Dziwne (bugi) przypadki w S.T.A.L.K.E.R.'ze

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Postprzez shadow-face w 12 Lut 2008, 11:15

SandFighter napisał(a):No to po kiego nam ten walony wskaźnik?!

Po to, abyś gamoniu wiedział czy umiesz się skradać czy nie. Im ciszej tym lepiej, a jak nabierzesz wprawy i nauczysz się kluczyć pomiędzy pozostawionymi przez kogoś karabinami to możesz nawet podejść tak blisko posterunku najemników( dzicz, ten nieukończony budynek, który musisz mijać wędrując na trasie Bar - Jajogłowi), aby zdjąć ich jednym, no powiedzmy dwoma pociskami z granatnika.
Widok spadającego z dachu ludka - BEZCENNY

O dziwo mozesz tez podejść pijawę. Pamiętaj tylko o jednym... przeładuj wcześniej broń.
Bydle klęczało nad zwłokami spożywając posiłek. Chwila spokoju, kilka kroczków w kuckach i trach, zamek przeskakuje przypominając ci, że nie ma ani jednego pocisku w komorze. Spłoszona pijawa znika i biegnie przed siebie
W życiu jest tylko jeden poziom trudności... HARD
Awatar użytkownika
shadow-face
Stalker

Dołączenie: 20 Cze 2007, 10:43
Ostatnio był: 13 Lis 2014, 00:05
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez SandFighter w 12 Lut 2008, 12:10

Ty chyba wspominasz sesje w Stalkera z jakimś modem... :P
Powiem szczerze, że naprawdę na samej podstawce jest niemożliwością podejście na tyle blisko by wpakować gościowi, czy choćby pijawce nóż w plery. A to jest dla mnie "stealth kill". Ewentualnie korzystając z broni z tłumikiem zakraść się do takiego barana stojąc 2 m od niego i przyładować mu kulkę w łeb, by zrozumiał, że nie ma sensu już się głowić gdzie ja jestem, bo zniknąłem w ciemnościach. Tego Stalker w podstawce nie potrafi, a było by to naprawdę rajcujące.

A co do skradania się, to z Oblivion Lost Mod naprawdę da się to zrobić - wiele razy mi się udało i dzięki temu modowi nasi oponenci nie mają już oczu w dupie i wbudowanego sensora ruchu w swój mały móżdżek. Tylko dlaczego tego nie wzięło pod uwagę GSC?
SandFighter

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Dziarsky w 12 Lut 2008, 12:56

SandFighter napisał(a):Powiem szczerze, że naprawdę na samej podstawce jest niemożliwością podejście na tyle blisko by wpakować gościowi, czy choćby pijawce nóż w plery.

Przyznam, ze też nie widzę szans by coś takiego w grze wykonać. Za równo jak by widzimy przeciwników za pomocą mapy tak i oni w jakiś sposób dowiadują się o nas w pewnej odległości. Uwaga - czasem przeciwnik nie zareaguje ale stawiam na zacięcie się skryptu AI bo patrząc mi w twarz z odległości 3m postać nic nie robi.
ps, Przez to nawet nie zauważyłem, że takowy wskaźnik w grze istnieje.

SandFighter napisał(a):Tylko dlaczego tego nie wzięło pod uwagę GSC?

A musiało?
Image
Awatar użytkownika
Dziarsky
Weteran

Dołączenie: 18 Lut 2007, 14:58
Ostatnio był: 07 Sie 2017, 08:16
Miejscowość: Gliwice
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 7

Postprzez SandFighter w 12 Lut 2008, 15:53

a musiało?

W wersji alpha było przedstawione skradanie się i nawet stealth kill z nożem, ale pewni po przyjściu pana Sharpe'a wszystko się zmieniło i musieli pójść na łatwiznę tłumacząc się tym, że skoro my ich wykrywamy, to oni nas też muszą, nie?

Żenada...
SandFighter

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Dziarsky w 12 Lut 2008, 16:11

SandFighter napisał(a):
a musiało?

W wersji alpha było przedstawione skradanie się i nawet stealth kill z nożem, ale pewni po przyjściu pana Sharpe'a wszystko się zmieniło i musieli pójśc na łatwiznę tłumacząc się tym, że skoro my ih wykrywamy, to oni nas tez muszą, nie?
Żenada...

Żadna żenada, raczej nigdy nie dowiemy się dokładnie jak było więc nie ma co gdybać.

EDIT:
Znalazłem coś ciekawego w temacie skradania - z serwisu Survival Zone:
Kod: Zaznacz wszystko
This meter indicates whether or not enemies can see you, but it doesn't work like eg. the jewel in the Thief series. The meter will go up and down when enemies can actually see you - in other words, if an enemy has spotted you the meter is likely to be full; if you're only partially visible to an enemy, the meter may be eg. half or 2/3 full.

Rozumiem to w ten sposób, że ten indykator pokazuje nam prawdopodobieństwo z jakim możemy zostać zobaczeni przez wroga a nie to czy on nas widzi czy nie.
Zgodnie z tym rozumowaniem na otwartym terenie będzie pokazywał, że jesteśmy widoczni więc narażeni na atak a gdzieś w małym pomieszczeniu za skrzyniami będziemy w miarę osłonięci więc bezpieczni. Paradoksalnie na tym otwartym terenie jak nikogo nie będzie to mamy spokój a jeśli w tych pomieszczeniach jest dużo przeciwników to możemy być narażeni na ich atak. Tu leży sens pracy tego indykatora.
Sprawdźcie w grze czy tak faktycznie jest to wykluczymy to, że on ponoć nie działa :).
Image
Awatar użytkownika
Dziarsky
Weteran

Postprzez zubol w 17 Lut 2008, 13:59

mi sie udało dołączyć do wolności (przez przypadek niewiem jak) w rankingu pisze Naznaczony frakcja wolnośc .Ludzie z powinności są nastawieni do mnie wrogo.Wszyscy z wolności są nastawieni do mnie przyjacielsko.

zubol
Wygnany z Zony

Dołączenie: 17 Lut 2008, 13:48
Ostatnio był: 14 Lip 2012, 19:14
Miejscowość: Prypeć
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez Dziarsky w 17 Lut 2008, 14:17

zubol napisał(a):mi sie udało dołączyć do wolności (przez przypadek niewiem jak) w rankingu pisze Naznaczony frakcja wolnośc .Ludzie z powinności są nastawieni do mnie wrogo.Wszyscy z wolności są nastawieni do mnie przyjacielsko.

Do tego da się zazwyczaj łatwo dojść jeśli nie jest to błąd w grze. Postaraj się napisać o wszystkich wspólnych z wolnością zadaniach i zdarzeniach.
ps. I strzel screena, przyda się na pamiątkę :)
Image
Awatar użytkownika
Dziarsky
Weteran

Postprzez SaS TrooP w 17 Lut 2008, 15:48

Dziarsky napisał(a):
SandFighter napisał(a):
a musiało?

W wersji alpha było przedstawione skradanie się i nawet stealth kill z nożem, ale pewni po przyjściu pana Sharpe'a wszystko się zmieniło i musieli pójśc na łatwiznę tłumacząc się tym, że skoro my ih wykrywamy, to oni nas tez muszą, nie?
Żenada...

Żadna żenada, raczej nigdy nie dowiemy się dokładnie jak było więc nie ma co gdybać.

EDIT:
Znalazłem coś ciekawego w temacie skradania - z serwisu Survival Zone:
Kod: Zaznacz wszystko
This meter indicates whether or not enemies can see you, but it doesn't work like eg. the jewel in the Thief series. The meter will go up and down when enemies can actually see you - in other words, if an enemy has spotted you the meter is likely to be full; if you're only partially visible to an enemy, the meter may be eg. half or 2/3 full.

Rozumiem to w ten sposób, że ten indykator pokazuje nam prawdopodobieństwo z jakim możemy zostać zobaczeni przez wroga a nie to czy on nas widzi czy nie.
Zgodnie z tym rozumowaniem na otwartym terenie będzie pokazywał, że jesteśmy widoczni więc narażeni na atak a gdzieś w małym pomieszczeniu za skrzyniami będziemy w miarę osłonięci więc bezpieczni. Paradoksalnie na tym otwartym terenie jak nikogo nie będzie to mamy spokój a jeśli w tych pomieszczeniach jest dużo przeciwników to możemy być narażeni na ich atak. Tu leży sens pracy tego indykatora.
Sprawdźcie w grze czy tak faktycznie jest to wykluczymy to, że on ponoć nie działa :).

I dobrze, bo jak przeciwnik w realu ni usłaszyłby cię, to zawsze coś go może na dupie swędzieć i akurat w takim momencie obrócić się w tył...
Realizm...

Przytnij do cholery to, co cytujesz, a nie cały post. - МЦ -
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

Postprzez Infernal w 22 Lut 2008, 03:07

Znalazłem bug, a raczej niedopracowanie. Jeżeli myśleliście, że traderzy mają nieskończoność forsy to żyjecie w błogiej nieświadomości (ale to napisałem :P ). Pewnie znany jest wam bug z doktorkiem Sacharovem, że gdy zrobimy pomiary to daje nam kamienny kwiat i jak nie nawiążemy rozmowy dalej, a podejmiemy znowu to dostajemy następny taki artefakt (w sumie to mogłem to umieścić w tips&tricks ;) ). Otóż tak siedziałem jak głupi i klikałem oglądając telewizję w tym czasie (palec mnie potem bolał ). Uzbierało się tego ok. 5000 :)
Zacząłem to sprzedawać seriami, gdyż... wyskakiwał komunikat, że trader nie ma tyle kasy! Ale to jeszcze nic. Opylałem tak seriami po 25 sztuk (nie pamiętam dokładnie, ale chyba tyle można było max jednorazowo ), aż w końcu Sacharov nie przyjmował artefaktów... bo nie miał kasy! Jak próbowałem wywalić te artefakty, bo przeciążenie było zbyt duże żeby się ruszyć, to załapałem mega zawiechę i pomógł jedynie reset kompa (przed wyrzucaniem zapisałem grę na wszelki wypadek). Wczytuję save'a i Sacharov nie chce kupować kwiatków. Jedynym sposobem, żeby to opylić to było skopiowanie jego pliku związanego ze sprzedażą i zastąpienie go plikiem z trader moda. Ale w końcu znowu się skończyła kasa doktorkowi. No to znowu zamiast trader moda zarzucam skopiowany wcześniej plik i znowu sprzedaję. Skończyła się kasa to znowu wwalam trader moda, itd. W końcu wszystko opyliłem i skończyłem z kontem ok. 12 mln RU :D Ale mimo wszystko ten znaczek "-" przy ilości ich forsy jest bardziej niż mylny ;) Testowane tylko na Sacharovie, ale pewnie u reszty traderów też tak jest.
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

Postprzez Adam w 22 Lut 2008, 14:56

Artefakt jako broń.
Image

Połączone pudełka.
Image

Lufa przewierca głowę.
Image

Wystrzelony reflektor.
Image

Żołnierz na Wysypisku (było paru, biegali jak szaleni i padali na ziemię)
Image

I tyle, jak na razie! :D
Pozdrowienia
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez emgee w 22 Lut 2008, 22:42

Artefakt jako broń wystepuje w wielu modach, nie korzystasz z nich przypadkiem? Jeśli nie to naprawdę fajny przypadek :wink:

A żołnierze na Wysypisku u mnie również się pojawilil, zarówno w niemodowanym Stalkerze, jak i np. z Oblivion Lost. Nie wiem czy można uznać to za bug :|
emgee
Kot

Dołączenie: 07 Lut 2008, 22:22
Ostatnio był: 15 Maj 2013, 23:41
Miejscowość: Bielsko-Biała
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 0

Postprzez Sipso_III w 22 Lut 2008, 22:54

U mnie (jeszcze przed ABC Inferno) w Kordonie pojawił się gość (przyjazny) w egzoszkielecie. Był w kryjówce bandytów (parking, pierwsza misja). No cóż zachowuje się normalnie. Patrze mu na plery i widze FT2000 czy jak to sie tam. Gościa zabiłem i na początku (dopiero zacząłem grać) miałem najlepszą spluwę w grze. Przydarzyło mi się to gdy nie używałem modów. Potem zainstalowałem repair mod :D
ABC Inferno - polecam dla tych którzy przeszli podstawkę.
Awatar użytkownika
Sipso_III
Stalker

Dołączenie: 10 Cze 2007, 10:22
Ostatnio był: 09 Lip 2008, 19:42
Miejscowość: KASZANKA!!!
Kozaki: 2

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości