Ukraina

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Ukraina

Postprzez ViS w 21 Maj 2013, 10:43

Idź poczytaj sobie lepiej książeczki szwagra, bo widzę, że do dyskusji raczej nic nie wniesiesz po za obrażaniem innych.
Wolno mi być dumnym z tego co w narodzie jest wielkie
i choć na wschodzie pozostały tylko kamienne orły, chłodne płyty nagrobne polskich bohaterów, rodacy którym udało się przeżyć prześladowania i nie skapitulować,
wolno mi żywić nadzieję, że czasy Wielkiej Polski jeszcze powrócą...

LEOPOLIS
SEMPER FIDELIS TIBI POLONIAE
Awatar użytkownika
ViS
Tropiciel

Dołączenie: 15 Lut 2010, 20:19
Ostatnio był: 31 Maj 2017, 22:43
Miejscowość: Dzikie Pola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 22

Reklamy Google

Postprzez The Witcher w 21 Maj 2013, 10:53

ViS napisał(a):
Na zachodzie odżywają wzorce nacjonalistyczne, gloryfikuje się morderców z II wojny św. na wschodzie gdzie jest duży odsetek ludności rosyjskiej jest tęsknota za ZSRR.

Ty mówisz o tej samej Ukrainie co graniczy znami? Z tego co wiem od znajomych ukraińców i od rodziny która była na Ukrainie to nacjonaliści, wielbiciele UPA it. raczej nie mają zbyt wielkiego poparcia, podchodzi się do nich z wielkim dystansem. Ogólnie zachód chciałby być bliżej z UE, a wschód woli współpracę z Rosją. Ale trzeba pamiętać że niemal 1/3 ludności Ukrainy to Rosjanie, którzy w większości mieszkają na wschodzie.

I zluzuj nieco.

Za ten post The Witcher otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 11 Gru 2025, 13:48
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Postprzez Terminus w 21 Maj 2013, 10:55

@ViS:
Dziękuję. Książki szwagra czytam regularnie bo pisze o rzeczach ciekawych i mało znanych w polskiej historiografii. Oczywiście Ty tego nie wiesz, bo ich nie czytałeś, ale za to nie czytając jego książek potrafisz je zrecenzować. To pewnie jakaś nadprzyrodzona umiejętność?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Soviet w 21 Maj 2013, 11:06

Nie kućcie się.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image

Za ten post Soviet otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive marcel, Tajemniczy.
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Naznaaczony w 22 Kwi 2014, 12:47

stalker3467 napisał(a):Ja kiedyś widziałem chyba najlepiej wysportowanego obywatela Ukrainy w samoobronie. Do szkoły przyjechał taki gość który szkolił samoobrony i on pokazywał sztuki samoobrony sam pokonał dwóch nauczycieli wf-u którzy wydawali się silniejsi kładł się na szkle że mi jadaczka z wrażenia opadła. Jednak nie jestem aż taki pewiem czy to było takie sobie szkło, ale w końcu stłukł na moich oczach butelkę. Mi ten gość zapadł głęboko w pamięć.

Do mojej szkoły na Durdach też przejechał ten Ukrainiec nazywał Jurij i przyjechał w towarzystwie Polaka. Na początku ten Polak zaczął o nim opowiadać i powiedział małym dzieciom aby się go na początku nie przestraszyli bo wpadł on na całą salę z krzykiem i zaczął pokazywać ruchy karate. Później pokazywał całej szkole bronie ninja i opowiadał o nich porozbijał też butelki i kładł się po nich, podnosił nauczycielkę do angielskiego, podnosił różne ciężary i na koniec zagiął pręta i kazał 6 moim kolegom go wyprostować ale oni nie dali rady. Zarobili razem z tym polakiem mnóstwo kasy sprzedając różne przedmioty. Ten Ukrainiec zrobił na mnie bardzo duże wrażenie.
Ostatnio edytowany przez Naznaaczony, 10 Maj 2014, 22:41, edytowano w sumie 1 raz
S.T.A.L.K.E.R.
Postaw kozaczka to nie boli.

Za ten post Naznaaczony otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kajzerPL.

Naznaaczony
Wygnany z Zony

Dołączenie: 06 Kwi 2014, 18:42
Ostatnio był: 19 Paź 2014, 20:23
Miejscowość: Durdy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 7

Postprzez ViS w 23 Kwi 2014, 19:40

APEL O DOFINANSOWANIE POWSTANIA POMNIKA

Drodzy Rodacy!

[ ciach ]

Uwagi moderatora:

No chyba z Wolandem na rozumy się pozamieniałeś.
Wolno mi być dumnym z tego co w narodzie jest wielkie
i choć na wschodzie pozostały tylko kamienne orły, chłodne płyty nagrobne polskich bohaterów, rodacy którym udało się przeżyć prześladowania i nie skapitulować,
wolno mi żywić nadzieję, że czasy Wielkiej Polski jeszcze powrócą...

LEOPOLIS
SEMPER FIDELIS TIBI POLONIAE
Awatar użytkownika
ViS
Tropiciel

Dołączenie: 15 Lut 2010, 20:19
Ostatnio był: 31 Maj 2017, 22:43
Miejscowość: Dzikie Pola
Kozaki: 22

Postprzez Terminus w 23 Kwi 2014, 20:24

Tak tylko formalnie:
Liczbę śmiertelnych polskich ofiar rzezi na Wołyniu szacuje się na ok. 60tys. Taką liczbę podają np. W. i E. Siemaszkowie, których raczej trudno podejrzewać o zaniżanie strat. I raczej jest przyjmowana przez większość polskich opracowań. Razem z antypolskimi działaniami Ukraińców na pozostałych terenach np. Polesie, Lubelszczyzna liczna sięga do 130tys. ofiar (znowu szacunki E. Siemaszko). Skąd te 200tys?
Dla przypomnienia podobną skalę ofiar miało ludobójstwo Polaków dokonane przez NKWD w ramach operacji polskiej w latach 1937-39 gdzie mamy liczbę 111tys. ofiar bezpośrednich mordów + ofiary deportacji. Niestety ta zbrodnia jest słabo znana w społeczeństwie.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Pangia w 23 Kwi 2014, 21:38

Terminus napisał(a):Skąd te 200tys?

Bo „dwieście” łatwiej się wymawia niż „sześćdziesiąt”, a „sto” jest mało medialne :suchar:
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez Kwiczoł w 14 Maj 2014, 17:30

@Naznaaczony do mojej też przyjechał w towarzystwie tego Polaka i robił to samo o czym ty napisałeś i mówił że jeździ tak po świecie od 19 lat.

Kwiczoł
Wygnany z Zony

Dołączenie: 13 Maj 2014, 12:47
Ostatnio był: 19 Paź 2014, 20:23
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 4

Postprzez scigacz1975 w 05 Wrz 2014, 08:56

Temat trochę zamarł chociaż dzieje się tam dalej sporo. Tak sobie dzisiaj myślałem i wpadła mi do głowy myśl może trochę nierealna, czy choćby z tematów o NWO.
Związek Sowiecki przegrał Zimną Wojnę przez niewydolne, centralne planowanie gospodarki. Jednak sama ZW była niewątpliwie przyczyną boomu gospodarek zachodu. A może komuś marzy się powtórka? Rosja ma duży potencjał, teraz już raczej nie grozi im zadyszka rodem z ZSSR. A pozostali gracze też raczej tylko na tym skorzystają (budzenie się NATO z letargu).
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 03 Sie 2025, 23:49
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Terminus w 05 Wrz 2014, 09:57

Mocno bym polemizował z tym potencjałem Rosji. Dwie dekady rządów Jelcyna a potem jego protegowanego Putina niespecjalnie przyniosły modernizację Rosji. Technologicznie dystans do Zachodu się nie zmniejszył. Jakiekolwiek nowoczesne technologie Rosja musi kupować (Mistrale, technologia mikroprocesorowa).
To największy kraj 3-go świata żyjący ze sprzedaży nieprzetworzonych surowców. Nawet eksport broni, choć może ilościowo wciąż duży już nie jest powodem do dumy, bo ciągle sprzedają technologię z czasów ZSRR z rosnącą konkurencją Chin, które przegoniły Rosję technologicznie sprzedając taniej, nowocześniejsze okręty, czy rakiety.

Nawet gazem Rosja nie specjalnie ma jak straszyć, bo większość Europy pobudowało gazoporty a część się przestawiła zupełnie na gaz z innych źródeł a USA całkiem się uniezależniły i eksportują nawet gaz do Chin. Stąd malejąca cena gazu, coraz mniejsze zapotrzebowanie i coraz bardziej rozpaczliwe ruchy jak ostatni kontrakt gazowy z Chinami.

A jak gospodarka słabnie to potrzebne są igrzyska. Igrzyska wypaliły ale chwilę potem Ukraina zrobiła zwrot na zachód, obracając w gruzy wieloletnią politykę Putina względem byłych republik ZSRR. Więc jak to w dyktaturze: trzeba było znaleźć wroga, zmobilizować społeczeństwo i wywołać wojnę. Stąd polityczne "zmartwychwstanie" Bandery.

A na zachodzie? Oczywiście firmy zbrojeniowe zacierają rączki... (No może poza spietranymi francuskimi stoczniowcami gorączkowo wykańczającymi Mistrale).
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Dziki w 05 Wrz 2014, 10:32

Z tym zmartwychwstaniem "Bandery" to niekoniecznie tak. Moja gmina ma pod swoją pieczą domy dziecka na Litwie oraz Ukrainie. Informacje docierające nie od roku, nie dwóch a od zawsze są takie że kult P.Bandery wcale się nie zmniejszył i ba ! Cały czas rósł a teraz przekroczył wszystkie normy. Są to Polskie domy dziecka na zachodnich rejonach obu państw, dokładnych nazw ci nie podsunę (Ta Litewska to Chyba Soleczniki albo coś takiego, niestety nie pamiętam musiałbym wypytać urzędników).

Poza tym Juszczenko obejmując urząd już masowo rehabilitował "bohaterów" spod znaku czerwono-czarnej flagi i stawiał im pomniki na lewo i prawo (A kolejne są w planach !), także to działo się dużo wcześniej. Jest to pewnie wynikiem tego że po upadku ZSRR Ukraińcy na siłę szukają jakiejkolwiek tożsamości narodowej. Problem w tym że to tak, jakby Japończycy szukali tożsamości w Imperialnej Japonii a Niemcy w III Rzeszy.

Nie poddawałbym się też takiemu "Huraa-optymizmowi" co do mierności Rosji. Potencjał ich spółek ropnych i gazowych jest ogromny a wbrew pozorom ich rynek się niesamowicie rozwija. Chociażby firma w, której pracuje (Niemiecka) olewa to co się dzieje i stawia tam filie jak grzyby po deszczu. Z czego jedną bardzo blisko Krymu bo niecałe kilka tygodni temu był u nas Rosjanin by się fachu poduczyć. A spółka jest światowa to na pewno takie rzeczy nie uchodzą rządowemu oku Merkel. Do tego mają OLBRZYMIE ilości kapitału ulokowanego w Europie i USA, posiadając podobnie jak Chińczycy, niemało akcji tych państw. Tutaj drzemie problem.

W sprzęcie wojennym. W Gruzji udowodnił swoją wartość wyższość, na targach wszelkiej maści podobnie. Nie chcę się wypowiadać o technologiach, ale skoro wielomiliardowy program F-35 okazał się najgorszą klapą US Air Force a T-50 o wiele tańszy, przewyższa go parametrami to nie ma o czym rozmawiać. W temacie osobistego wyposażenia... eh . Polecam NAJPIERW użyć, ponosić, sprawdzić w boju i potem się wypowiadać. Osobiście użytkowałem i dalej używam sprzęt kontraktowy z US, Polski oraz Rosyjski i jeśli mam iść do walki to wybieram ten ostatni. W wielu kwestiach rozwala na łopatki sprzęt osobisty przeciętnego żołnierza. Nie wspominając już i broni szturmowej czy snajperskiej.

No i służby specjalne. Wszyscy wywiadowcy na świecie zgadzają się w jednym. Na świecie najbardziej liczy się SWR i MI6. Wcale nie CIA czy inny służby. Wspomina o tym Suworow, Bagley, Sewerski, Makowski czy Zacharski. A to wywiad jest potęgą i zawsze ratował Rosję z niemałych problemów.

Termi najgorsze co można zrobić to mówić o naszym wrogu (Rosji) że ma niski potencjał i w ogóle to afryka Europy. Takie podejście jest bardzo niebezpieczne i przejechali się na tym już Sowieci w wojnie zimowej, Niemcy w 41 i Szwedzi w czasie Potopu. Btw, zbrojeniówki Chińskiej nikt nie tyka, oni nawet nie dzielą się technologiami tylko je masowo kradną :P Zgodzę się co do Ukrainy że to jest akcja polityczna, ale nie widzę żeby to napędzało gospodarki. Wręcz przeciwnie, giełdy wszystkich uwikłanych lecą w dół. W tym niestety i (a może szczególnie) nasze.
Ostatnio edytowany przez Dziki, 05 Wrz 2014, 10:36, edytowano w sumie 1 raz
Привет от папы Путина! - Napis na hełmie żołnierza Rosyjskiego gdzieś w Gruzji.

"Sztuką nie jest mówić o wartościach i człowieczeństwie. Sztuką jest się samemu do tego stosować."
Awatar użytkownika
Dziki
Opowiadacz

Dołączenie: 19 Lut 2010, 00:47
Ostatnio był: 23 Paź 2014, 10:49
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Kozaki: 69

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości