Z tym zmartwychwstaniem "Bandery" to niekoniecznie tak. Moja gmina ma pod swoją pieczą domy dziecka na Litwie oraz Ukrainie. Informacje docierające nie od roku, nie dwóch a od zawsze są takie że kult P.Bandery wcale się nie zmniejszył i ba ! Cały czas rósł a teraz przekroczył wszystkie normy. Są to Polskie domy dziecka na zachodnich rejonach obu państw, dokładnych nazw ci nie podsunę (Ta Litewska to Chyba Soleczniki albo coś takiego, niestety nie pamiętam musiałbym wypytać urzędników).
Poza tym Juszczenko obejmując urząd już masowo rehabilitował "bohaterów" spod znaku czerwono-czarnej flagi i stawiał im pomniki na lewo i prawo (A kolejne są w planach !), także to działo się dużo wcześniej. Jest to pewnie wynikiem tego że po upadku ZSRR Ukraińcy na siłę szukają jakiejkolwiek tożsamości narodowej. Problem w tym że to tak, jakby Japończycy szukali tożsamości w Imperialnej Japonii a Niemcy w III Rzeszy.
Nie poddawałbym się też takiemu "Huraa-optymizmowi" co do mierności Rosji. Potencjał ich spółek ropnych i gazowych jest ogromny a wbrew pozorom ich rynek się niesamowicie rozwija. Chociażby firma w, której pracuje (Niemiecka) olewa to co się dzieje i stawia tam filie jak grzyby po deszczu. Z czego jedną bardzo blisko Krymu bo niecałe kilka tygodni temu był u nas Rosjanin by się fachu poduczyć. A spółka jest światowa to na pewno takie rzeczy nie uchodzą rządowemu oku Merkel. Do tego mają OLBRZYMIE ilości kapitału ulokowanego w Europie i USA, posiadając podobnie jak Chińczycy, niemało akcji tych państw. Tutaj drzemie problem.
W sprzęcie wojennym. W Gruzji udowodnił swoją wartość wyższość, na targach wszelkiej maści podobnie. Nie chcę się wypowiadać o technologiach, ale skoro wielomiliardowy program F-35 okazał się najgorszą klapą US Air Force a T-50 o wiele tańszy, przewyższa go parametrami to nie ma o czym rozmawiać. W temacie osobistego wyposażenia... eh . Polecam NAJPIERW użyć, ponosić, sprawdzić w boju i potem się wypowiadać. Osobiście użytkowałem i dalej używam sprzęt kontraktowy z US, Polski oraz Rosyjski i jeśli mam iść do walki to wybieram ten ostatni. W wielu kwestiach rozwala na łopatki sprzęt osobisty przeciętnego żołnierza. Nie wspominając już i broni szturmowej czy snajperskiej.
No i służby specjalne. Wszyscy wywiadowcy na świecie zgadzają się w jednym. Na świecie najbardziej liczy się SWR i MI6. Wcale nie CIA czy inny służby. Wspomina o tym Suworow, Bagley, Sewerski, Makowski czy Zacharski. A to wywiad jest potęgą i zawsze ratował Rosję z niemałych problemów.
Termi najgorsze co można zrobić to mówić o naszym wrogu (Rosji) że ma niski potencjał i w ogóle to afryka Europy. Takie podejście jest bardzo niebezpieczne i przejechali się na tym już Sowieci w wojnie zimowej, Niemcy w 41 i Szwedzi w czasie Potopu. Btw, zbrojeniówki Chińskiej nikt nie tyka, oni nawet nie dzielą się technologiami tylko je masowo kradną

Zgodzę się co do Ukrainy że to jest akcja polityczna, ale nie widzę żeby to napędzało gospodarki. Wręcz przeciwnie, giełdy wszystkich uwikłanych lecą w dół. W tym niestety i (a może szczególnie) nasze.
Привет от папы Путина! - Napis na hełmie żołnierza Rosyjskiego gdzieś w Gruzji.
"Sztuką nie jest mówić o wartościach i człowieczeństwie. Sztuką jest się samemu do tego stosować."