[Problem] Brakująca sekcja

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

[Problem] Brakująca sekcja

Postprzez PMG w 07 Paź 2013, 22:35

Witam.

Ostatnio bawiłem się w przenoszenie mutantów z SoC do CoP. Na początku przenosiłem same modele, pliki konfiguracyjne (te wszystkie .ltx) wycinałem z innych modów. Ale jako, że jestem osobą, która pragnie być jak najbardziej samowystarczalna postanowiłem samemu zmajstrować (a właściwie edytować, aby działał z CoP) plik .ltx. W przypadku Połamańca mi się to udało. Nie było żadnych wylotów, mutant zachowywał się tak, jak miał się zachowywać. Ale w przypadku Zombie zaliczyłem takiego oto bugtrapa, podczas wczytywania miałem coś takiego:

Kod: Zaznacz wszystko
Error Reason:
----------------------------------------
xrEngine.exe caused BREAKPOINT in module "D:\Program Files\GSC World Publishing\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\bin\xrCore.dll" at 001B:0062E01E, xrDebug::backend()+174 byte(s)

User Message:
----------------------------------------
Expression    : fatal error
Function      : CInifile::r_string
File          : D:\prog_repository\sources\trunk\xrCore\Xr_ini.cpp
Line          : 486
Description   : <no expression>
Arguments     : Can't find variable species in [zombie_ghost]

Może mi ktoś wyjaśnić, co to do jasnej ciasnej jest variable species? I co muszę dopisać, albo zmienić, aby wszystko było jak należy?

Jeśli jest taka potrzeba to mogę "wrzucić" tutaj mój plik m_zombie.ltx.
Awatar użytkownika
PMG
Redaktor

Dołączenie: 12 Gru 2010, 10:30
Ostatnio był: 01 Sie 2024, 15:05
Frakcja: Zombie
Ulubiona broń: Viper 5 9x18
Kozaki: 127

Reklamy Google

Re: [Problem] Brakująca sekcja

Postprzez StalkerCell w 08 Paź 2013, 17:40

Powiem tak - najlepiej przejrzyj pliki konfiguracyjne innego mutanta z CoP i porównaj z dodanym Zombiakiem. Trzecia część Stalkera ma inną wersję silnika i inne configi. Configi różnią się nawet od CS. Plik konfiguracyjny Zombie może mieć po prostu nawet kilka brakujących sekcji. Łatwiej możesz przecież wyciąć zombi i inne mutki ze SMRTER Mod.

EDIT.
"Variable" to coś w rodzaju "potrzebny", a "species" wg. moich domysłów "specjalność".
Awatar użytkownika
StalkerCell
Weteran

Dołączenie: 17 Lut 2013, 17:06
Ostatnio był: 20 Gru 2024, 02:53
Miejscowość: Paniewo
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 57

Postprzez r_populik w 08 Paź 2013, 18:15

No skoro masz jak byk w logu napisane, że nie może znaleźć zmiennej o nazwie "species" to czemu nie sprawdzisz, czym masz tę zmienną w swoim konfigu (wpisując species w szukajce notepada++ w pliku ltx tego stwora). Jak nie masz, to znaczy, że trzeba dopisać. Jak nie wiesz jak, to rzeczywiście - porównaj z konfigiem działającego mutanta.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Dołączenie: 26 Mar 2010, 12:45
Ostatnio był: 27 Mar 2025, 14:46
Miejscowość: okolice stolicy
Kozaki: 263

Postprzez PMG w 14 Paź 2013, 17:06

Sprawdziłem, sekcja, z którą jest problem (species of monster?) znajduje się w tym pliku i w teorii powinno być wszystko w porządku. Wygląda ona tak:

;species of monster
species = zombie

@StalkerCell - mutki mam wycięte z Cienia Czarnobyla i modów do niego, są gotowe do wrzucenia do gry, tylko ten nieszczęsny plik m_zombie.ltx mi pozostał :P .
Awatar użytkownika
PMG
Redaktor

Postprzez StalkerCell w 14 Paź 2013, 18:50

A porównywałeś z innym plikiem mutanta z CoP?
Awatar użytkownika
StalkerCell
Weteran

Postprzez Pangia w 14 Paź 2013, 19:03

I co mu to da? W pliku uzombifikowanego stalkera (m_stalker_zombified.ltx) jest identyczna linijka tj. species = zombie.
;species of monster

To jest i tak zbędne - przecież na początku linii masz średnik, PMG.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez PMG w 14 Paź 2013, 19:30

@StalkerCell - Porównywałem z plikami mutantów, które już przeniosłem i które mi działają. Porównałem też mój plik z plikiem z White Mod Gamma. W owym pliku z zimowego moda również znajduje się ta linijka, ale tam nic nie wywala i jest w porządku.

@Pangia - Czyli średnik tak jakby "unieważnia" całą linijkę? Cała sekcja "species of monster" jest niepotrzebna?

P.S. Rozwiązałem w dość dziwny sposób mój problem. Mianowicie do każdej odmiany Zombie (zombie_weak, zombie_normal i tak dalej) dopisałem po jednej linijce species = zombie, ale za to... zaczęło wywalać mi z błędem "monster handa". Zobaczę, co da się zrobić, przetestuję i napiszę, czy działa.
Awatar użytkownika
PMG
Redaktor

Postprzez StalkerCell w 14 Paź 2013, 19:36

Pangia napisał(a):
;species of monster

Teraz to mnie załamałeś, Pangia... :facepalm: . Średnik napisany jest po to, by "zasłoniło" napis species of monster, który ułatwia w "zidentyfikowaniu" sekcji, za co odpowiada. W konfigu broni jest np. ;Addons - czyli unieważnia cały wpis pod "Addons"?
Awatar użytkownika
StalkerCell
Weteran

Postprzez Pangia w 14 Paź 2013, 20:24

StalkerCell napisał(a):W konfigu broni jest np. ;Addons - czyli unieważnia cały wpis pod "Addons"?

Cysterna z wódką, jak pokażesz mi, gdzie ja napisałem, że średnik unieważnia wszystko, co za nim stoi.
PMG napisał(a):@Pangia - Czyli średnik tak jakby "unieważnia" całą linijkę? Cała sekcja "species of monster" jest niepotrzebna?

Nie do końca. Średnik powoduje, że wszystko, co stoi za nim w danej linii nie jest rozczytywane przez grę. Tak, jak Cell powiedział, służy to dopisywaniu komentarzy do pojedynczych linijek czy grup linii w celu ułatwienia zrozumienia, za co one odpowiadają. Domyślnie jednak komentarze są w cyrylicy i raczej są nie do odczytania (przynajmniej ja nigdy nie mogłem znaleźć formatowania do odczytania tego).

PMG, nie wiedziałeś tego? Zagiąłeś mnie w tym momencie.
PMG napisał(a):P.S. Rozwiązałem w dość dziwny sposób mój problem. Mianowicie do każdej odmiany Zombie (zombie_weak, zombie_normal i tak dalej) dopisałem po jednej linijce species = zombie, ale za to... zaczęło wywalać mi z błędem "monster handa". Zobaczę, co da się zrobić, przetestuję i napiszę, czy działa.

Wrzuć nam ten plik. Mam pewne podejrzenie, co może być nie tak, ale niestety, nie jestem wróżką :P
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez StalkerCell w 14 Paź 2013, 21:12

Pangia napisał(a):
;species of monster

Jak miałem to zrozumieć? :P

Pangia napisał(a):Domyślnie jednak komentarze są w cyrylicy i raczej są nie do odczytania (przynajmniej ja nigdy nie mogłem znaleźć formatowania do odczytania tego).

A Notepad ++? Ma funkcję, pozwalającą na zmienienie cyrylicy na język rosyjski.
Awatar użytkownika
StalkerCell
Weteran

Postprzez Pangia w 14 Paź 2013, 21:17

Że ta linia, którą podałem - ;species of monster - jest zbędna. I jest zbędna, bo stoi przed nią średnik. Kolejną linią jest species = zombie. Przed nią średnika nie ma, więc wychodzi na to, że jest konieczna do działania. I tak też jest w rzeczywistości.

Problem? Image

A Notepad ++? Ma funkcję, pozwalającą na zmienienie cyrylicy na język rosyjski.

Szkoda tylko, że jej nie zapamiętuje i za każdym razem trzeba to ustawiać.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez StalkerCell w 14 Paź 2013, 21:22

Noł problem Image

Po prostu źle zinterpretowałem twoją wypowiedź. Co do Notepad - mi zapisuje. Przy kolejnym edytowaniu pliku nie wchodzi się w sam plik, tylko w Notepad.
Awatar użytkownika
StalkerCell
Weteran

Następna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość