez gotowy lub własnoręczny szablon (myślę tu raczej o gościach) lub po prostu palcami posypać.

Jako że większa część użytkowników forum jest płci męskiej w prosty sposób możecie zaskoczyć swoje kobiety (jeśli piją) taką kawą z serduszkiem z kakao na piance- w sam raz na jutrzejsze/dzisiejsze walentynki jako dodatkowy element tego co zaplanowaliście bądź bez okazji, by zaskoczyć ukochaną kreatywnym wyznaniem uczuć ;)

Czasem taką sobie robię, moja mama często o taką mnie prosi bo lubi a goście bywają pod wrażeniem tych 3 warstw- najbardziej ci co nie pili oryginalnego napoju :E
:

Get out of here STALKER!

Image

Za ten post nati20 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive djcycu.
nati20
Tropiciel

Dołączenie: 13 Cze 2009, 14:26
Ostatnio była: 17 Kwi 2025, 22:10
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 68

Postprzez Hoshka w 14 Lut 2014, 13:11

A ja pijałam ostatnio DE waniliową... Cudo. Nie słodzę kawy ale do tej jak doda się łyżeczkę cukru i mleko to czuć mocniej wanilię :P teraz się skończyła, jest jeszcze kilka smaków, najbardziej mnie ciekawi karmelowa, bo czekoladową nie trudno sobie wyobrazić :E świetna na zimne dni.
Middle fingers up, if you don't give a fuck!
Awatar użytkownika
Hoshka
Stalker

Dołączenie: 01 Wrz 2013, 15:42
Ostatnio była: 03 Gru 2023, 01:38
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 218

Postprzez Grzechu300 w 14 Lut 2014, 13:17

Kawa...
Pewnie mnie zlinczujecie, ale jedyna jaką lubię to mrożona z biedronki :kotek:

Żeby się pobudzić, preferuję raczej energetyki (i chyba piję ich za dużo), albo Yerba Mate. Yerba jest nieco lepsza od kawy, bo nie daje nam od razu "skoku", a powoli nas pobudza, i równie powoli słabnie, w przeciwieństwie do kawy, która działa natychmiastowo, i także szybko przestaje. No i nie wymywa magnezu z organizmu. ;)

Co do energetyków to niby niezdrowe, ale teraz wszystko ma w mniejszym lub większym stopniu w sobie chemię, więc mi wszystko jedno. No i nawet dobrze smakują ;)
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości