CPU: AMD Phenom II X4 965 BE 3.4 GHz C3
RAM: Kingston DDR3 4x 2GB 1333 MHz CL9 Dual-Channel
GPU: ATI Radeon HD 5870 1GB 900/1225 MHz HIS iCooler V Turbo X
Ustawienia: DX10.1, 1920x1080, wszystko co możliwe na max, suwaki w prawo, aa, msaa, wszystkie cienie i HDAO, SSAO ultra, cienie maximum i inne duperele włączone, v-sync wyłączony tylko.
Wydajność: Grałem tak z 5 min i nie spadło poniżej 35 fps, i nagle jeb 9fps i ani 1 więcej. Nie wiem co się stało, ale delikatnie mówiąc to trochę dziwne. Nie pomaga nic praktycznie, chyba że powyłączam większość opcji i dam resztę na średnie, to jest te 20-25 fps, ale proszę was żenua...
Na dx9 jest identyczna sytuacja i nie wiadomo o co chodzi. Później coś pokombinuję jeszcze, ale sprawa jest podejrzana. Może jakiś patch jeszcze wyjdzie co to naprawi, bo nawet CoP na max detalach w DX11 z AtmosFear 3 + Absolute Nature 2 Texture Pack + Absolute Structures Texture Pack v1.0 od Cromma chodziło bardzo ładnie i spadało sporadycznie tylko na Skadowsku do 20 fps i to nie zawsze.
Z drugiej strony, to nawet i dx8 nie jest idealny. W kordonie 35 fps, to norma. Ewentualnie gdzie jest mniej roślinek, to rośnie do 100+ fps.
Koniec końców jestem zadowolony, na dx8 miałem grać od początku, bo jak dla mnie ta gra na dx8 ma lepszy klimat i wygląda tak jak miała wyglądać kiedyś. Strasznie fpsy nie spadają więc nie płaczę, aczkolwiek ludzie ze słabszym sprzętem mogą odczuwać pewien dyskomfort podczas grania.
P.S.
Jak dla mnie mod marzenie nic dodać nic ująć. Idę naku*wiać

.

To jest chyba logiczne, zawsze robię tak że ustawiam ustawienia zapisuję i uruchamiam grę od nowa.