Swastyka a sierp i młot

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Swastyka a sierp i młot

Postprzez Szczur w 13 Lis 2013, 19:58

Otóż nurtuje mnie pewna sprawa... Jak to jest, że swastyka jest całkowicie zakazana (niczym symbol samego diabła), a o radzieckim symbolu się zapomina? Rozumiem, że po wojnie ZSRR został uznany przez większość ludzi za wybawiciela (plan Stalina się powiódł), ale przecież komunizm też pochłonął miliony istnień. Moim zdaniem Józef i jego rządy były równe (a nawet gorsze), niż rządy Hitlera. Wydawało mi się, że ten problem został rozwiązany... zakazano używania obu tych symboli. Jednak nie do końca.

Image

Spójrzmy na dzisiejsze społeczeństwo. Bardzo często widuje się propagowanie młota i sierpa - na przykład w postaci głupiego, malutkiego symbolu w czcionce, w internecie: :soviet: [bez urazy Soviet]. Jednak taki mały znak, niby nic nie znaczący, ale jednak. Czemuż to nie możemy się posługiwać swastyką w również prosty sposób... hm?
Nie chodzi tylko o "internety", nadal produkowane są podkoszulki, pamiątki etc. Nawet reżyserów i twórców gier mniej się czepiają niż w przypadku wykorzystania tego nazistowskiego krzyża.
II Wojna Światowa była strasznym wydarzeniem, tak jak pierwsza zebrała ogromne żniwa. Niemcy nie byli winni wybuchu I WŚ, konflikt z Rzeszą był tylko pretekstem, a ich porażka i postanowienia traktatu wersalskiego doprowadziły do gorszej w skutkach powtórki.

Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat; mam nadzieję, że parę osób udzieli się w tym temacie.

P.S. Mam nadzieję iż nie rozpocznie się gadanie, że popieram Niemców, bo "nie lubię" Rosjan. Prawda jest taka, że szanuję obydwa te kraje. Za ich historię, znaczenie na świecie na przestrzeni wieków. Uwielbiam ich kulturę - to co wnoszą w świat dzisiejszy muzycy, artyści itp., a także to co zostało po ich przodkach i co możemy podziwiać teraz. Bardzo podobają mi się ich języki i (o dziwo) uczę się ich z przyjemnością. Akcent i dialekt przypadły mi do gustu. Nie jestem rasistą ani konserwatystą. Nie można oceniać całego kraju i ludzi w nim żyjących po historii. To, że rządzący nimi byli jacy byli, nie uprawnia nas do ciągłego ich oczerniania i odnoszenia się do nich z brakiem szacunku.
Dobrej Zony!
Всегда из тени - крыса
:

Opowiadanie - praca zawieszona
Frakcja - dodatki!
Kawa / Στίχοι / Песни

Za ten post Szczur otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive dorian.
Awatar użytkownika
Szczur
Stalker

Dołączenie: 21 Cze 2013, 18:29
Ostatnio był: 12 Cze 2017, 23:33
Miejscowość: Kraków / Zona
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 101

Reklamy Google

Re: Swastyka a sierp i młot

Postprzez AyuS w 13 Lis 2013, 20:08

Cóż... "wybieranie między złem większym a mniejszym"
Może dlatego, że komunizm wymarł całkowicie, a faszyzm nadal jest popierany przez ludzi na świecie.

Można poczytać:
:

http://wyborcza.pl/1,76842,11910253,Sierp_i_mlot_to_jednak_nie_swastyka.html
"Stalkerów wpuszczają do nieba bez kolejki!"

"Иди ко мне. Ты обретёшь то, что заслуживаешь."
"Chodź do mnie. Dostaniesz to, na co zasługujesz."
Awatar użytkownika
AyuS
Kot

Dołączenie: 12 Lis 2013, 18:25
Ostatnio była: 29 Kwi 2017, 21:41
Miejscowość: NS
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 0

Postprzez Omnibus w 13 Lis 2013, 20:40

Stalker.pl- Cudowne miejsce, gdzie możemy dyskutować, o swastykach, sovietach, kawie, gospodarce, latających licznikach geigera, zwierzętach, oraz ASG. Może założymy jakiś topic, o takiej grze Stalker?
Spójrzmy na dzisiejsze społeczeństwo. Bardzo często widuje się propagowanie młota i sierpa - na przykład w postaci głupiego, malutkiego symbolu w czcionce, w internecie: :soviet: [bez urazy Soviet]. Jednak taki mały znak, niby nic nie znaczący, ale jednak.

Naprawdę, nie masz synu nic lepszego do roboty, niż dławienie się emotką, mającą przedstawiać nasze wiecznie nam panujące słońce foruma, a nie propagować komunizm?
Propagowanie komunizmu? Gdzie? Ja żem tam widział kilka koszulek zachodnich firm, i pare obrazków w internetach. W pierwszym przypadku nie ma się o co bać: Firmy gonią za zyskiem, a nie przeprowadzają żydo-masonistyczne odziaływania na ludzką podświadomość. Jak wymrze pamięć o wojnie, to zaczną drukować swastyki. Zresztą, zazwyczaj społeczeństwo samemu poprawia takie "elementy", w sposób o tyle brutalny, co skuteczny ;) .
A internet? to taka rzecz, gdzie komunikują się samobójcy, pedofile, pastafarianie (Ci od FSM), oraz nastolatki optujące za pełnym dostępem do broni. Internet przełknie wszystkie idee.
Nie chodzi tylko o "internety", nadal produkowane są podkoszulki, pamiątki etc. Nawet reżyserów i twórców gier mniej się czepiają niż w przypadku wykorzystania tego nazistowskiego krzyża.

Przepraszam, ale nie rozumiem, o czym ty do mnie mówić. Widziałeś kiedyś filmy (inne niż osadzone w IIWŚ które pomijamy)które nagminnie stosowały ten symbol? Ale tak poza "pancernikiem potiomnikiem".
Czemuż to nie możemy się posługiwać swastyką w również prosty sposób... hm?

Radzę zgłębić temat ;) Np. to co się teraz wyrabia w USA, czy też samych Niemczech.
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 153

Postprzez Adam w 13 Lis 2013, 20:46

Mnie żaden symbol nie przeszkadza, nie było mnie wtedy na świecie, także moje argumenty są słabe. Bardziej powinien być zakazany ze względu na osoby, które przeżyły wojnę i PRL, a nie ze względu na gimbusów i "narodowców", którzy g*wno wiedzą o cierpieniu, tamtych czasach i tej całej martylorogii i momentami przyrównują dzisiejsze czasy do komuny, a robiąc z siebie debili i walcząc z Policją demokratycznego państwa bawią się w "walkę" z ZOMO. "Żołnierze wyklęci" pełną gębą....
Image
Image

Za ten post Adam otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Szczur.
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Kozaki: 394

Postprzez Terminus w 13 Lis 2013, 20:50

Image
Konstytucja RP:
Art. 256. Propagowanie faszyzmu lub totalitaryzmu
§ 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu rozpowszechniania produkuje, utrwala lub sprowadza, nabywa, przechowuje, posiada, prezentuje, przewozi lub przesyła druk, nagranie lub inny przedmiot, zawierające treść określoną w § 1 albo będące nośnikiem symboliki faszystowskiej, komunistycznej lub innej totalitarnej.
§ 3. Nie popełnia przestępstwa sprawca czynu zabronionego określonego w § 2, jeżeli dopuścił się tego czynu w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej.
§ 4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd orzeka przepadek przedmiotów, o których mowa w § 2, chociażby nie stanowiły własności sprawcy.

Ja nie widzę w Polsce jakiegoś rozróżnienia, więc o jakich krajach dyskutujemy?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Adam w 13 Lis 2013, 20:58

Termi jak zwykle wygrywa. Ciocia wikipedia pokazuje od cholery rzeczy związanych z II RP, w której symbol swastyki pojawia się wielokrotnie. Dochodzi do swoistego paradoksu. Swoją drogą co to za dożynki na fotce? :P
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Kozaki: 394

Postprzez Szczur w 13 Lis 2013, 21:12

AyuS napisał(a):Cóż... "wybieranie między złem większym a mniejszym"
Może dlatego, że komunizm wymarł całkowicie, a faszyzm nadal jest popierany przez ludzi na świecie.

Zło to zło, nie ma mniejszego czy większego - nie baw się w Mistrza Sapkowskiego ;)
AyuS napisał(a):Można poczytać:

Szczyt lenistwa, pytałem o wasze zdanie, a nie o pierwszy lepszy link, z którym zapoznałem się już jakiś czas temu, przygotowując się do dyskusji.
Omnibus napisał(a):Stalker.pl- Cudowne miejsce, gdzie możemy dyskutować, o swastykach, sovietach, kawie, gospodarce, latających licznikach geigera, zwierzętach, oraz ASG. Może założymy jakiś topic, o takiej grze Stalker?

Przyznaję, mało ostatnimi czasy o najważniejszym temacie... :/
Omnibus napisał(a):
Szczur napisał(a):Spójrzmy na dzisiejsze społeczeństwo. Bardzo często widuje się propagowanie młota i sierpa - na przykład w postaci głupiego, malutkiego symbolu w czcionce, w internecie: :soviet: [bez urazy Soviet]. Jednak taki mały znak, niby nic nie znaczący, ale jednak.
Naprawdę, nie masz synu nic lepszego do roboty, niż dławienie się emotką, mającą przedstawiać nasze wiecznie nam panujące słońce foruma, a nie propagować komunizm?

Właśnie nie chodzi mi wcale o Sovieta i ten symbol! :D Dałem to jako przykład.
Omnibus napisał(a):
Szczur napisał(a):Czemuż to nie możemy się posługiwać swastyką w również prosty sposób... hm?

Radzę zgłębić temat ;) Np. to co się teraz wyrabia w USA, czy też samych Niemczech.

Nie martw się, zgłębione.
[poza tym] nie chodzi mi o ugrupowania itp.[koniec]
Terminus napisał(a):Ja nie widzę w Polsce jakiegoś rozróżnienia, więc o jakich krajach dyskutujemy?

Ogólnie, o świecie.
P.S. Dobra fotka! :D
Dobrej Zony!
Всегда из тени - крыса
:

Opowiadanie - praca zawieszona
Frakcja - dodatki!
Kawa / Στίχοι / Песни
Awatar użytkownika
Szczur
Stalker

Dołączenie: 21 Cze 2013, 18:29
Ostatnio był: 12 Cze 2017, 23:33
Miejscowość: Kraków / Zona
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 101

Postprzez Terminus w 13 Lis 2013, 21:13

Defilada 2 Pułk Strzelców Podhalańskich podczas święta pułkowego – Sanok, 1936
źródło]
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez majorek22 w 13 Lis 2013, 21:22

I takim podejściem popadamy w paranoję. Swastyka została zapożyczona przez nazistów. Przez to każda jej odmiana jest odbierana jako popieranie ideologii Hitlera. Przynajmniej w Europie i USA. A w Azji to symbol szczęścia i buddyzmu. Poza tym, po cholerę przejmować się kretynami, którzy noszą na koszulkach symbole, których znaczenia nie znają i wrzeszczą popularne hasełka, bo "tak robią inni"? Olać i żyć dalej.
Wilk Morski Klanu Espadre

Za ten post majorek22 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wiewi0r.
Awatar użytkownika
majorek22
Stalker

Dołączenie: 28 Cze 2011, 15:37
Ostatnio był: 07 Cze 2014, 13:12
Miejscowość: Limańsk
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 7

Postprzez Piłat w 13 Lis 2013, 21:42

AyuS napisał(a):Cóż... "wybieranie między złem większym a mniejszym"

Komuniści są wciąż wśród nas. Teraz nazywają się socjo-demokratami...

Za ten post Piłat otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal, Skowoo.
Awatar użytkownika
Piłat
Redaktor

Dołączenie: 02 Sty 2011, 14:06
Ostatnio był: 06 Cze 2021, 12:31
Miejscowość: Rostok
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 163

Postprzez xionc w 13 Lis 2013, 21:45

Ty chyba nie lałeś jeszcze dzisiaj...
Image

Za ten post xionc otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Omnibus.
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez stalek w 13 Lis 2013, 21:49

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez stalek, 13 Maj 2015, 11:35, edytowano w sumie 1 raz
Armia...
Zrobi z ciebie prawdziwego mężczyznę.
Awatar użytkownika
stalek
Kot

Dołączenie: 28 Sie 2011, 16:38
Ostatnio był: 16 Cze 2021, 04:32
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 14

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości